4 redenen om advies te vragen

 

Soms kun je wel wat advies gebruiken. Of het nu gaat om kleine dagelijkse dingen of juist om de grote vragen des levens. Soms wil je iemands advies of iemands ervaring ergens over horen, maar die stap zetten we niet allemaal even gemakkelijk. Bij deze deel ik graag vier goede redenen om vandaag toch die drempel over te stappen. Het vragen om advies bij anderen kent namelijk heel goede en verrassende voordelen.

1. Je mag falen

Niet om advies vragen, niets delen en alles voor jezelf houden is een beleid dat negatieve overtuigingen in stand kan houden. Dat je het bijvoorbeeld allemaal alleen moet doen én waarschijnlijk ook dat dat foutloos moet gaan. Dat het normaal is om nergens hulp bij nodig te hebben of de fouten, als ze dan toch gemaakt zijn, zelf maar op moet lossen. Dat kan een heel hardnekkige overtuiging zijn, waar je met tijd en aandacht best wel aan mag sleutelen. Dat kan al door af en toe iemand anders erbij te betrekken. 


Bron: taylormae

Door advies te vragen bij anderen, kun je die cirkel eigenlijk al een beetje doorbreken. Door hulp te vragen, hoeft het meteen al niet meer alleen. Door advies in te winnen, kun je eigenlijk al niet meer falen. Of beter nog: is falen gewoon een onderdeel van het proces. De momenten dat ik vroeg hoe iemand anders iets had aangepakt, leerde ik ook meteen dat het bij anderen ook niet altijd van een leien dakje ging. Of ik leerde wat hen hielp om iets te kunnen of om ergens overheen te stappen. Iedereen doet alles zelf, maar niet altijd alleen. En dat falen is - dus ook bij anderen - een essentieel onderdeel om ergens te komen. Dat kun je leren en bevestigd krijgen als je anderen om advies vraagt. 

2. Je leert iets nieuws

Maar dat niet alleen; je leert zo veel meer als je die stap zet naar een ander. Wat het antwoord ook is, je krijgt direct een inkijkje in de belevingswereld of ervaringen van een ander. Hoe goed je je ook in kunt leven, je bekijkt doorgaans alles door je eigen bril en je eigen ervaringen. Logisch ook. Door open te staan voor het advies van een ander, krijg je direct een soort spiegel voor of juist een totaal nieuwe en verfrissende blik op de situatie. Vaak als ik mensen om advies vraag - en écht benieuwd ben naar het antwoord, niet als ik mijn eigen gelijk bevestigd wil krijgen - merk ik dat ik op die manier nog niet over de situatie had nagedacht. Of je er nu iets mee doet of het naast je neerlegt; geconfronteerd worden met de kijk van de ander kan je horizon al verbreden. 

3. Je stelt je open

Eigenlijk maak je ook meteen een connectie met iemand. Ik stel me open als ik iemand om advies vraag. Daarbij vraag ik dat niet aan de eerste de beste, ook dat is iets wat je zorgvuldig uit mag kiezen. Je neemt ook niet van iedereen alles aan, toch? Van wie ben je wél bereid om advies en ervaring aan te nemen? Wie neem je daarin serieus en van wie denk je iets te kunnen leren? Dat kan zijn omdat iemand ouder is en iets al vaker heeft meegemaakt, maar dat kan ook zijn omdat iemand op dit moment door ongeveer dezelfde situatie gaat. Of je nu heel anders bent of juist op elkaar lijkt, je kunt waarschijnlijk veel van elkaar leren. 

Je wisselt niet droog advies uit, als je dit gesprek aangaat. Eigenlijk deel je bepaalde ervaringen, herinneringen en lessen met elkaar. Dat is best iets persoonlijks en kan - juist met die belangrijke mensen om je heen - een meerwaarde zijn. 

4. Je geeft een compliment

Misschien is dit wel het fijnste aan advies vragen; het is een win-win situatie. Vaak voelt het als zwak of alsof je te veel bent door bij iemand aan te kloppen, maar het tegendeel is waar. Iemand om advies vragen is dikwijls het grootste compliment dat je kunt geven. Het geeft direct een blijk van vertrouwen en iemands zelfvertrouwen krijgt er een boost van. En ja, als ik het bij mezelf eens na ga, vind ik het altijd een enorm compliment als iemand mij om raad vraagt. Iemand neemt me serieus, mijn antwoord en mijn kijk op de situatie is van waarde en het doet ertoe. Ik doe ertoe, alleen al door iemand anders hiermee te kunnen helpen. En als je eerlijk bent: hoe vaak vond jij iemand lastig - of zwak- toen die persoon je om advies vroeg? 

Je bent dus niet lastig of te veel en al helemaal niet zwak. Door om advies te vragen bij de mensen om je heen zet je juist iets heel moois in gang. Je overstijgt wellicht iets in jezelf, door je zo open te stellen en jezelf toe te staan te leren. Maar je faciliteert ook die fijne wisselwerking tussen jou en je omgeving. Om zo dichter bij elkaar te komen en elkaar verder te kunnen helpen. Het kan soms best wat ongemakkelijk zijn en natuurlijk kan het antwoord ook wel eens onbevredigend zijn, dat weet je niet van te voren. Maar de actie op zichzelf én de uitkomst zijn denk ik helpender dan je van te voren denkt. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts