Als het niet wil lukken

 

Tegenslag na tegenslag. Je geeft zo veel, maar lijkt er zo weinig voor terug te krijgen. Ups en downs; in theorie heel logisch, maar zie het in de praktijk maar eens te doorstaan. Dat kan een hoop van je vragen, dat weet ik. Daarom wil ik je dit graag meegeven als het niet wil lukken en je het gevoel hebt dat je het niet kan.

De aanhouder wint

Misschien voelt het op dit moment als een anti-climax, want je hebt er later pas wat aan. Toch is het zo dat de aanhouder wint. Ja, herstellen van een eetstoornis - maar ook het leven in het algemeen - gaat met ups en downs. Om het voor nu even op herstel te blijven betrekken; er waren zat momenten dat ik de handdoek in de ring wilde gooien. Herstel is niet voor mij weggelegd, ik kan dit toch niet. Maar het kost tijd. Blijf ervoor gaan. Want elke keer dat jij opstaat en weer doorgaat, kom je toch een beetje vooruit. En dat telt. De aanhouder wint.

Erken dat het moeilijk is

Dus daar ging ik. Met het idee in mijn hoofd dat de aanhouder zou winnen. Niet zeuren en gewoon doorgaan. Ho, ho. Dat je niet op moet geven, betekent niet dat je het niet zwaar mag vinden. Het ís ook zwaar. Dat erkennen, het zwaar mogen vinden, haalt een stuk oordeel bij jezelf weg dat het juist weer wat lichter kan maken. Dat het moeilijk is, betekent immers niet dat je het verkeerd doet. Soms is de juiste weg juist ook de moeilijkste weg.

Leer het accepteren

Moeilijkheden, pijn, woede en verdriet; het hoort allemaal bij het leven. Het zit inbegrepen in het pakket. Dat moet ieder mens in meer of mindere mate accepteren. Dat je het accepteert, betekent niet dat je negatief bent. Doen alsof het allemaal niet bestaat maakt je immers ook niet een positiever mens. Iets moeilijk vinden is oké. Dat iets niet lukt is oké. Het hoort erbij. Dat hoef je niet leuk te vinden, maar het is wel waardevol om jezelf er niet om af te straffen. Het betekent niet dat je faalt, het betekent dat je leeft.

Positiviteit en dankbaarheid

Vaak zag ik voornamelijk wat er allemaal niet lukte, waardoor ik niet meer zag wat er allemaal wél goed ging. Als ik gisteren een goede dag had, zou dat gevoelsmatig helemaal teniet gedaan kunnen worden als ik vandaag een slechte dag zou hebben. Dan zou ik me alleen nog maar identificeren met die slechte dag vandaag. Niet doen. Daarnaast zijn er zelfs op een slechte dag vaak ook positieve dingen. Niet om af te doen aan hoe moeilijk het soms is, maar juist voor een beetje houvast in moeilijke tijden. Die houvast kan je ontwikkelen door je kijk op positiviteit en dankbaarheid te trainen. Bijvoorbeeld door elke dag 3 positieve dingen op te schrijven of 3 dingen waar je dankbaar voor bent, zoals in dit topic op ons forum.

Daarop aansluitend is het ook belangrijk om niet te vergeten waar je vandaan komt. Welke stappen je allemaal al hebt gezet. Wat er allemaal beter gaat en wat je tot nu toe hebt bereikt. Sta je daar weleens bij stil? Daar mag je best trots op zijn! Hopelijk geeft het ook wat vertrouwen. Jij kan dingen! Maar soms heeft het wel wat tijd nodig. Dat is ook oké.

Doe het in kleine stapjes

Het heeft tijd nodig, maar geef jezelf ook die tijd. Hoewel je het liefst gisteren nog hersteld had willen zijn, is dat niet realistisch. Deel het op in kleine stapjes om zo je doel te bereiken. Dat maakt het een stuk behapbaarder. Het behalen van die kleinere doelen geeft ook een stuk meer voldoening dan steeds proberen iets groots te halen en daar in te mislukken. Die voldoening zet zich om in nieuwe kracht. Meer is dus niet altijd beter, het mag ook minder. Soms is het even zoeken naar die balans. Lukt het de ene dag ook beter dan de ander. Je mag altijd bijstellen. Kijk wat werkt voor jou!

Weet waarom je iets doet

Als iets zwaar en moeizaam verloopt, kan je gemakkelijk uit het oog verliezen waarom je iets ook alweer deed. Herstellen van een eetstoornis is geen makkie en het voelt lang niet altijd goed. Waarom ben ik in hemels naam begonnen aan deze lijdensweg?! Nou, dat was wel ergens om. Je begon hieraan met een reden. Probeer naar die reden terug te gaan als je het zwaar hebt, want die reden geeft je ook kracht en motivatie om door te gaan. Je doet het niet voor niets. Het is moeilijk, maar er valt veel mee te winnen. Iets wat je soms pas op de langere termijn merkt, maar wat zeker de moeite waard is!

Het is ook kut!

Dit sluit eigenlijk wel aan bij het kopje dat je mag erkennen dat het moeilijk is, maar toch wil ik het nog een keertje benoemen. Soms is het ook gewoon allemaal kut en moeilijk en zwaar. Het kan echt opluchten om dat er even uit te schreeuwen of huilen. Zoek steun, praat of schrijf lekker van je af. Het accepteren van negatieve gevoelens helpt uiteindelijk om je beter te voelen. Dat blijkt uit onderzoek en ik ervaar dat zelf ook wel zo.

Wat helpt jou als het allemaal even niet meer lukt?

fotos: David Garrison

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jesse - Zondag 8 maart 2020 13:14
Dankje voor je blog, kwam op het goede moment!
Monarosa - Zondag 8 maart 2020 17:26
Het is ook zo ingewikkeld.... Herkenbaar.
Cindy - Zondag 8 maart 2020 23:57
Mooi dank je wel!