De best gelezen blogs van 2016

 

Zo tegen het einde van het jaar zijn we toch altijd even benieuwd welke blog artikelen nou het meest zijn gelezen door jullie. We inventariseren de aantallen en maken een mooie top 15 van de best gelezen blogs. Dat blogs het best gelezen zijn, betekent niet direct dat het de beste blogs waren, maar wel dat ze bij jullie of de mensen die via Google ergens naar zochten, het meest in trek waren. Het is altijd even spannend wie ieder jaar de blog heeft geschreven met de meeste views. Dit jaar ging de hoofdprijs naar Sandra, maar voor ze daar nou zo trots op was... 

Op de nummer één blog over gezichtsmaskers na, waren de meeste blogs wel heel eetstoornis gerelateerd. Ook de artikelen over de documentaire Emma Wil Leven vonden veel van jullie interessant. Daarnaast staan er twee gastblog artikelen op de 2de en 3de plek van best gelezen blogs. Dat is wel heel waardevol! Zo zie je maar dat jullie inbreng en bijdrage aan Proud2Bme van wezenlijk belang is. Blijf dus vooral ook in 2017 gastblogs insturen naar redactie@proud2Bme.nl. Ik zal je hieronder verder laten zien welke blogs veel gelezen zijn en zal bij iedere blog een linkje plaatsen naar het originele blog artikel, mocht je het nog niet gelezen hebben. 

best gelezen blogs 2016 proud2bme

1. 20 x fijne gezichtsmaskers
Het meest gelezen blog artikel (ruim 40.000 views) is er eentje uit onze beautyblog, geschreven door Sandra. Volgens mij twijfelde ik zelfs nog of ze die wel moest schrijven voor Proud. Ik heb zelf namelijk niet zoveel met gezichtsmaskers en zou er zelf nooit over willen lezen. Grappig genoeg zijn er blijkbaar heel veel mensen niet zoals ik, want dit artikel werd bizar veel gelezen. Waarschijnlijk niet per se door de vaste bezoekers van Proud2Bme, maar vooral door mensen dia via Google zochten naar fijne gezichtsmaskers. Maar goed, mocht je dus nog op zoek zijn naar een fijn gezichtsmasker, dit schijnt een goede blog te zijn: 20 x Fijne Gezichtsmaskers.

2. Eetstoornis is meer dan een documentaire
Nadat de documentaire Emma Wil Leven was uitgezonden ontvingen we enorm veel e-mails met reacties. reacties van ouders en omstanders en van mensen die zelf aan een eetstoornis leden. Eén van die reacties kwam van Mieke, zij schreef er een gastblog over met de titel Eetstoornis is meer dan een documentaire. Haar blog vond veel herkenning bij jullie en werd veel gedeeld op social media.  

emma wil leven reactie erin van furth professor eetstoornissen

3. Zelfbeschadiging: ik breek liever mijn been
Een blog die wat minder eetstoornis gerelateerd was, was die van Kenza. Een bijzondere jonge vrouw die ik al langer volgde via Facebook. Ik vroeg haar of ze haar ervaring met zelfbeschadiging, omdat ik vind dat dit een heel belangrijk onderwerp is, op Proud2Bme wilde delen. Dat wilde ze wel en ze schreef er een gastblog over. Hier hielp ze ontzettend veel mensen mee. Het zorgde zeker weer voor een stukje taboedoorbreking. Je vindt haar blog over zelfbeschadiging hier. 

kenza

4. Documentaire: Emma Wil Leven - anorexia special
Massaal keken we met elkaar naar de documentaire Emma Wil Leven. Zelf zat ik op de dag van uitzending in het buitenland, maar met met slecht werkend wifi zag ik op mijn telefoon alle berichten op social media erover langskomen. Eenmaal terug in Nederland heb ik de docu uiteraard teruggekeken.  Wat een vreselijk heftig en verdrietig verhaal. De onmacht en hardheid van de eetstoornis anorexia kwam hier zo duidelijk in beeld. Het is begrijpelijk en goed dat hier in Nederland zoveel aandacht voor was. 

5. Hippe voedingsmeisjes krijgen ervan langs
Ze waren groots in het nieuws en iedereen praatte erover en lachte erom: de dames van The Green Happiness. De feiten en vooral fabels én spelfouten kregen flink veel aandacht in de media. Vandaag de dag weet (bijna) iedereen waar het omgaat als ik zeg: de menstruatie van een kip. Voor Arjen Lubach was alle commotie ook aanleiding om eens wat meer aandacht te besteden aan de door hem zogenoemde hippe voedingsmeisjes en voedingstrends. De blog met daarin zijn video werd drukbezocht door jullie: Hippe voedingsmeisjes krijgen ervan langs.

6. Ik wil niet dat je dood gaat
Anorexia is een van de meest dodelijke psychische stoornissen die er bestaat. Helaas werden we als team van Proud2Bme hier dit jaar ook weer mee geconfronteerd. Meerdere jonge vrouwen en meisjes zagen we van de eetstoornis verliezen. Dat vonden we vreselijk en het raakte ons. Nouska schreef er een blog over die voor veel erkenning en herkenning zorgde. Je kunt de blog hier teruglezen: Ik wil niet dat je dood gaat.

nouska

7. Welkom in de eetstoorniswereld
Voordat ik Proud2Bme opzette was ik eigenlijk helemaal niet zo bekend met 'het eetstoornis wereldje'. Ik was niet in behandeling geweest bij een eetstoorniskliniek en kende online ook niet echt veel mensen met een eetstoornis. Met de groei van social media en de groei van mijzelf binnen Proud2Bme, leerde ik steeds meer deze bijzonder eetstoorniswereld kennen. Ik leerde hoe er soms onderling over elkaar gedacht. Ik leerde over de liefde én jaloezie. Ik vond het eigenlijk zo'n bizarre wereld dat het me waardevol leek om er een blog over te schrijven: De eetstoornis wereld. Deze blog viel bij jullie gelukkig in goede aarde. 

8. Emma wil leven, jij ook?
De beelden van de trailer van Emma wil Leven waren heel heftig en we vreesden daarom vooraf aan de documentaire dat deze voor velen voor jullie ook heel moeilijk kon zijn om naar te kijken. Je zou je eigen eetstoornis wellicht met die van haar gaan vergelijken en jezelf hierdoor minder serieus nemen. We vonden het daarom belangrijk hier iets over te schrijven. Nouska schreef de blog Emma wil leven, jij ook? en veel van jullie vonden deze heel helpend en steunend.  

zelfmoord pleegde
bron foto

9. De ochtend nadat ik zelfmoord pleegde
Via via vond ik op een dag een engelse tekst die ging over de ochtend nadat iemand zelfmoord pleegde. Het was zo mooi en eenvoudig geschreven, maar ook zo pijnlijk en de waarheid, dat ik het belangrijk vond deze tekst vrij te vertalen en met jullie te delen. Op het moment dat je aan zelfmoord denkt, denk je namelijk niet aan die ochtend... aan die gevolgen. Deze tekst maakt die gevolgen pijnlijk duidelijk, althans dat vonden velen van jullie. Je kunt de blog hier teruglezen: De ochtend nadat ik zelfmoord pleegde.

10. Mijn eetstoornis gaf mij controle
Het krachtige en inspirerende herstelverhaal van Sharon over haar verleden met anorexia werd door jullie ook veel gelezen. Sharon schreef over haar ongeloof dat ze anorexia had, over het nut van doelen stellen en het leven zonder dwang. Zeker een verhaal wat je wat motivatie en hoop kan geven. Heb je het nog niet gelezen, kijk dan even hier: Mijn eetstoornis gaf mij controle

afvallen
bron foto

11. Ik wil weer gaan afvallen
Op het forum van Proud2Bme las ik een tijd geleden meerdere berichten van jonge vrouwen die weer wilden gaan afvallen. De redenen liepen uiteen, maar kwamen ergens ook met elkaar overeen. Ik herkende de gevoelens erg van vroeger en besloot er daarom een blog over te schrijven. De reacties stroomden vanaf het moment dat de blog online kwam binnen, dat was heel bijzonder. De blog gaf niet alleen jullie een goed gevoel, maar ook mij door al jullie reacties van herkenning en dank. Wil je deze blog nog eens lezen, kijk dan even hier: Ik wil weer gaan afvallen.

12. Mijn laagste gewicht
Een tijd geleden werd ik gebeld voor een interview voor televisie. Na een paar vragen over mijn eetstoornis kwam voor de zoveelste keer de vraag: Wat was je laagste gewicht? Ik stoorde me zo aan die vraag dat ik besloot voor eens en voor altijd een blog te schrijven over mijn laagste gewicht. Deze werd wonder boven wonder goed door jullie ontvangen...

scarlet gewicht

13. Waarom deze Fitgirl klaar is met fitgirls
2016 is toch naast het jaar van de vloggers, ook wel het jaar van de fitgirls geworden. Naast dat deze enorm populair werden, kregen ze ook bakken aan kritiek. Een aantal maanden geleden ontvingen we een ijzersterke gastblog van een ex-fitgirl die er voor haarzelf in deze blog heel duidelijk mee afrekende. Velen van jullie waren enorm enthousiast over deze blog. Lees hem dus zeker nog even hier: Waarom deze Fitgirl klaar is met fitgirls

14. Ik had geen ondergewicht
In september stuurde Marthe haar verhaal in met de titel 'Ik had geen ondergewicht'. Velen van jullie herkenden zich in deze titel: heel veel mensen met een ernstige eetstoornis hebben geen ondergewicht. Marthe dacht door zichzelf zo op eten en afvallen te richten een beter leven te krijgen, maar helaas. Ze dacht zo mooi dun te worden en al haar zorgen kwijt te raken. Maar dit gebeurden niet. Ze kreeg alleen nog maar meer zorgen, haar haren vielen uit, ze vermeed contact met andere mensen en ze voelde zich zo ellendig... Een inspirerend verhaal voor velen om te lezen.

15. Aanrijding met een persoon
Zelfmoord is een enorm groot probleem in Nederland. Het aantal mensen dat zichzelf jaarlijks voor de trein gooit is hoog. Iedereen heeft denk ik weleens op het station gestaan terwijl er werd omgeroepen dat er een aanrijding met een persoon had plaatsgevonden. Een omroepbericht wat aan de ene kant weinig zegt, maar aan de andere kant heel erg veel zegt. Het verhaal achter zo'n omroepbericht deelde Sandra in deze blog met jullie. Er kwamen veel emotionele reacties op. Je kunt het verhaal hier terugvinden: Aanrijding met een persoon.

Welke blog was voor jou in 2016 heel waardevol?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Woensdag 28 december 2016 13:21
Interessant om te lezen! Ik weet nog dat ik erg onder de indruk was door blog nr. 12 en nr. 13, maar eigenlijk raken de meeste blogs mij. Ik lees elke dag alle blogs. Het geeft mij veel steun en herkenning! Ik hoop dat jullie nog lang blogs blijven schrijven.
Hyomin - Woensdag 28 december 2016 14:10
Voor mij was de blog "Ik durf mezelf te zijn" van Nouska het meest waardevol, heb ik heel veel aan gehad
Eva - Woensdag 28 december 2016 14:26
De blog 'voor als je wilt verdwijnen' heeft mij diep geraakt.
Black Tiger - Woensdag 28 december 2016 17:55
. 'Welkom in de eetstoorniswereld' en 'ik wil weer gaan afvallen' vond ik heel goed.

*onderaan deze blog straat 2106 ipv 2016
Black Tiger - Woensdag 28 december 2016 17:55
staat*
Erna - Donderdag 29 december 2016 08:07
Grappig dat nummer 1 een blog over gezichtsmaskers is!
Ik vond nummer 9 erg aangrijpend.
Laura schreef een keer een blog over haar leven, dat het heel anders is gegaan dan wat zij gedacht/gepland had. Die vond ik heel mooi en die gaf mij ook moed.
Ingrid - Donderdag 29 december 2016 08:40
Wow, leuk om te zien deze top 15, heel erg divers ook. Gefeliciteerd Sandra, gaaf toch zo een eerste plaats! Ik ben nog elke dag op Proud te vinden, ik vind jullie blogs waardevol, interessant, confronterend, inspirerend, leerzaam, grappig!
Op naar 2017! Ik hou van Proud!