Daag jezelf uit

 

Iets nieuws doen kan soms best spannend zijn. Het is heel makkelijk om het uit de weg te gaan en de confrontatie te vermijden. Dit levert je echter uiteindelijk vaak minder op dan wanneer je jezelf zou uitdagen om het wel aan te gaan. Het gaat vaak gepaard met wat spanning en wellicht wat slapeloze nachten, maar uiteindelijk kan je wel trots zijn op jezelf...

Een uitdaging kan groot of klein zijn. Bewust of onbewust maken we elke dag al uitdagingen mee. Hierbij kan je denken aan het koken van een nieuw gerecht of het beginnen aan een nieuw (school)project. Het aangaan van een spannend product of het in bedwang houden van de eetdrang zijn ook uitdagingen. Het lief zijn voor jezelf of juist iets proberen wat je jezelf een lange tijd hebt ontnomen. De ene uitdaging is wat groter dan de andere. Iedereen ervaart een uitdaging anders. Het kan iets zijn waar je al dagen tegenop ziet, maar het kan ook iets zijn waar je naar uit kan kijken. Er zullen nog wel spanningen zijn, maar die hoeven niet per se slecht te zijn. Het zijn gezonde spanningen!

1
bron

Ik merk van mezelf dat ik nieuwe dingen vaak heel spannend kan vinden, vooral wanneer het dichterbij komt. Ik kan er soms minder goed van slapen en er veel stress van krijgen. Ik heb voor mezelf gelukkig enkele dingen gevonden die mij daarbij helpen. Eén daarvan is voorbereiding. Ik weet dat ik me nooit op alles kan voorbereiden en dat er altijd dingen anders kunnen gaan. Soms weet ik eenmaal niet wat de uitdaging is en/of waar ik tegen aan kan lopen. Echter voel ik me er geruster op als ik me er mentaal op kan voorbereiden. De keren dat ik een uitdaging ben aangegaan, waar ik achteraf niet blij mee was, kan ik op één hand tellen. Het betekent niet dat ik elke uitdaging leuk vind, maar de spanning was vaak achteraf niet zo nodig geweest.

Afleiding is voor mij ook erg helpend wanneer ik iets nieuws aan ga. Ik kan er uren over tobben zonder dat het me ook maar iets oplevert. In plaats daarvan is het veel fijner om mijn tijd te besteden aan iets anders. Ten eerste kan ik daar ook van genieten en ten tweede gaat de tijd ook sneller waardoor het vaak sneller zover is. Ik merk namelijk ook dat ik veel meer van de uitdaging kan genieten als de spanning daarvoor niet zo hoog oploopt. Verder heb ik twee vragen die ik mezelf tegenwoordig probeer te stellen:

Wat heb ik te verliezen?
Een nieuwe uitdaging kan best spannend zijn. Vooral het onbekende vind ik vaak een eng. Ik kan allerlei beren op de weg tevoorschijn toveren, maar de vraag is ook of het realistisch is. Ik probeer mezelf dan de vraag te stellen ‘wat heb ik te verliezen?’. Nooit geschoten, is altijd mis. Het is spannend maar uiteindelijk heb ik vaak niks te verliezen, behalve de tijd die het me kan kosten. 

overwinning
bron

Wat kan het me opleveren?
Niet alle uitdagingen hoeven op een succes uit te lopen, dat is ook wel het onzekere van een nieuwe uitdaging. Je weet eenmaal niet of het iets wordt. Ondanks dat het geen succes hoeft te zijn, kan het mij altijd iets opleveren. Ik mag het aangaan van een uitdaging op zich ook als een overwinning zien. Ik heb het gedaan, ik heb het geprobeerd. Als het iets is geworden, dan kan ik dat meenemen. Zo niet, dan heb ik er ook van geleerd. Het hoeft nooit verspilde tijd te zijn.

Een uitdaging aangaan bij een eetstoornis gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Het kan een pittige strijd zijn waarbij het in het eerste instantie lijkt alsof het je weinig oplevert. Een overwinning kan ook op te delen zijn in kleinere successen. Stap voor stap win je steeds een beetje meer. 

Wat is voor jou op moment een uitdaging?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hilde - Zaterdag 24 februari 2018 14:37
Gisteren ben ik voor het eerst naar een groepsles kickboksen geweest! Dat was een enorme uitdaging maar ik ben zo blij dat ik ben gegaan en ik heb me meteen ook ingeschreven :)
Mijn grootste (en volgende) uitdaging nu is om mijn schoolprojecten weer op te pakken.
Fam - Zaterdag 24 februari 2018 17:54
Haha dit is echt grappig en heel toevallig! Ik heb toevallig net vandaag een “uitdagingen lijst” voor de komende twee weken gemaakt, elke dag één... heel erg spannend maar ik wil het ook heel graag doen, anders word ik nooit beter... Bedankt voor deze mooie post!
F. - Zondag 25 februari 2018 05:38
Ik wil graag mijn diploma halen.Ik zie door het bos de bomen niet vanwege alle obstakels die op mijn weg liggen.Maar ik wil het toch !