Carlijn is lesbisch

 

Ken je het programma Uit de kast? Vanavond is de vierde uitzending al weer! In deze uitzending wordt de 22-jarige Carlijn gevolgd. Ze is juf en speelt met veel plezier bij een toneel- en musicalgroep. Hier weten ze dat ze lesbisch is en ook haar vrienden heeft ze het verteld, maar nog niet aan haar ouders en aan haar broertje. Ze wil het graag aan ze vertellen, maar vindt het heel lastig:

"Ik wil het mijn ouders niet aandoen"

Presentator Arie Boomsma spreekt Carlijn en volgt haar tijdens haar coming-out.

Op haar dertiende ontdekt Carlijn dat er iets anders was aan haar. "Al mijn leeftijdsgenootjes waren met jongens bezig, maar ik had daar helemaal niets mee". Op haar zestiende krijgt Carlijn voor het eerst een vriendinnetje. "Toen wist ik pas wat ik al die tijd gemist had". Als ze op haar negentiende haar eerste echte lange relatie krijgt, beseft ze dat ze het mensen om haar heen moet gaan vertellen. "Ik wil me niet langer voor mezelf verbergen, ik wil gelukkig zijn".

kro uit de kast

Maar thuis ligt de situatie lastiger. Het gezin heeft het één en ander samen meegemaakt. Carlijn heeft een eetstoornis gehad en haar moeder is ernstig ziek geweest. "Ik wil mijn ouders niet nóg iets aandoen", legt Carlijn uit. Ze besluit het eerst aan haar broertje te vertellen, waar ze een hele goede band mee heeft. De adrenaline wordt eerst flink op gang geholpen, want de twee gaan samen skydiven. Heeft haar broer ooit iets vermoed? En zal haar broer Carlijn steunen en meegaan als ze het aan haar ouders gaat vertellen?

Om haar ouders te kunnen zeggen dat ze op vrouwen valt, besluit ze haar creativiteit te gebruiken. Carlijn maakt speciaal voor de gelegenheid een schilderij. Zullen ze de boodschap begrijpen? En hoe zullen haar ouders reageren?

Vanavond (26 januari) om 21.15 uur op Nederland 3!

Wist je trouwens dat de volgende celebs allemaal op vrouwen vallen?

Wanda Sykes
Cynthia Nixon
Rosie o'Donnel
Jodie Foster
Amelie Mauresmo (tennister)
Martina Navratilova
Sinéad O'Connor
Tila Tequila (bi)
Drew Barrymore (bi)
Portia de Rossi
Ellen Degeneres
Ani Difranco
Melissa Etheridge
Tracy Chapman

BN-ers
Miljuschka (TMF)
Marianne Weber
Claudia de Breij
Barbera Barends
Inge Diepman, presentatrice
Sara Kroos (bi)
Nelly Frijda

Weet je er nog meer? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Prue - Woensdag 26 januari 2011 15:27
"Ik wil het mijn ouders niet aandoen"

Eh? Als vrouw op vrouwen vallen is volgens mij niet iets misdadigs of een handicap ofzo... Naast het feit dat niemand zijn ouders iets verschuldigd is wat betreft inrichting van zijn/haar leven.

Lijkt me beetje veel ophef om niets en verbaas me uberhaupt dat een programma als dit nog kijkers trekt.
clootje - Woensdag 26 januari 2011 15:27
Is Marianne Weber lesbisch??? Ik dacht zij getrouwd was en kinderen heeft, of heb ik dat verkeerd?
Felicity - Woensdag 26 januari 2011 15:34
@Prue
Ik denk dat jouw gedachte niet helemaal klopt hoor. Ik denk dat veel meiden/ jongens bang zijn hiermee hun ouders teleur te stellen. Helemaal als je al problemen hebt, kan het extra moeilijk zijn omdat je dan het idee hebt dat je nooit eens ergens "makkelijk in bent" voor je ouders.

Een veel voorkomende gedachte en gevoel dus.
Lot - Woensdag 26 januari 2011 15:35
@Prue; wat een "ik heb er geen moeite mee, dus waarom zou een ander zo dramatisch moeten doen" - attitude zeg.
Dat een ander hier wel moeite mee heeft kan ik me heel goed voorstellen. Ik accepteer het ook, maar het is nu eenmaal anders dan anders, tja weet niet hoe ik het moet formuleren.

Bovendien, zoveel mensen gooien hun persoonlijke dingen op tv. Wat het ook is. Dit is daar echt niet anders in.
Christien - Woensdag 26 januari 2011 15:35
@Clootje

Marianne Weber, zangeres van het levenslied, was gewoon getrouwd en had kinderen. Later ontmoette ze Rita, de liefde van haar leven. In ZijaanZij (2004) vertelt ze over haar aanvankelijke verwarring: ‘Op een gegeven moment heb ik gewoon aan Rita gevraagd: ga jij mij eens uitleggen hoe dit kan? Het was maar één zin, daardoor begreep ik eigenlijk alles. Ze zei: Marianne, je wordt niet verliefd op een man of een vrouw, maar je wordt verliefd op een mens. Toen dacht ik: klaar, klaar! Ik hou van een mens, en dat dat "lesbisch zijn" heet, dan zal me dat een zorg zijn.’ Na slechts die paar dagen bedenktijd mocht de wereld het weten, een razendsnelle coming out’.

Christien - Woensdag 26 januari 2011 15:36
Ireen Wurst is ook lesbisch.
Christien - Woensdag 26 januari 2011 15:40
Renate Groenewold trouwens ook. (ook een schaatster)
ikke - Woensdag 26 januari 2011 16:12
claudia de breij is bi ;) (heeft ze heel cool stukje over inclusief het liedje: geen liedje)
Tetsu-Chan - Woensdag 26 januari 2011 16:15
Wat ben ik blij dat ik ouders heb die dat wel zouden accepteren. Het belangrijkste is nog denk ik dat je gelukkig bent met iemand, of dit nou een man of een vrouw is doet er niks toe. Het gaat erom dat je om elkaar geeft en van elkaar houd, en als dit echte liefde is zouden ouders daar eigenlijk blij om moeten zijn ipv teleurgesteld zijn.
Kariin - Woensdag 26 januari 2011 16:43
Ik weet nooit zo goed wat ik van dat programma vind.
Aan de ne kant is het goed, dat het word besproken en dat het ijs wat sneller smelt. Maar ik weet niet moet je daarvoor nu zo nodig met je kop op tv, je kan het toch ook gewoon vertellen?
sophia-lauren - Woensdag 26 januari 2011 16:51
heb respect voor de jongens/en meiden die het lef hebben, en dit op tv durven gaan delen! they also must and can be Proud!Helaas heerst er nog steeds bij bepaalde (groepen) mensen een soort van taboe op.Je houd van het innerlijke in een mens denk ik ook, dat speelt toch ook mee? Knap, moedig en heel mooi, Arie begeleid helpt en steunt ze ook heel oke mijns inziens.
Marthe - Woensdag 26 januari 2011 18:53
@Prue: zo'n programma bestaat, omdat het iets is wat voor heel veel mensen níet gewoon is en daarom ook schuldgevoel kan oproepen. Vanuit het christelijk geloof (en waarschijnlijk ook veel andere religies) is homoseksualiteit verboden. Ook al ben je het daar zelf niet mee eens, als je ouders/familie dat wél geloven, is het heel erg logisch dat je kampt met schuldgevoelens e.d. en soms zelfs met afwijzing/boosheid e.d. van ouders... Het gaat hier niet om 'ik houd meer van rood dan van blauw', maar om een keuze die voor sommige mensen een 'zonde' is. En dat is heel erg heftig!
sophia-lauren - Woensdag 26 januari 2011 19:45
@Marthe: agree, dat bedoelde ik ook te zeggen! Dank je wel.
Marjolein - Woensdag 26 januari 2011 20:50
Een vriendin van mij vertelde laatst dat ze bi was. Het was mij helemaal niet opgevallen en tussen ons is er echt niets veranderd. We zijn nog steeds hele goede vriendinnen en kunnen even hard lachen als voorheen. Moest wel eerst even wennen toen ze zei:"dat meisje is echt vet sexy!"
Ik vergeet gewoon vaak dat ze bi is. Dat maakt ook niets uit, want ze blijft even gezellig ;-)
Karim - Dinsdag 14 februari 2012 19:50
Hoe weet je zeker dat je op vrouwen valt, kan het ook zijn dat je je focus erop legt. Heb altijd een vriend gehad maar weet het nu niet meer.ook zal niemand mij geloven omdat ik altijd een mannengek was maar voel nu meer voor vrouwen. Maar wil het niet want wil gewoon leven
maris - Maandag 23 april 2012 16:51
@Scarlet; jij hebt toch ook een vriendin?