Depressief tijdens de Kerstdagen

 

"Jaren vond ik Kerst ontzettend moeilijk. Om mij heen hoorde ik hoe vriendinnen allerlei plannen maakten en naar familie toe gingen, en dan was het confronterend om te zien hoe anders dat bij mij was. Ik had geen fijn en warm gezin waarmee ik gezellig Kerst kon vieren. Bovendien voelde ik me ongelukkig en wilde ik deze dagen het liefst aan mij voorbij laten gaan. Ik had het gevoel dat ik verplicht gezellig moest doen terwijl ik me ontzettend somber voelde. Met de Kerstdagen realiseerde ik me daarnaast ook dat het einde van het jaar steeds verder naderde, wat een lastig punt was. Ik wilde niet weer terugkijken op een jaar waarin ik, voor mijn gevoel, gefaald had. Ik wilde niet weer een aan nieuw jaar starten met goede voornemens die toch niet uit zouden komen. Ik wilde de dekens over mijn hoofd heen trekken en wakker worden als alles voorbij was, of liever nog: nooit meer wakker worden." - Sandra

Een moeilijke tijd door maken om welke reden dan ook, een eetstoornis hebben, somber of depressief zijn, maken helaas veel mensen mee en zeker rondom de feestdagen kan het extra moeilijk en confronterend zijn. Er wordt min of meer van je verwacht dat je 'gewoon gezellig' meedoet en dat je je beste beentje voor zet. Dat is best lastig als je dat beste beentje niet kan vinden en als het gewoon niet lukt om die glimlach op je gezicht te toveren. Die gedachtes kunnen er voor zorgen dat je nog meer gaat opzien tegen de feestdagen.

meisje
Bron

Het gevoel van somberheid en alleen zijn kan soms zelfs nog meer versterkt worden op het moment dat je het gevoel hebt dat je je anders zou moeten voelen en dat blij zou moeten zijn met de feestdagen. Dat het een moment is om dankbaar te zijn voor wat we hebben zoals een dak boven je hoofd, lieve mensen om je heen, voldoende eten, etc. Misschien voel je je wel helemaal niet dankbaar, kan dat eten, die mensen om je heen en het huis waarin je woont je gestolen worden. Misschien wil je alleen maar weg, heel diep weg kruipen en pas weer tevoorschijn komen als dat hele feestdagen gedoe voorbij is en je weer jezelf kan en mag zijn.

Ondanks dat ik zelf meestal wel kan genieten van de feestdagen en er ook erg naar uit kan kijken, heb ik ook jaren meegemaakt waarbij dat niet het geval was. Ik heb weken, misschien zelfs maanden van te voren opgezien tegen de feestdagen en wilde het het liefste slapen en dat ik wakker zou worden als alles voorbij was. Ik ken het gevoel dat je je vreselijk voelt, terwijl iedereen om je heen blij lijkt te zijn met het feit dat Kerst voor de deur staat. Ik weet hoe frustrerend het is om je zo slecht te voelen terwijl het lijkt alsof het leven van anderen op vlekkeloos en zonder problemen verloopt. Dat het lijkt alsof ze een heel makkelijk leven leiden terwijl je zelf de ene na de andere ellende moet verdragen en dat alles enorm veel energie kost.

Mij hielp het destijds wel om te bedenken dat ik niet de enige was voor wie Kerst een moeilijke tijd was. Je bent nooit de enige, maar het kan wel heel erg zo voelen. Tegelijkertijd besefte ik ook wel dat je lang niet alles weet van iedereen en dat het kan lijken alsof iemand het naar zijn/haar zin heeft, maar dat het niet betekent dat het ook zo is. Ik heb geregeld achteraf gehoord dat iemand echt een tijd door een heel moeilijke periode ging en dat sommige mensen erg met zichzelf in de knoop hebben gezeten zonder dat er ook maar iemand van wist. Het relativeerde wel om hier over na te denken en ondanks dat het mijn eigen leed niet verzachtte, voelde ik me ergens wel op een bepaalde manier gesteund.

Je bent niet raar of vreemd omdat je je nu niet goed voelt en niet de schone schijn op kunt houden. Je bent niet minder waard omdat je het even niet kan opbrengen om gezellig te doen met Kerst omdat het nou eenmaal zo 'hoort'. Het hoort bij het leven dat je je soms rot voelt en soms ook voor langere tijd. Daar kun je tot op zekere hoogte niet zoveel aan doen en het gevoel mag er ook zijn. Soms helpt het alleen wel om van je kamer af te komen en wel iets te gaan doen, ook al heb je er misschien niet direct zin in. Het kan helpen om wat afleiding te hebben en deel te nemen aan het leven. Het zorgt er soms ook voor dat de tijd wat sneller gaat en misschien zijn er kleine dingen waar je je wel goed door kunt voelen of in ieder geval een beetje minder slecht.

kerst
Bron

De gedachte dat ook deze momenten weer voorbij gaan, hielpen mij ook heel erg. Kerst is niet voor altijd, het zijn 2 dagen waarin het misschien even zwaar en moeilijk is, maar die twee dagen duren niet eeuwig. Na de feestdagen pakt iedereen zijn/haar leven weer op en duurt het weer een jaar. Daarmee zijn je problemen natuurlijk niet weg, maar hetgeen wat het misschien nog zwaarder maakt, is er dan niet meer.

Daarnaast gaan de feestdagen voor veel mensen over samenzijn met geliefden en familie. Voor mij persoonlijk is dit ook heel belangrijk en het sloeg dan ook als een bom in toen ik mijn moeder verloor en ons gezin, de familie, nooit meer compleet zou zijn. Elke Kerst voel ik een soort leegte en lijkt het alsof het niet klopt, maar het is helaas wel iets wat nooit meer veranderd en wat we moeten accepteren. Daardoor is Kerst en het samenzijn met mijn gezin en de mensen van wie ik hou, misschien wel nog belangrijker geworden. Net als dat ik jaloers kan zijn op gezinnen die nog wel compleet zijn, kan ik me ook goed voorstellen dat je je rot kan voelen als je Kerst helemaal niet viert met mensen van wie je houdt of als er door familie ruzies of ingewikkelde dingen in het gezin geen fijne sfeer met Kerst mogelijk is.

Vanuit mijn eigen ervaringen met fijne en ook hele ongelukkige Kerstdagen, wil ik je het bovenstaande meegeven en ook dat het denk ik belangrijk is om bij jezelf na te gaan waar je behoefte aan hebt en hoe je de feestdagen wel wil doorkomen. Wees lief voor jezelf, geef jezelf soms wel die schop onder je kont en onthou dat ook dit moment voorbij gaat. Maak er desondanks voor jezelf het beste van.

Lees ook eens: Dik en lelijk na Kerst, bang voor de feestdagen en de feestdagen en een eetstoornis.  

Wat is jouw tip en hoe ga jij de Kerstdagen doorkomen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

just an ordinary girl - Donderdag 15 december 2016 21:43
Helaas geldt dit ook voor mij. Mijn moeder is 3 jaar geleden op 24 december overleden en ondanks dat het al zo lang geleden is, is het niet altijd makkelijk rondom kerst. Ik geef er dit jaar niet veel aan toe, want het is als zo lang geleden. Mijn omgeving en ik hebben allebei zoiets van 'girl get over it'. Ik a er gewoon een leuk weekend van maken volgende week. No more drama
Anoniem - Donderdag 15 december 2016 22:58
Ik zie al maanden op tegen kerst en helaas kan ik er niet omheen. Mijn familie pakt altijd groot uit dus ik moet er weer aan geloven.
Lost girl - Donderdag 15 december 2016 23:44
Lieve just an ordinary girl, ik vind 3 jaar absoluut niet lang geleden. Het was jouw moeder en jij voelt zelf het beste in wat voor stadium van rouw je zit. Als het in jouw hoofd nog "drama" is, dan is dat helemaal goed want een ieder verwerkt dit op een eigen manier. Ik vind het wel knap van je dat je er een fijne kerst van wil maken. Wens je hele mooie dagen:). Liefs
sientje - Vrijdag 16 december 2016 17:06
wauw dit is zo herkenbaar !
maar het klopt wel ik ben niet alleen die ongelukkig is met de kerstdagen,
nooit zo over nagedacht .