De leugens van je eetstoornis

 

Iedere dag gaan er honderden tegenstrijdige gedachtes door je hoofd die voortkomen uit jouw eetstoornis en die voortkomen uit jouw gezonde verstand. Dit levert een flink gevecht op. Het is, om van je eetstoornis te herstellen, heel belangrijk om telkens weer een beroep te blijven doen op je gezonde verstand. Om je hier een handje bij te helpen hebben we de meest gehoorde leugens op een rijtje gezet en afgezet tegen de realiteit, jouw gezonde verstand.

Leugen 1: Je bent niet ziek genoeg.
Waarheid: Er bestaat niet zoiets als 'ziek genoeg' zijn. Alle eetstoornissen zijn dodelijk en iedere vorm van eetstoornis is ernstig. Iedereen die lijdt aan een eetstoornis, het maakt niet uit hoeveel je weegt, heeft hulp nodig en verdient hulp. Bij iedere andere ziekte doe je ook niet je best om zieker te worden, roep jezelf bij een eetstoornis dus ook een halt toe. Je zorgt er anders enkel voor dat je verder en verder verwijderd raakt van een gelukkig en gezond leven. Doe jezelf dit niet aan, je bent veel meer waard!

Leugen 2: Ik stop als ik xx weeg.
Waarheid: Geen enkel gewicht zal ooit goed genoeg zijn voor je eetstoornis. Wanneer je deze gedachte in je hoofd hebt, is dat en regelrechte leugen. Het is hetzelfde als wanneer een cokeverslaafde zegt 'Ik doe nog 10 dagen coke snuiven en dan is het genoeg'. Geloof deze onzin niet & houd jezelf niet voor de gek. Het gaat niet om het gewicht, het gaat om de problemen die erachter zitten.

Leugen 3: Anderen zijn er slechter aan toe dan ik, ik verdien geen hulp.
Waarheid: Ja, er bestaan altijd ernstigere gevallen, is het niet hier, dan is het wel aan de andere kant van de wereld, maar dat maakt jouw eetstoornis niet minder ernstig. Jij verdient, net als ieder ander, een gezond en gelukkig leven. Vergelijk jezelf niet met anderen. Jij moet je hele leven met jezelf door 1 deur, niet met die ander die er ernstiger aan toe is, zorg er dus voor dat het goed gaat met jou en werk aan je eigen problemen en toekomst.

Leugen 4: Het is niet zo gevaarlijk of schadelijk. Zolang ik niet omval, valt het wel mee.
Waarheid: Ieder eetgestoord gedrag is ongezond en op termijn schadelijk. Bovendien beinvloedt het jouw leven negatief en dat is nooit fijn! De meeste mensen denken 'dat zal mij niet overkomen' helaas overkomt het veel van die mensen toch... De schade die een eetstoornis teweeg brengt is veelal pas later merkbaar. Denk niet 'ik heb nu nergens last van, dus het valt wel mee' want dat kan je over een paar jaar duur komen te staan.

Leugen 5: Dit is goed en dit is slecht eten
Waarheid: Er bestaat niet zoiets als goed of slecht eten. Eten is neutraal. Eet wat goed voor jouw lichaam is, eet waar jij je prettig bij voelt. Stel geen regels voor jezelf op over kcal of hoeveelheid. Eet gevarieerd. Jouw lichaam functioneert het best als je gevarieerd eet en daar hoort af en toe ook iets extra lekkers bij.

Leugen 6: Je bent waardeloos.
Waarheid: Niemand op deze aarde is waardeloos. Ieder mens hier op aarde heeft een waarde, een reden om hier te zijn. Je bent niets minder waard dan ieder ander mens. Misschien lukt het je op moment niet om goed mee te draaien in de maatschappij, maar dan komt wel weer. Neem jezelf dit niet kwalijk, jij zou het ook graag anders zien.

Leugen 7: Een eetstoornis, afvallen, maakt je gelukkig.
Waarheid: Een eetstoornis zal jou nooit de voldoening en het geluk geven waar je zo hard naar op zoek bent. Een eetstoornis zal je bedriegen en uiteindelijk kapot maken. Een eetstoornis is een ziekte, een vijand, geen vriend. Liefde, gezondheid en zelfwaardering door de positieve dingen die je bereikt zullen je gelukkig maken, geen stom cijfertje op de weegschaal.

Leugen 8: eetstoornisprofessionals liegen tegen je en willen je dik maken.
Waarheid: eetstoornisprofessionals hebben gestudeerd en dit vak gekozen om mensen te helpen gezond en gelukkig te worden. Heb vertrouwen in deze mensen en wantrouw de eetstoornis. Probeer geen 'wij' - 'zij' gevoel te creeeren. Therapeuten zijn niet de vijand. Zij willen samen met jou een team vormen tegen de eetstoornis.

Leugen 9: Je mag starten met herstel als je dit gewicht hebt bereikt.
Waarheid: geen enkel gewicht is goed genoeg voor je eetstoornis. Hoe laag het gewicht ook is dat je bereikt, je zal altijd net een paar kilo of ons verder af willen vallen. Bovendien is de kans groot dat je je zelfs dikker voelt naarmate je dunner wordt.

Leugen 10: Je hebt vreselijk veel gegeten
Waarheid: behalve wanneer je een echte eetbui hebt gehad, zal de hoeveelheid die je hebt gegeten in de meeste gevallen niet te veel zijn. Kijk maar eens naar de normale voedingslijsten, grote kans dat je daar niet eens aan komt. Probeer dus te relativeren en met een gezonde blik te kijken naar wat je nou werkelijk hebt gegeten.

 

Leugen 11: Mensen zijn jaloers op jouw slanke figuur.
Waarheid: mensen zijn wellicht jaloers op een gezond slank figuur van iemand die geen eetstoornis heeft en gelukkig is, maar mensen zijn niet jaloers op een lichaam dat ondergewicht heeft en dat 'anorexia' uitstraalt. Mensen zijn niet jaloers om mensen die ongelukkig zijn en waarbij hun leven draait om eten, afvallen en kcal tellen.

Leugen 12: Zolang ik veilig eet heb ik alles onder controle.
Waarheid: Hoe meer je leeft volgens de regels van jouw eetstoornis hoe meer jouw eetstoornis jouw leven bepaalt, hoe minder controle je hebt over jouw leven. Pas wanneer je de eetstoornis durft los te laten zul je de controle over je leven beetje bij beetje terugkrijgen.

Van welke leugens heb jij last?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

La Joie - Donderdag 10 januari 2013 13:44
Behalve leugen 8 en leugen 11, alles.
Xlittlegirl - Donderdag 10 januari 2013 14:09
Ik ook alleen 8 en 11 niet.. De rest helaas wel.
Elisabeth - Donderdag 10 januari 2013 14:12
Wat een fijn artikel! Dit had ik net even nodig, enorm bedankt!
Ik sluit me aan bij de bovenstaande reacties. Wat confronterend. xx.
E. - Donderdag 10 januari 2013 14:17
8 en 11 niet de rest wel..
Isa1990 - Donderdag 10 januari 2013 14:19
Alleen 11 niet, de rest wel...
Prue - Donderdag 10 januari 2013 14:27
Auw...

Als ik terugkijk naar het begin van mijn eetstoornis, klopt alles behalve 8 en 11.
thattgirl - Donderdag 10 januari 2013 14:28
Alleen leugen 11 niet ik denk juist mensen binden.mij dik, veder echt alles.gewoon
m - Donderdag 10 januari 2013 14:30
8, 10 en 11 niet, de rest klopt wel ja,

als ik veel eet, eet ik ECHT VRESELIJK veel en nog meer dan dat,
dus het bestaat ECHT.
m - Donderdag 10 januari 2013 14:39
oh ja staat er ook bij, eetbuien, als ik normaal eet valt het idd. eigenlijk wel mee..
vlinderke - Donderdag 10 januari 2013 14:50
heel goed artikel klopt als een bus
eliseeexx - Donderdag 10 januari 2013 15:02
alles behalve 8 en 11, best moeilijk om te lezenn
// - Donderdag 10 januari 2013 15:04
Bijna alle 'leugens' komen mij ook jammer genoeg bekend voor.. Tijd om er tegenin te gaan dus!
Puoli - Donderdag 10 januari 2013 15:19
Waw wat herkenbaar, niet alles, maar vooral het eerste deel,..
I. - Donderdag 10 januari 2013 15:25
leugen 13 je kan het alleen ook oplossen
Annemarijn - Donderdag 10 januari 2013 15:28
ehmm alles dus. Behalve 8 &11.

xo
Scarlet - Donderdag 10 januari 2013 15:32
@I dat is een goede, die hoort er zeker bij!
* - Donderdag 10 januari 2013 15:41
Eigenlijk geen één meer.
Heb wel last gehad van de laatste. Maar besef nu dat je net zoveel meer controle hebt over je leven als je geen eetstoornis hebt. Of er alleszins niet aan toegeeft ;)
lana - Donderdag 10 januari 2013 16:07
Wat een fijn berichtje..

Hier ook 8&11, al denk ik soms dat mijn dietist me tegen wil houden met afvallen om me dik wil laten..
lana - Donderdag 10 januari 2013 16:08
Ik bedoel, dat ik van allemaal last heb, behalve van 8 en 11.. :$
Chananja - Donderdag 10 januari 2013 16:16
Heel veel herkenbare leugens, nu gelukkig weinig last meer van.

Leugen 13 (of 14): als ik weinig eet en/of afval ben ik sterk, als ik eet en/of aankom ben ik zwak.
Cylu - Donderdag 10 januari 2013 16:36
Wow, ontzettend herkenbaar! Ik heb ze allemaal gehad. Momenteel heb ik nog last van 5 en 12. Al die andere gedachten-leugens zijn ook verminderd en vervolgens verdwenen. Ik heb er vertrouwen in dat 5 en 12 ook nog wel verdwijnen.
Nefertari - Donderdag 10 januari 2013 16:43
Allemaal behalve 11.….
Briesje - Donderdag 10 januari 2013 16:53
Nou, ik ben het er niet helemaal mee eens met leugen 11. Ik zit nu niet op een enorm laag gewicht, maar heb wel meer ondergewicht dan zou moeten zeg maar. En op dit punt (qua gewicht) waar ik nu zit heb ik meerdere keren te horen gekregen in mijn leven dat mijn mensen mijn figuur zouden willen en dat ik 'natuurlijk' dun ben en dat ze dat mooi vinden. En soms zelfs dat ze een beetje jaloers waren op mijn figuur omdat ze het zelf ook wel wilden.Van volwassenen gehoord trouwens dus niet eens tieners. Maar het is wel zo dat toen ik ernstig ondergewicht had niemand dat zei en iedereen zich drukte maakte om mij en het dus niet mooi vonden. Maar zolang het er dus natuurlijk uit ziet, hoe dun je ook bent, dan vinden mensen het jammer genoeg mooi.

Voor mij is dus voornamelijk leugen 8 niet herkenbaar, en zou ik op ernstig ondergewicht zitten dan zou leugen 11 ook niet herkenbaar zijn.
mirjam - Donderdag 10 januari 2013 18:22
Wow, heel herkenbaar dit artikel!
Net als de meeste mensen alles behalve 8 & 11
Ik dacht dat ik bijna van mn eetstoornis af was, maar nog best veel van die leugens zijn ook op dit moment nog heel erg van toepassing op mijn denken...
Toch nog maar wat aan gaan doen!
hey. - Donderdag 10 januari 2013 19:31
Dat had ik ff niet verwacht, maar ik herken alle leugens! Ook dat als mensen willen dat je eet dat ze je dik willen hebben enzo.. Maareh ergens is dat toch ook zo? Ikbedoel, als ze je te mager vinden willen ze dat je aankomt. Maar whatever.
R - Donderdag 10 januari 2013 20:43
Leugen 1, 3, 4 en 6 hebben wel wat van elkaar. 2, 9 en 12 ook. Ik herken alles behalve 8 en 11 inderdaad! Misschien ook nog een heel logisch leugen; Je bent dik. En je ziet ieder ander als slank..
amanda - Donderdag 10 januari 2013 20:44
eigenlijk alles behalve 8 en 11 omdat 8 ik heb nog nooit hulp gehad en 11 omdat ik niet ja echt dun ben dus mensen zien niks aan mij


liefs
l - Donderdag 10 januari 2013 23:24
Van de leugen die hierboven staan heb ik niet veel last meer, maar wel van een ander leugen, namelijk: als ik niet voldoende sport, ben ik ongezond en zal ik dik worden.
Eva - Vrijdag 11 januari 2013 00:06
Nieuwe leugens?

- Zo lang ik nog iets eet, heb ik geen eetstoornis
- Als ik blijf lachen naar de buitenwereld heb ik geen hulp nodig

Deze twee zaten mij altijd dwars.
M1990 - Vrijdag 11 januari 2013 00:58
Geen enkele van de hierboven genoemde leugens.
dollie - Vrijdag 11 januari 2013 09:04
Ik herken ze eigenlijk allemaal wel.
Alleen 11 niet jaloers zijn ze niet op mijn figuur.
Nummer 8 is bij mij minder geworden in de begin dacht ik echt dat ze mij vol gingen proppen met eten maar dat viel gelukkig mee.
Even terug komen op nummer 11 als ik dat bekijk na mijzelf dan ben ik wel jaloers op personen die slanker zijn dan mij.
Dat kan misschien temaken hebben met mijn eetstoornis denk ik.
Minnie - Vrijdag 11 januari 2013 10:32
Ehmm.. 1, 3, 4, 6(!!), 10.
En ik ben het ook eens met de punten van Eva.
Roma - Vrijdag 11 januari 2013 12:11
Herkenbaar! mooi :)
ikke - Zondag 13 januari 2013 09:11
leugen:
ik kies zelf voor mijn eetstoornis
Noena20 - Zondag 13 januari 2013 22:03
allemaal behalve 8 en 11..
Tessa - Woensdag 23 januari 2013 14:43
1,3,4,5,6,10 en 12: zeer herkenbaar! Gelukkig gaat het nu stukken beter,
Hannah - Woensdag 30 januari 2013 11:20
Ik heb ze allemaal :s
sarina - Vrijdag 1 februari 2013 23:25
Bij mij zijn ze allemaal herkenbaar behalve 9. ;$
Lyynn - Donderdag 13 november 2014 13:08
Allemaal herkenbaar op nr. 6 na. Kan er zelfs nog wel een paar bij bedenken..
Alice - Zaterdag 12 september 2015 19:09
Allemaal wel, sommige meer dan anderen...
Soms kunnen leugens echter wel als de waarheid voelen, dat doen deze ook. Relativeren lukt dan niet. Wat moet je dan doen?