6 signalen dat je nog eetgestoord handelt

 

Ik was hersteld. Dacht ik. Ik was al een aantal maanden weg uit de kliniek en het eten ging op zich prima. Ik kon weer mee uit eten, ik ging weer weg met vrienden en ik werd niet meer geleefd door de angst. Ik had ook veel grote stappen gezet, het ging ook echt beter. Was ik echt hersteld? Achteraf gezien nog niet helemaal. Er waren nog best veel tekenen dat ik nog niet helemaal was waar ik wezen wilde. Ik was nog niet zover als ik wilde, ook al dacht ik van wel.

Menukaarten opzoeken

Ik denk dat tenzij je een allergie hebt, het niet echt nodig is om voordat je uiteten gaat opzoek te gaan naar menu’s. Dit is iets wat ik wel een tijd heb gedaan. Ik wilde per se weten of ik ergens anders ook iets kon eten. Ik was bang dat als ik vooraf mijn keuze niet had gemaakt, ik ter plekke de druk niet aankon en voor niks koos. Ik zag dit zelf niet als een probleem, maar meer als een gebrek van mijzelf. Dat dit bij mijn eetstoornis kon horen had ik nooit echt verwacht.

Pas toen ik een tijd geen internet had vanwege een verhuizing, schrok ik hoe afhankelijk ik hiervan was. Ineens durfde ik niet meer. Dit was echter wel het moment waarop ik mij realiseerde dat ik niet uiteten durfde zonder mijn voorbereiding en dit besef kwam hard binnen. Het was mij duidelijk dat dit toch een nasleep was van die eetstoornis. Ik moest dit aanpakken. Mij heeft het geholpen om rustig te beginnen. Naar plekken gaan waar ik vaker was geweest. In het begin bestelde ik dan ook vaak hetzelfde als de vorige keer, alsof ik die veiligheid toch even nodig had. Na een tijd is het mij gelukt om ook deze (schijn)veiligheid los te laten en iets onbekends te bestellen.

(Onbedoeld) compenseren

Tijdens mijn eetstoornis heb ik veel manieren bedacht om te compenseren. De meest bekende zoals sporten en purgeren heb ik ook gedaan. Ik wist dat dit niet gezond was, dat kon ik wel aanvoelen. Toch lukte het mij niet om hier zelf mee te stoppen. Na veel gesprekken en veel oefenen lukte het mij uiteindelijk om echt braak en laxeervrij te worden. Iets waar ik nog steeds ontzettend dankbaar voor ben.

Na mijn tijd in de kliniek kwam ik erachter dat ik nog meer manieren kende. Toen ik veel thuis zat kwam ik erachter hoe moeilijk ik eigenlijk stil kon zitten. Mijn benen wiebelden constant en ik kon echt geen rust vinden. Om mijzelf uit te dagen heb ik een aantal dagen een dik boek met een kattenbelletje op mijn schoot gelegd. Zo werd het wiebelen een stuk lastiger.

Niet naar je lichaam luisteren

Ik at, ik deed leuke dingen en toch deed ik mijzelf nog tekort. Ik was snel moe maar weigerde hiernaar te luisteren. Continu bleef ik over mijn grenzen gaan, al gaf mijn lichaam nog zoveel signalen. Ik hield er een strakke dag planning op na. Na het opstaan, meteen douchen en dan ontbijten. Op de dagen dat ik honger had dook ik alsnog eerst onder de douche. Dat hoorde zo, dat moest zo. Ik bleef het lastig vinden om echt te voelen waar mijn lichaam behoefte aan had en deed hier mijn best ook niet echt voor. Heel zonde eigenlijk, als ik er nu over nadenk.

Ik heb echt moeten leren luisteren naar mijn behoeftes. Mij heeft het geholpen om soms echt even een stapje terug te doen en te kijken wat er gebeurd. Wil ik dit wel? Wat voel ik hierbij?

Situaties vermijden

Ik ben nooit echt iemand geweest die gelukkig wordt van braderieën of markten, maar deze vermijden vond ik nooit echt nodig. Toch is er na mijn opname een tijd geweest dat ik weigerde om hieraan deel te nemen. De kermis staat voor snoep, een braderie voor hapjes en op een markt moet ik ook weer eten. Ik vond dat alle evenementen die om eten draaide onzin waren en ik deed wel iets anders met mijn tijd. Ook was ik spontaan ziek op verjaardagen en bleef ik liever thuis bij een uitje. Het eten was niet eens het echte probleem, wel de focus op het eten. Ik vond het storend dat al die dagen draaide om eten, ik wilde dit juist loslaten. Ik denk dat er in het echt nooit een grote focus is geweest op die dagen, behalve bij mij. De mensen om mij heen aten wat zij normaal ook deden. Alleen ik maakte er een big deal van. Ik vermeed situaties die in mijn ogen om eten draaiden, maar ik maakte ze om het eten draaien. Dit was denk ik mijn excuus.

Nog steeds ga ik niet vaak naar grote evenementen. Ik raak snel overprikkeld en voel me daar vaak niet gelukkig. Ik heb het eten hier wel los van kunnen zien. Ik kan er juist naar uitkijken als ik ergens naar toe ga om daar iets nieuws te proberen. Vooral foodtruckfestivals vind ik nu echt heel leuk. Eindelijk kan ik ervan genieten.

Verkeerde intentie

Zat voorbeelden kan ik bedenken waar ik met een verkeerde intentie in ben gestapt. Hardlopen voor een betere conditie? Pokemon go voor de gezelligheid? Geen suiker voor mijn reuma? Alle mogelijke manieren om af te vallen pakte ik aan. Vaak had ik zelf niet eens door wat er meespeelde. Heel soms hoorde ik het stemmetje.

‘Misschien val je zo toch nog wat af.’ Of ‘Eindelijk dat vet uit de kliniek er weer af.’

Deze gedachtes voelden gek genoeg nog zo vertrouwd dat ik ze er maar liet zijn. Het herstellen was ook snel gegaan en echt afscheid nemen had ik nooit gedaan en wilde ik misschien ook nog helemaal niet.

Tijdens mijn eetstoornis heb ik een soort tweede stem ontwikkeld. Deze stem wilde mijn eten, bewegen en leven controleren. Het eten had ik aangepakt, en daarbij ook mijn leven. Het bewegen had ik wel echt kunnen minderen, maar de angst om niet te sporten was nog zeker aanwezig. Ik was ervan overtuigd dat niet sporten kon leiden tot gewichtstoename. Ik denk dat deze angst al veel zegt dat ik nog niet helemaal hersteld was. 

Liegen over wat je eet

Voor, tijdens en zelfs na mijn opname heb ik gelogen over wat ik eet, hoeveel ik compenseer en wat het met mij doet.  Als mijn moeder vroeg of ik mijn tussendoortje al op had knikte ik heftig ja. Dit was een te makkelijke manier om iets te skippen, die moest ik aanpakken. Ze geloofde me toch wel. Liegen vond ik ontzettend lastig en toch deed ik dit zonder erbij na te denken. Ik had het vaak al gezegd voordat ik er bij stil stond. De woorden waren al ontsnapt, ik zag ze nog net wegzweven.

Anderen merkten ook wel hoe erg ik die controle nodig had, maar juist omdat ik al zover was gekomen durfde niemand hier echt iets van te zeggen. Alsof dit mijn proces teniet zou doen. Achteraf was het voor mij handig geweest als ik dit wel had gehoord van anderen. Zelf had ik oprecht geen idee dat dit niet normaal was. Ook al kan ik dit anderen niet kwalijk nemen, ik wou dat ik iets meer openheid had uitgestraald waardoor het voor mijn omgeving makkelijker was geweest om hierover met mij in gesprek te gaan.

Zelf vond ik het heel lastig om deze punten te herkennen. Misschien ook omdat ik dan erkende dat ik nog niet zo ver was als ik wilde zijn. Ik was bang dat ik anderen teleur zou stellen. Ik ben uitbehandeld, ik heb toch geen eetstoornis meer? Helaas ligt het allemaal niet zo zwart wit. Ik vind het jammer dat ik dat toen zelf niet zo zag.

Welke punten herken jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Emma - Maandag 4 maart 2019 19:25
Damn die komt wel ff binnen zeg.
Zelf zoek ik vaak van te voren nog de menukaarten op als we ergens gaan eten. Maar ook luister ik niet altijd naar m'n lichaam en vermijd ik ook bepaalde situaties...
I. - Maandag 4 maart 2019 20:18
Typefout (denk ik): In plaats van: 'Pas toen ik een tijd ging internet had vanwege een verhuizing.' moet het denk woordje ging worden vervangen door geen. Verder goede blog! ♥
Team Proud2Bme - Maandag 4 maart 2019 20:20
Goed opgelet! We zullen het meteen even aanpassen :)
vanAnaarB - Maandag 4 maart 2019 20:47
Manon - Maandag 4 maart 2019 20:57
Tja heel herkenbaar... Al ruim 1,5 jaar uit behandeling, maar zeker de laatste tijd gaat het weer wat lastiger. Toch weer de controle opzoeken, niet naar je lichaam luisteren... Misschien toch maar weer proberen de signalen iets serieuzer te nemen
Fenne - Maandag 4 maart 2019 21:59
Seriously? Menukaarten opzoeken? Dat doet half Nederland! Je wilt toch wel weten of je er iets lekkers kan eten. Is echt niet per se eetstoornis gedrag, je kunt mensen ook té onzeker maken met dit soort lijstjes!
A - Maandag 4 maart 2019 23:02
Sorry, maar het feit dat ze in paniek raakte en niet meer naar een restaurant durfde zodra ze niet meer de mogelijkheid had om menukaarten op te zoeken, vind ik niet normaal.

Natuurlijk; mijn vriend bekijkt ook menukaarten en heeft echt geen eetstoornis. Puur en alleen om te kijken of er iets te eten is wat hij heel lekker vindt. Maar hij gaat net zo lief spontaan bij een restaurant zitten te eten als we door de stad lopen en hij honger begint te krijgen, zonder vooraf te checken.

Het gaat om de paniek die wordt veroorzaakt als je het niet meer kan checken op internet wat het niet ok maakt.
Lost girl - Maandag 4 maart 2019 23:25
Euhm, nee nog nooit gedaan. Zou ook niet weten waarom behalve om eetgestoorde redenen (voor mezelf dan). Die paar keer per jaar dat ik uit eten ga zie ik vanzelf wel wat er op de kaart staat en anders is het een verrassing. Daar ga ik me van tevoren echt niet druk om maken. Er is altijd wel iets dat een beetje bekend en lekker in de oren klinkt. En is het niet lekker, dan heb je iig een keer iets nieuws geprobeerd. Als je ergens allergisch voor bent of een heel streng dieet hebt, niet uit eetstoornisredenen, dan kan ik me voorstellen dat het handig is dat er een menukaart op internet staat.
Pien - Dinsdag 5 maart 2019 09:02
ik vind dit ook een dubbele.. ben zelf vegetariër en er staat vaak alleen een geitenkaassalade op het menu... dan zoek ik liever vooraf een plekje waar ze wel iets lekkers hebbrn
Justme - Maandag 4 maart 2019 22:56
Denk niet dat deze punten per se slecht zijn. Veel mensen zoeken van tevoren de menu kaart op om te kijken of er iets lekkers tussen staat of dat je liever ergens anders eet. Na een dag veel eten is het ook normaal om de dag erna minder honger te hebben en daarnaar te luisteren (hoeft geen ‘compensatie’ connotatie aan gegeven te worden), en ik denk dat er weinig mensen zijn die ontbijten voor het douchen. Ookal heb je honger
Pinklady - Dinsdag 5 maart 2019 08:31
Zoals bij heel veel mogelijk eetgestoorde trekken: het gaat om gedachten, gevoelens en patronen.

- Sporten is niet eetgestoord, tenzij je het uit bewegingsdrang doet.
- Minder eten is niet erg, tenzij je hongersignalen van je lijf negeert en dat doet uit controle- of compensatiedrang
- Veel eten is niet erg, tenzij het voortkomt uit eetdrang
- Je gewicht beïnvloeden is niet erg, als het daadwerkelijk noodzakelijk is (overgewicht bijvoorbeeld)
- Menukaarten checken is niet erg, tenzij je het doet uit controledrang en er paniek ontstaat als je het niet doet
- Eerst douchen en dan ontbijten zelfs als je honger hebt, is niet erg. Tenzij je de flexibiliteit mist om het een keer anders te doen en/of er paniek volgt als je van je routine wilt afwijken.

Volgens mij zijn dit nuances die Lonneke wil aanstippen en ik kan haar daar helemaal in volgen. Het zijn soms kleine, geniepige trekjes die niet meer overduidelijk eetgestoord zijn, totdat je erachter komt waarom je die trekjes nog hebt en/of het lastig vindt om het anders te doen.

Daar zit dus ook het verschil tussen jouw beschrijving en die van Lonneke. Zoals jij het beschrijft, klinkt het totaal niet ongezond. Zoals Lonneke het omschrijft, kan het zeker wel voortkomen uit een eetstoornis en is het niet verkeerd om eens grondig te bekijken of het nuttig is om daar nog mee aan de slag te gaan.
Anti - Dinsdag 5 maart 2019 07:59
Wat een prachtige foto's ook!
L:) - Dinsdag 5 maart 2019 08:40
Ja wilde ik ook zeggen, erg mooi.
Lonneke - redactie Proud2Bme - Dinsdag 5 maart 2019 18:52
Lief, dankjulliewel :) ♥
Lana - Dinsdag 5 maart 2019 11:22
Ik zoek bijna altijd de menukaart van te voren op, en dat is bij mij juist het ultieme bewijs dat ik hersteld ben. het enige waar ik naar kijk is wat me lekker lijkt en dat vind ik heel erg leuk. Ik kijk er naar uit om uit eten te gaan en dus heb ik voorpret op het moment dat ik er al even over na kan denken wat ik ga eten. Ik vind het leuk om voor onderzoek te doen dan kan ik me alvast voorstellen hoeveel plezier ik ga hebben. Zoals ik dat voor mijn eetstoornis ook deed. Het hoeft dus niet altijd negatief te zijn.
Fam - Woensdag 6 maart 2019 20:11
Nu 3,5 jaar verschillende behandelingen gehad, maar nog steeds ontzettend herkenbaar. Maar dit geeft me juist ontzettend veel motivatie om door te zetten & er echt voor te gaan!
Anne - Donderdag 7 maart 2019 10:05
heavy, ik herken wel heel veel eigenlijk... ik ben uit behandeling maar dit laatste stukje is zelf doen en dat is zo moeilijk! Je patronen loslaten in je dagelijks leven
Esther - Donderdag 7 maart 2019 16:52
Ik heb geen eetstoornis maar ik herken alles wat hier verteld wordt vanuit mijn worstelingen met PTSS. Na zo’n opname ben je inderdaad niet perse hersteld. Sterker nog, dan begint het pas! Je moet inderdaad je huiswerk blijven maken. Ik vind het bijzonder knap zoals de schrijfster in alle eerlijkheid reflecteert op zichzelf. Wat een hoop inzichten!
Anoniem - Vrijdag 8 maart 2019 13:00
Nog eentje: onrustig worden als je telefoon leeg is en dus je stappen niet bijhoud terwijl ie op de lader ligt - eyeroll -
Of: in de spiegel kijken of je buik dikker is na het eten

Al een tijdje “herstelt” - maarnietheus -
Iris - Zondag 10 maart 2019 20:34
Punt 1 is niet helemaal waar. Zijn genoeg mensen zonder eetstoornis die de menu (online) opzoeken. Alleen de achterliggende gedacht vh opzoeken is anders.