De week van Daphne - photo blog 39

 

Soms komt alles samen. Je denkt misschien een tijdje dat je leven niet echt verandert en dat je voor je gevoel soms zelfs een beetje stilstaat, maar veranderingen kunnen dan ook plotseling in drievoud op je afkomen! Dat is bij mij nu het geval. Veel grote veranderingen en veel spannende dingen die ik nooit eerder heb gedaan. 'Daar ligt de groei', hoor ik mezelf vaak zeggen. Nou, laat die groeispurt maar komen! Ondertussen klus ik vast verder. 

Maandag

Het lijkt en voelt in eerste instantie als een gewone maandag. Zittend achter de laptop en van het ene Zoom-gesprek naar het andere. Maar niets is minder waar, want het is op veel vlakken een spannende week voor mij. Nog twee weken bikkelen voordat we gaan verhuizen én de eerste officiele berichten over de crowdfunding gaan de deur uit. Nee wacht, ProudFunding! Dus als ik eerlijk ben zit de adrenaline er goed in vandaag.

Die avond eten we curry van Lazy Vegan (aanrader!) en hakken we in bed nog wat knopen door over de kleuren van ons nieuwe huis. Eindelijk komt er ook een beetje ruimte voor de meer decoratieve beslissingen. Meer mijn pakkie-an. 

Dinsdag

Ach Joppie, goedemorgen jongen. Met hem naast mijn laptop heb ik een prima werkdag en daarna ren ik snel de deur uit. Eerst een salade en daarna klussen. 

Woensdag

Vlak voordat ik in het nieuwe huis aan de slag ga, probeer ik even buiten te zijn. Ik merk nu pas dat ik al die tijd tussen die nieuwe - maar vooral stoffige - muren bezig ben. Even frisse lucht, even een lekkere koffie en een moment dat 'van mij' is. Zonder nog iets te moeten. Ik maak gelijk van de gelegeheid gebruik om mezelf te trakteren op een nieuwe planner. Meestal ben ik hier rijkelijk laat mee en wil ik halverwege januari altijd een agenda die allang uitverkocht is. Not this time! Helemaal zin om flink gestructureerd te plannen nu!

Daarna verder met de grondlak. En de glanslak. Is er ook 'het-is-af'-lak?

 

Donderdag

Zo, een lange werkdag voor de boeg, maar ik voel dat ik vandaag lekker veel gedaan krijg. Het thuiswerken staat me deze periode een beetje tegen, dus ik verplaats mezelf naar de dichtsbijzijnde Anne&Max. Die lekkere kurkuma latte's helpen altijd!

Toch nog even over de ProudFunding! Vandaag kon je dit bericht op Instagram zien en in deze podcast praten Irene en ik je nog even bij. De crowdfunding moet zelf natuurlijk nog beginnen, maar het voelt alsof we er als team al een tijdje middenin zitten. Daarom extra leuk om jullie de komende tijd meer te kunnen betrekken!

De rest van de dag breng ik door op de bank. Met kat, ijsje en laptop voor de chat.

Vrijdag

Eerlijk? Ik zit er niet zo lekker in vandaag. Hoewel de vrijdagen op kantoor normaal een verademing zijn, ben ik nu vooral moe. Ik heb niet goed geslapen, ik werk chaotisch en al die grote veranderingen - waar ik het maandag over had - vliegen me soms zelfs een beetje aan. Logisch, denk ik, en tegelijkertijd ook vervelend om je zo te voelen. Maar die dagen zitten er soms tussen en ik probeer het na de kantoordag een beetje los te laten. 

Dat lukt gelukkig aardig door de avondzon die mij begroet als ik mijn toekomstige wijk inloop. Ik blijf er zelfs even voor stilstaan met mijn ogen dicht, even opwarmen. Even pauze, want die moet je echt zelf nemen als je het druk hebt. En je moet denk ik ook tegen jezelf blijven zeggen dat het soms intens mag zijn allemaal, maar dat het tegelijkertijd waarschijnlijk ook wel goed komt. 

Bij binnenkomst realiseer ik me dat veel ruimtes bijna af zijn. Er is een eindpunt, perspectief. Samen met mijn vader klus ik nog even door. We bestellen pizza, trekken een wijntje open en maken er een glamping-achtige avond van. 

Zaterdag

We beginnen deze lange klusdag met een lekker ontbijtje in de zon en de levering van de douchebak. We kunnen door!

 

Ik weet niet of dit overal zo is, maar bij elke verhuizing ontvang je in Den Haag een 'welkom in de buurt'-box. Een doosje vol met kortingsbonnen, die je juist tijdens die pittige verhuisperiode goed kan gebruiken. De beste bonnen jagen we er natuurlijk meteen doorheen, zoals deze fantastische pizza-aanbieding. 

Zondag

Deze weekenddagen zijn eigenlijk het fijnste, omdat je je volledig kan storten op het huis. Ja, het is vermoeiend en we zijn het soms zat, maar het is ook heerlijk om zo gefocust verder te kunnen gaan. Opstaan, diezelfde klusbroek aan en naar de Gamma! De croissantjes moeten dit keer onderweg gegeten worden. Blijkbaar kunnen we maar moeilijk bouwen zonder een portie bladerdeeg... 

Perspectief, ik noemde het al. Het is in mijn planning en hoofd drukker dan ooit, maar toch staat deze week in het teken van perspectief. De muren worden in de meeste kamers afgemaakt en daar ben ik de hele dag mee in mijn element. 

Die avond - als ik in bed nog wat probeer te kijken, maar mijn ogen eigenlijk al een beetje dichtvallen - leef ik op van een gesprek bij Humberto aan tafel. Hannah Verboom, ik ken haar als actrice en presentatrice, is voor het eerst open over haar bipolaire stoornis. Ja! Hoor ik mezelf roepen. Ja, precies dit! Dit is zó belangrijk!

Praten over stoornissen (of 'psychische variaties', zoals ze het zelf mooi noemde) is zó ontzettend belangrijk. Op Proud2Bme is dat gelukkig niet nieuw en hebben we het er veel over, maar ik raak deze avond opnieuw niet uitgepraat over hoe belangrijk het is om jezelf te herkennen in anderen. Herkenning, erkenning en bevestiging dat je niet gek of alleen bent, kun je alleen maar krijgen door met elkaar te praten. Door het uit te spreken. Niet alleen door psychiaters, in het nieuws of in documentaires, want dan blijft het denk een beetje 'gekkig'. Gekkig, raar, bijzonder, ver van je bed. Terwijl het vaak niet zo ver van je bed is. Je hebt het zelf of je hebt er mee te maken. Helemaal niet gek of bijzonder dus, juist heel normaal en menselijk. 

Het blijft gek en onwennig als we er niet over praten. Door te zwijgen houden we een stigma in stand dat lang niet zo kleurrijk en variabel is als de mensen die daadwerkelijk ervaren hoe een stoornis voelt. Als we niet praten zien we niet dat dus iedereen hiermee kan worstelen. Ook die persoon waar je tegenop kijkt en ook die persoon waar je je mee identificeert.

Dus op mijn zondagavond, met het gruis in mijn haar en de slaap in mijn ogen, een pleidooi om te blijven praten. Praten over wat 'gek' voelt, maar niet gek is, want het mag er allemaal zijn. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Arwen - Maandag 20 september 2021 20:38
Lieve daphne fijn dat de croissants en pizza zo lekker was ik hoop dat jullie huisje jullie droomhuis wordt leuke foto ook van je kat akelig dat je laatst niet lekker in je vel zat ik hoop dat je je nu goed voelt liefs p s ik hoop dat als je nog therapeuten hebt voor je borderline die lief zijn voor je en je goed helpen groetjes
Flo - Dinsdag 21 september 2021 07:14
Knappe klusser!šŸ˜»šŸ˜»
G. - Dinsdag 21 september 2021 16:19
Veel succes nog met klussen! Benieuwd naar het eindresultaat :D
britneyangel - Dinsdag 21 september 2021 19:55
je zult wel blij zijn als je huis af is!