Tips om dankbaar te zijn

 

Als kind word je opgevoed met bepaalde manieren om dankbaar te zijn en om ook zo over te komen. Je krijgt iets van iemand en kort daarna hoor je je moeder zeggen: "wat zeg je dan?" Waarop je reageert met "Dankuwel". Maar op gegeven moment worden dingen in het leven vanzelfsprekend. Logisch, dat is bij mij ook het geval. Als je elke dag weer kunt douchen, een dak boven je hoofd hebt en eten kunt kopen, dan wordt dat op gegeven moment normaal.

Wanneer iets 'normaal' of vanzelfsprekend wordt in ons leven, neemt vaak ook de dankbaarheid af. Terwijl juist dankbaarheid er voor zorgt dat je je goed voelt, dat je je minder druk maakt om kleine dingen en dat je gewoon gelukkiger kunt zijn. In deze blog een aantal tips die je kunt gebruiken om dankbaarder te zijn in jouw leven.

quote
Bron


Handige tips voor meer dankbaarheid

♥ Kijk om je heen, kijk het nieuws en lees de krant
Ondanks dat dingen als onderdak, voldoende eten, de auto of het openbaar vervoer om naar het werk te gaan, voor de meeste mensen in de Nederlandse samenleving normaal zijn, is dit in andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Mensen in ontwikkelingslanden maken zich geen zorgen over wat zij aan moeten trekken, of wat anderen zouden denken van hun nieuwe kapsel. Alle dingen en alledaagse zorgen waar wij (te)veel over nadenken en mee bezig zijn, staan bij deze mensen volledig op de achtergrond. Want zij zijn bezig met het voorzien in hun primaire levensbehoeften. Zij moeten zich misschien wel elke dag zorgen maken over of zij een goede slaapplaats hebben, of ze hun kinderen genoeg eten kunnen geven en of zij zich wel kunnen wassen en genoeg schoon drinkwater hebben.

Het lezen van de krant, kijken naar het nieuws en beseffen hoe goed wij het eigenlijk hebben in Nederland, hebben mij wel geholpen om realistischer naar mijn leven te kijken en dankbaar te zijn voor wat ik wel heb. Ook al zijn het alleen maar de omstandigheden waarin ik leef en dat ik mij geen zorgen hoef te maken over de basisbehoeften. Ik ben niet altijd blij geweest met mijn leven, ik heb hele zware momenten meegemaakt en het heel moeilijk gehad maar ik zie nu ook in dat het ook nog anders kan. En nee, natuurlijk hoef je je hier niet altijd bewust van te zijn als je weer onder de douche staat, of als je in de file staat onderweg naar je werk. Maar niet alles meer als vanzelfsprekend zien, kan wel helpen om met meer dankbaarheid in het leven te staan.

Wees dankbaar voor wat je nu hebt
Veel mensen, waaronder ik, zijn geneigd om te kijken naar alles wat je wilt, maar niet hebt. Dingen die anderen hebben in hun leven, kunnen er zo mooi en fijn uitzien waardoor wij dat ook willen en ontevredener worden over ons eigen leven. Of je bent zo gefocust op wat, wat je had kunnen hebben, wat je had maar niet meer hebt of wat je allemaal wilt bereiken. Hierdoor is het waarschijnlijk dat je niet meer kijkt naar wat je wel hebt. Terwijl dat juist het allerbelangrijkste is.

Kansen en mogelijkheden
Als ik kijk naar mijn leven van nu maar ook als ik terug of vooruit kijk, ben ik heel blij en dankbaar voor de mogelijkheden die ik heb gekregen in mijn leven, maar ook de kansen die mij nog te wachten staan. Ik vind het heel waardevol om te beseffen dat ik mijn eigen keuzes kan maken en zelf mijn geluk in handen heb. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die ik heb gekregen.

♥ Besef wat je krijgt
Naast het feit dat ik altijd wel voor anderen klaar sta en wil helpen waar dat kan, besef ik dat er ook heel veel mensen zijn die dingen voor mij doen of hebben gedaan. Bijvoorbeeld lieve docenten op de middelbare school die net even wat extra's deden, of vriendinnen die naar je toekomen als het even niet goed gaat. Maar daarnaast ook gewoon vrienden die er gewoon zijn om gezellige dingen te ondernemen, die in mij investeren en een goede vriend of vriendin voor mij zijn. Mijn ouders die mij altijd met liefde hebben opgevoed en ondersteund, ook wanneer dat niet makkelijk was. Mijn vriend die heel veel van mij geaccepteerd heeft en heel veel vertrouwen had in ons en onze relatie. Iemand die echt dingen voor mij op zij zet en rekening met mij houdt. Maar naast alle mensen in mijn persoonlijke omgeving, zijn er ook hulpverleners en artsten waar je altijd bij terecht kunt. Dit is niet altijd nodig, maar het idee dat het kan is wel heel fijn. Het idee dat je niet overal alleen mee hoeft te dealen en dat je voor alles eigenlijk wel ergens terecht kunt, geeft mij wel een fijn en dankbaar gevoel.

meisjes
Bron

Help anderen
Het helpen van anderen mensen is heel belangrijk voor mij en geeft mijn leven ook meer betekenis. Ik ben dankbaar dat anderen mij toelaten in hun leven en mij de kans geven om samen met hun een verschil te maken. Dit is ook de reden waarom ik veel vrijwilligerswerk doe en meedoe aan projecten, maar natuurlijk ook waarom ik voor de opleiding hbo psychologie heb gekozen. Anderen helpen maakt mij dankbaar en gelukkig.

♥ Dankbaarheidsdagboek bijhouden
Je kent de eetdagboeken en positiviteitsdagboeken vast wel, maar je kunt ook een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Zeker wanneer je het moeilijk vindt om de dingen waar je eigenlijk dankbaar voor bent direct te zien, is het verstandig om dit bij te houden. Kies bijvoorbeeld een vast moment aan het einde van de dag uit wanneer je in dit dagboek schrijft. Beschrijf alle mooie dingen die gebeurt zijn deze dag. Dit kunnen hele kleine dingen zijn. Je kunt ook bepaalde mooie inzichten omschrijven. Uiteindelijk zul je zien dat er toch ook hele mooie dingen gebeuren.

♥ Maak een dankbaarheidsbord
Je kent het wel, moodboards of borden waar mooie foto's, quotes en andere teksten op staan over grote dromen, persoonlijke doelen, loopbaanwensen etc. Dit gaat vaak wel over wat je wilt, wat je plannen zijn en soms ook hoe je deze wil gaan behalen. Ik ben altijd wel een voorstander van dit soort borden. Het geeft vaak, zeker als er met plaatjes, foto's en kleuren gewerkt wordt, een mooie weergave van belangrijke dingen. Ik denk ook dat dit heel motiverend kan zijn en kan werken als een soort reminder. Zeker als je het neerzet of ophangt op een plek waar het goed te zien is. Wanneer je een dankbaarheidsbord maakt, gaat het niet over wat je uiteindelijk wil of wat je dromen of plannen zijn, maar het gaat over hoe het leven is. Waar je blij mee bent, wat je waardeert en waar je dankbaar voor bent. Dit heeft dus een heel andere insteek en ik denk dat het een goed gevoel kan geven als je dit ophangt in je kamer of bijvoorbeeld naast je spiegel.

Maak er afspraken over
Wanneer je besluit om dankbaarder te zijn voor de dingen in je leven en hier mee aan de slag te gaan, is het verstandig om hierover een afspraak te maken met iemand of met jezelf. Bij mij werkt het vaak om dit soort afspraken te maken met anderen, bijvoorbeeld een vriendin. Dit maakt een idee, wat misschien eerst heel vaag en onduidelijk was, ineens concreet en het kan ervoor zorgen dat je er daadwerkelijk iets mee gaat doen. En misschien kun je het wel tegelijkertijd met een vriendin doen. Je kunt dan bijvoorbeeld elke week je bevindingen delen met elkaar.

vergelijken
Bron

♥ Niet vergelijken
Het gras is altijd groener aan de overkant. Dus als je jezelf en je eigen leven constant aan het vergelijken bent met het leven van anderen, wordt je daar waarschijnlijk niet gelukkiger van. Ik heb het hierbij over het vergelijken met bijvoorbeeld vriendinnen en niet over mensen in ontwikkelingslanden. Het gevaar van vergelijken is dat je het leven van de ander als mooier en beter gaat zien en dat dit is waar je naar verlangt. Hierdoor mis je eigenlijk wat er zo waardevol is in je eigen leven, terwijl dit misschien wel net zulke mooie dingen zijn.

Waar ben jij dankbaar voor?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Quirine - Zaterdag 19 juli 2014 10:22
Dankbaar voor mensen die me af en toe even stilzetten, want zelf kan ik dat niet. Dankbaar voor mensen die me altijd steunen en begrijpen.
Dankbaar dat ik mag leven!
Louise - Zaterdag 19 juli 2014 10:28
Ik ben dankbaar voor de liefde van mijn ouders, broer en zusje, mijn eigen huisje, Iris en Valentijn en mijn beste vriendinnen.


Dat wilde ik even kwijt :-)
Fijn zo'n blog!!
MV - Zaterdag 19 juli 2014 10:55
Ik ben dankbaar dat ik nog leef terwijl mijn lieve klasgenootje
gisteren middag in het water verdween en nog steeds vermist wordt...
*MAAN* - Zaterdag 19 juli 2014 12:00
iik ben een dankbaar mens en daar ben ik dankbaar voor;)
Maanmeisje - Zaterdag 19 juli 2014 12:07
Mooie blog! Ik probeer elke dag wel iets te bedenken waar ik die dag dankbaar voor was. Dat kan van alles zijn, van iets groots tot iets kleins. Het kan bijvoorbeeld een vlinder zijn die ik heb zien vliegen, een goed gesprek of een lied dat ik heb ontdekt. Persoonlijk vind ik het erg fijn en helpend om dagelijks even dankbaar te zijn.
marleen - Zaterdag 19 juli 2014 18:10
ik ben eigenlijk altijd wel ergens dankbaar om
soms denk ik dat ik misschien té dankbaar ben
want 'dankbaar zijn om wat ik heb' staat bij mij gelijk aan 'ook niet méér durven vragen dan wat ik heb' ... ook al heb ik misschien wel meer nodig
ik ben ook altijd opgegroeid met het idee dat ik al blij moet zijn dat ik eten, kleren en een dak boven mijn hoofd heb. Dat maakt het voor mij nog moeilijker om mezelf eens iets extra te gunnen (in de zin van: ik ben zo dankbaar dat ik schoenen heb, dat ik er echt geen nieuwe ga kopen voor deze totaal versleten zijn; ik ben zo dankbaar dat ik eten heb, dat ik me niet op 'luxueuzer' eten ga trakteren, ik ben zo dankbaar dat ik vrienden heb, dat ik er niet tegenin durf te gaan...) ...
^_^ - Zaterdag 19 juli 2014 19:32
Ik besef dat ik veel dankbaarder moet zijn met het leven,maar ik "vergeet" telkens maar weer hoeveel ik heb en krijg,wat een geluk ik heb dat ik in dit land hier woon waar de meerderheid van de mensen het relatief goed heeft.

Ik moet dankbaar zijn dat ik niet moet opgroeien in oorlogsgebied of in andere wrede toestanden.

Helaas lukt het me niet altijd even goed om dit in te zien,want het is o-zo-makkelijk om te focussen op het negatieve : een irritante broer,arrogante klasgenoten,een vervelende grootmoeder,slecht weer,verveling,te veel huiswerk,etc.

Fijn dat deze blog me er nog eens aan herinnerd dat ik niet zo moet zeuren en blij moet zijn met mijn leven. Want er zijn veel mensen (en dieren!) die het met heel wat minder moeten stellen.

:)
^_^ - Zaterdag 19 juli 2014 19:33
*herinnerT
Laura - Zaterdag 19 juli 2014 23:18
@Marleen,

heel herkenbaar, hier heb ik ook last van!
Ingrid - Zondag 20 juli 2014 12:03
Ik ben dankbaar voor de onvoorwaardelijke liefde van mijn partner en lieve kinderen, de liefde van ons gezin, dankbaar voor de veiligheid en gezondheid waarin we leven.