Brief aan mijn lichaam

 

Lief lichaam,

Met deze brief kom ik je eigenlijk vol schaamte onder ogen. Vol schuldgevoel. Ik heb je proberen kapot te maken, pijn gedaan en enorm op de proef gesteld. Tijdens mijn eetstoornis heb ik je acht jaar lang in periodes enorm uitgehongerd. Korte, maar op den duur steeds langere tijden achter elkaar. Ik vond je niet goed genoeg en wilde je veranderen, koste wat kost. Ik vond je afschuwelijk, walgelijk en moddervet.

lichaamsbeeld

Ik heb je uitgescholden, geknepen en weggestopt. Ik wilde je niet zien, ik vond je afschuwelijk om naar te kijken. Ik schold je uit voor alles waar ik een hekel aan had en wilde je ontwijken. Door je te ontwijken werd ik minder geconfronteerd met hoe lelijk je was. Je was in mijn ogen afschuwelijk om naar te kijken en zat alleen maar in de weg.

Als iemand je van me af zou nemen of om zou ruilen met een nieuw lichaam zou ik dat prima gevonden hebben in die tijd. Je was gewoon niet wat ik wilde maar zat aan me vast. Ik vond je afschuwelijk met je kleine borsten, stomme billen, lelijke lubber buik en putjes in je been. Waarom was je niet gewoon strak, glad en afgetraind? Waarom was je niet zoals andere vrouwen mooi in vorm en in proportie?

Jarenlang heb ik zo over jou gepraat. Ik was kwaad op je en had een hekel aan je. Het was nooit goed en mooi genoeg. Ik was altijd met je in gevecht. Bijna acht jaar lang heb ik me verzet tegen je aanwezigheid en je genegeerd. Iets waarvan ik weet hoe erg het is als iemand dat met je doet. Het doet zoveel pijn en je gaat je er zo slecht door voelen. En zo voelde ik mij dus uiteindelijk ook.

lichaamsbeeld

Door mijn eetstoornis begon ik je uit te hongeren. Ik wilde niets meer zien, behalve botjes. Ik wilde dat je niet meer bij me hoorde. Iets wat ik me nu absoluut niet meer voor kan stellen. Ik schijf deze brief zittend achter mijn laptop op de redactie van Proud2Bme. Wie had gedacht dat ik hier nu zou zitten met spijt. Dat ik me nu zo enorm schuldig voel over wat ik tijdens mijn eetstoornis jou heb aangedaan. 

Ik had nooit verwacht dat ik op dit moment op deze manier terug zou kijken. Wel op de haat en ellende van de jaren dat ik een eetstoornis had, maar ik had nooit durven dromen dat dat over zou gaan. Dat ik weer van je zou leren houden en je mooi zou leren vinden. Überhaupt dat ik je zou kunnen accepteren, vond ik tijdens mijn behandelingen een ondenkbare gedachte. Ik zou gewoon altijd een lelijk en dik lichaam hebben, daar was ik van overtuigd. Jij hoorde niet bij mij en ik zou je nooit leuk gaan vinden.

Wat ben ik blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen toch te gaan vechten. Niet met de insteek om vrede met jou te sluiten, maar vooral op zoek naar vrijheid en geluk. Ik wilde uit die gevangenis die mijn eetstoornis me had gebracht. Maar toch heb ik nu vrede met je kunnen sluiten, na al die jaren van ruzie met jou.

Ik weet dat de ruzie en haat van mijn kant kwam. Jij bleef maar vechten voor mij. De bloeduitslagen waren tot op mijn dieptepunt nog altijd redelijk oke, je hield me staande ook al had het normaal geweest dat ik al veel eerder was omgevallen. Ik stelde je op de proef en hongerde je uit, maar jij bleef gewoon hard door vechten. Je was zo sterk, terwijl ik je met mijn eetstoornis van alles aan deed. Zelfs als je vroeg om betere zorg, negeerde ik je of werd ik nog even extra streng.

lichaamsbeeld

Ik ben je dankbaar, omdat je bent gebleven. Je hebt me beschermd, bent weer opgekrabbeld en geeft me nog elke dag de kansen om gelukkig te zijn. Ik heb je pijn gedaan, maar je hebt me dubbel en dwars vergeven. Ik heb een gezond lichaam, iets wat niet iedereen kan zeggen. En zelfs na alle rottigheid die ik met je heb uitgehaald hou je je prima staande.

Onder invloed van mijn eetstoornis ben ik niet lief voor je geweest. Ik kon niet anders op dat moment in mijn leven. Nu gelukkig wel. Ik durf met volle overtuiging te zeggen dat ik van dit lichaam hou. Mét de putjes, met de imperfecties en juist met de vormen die ik altijd te klein of juist te breed vond. Ik vind je mooi. Dit is wie jij bent en daar sta ik vierkant achter. Ik hou van dit lichaam en ben er dolgelukkig mee!

Ik heb je de afgelopen jaren leren kennen, ontdekt en ben je gaan begrijpen. Ook merkte ik dat jouw binnenkant een groot deel van de buitenkant bepaalt. Als ik goed voor je zorg, ga je stralen. Als ik lief voor je ben, voel jij je fit. Ik hou ervan om goed voor je te zorgen en merk dat ik daardoor lekker in mijn vel zit. En die zorgen heb je dubbel en dwars verdiend na de afgelopen jaren. 

Ik verdedig je als je wordt aangevallen en zal voor je opkomen. Je bent tenslotte sterk, gezond en ik kan op je vertrouwen. Jij bent er voor mij en ik voor jou. En nu ik die eetstoornis kwijt ben, zal ik je niet meer loslaten, nooit meer. Dit is wie wij samen zijn. Dit is wie mij maakt tot wie ik ben. Mijn lichaam en ik, samen en helemaal goed bij elkaar. Ik ben gek op dit lichaam.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dainy - Woensdag 12 februari 2014 13:02
Phoei! herkenbaar! heb ook zo'n soort zelfde brief geschreven. Helaas heb ik nog steeds niet geaccepteerd dat dit lichaam bij me hoort. Alsof het een wedstrijd is tussen mijn geest en lichaam. Zou het ergens graag anders willen... maar dit lichaam voelt niet als dat van mij.
IMaaike1 - Woensdag 12 februari 2014 13:02
Prachtig, echt ontzettend mooi Nouska! Tranen in m'n ogen :)
Tara - Woensdag 12 februari 2014 13:10
Prachtig dit. Ik ben er compleet stil van en heb tranen in mijn ogen. Ik heb hier echt enorm veel respect voor. Wat ben jij sterk, Nouska!
Vallendesther :) - Woensdag 12 februari 2014 13:11
Diepe respect voor deze moedige, open en ijzerrrrrr sterke brief.
Je verdiend het Nous je bent een prachtige vrouw, van binnen én van buiten.
Liefs es
Roxanne - Woensdag 12 februari 2014 13:13
Heel erg herkenbaar en ontzettend mooi geschreven!
rozetje - Woensdag 12 februari 2014 13:20
wauw geen woorden voor, zo mooi!
Heleen - Woensdag 12 februari 2014 13:40
Wat een ontzettend krachtig stuk.
Klein Veertje - Woensdag 12 februari 2014 13:40
Wauw, dit is zo mooi. Dit raakt me echt! Je bent ook echt heel mooi :)
Klein Veertje - Woensdag 12 februari 2014 13:40
Wauw, dit is zo mooi. Dit raakt me echt! Je bent ook echt heel mooi :)
amri - Woensdag 12 februari 2014 13:47
ben jaloers. zou willen dat ik mijn lichaam kon accepteren zoals het is.
Lara - Woensdag 12 februari 2014 13:51
Gewoon prachtig. Diep respect voor jou! Ik kreeg er gewoon kippenvel en tranen in mijn ogen van..
roma - Woensdag 12 februari 2014 14:16
Dit is echt ongelooflijk mooi geschreven en je bent ook zo mooi! Super sterk stuk, respect!
Nijntje - Woensdag 12 februari 2014 14:22
Kippenvel, wat sterk geschreven , wauw intens onder de indruk.
Denisee.. - Woensdag 12 februari 2014 14:52
Wauw, zo mooi geschreven!
En echt prachtige foto's Nouska,
je mag echt trots op jezelf zijn :)
Liefs X
Katja - Woensdag 12 februari 2014 14:56
Wauw, echt onwijs mooi geschreven!
Ik vind de foto's erbij ook echt prachtig! Ik had ook al het idee om woorden op mijn armen te schrijven en er dan foto's van te maken, toevallig.
ThinkBelieveAchieve - Woensdag 12 februari 2014 15:02
Wauw, respect!!
lovatic - Woensdag 12 februari 2014 15:19
wauw, wat mooi! Heel veel respect, mooi geschreven! Mooie foto's Nouska.
Hannah - Woensdag 12 februari 2014 15:29
Wauw..Echt prachtig geschreven Nouska. Het raakt me om te lezen hoe moeilijk jij het hebt gehad in die 8 jaar. Het raakt me me om te lezen dat ook jij deze pijn, onzekerheid en haat hebt moeten voelen. En daardoor heb ik zo veel bewondering voor jou met wat jij hebt bereikt. Je bent een prachtige vrouw Nouska, zowel van binnen als vanbuiten :)
Jennifer - Woensdag 12 februari 2014 15:35
Ik vind het echt heel mooi geschreven..
Niks meer aan toe te voegen ook.
Noortje - Woensdag 12 februari 2014 15:50
Wauw dit was echt super mooi. Heb er geen woorden voor. Echt eeen heeele mooie brief. Respect
Marije - Woensdag 12 februari 2014 15:53
Wauw prachtige brief. Super mooie foto's ook!
Anoniempje - Woensdag 12 februari 2014 16:09
Wauw Nouska, je bent supersterk. En ook nog eens superknap, trouwens! Mooi artikel.
h0neybee - Woensdag 12 februari 2014 16:10
mooi, Nouska! Super oprecht en eerlijk!
Dwarrel - Woensdag 12 februari 2014 16:27
Wauw, wauw en wauw. Wat een ontzettend inspirerend / mooi / oprecht stuk. Weetje, iedere keer als ik zo'n blog lees groeit mijn vertrouwen in 'later' een beetje. Na de meets denk ik altijd 'het kan dus toch', en dat is zo fijn. Bedankt voor alle motiverende en positieve stukken!
aloha - Woensdag 12 februari 2014 16:32
wauw je bent echt knap.. mooie foto's !!!!
Ingrid - Woensdag 12 februari 2014 16:33
No words, wat mooi en echt en dan die foto's erbij, powergirl!
Lara. - Woensdag 12 februari 2014 16:51
In één adem gelezen. Het eerste deel is pijnlijk herkenbaar, alsof ik het zelf geschreven heb... Je mag echt terecht trots op jezelf zijn, je bent prachtig! Jullie laten elke keer zien dat het dus wel beter kan worden, dat geeft toch hoop.
-Loved- - Woensdag 12 februari 2014 17:02
Wat mooi en liefdevol geschreven!
Star* - Woensdag 12 februari 2014 17:16
wauw heel mooi. En de foto' s zijn ook echt heel gaaf!!!!
Scargirl - Woensdag 12 februari 2014 17:29
Wat een prachtige brief. Dit is mijn droom.
Mireille - Woensdag 12 februari 2014 17:33
Een paar weken geleden heb ik ook zo'n brief geschreven, maar ik kwam er niet uit..
anoniem - Woensdag 12 februari 2014 17:48
WOW!!Wat heb jij dit mooi beschreven Nouska!!Ook heel herkenbaar en ik was er echt stil van!Gelukkig kan ik mijn lichaam nu ook veel beter accepteren dan voorheen en dit motiveert ook heel erg om het laatste stukje van de eetstoornis ook los te laten, gewoon omdat mijn lichaam dat verdient!!!
beckje - Woensdag 12 februari 2014 18:09
wat mooi! krijg er gewoon tranen van in mijn ogen.
hoop dat ik ook ooit anders naar mijn lichaam kan kijken en naar die persoon daarbinnenin :)
Diedjuh - Woensdag 12 februari 2014 18:10
Dit is zó puur, zó echt, zó mooi en zó aangrijpend! Ik ben er stil van. Tranen in mijn ogen. Wat een prachtig verhaal! Whauw!
*Esther* - Woensdag 12 februari 2014 18:36
Wauw, dit is zo echt..
Ik krijg echt kippenvel!
Eef - Woensdag 12 februari 2014 18:42
Wat een mooie en eerlijke brief, ik krijg er tranen van in mijn ogen. Echt zo herkenbaar, aangrijpen en oprecht.
En de foto's zijn trouwens ook heel mooi.

Nou, deze brief zal ik voorlopig niet vergeten... Respect!
Eef - Woensdag 12 februari 2014 18:43
Ok ik lees nu het einde pas en zit echt te huilen hier. Nouska je bent echt super mooi en dapper!!
Mathilde - Woensdag 12 februari 2014 19:09
Wow... ben er gewoon stil van! Wat een prachtige brief, zo krachtig. Heel veel respect voor jou Nouska!
Vera - Woensdag 12 februari 2014 19:26
O mijn god, kippenvel!
Maanmeisje - Woensdag 12 februari 2014 19:34
Superkrachtig, en prachtig
Liz - Woensdag 12 februari 2014 19:40
Wauw, wat ontzettend mooi geschreven! Krachtig en moedig :) Het geeft me motivatie, super!
HannaxX - Woensdag 12 februari 2014 19:40
Nouska, wat een mooi geschreven stuk... ik ben er totaal stil van en ik vind het zo knap van je hoe je nu in het leven staat. Je bent een prachtige vrouw en ooit hoop ik dat ik zo'n brief ook oprecht over mezelf kan schrijven. Er ligt nog een lange weg voor de boeg......
Marjolijn - Woensdag 12 februari 2014 19:53
Waaaaaauuuw, zo motiverend! Nu dus tóch een suikerwafel eten! :)
Sunshine - Woensdag 12 februari 2014 19:54
Geweldig geschreven Nouska, wauw! Ik heb het met heel veel respect, emoties (en een klein beetje jaloezie ;) ) zitten lezen, wat straal jij een kracht uit zeg! Dit ga ik opslaan, ooit hoop ik dit zelf ook te kunnen zeggen. Prachtig! xx
Maan. - Woensdag 12 februari 2014 20:08
Prachtig verwoord Nouska!
Mystory - Woensdag 12 februari 2014 20:16
Kippenvel all over the place.... Prachtig verwoord.

Wat ben jij een ongelooflijk dappere en sterke jonge vrouw. Ik heb onwijs veel bewondering en respect voor je.
Irene - Woensdag 12 februari 2014 20:59
Lieve Nouska,
Ik heb je meegemaakt in therapie en toen was je al een voorbeeld. Ik hoop dat ik over niet al te lange tijd jouw brief aan je lichaam woordelijk kan overschrijven en er net als jij 100% achter kan staan. Daar ga ik voor vechten, want je hebt volkomen gelijk! Liefs
Nerveus - Woensdag 12 februari 2014 21:02
Wat een prachtige foto's!
Yessy - Woensdag 12 februari 2014 21:58
Wauw, erg mooi en motiverend om te lezen. Ik hoop dat ik ook ooit zo weer na mijn lichaam kan kijken. Ondanks dat het eten weer prima gaat blijf ik mijn lijf verafschuwen.
amanda - Woensdag 12 februari 2014 22:28
heel erg mooi nouska.

mooi verwoord en mooie fotos trots


xx
Lisanne - Woensdag 12 februari 2014 23:06
Wauw prachtig geschreven heb er geen woorden voor! Heel veel respect :)
Lunox - Woensdag 12 februari 2014 23:07
Wauw, ook ik heb onwijs veel respect voor je! Dit is zó mooi en beschreven!
Ik ben er gewoon stil van...
Jessica - Woensdag 12 februari 2014 23:19
Ten eerste, wat ontzettend mooi geschreven!!
en ten tweede, wat ben jij onzettend fotogeniek ze g! ! Wauwie!
Jolinde - Woensdag 12 februari 2014 23:51
Wauw wat een mooie brief aan je lichaam!
Hanna - Donderdag 13 februari 2014 00:32
Wat mooi geschreve!! Ik hoop dat k dat ook ooit kan denken😊
LJules - Donderdag 13 februari 2014 01:15
Ik ben het eens met de anderen: prachtig geschreven, aangrijpend en motiverend!

En Nouska, wat ben je toch mooi!
EB91 - Donderdag 13 februari 2014 07:49
Het allermooiste verhaal wat ooit op proud is geplaatst. Echt prachtig en zó waar.
LiveStrong - Donderdag 13 februari 2014 09:17
Wauw. Geen woorden, gewoon Wauw!
Vlindertje - Donderdag 13 februari 2014 15:39
wauww! mooie brief & fotos!
Angela - Donderdag 13 februari 2014 18:53
Jeetje, wauw. Ontzettend mooi
Boerinnenmeisje - Donderdag 13 februari 2014 19:47
Wauw, wauw, wauw .
-Metaphor - Donderdag 13 februari 2014 20:04
Woah...
Nikki - Donderdag 13 februari 2014 21:38
Echt een hele mooie blog! Hij zet me ook weer even met beide benen op de grond. Dankje dat je je zo bloot geeft, het is heel persoonlijk, dat doet wat met me.
Danique. - Donderdag 13 februari 2014 23:18
Heel erg mooi geschreven!
monique - Vrijdag 14 februari 2014 16:49
Als trotse moeder van een dochter die helaas ook met een eetstoornis vecht, moet ik even kwijt dat ik dit vreselijk mooi geschreven vindt ! Ik hoop dat een ieder die ook met zichzelf in gevecht is hier troost, hoop en moed in mag vinden ! Tot de tijd dat mijn kind ook zover kan zijn zal ik haar steunen en helpen daar waar ik kan. Tot het zover is zal ik geduld moeten hebben maar ik strijd met haar mee Mop ik hou van je Xxx
tess - Vrijdag 14 februari 2014 18:21
Mooie brief! En leuke afsluiting zo met de tekst gebaseerd op het liedje van Marco Borsato en Jada :)
Paula. - Vrijdag 14 februari 2014 18:24
Mooie brief, Nouska! Dank je wel voor het delen.
Esther - Vrijdag 14 februari 2014 21:56
Wauw wat mooi geschreven! Ik sta nu ook op een punt in mijn leven waarop ik langzaamaan iets minder negatief over mezelf begin te denken en ineens een soort drive voel om goed voor mezelf te zorgen. Geen idee waar dat vandaan komt, het is een bijzonder gevoel. Tegelijkertijd geeft dat ook zorgen. Bang dat ik een erge ziekte onder de leden heb. Bang dat ik dingen verpest heb door jaren zo ongezond te eten. Ik voel en merk van alles aan mijn lijf, zoek alles op op internet, pfff, gek word ik er van! Het is ergens makkelijker om jezelf te haten, te denken dat je dood wilt, dan kunnen die dingen je ook niet zoveel schelen.
Hoe heb jij het vertrouwen in jezelf en je lichaam weer terug kunnen winnen? Herken je ook de angst die ik beschrijf? Daar ben ik eigenlijk wel heel benieuwd naar..
Je bent echt een topmeid! Geniet er van!
Point - Vrijdag 14 februari 2014 22:30
Wauw, ik word hier stil van. Ik heb dan wel geen eetstoornis, maar ook ik moet mezelf (en mijn lichaam) nog zien te gaan accepteren. Dit geeft me hoop en moed. Respect, voor wat je hier geschreven hebt. Respect.
Summer68 - Maandag 17 februari 2014 13:07
Hier word ik stil van....Een brief schrijven aan je lichaam dat je jarenlang hebt verwaarloosd. Wat een kracht en een liefde straalt hieruit, erg bijzonder maar ook heftig Nouska, Ik heb jou en de andere meiden van de Proud2beme redactie ontmoet op de ouderavond in januari. Diep respect wat jullie hebben neergezet met deze site en jullie persoonlijke verhalen. Jullie zijn een voorbeeld voor alle meiden met een eetstoornis, jullie spreken uit ervaring en hebben het soms jarenlang gevecht "gewonnen" en zijn uitgegroeid toch bijzondere vrouwen met een levensverhaal. Ik hoop dat ook voor mijn bijzondere dochter er "licht aan het einde van de tunnel" is en dat zij blijft vechten tegen deze heftige soms niet te begrijpen psychische ziekte. Zal er altijd voor haar zijn en heel veel van haar houden LY
anoniem - Maandag 17 februari 2014 16:20
Lieve Nouska..super mooi..je ben echt een inspirerend persoon voor mij!!!..jou blogs vind ik ook super leuk om te lezen..echt respect hoe je de strijd gewonnen hebt van je es..en mooi dat je de kracht die je eerst tegen jezelf gebruikte nu voor andere gebruikt..
Goodnight - Maandag 17 februari 2014 19:17
Prachtig beschreven..
#Kris - Woensdag 19 februari 2014 15:15
Wauw, Nouska!
Ik ben er echt stil van!

Dank je dat je dit met ons allemaal wilde delen!
x
Angie Alyss - Woensdag 19 februari 2014 23:26
bedankt, bedankt om mij te helpen... Ik ben er nog lang niet, maar misschien nu wel weer een klein stapje dichter... dichter bij de overwinning, dichter bij mezelf
Quinty - Vrijdag 21 februari 2014 08:49
Mooi.. Dat je blij kan zijn met wie je bent.
Dat lukt niet iedereen...
Dan sta je voor de spiegel en denk je:
Ga weg, dikzak! Lelijkerd! Niemand vindt jou mooi..!
Respect voor jou
Maar ik wil veranderen dus op deze site zit ik niet meer.
Goodbye x
Leonie - Vrijdag 7 maart 2014 21:42
Prachtig geschreven :) ik ben hier hard mee bezig, ooit hoop ik zo'n zelfde brief te schrijven.. Bij mij is het nu ook 8 jaar, dus wel heel confronterend dit! Yoga & meditatie helpt :)
Lisa - Zaterdag 12 april 2014 17:13
Wat een prachtige woorden Nouska. Je bent een inspiratie voor mij en vele anderen!
Angie Alyss - Woensdag 21 mei 2014 20:45
kippenvel en huilen prachtig
Milou - Maandag 23 juni 2014 13:52
Wauw... Dit is zoo mooi geschreven. En zo lief naar je lichaam toe! Jij mag zeker van je lichaam houden, Nouska! Ik hoop dat ik ooit net zo sterk kan zijn en kan zeggen, ja lief lichaam ik hou van jou. Dat gevecht ga ik aan en dit geeft me moed om er mee door te gaan! Jouw en de ervaring van de rest op Proud kan zovelen met mij helpen!
Janniekex - Maandag 4 augustus 2014 20:54
Wauw mooi geschreven !
Janniekex - Zondag 10 augustus 2014 14:18
Wauw mooi geschreven !!
Meidje25 - Zaterdag 20 december 2014 11:00
Wauw wat mooi.....en hoopvol.....!!
Kan bijna niet geloven dat t zo kan worden...
mickey_ - Donderdag 19 maart 2015 11:16
respect!!!!
Evi - Donderdag 23 april 2015 09:46
Wauw... Zo mooi dit! Prachtig geschreven, respect!
Natalie - Zondag 22 mei 2016 14:00
super mooie blog

Kan me niet voorstellen hoe dat moet voelen
Natasja - Maandag 29 mei 2017 10:33
Je kunt je niet voorstellen dat iemand er ooit zo over heeft gedacht. Welnu dit brengt je weer met beide benen op de grond.
Berna - Maandag 6 augustus 2018 12:57
Er zijn mensen die als iemand echt te licht en te dun is nog wel durven te zeggen dat ze af nog meer af moeten vallen. Er werken ook agressieve mensen in de gezondheidszorg en personen die zich uitgeven voor een beroep in de gezondheidszorg die je absoluut geen goed hebben gedaan. het gaat om ego en macht en controle bemoeienis en gedingsdrang en hebben geen ware belangstelling voor je persoon.
Berna - Maandag 6 augustus 2018 12:59
Wat ze je al niet aanpraten. Komt dat door de commercie en die beelden commercials van hoe wij er volgens anderen uit moeten zien en dat ideaalbeeld en maakt dat wel gelukkig? .
Jasmijn - Woensdag 12 december 2018 09:33
In de aflevering van Anorexia Eetclub op 4 december wordt gezegd dat een van de deelneemsters een brief heeft geschreven aan haar lichaam. Als deze voorgelezen wordt herken ik de woorden, en kom ik uit bij deze post. De brief is niet volledig hetzelfde, maar ik schrok van het aantal stukken dat overeen kwam. Daarom vroeg ik me af, Nouska heeft deze brief toch geschreven? Of is deze brief door dit meisje ingestuurd?