11 handvatten tijdens een eetstoornis

 

Een eetstoornis kan voelen als een wervelwind op woeste zee. Zelfs al weet je dat de richting die je op wilt 'herstel' is, dan kan je alsnog alle kanten op worden geslingerd en veel twijfel ervaren. Help, waar vind ik wat houvast?! In deze blog een paar punten die voor wat grip kunnen zorgen. Geen van allen een wondermiddel, maar daarom niet minder belangrijk of nuttig. Elk steentje draagt weer iets bij! 

1. Therapie/behandeling

Therapie staat voor mij stipt op nummer één. Een hele grote steen om bij te dragen dus. Hulp krijgen bij je eetstoornis is zó belangrijk. Ik heb dit zelf ontzettend onderschat. Vaak heb ik gedacht het wel onder controle te hebben of het zelf wel op te kunnen lossen. Vaak ook onder voorwaarden van mijn eetstoornis. Als ik nog x kilo afval, kan ik de eetstoornis wel loslaten. Hiermee heb ik mezelf ontzettend tekort gedaan.

Therapie heeft mij uiteindelijk echt ontzettend geholpen om mijn eetstoornis los te laten, maar ook om onderliggende problematiek te verwerken en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Een zwart gat na een eetstoornis kan een grote angst zijn en kan je op momenten ook echt zo voelen. Maar als ik er achteraf op terugkijk, vind ik het belangrijk te melden dat je niet alleen iets achterlaat, maar dat je vooral heel erg veel (terug)wint.

Je hebt misschien het gevoel dat het niet erg genoeg is. Dat je het zelf wel kan. Dat anderen die hulp meer verdienen. Maar als jij een eetstoornis hebt, problemen met met eten of je zelfbeeld, of je op een ander vlak niet mentaal gezond voelt, is het alleen maar goed om aan de bel te trekken bij je huisarts of omgeving. Zorg goed voor jezelf!

2. Online hulp en hulplijnen

Online hulpwebsites kunnen een steuntje in de rug geven bij herstel. Naast Proud2Bme, dat echt op eetstoornissen is gericht, zijn er ook andere hulpwebsites voor mensen met een eetstoornis, zoals 99gram.nl (voor jongeren tot 23 jaar). Andere online hulporganisaties en hulplijnen zijn 113 (zelfmoordpreventie), Fier (Geweld in afhankelijkheidsrelaties) of de Luisterlijn (een luisterend oor). 

Zoek je meer houvast tijdens je behandeling of wanneer je behandeling nog niet is begonnen? Bekijk dan eens de blog 'De wachttijd overbruggen'. Veel punten zijn ook in te zetten als 'extra' - wanneer je wel al een behandeling hebt - en kunnen echt wat houvast geven.

3. Instagram accounts over mentale gezondheid

Hoewel recoveryaccounts en de eetstoorniscommunity op Instagram (of andere social media kanalen) hun gevaren kennen, zijn er zeker ook een hoop steunende en positieve accounts te vinden. Wij proberen daar met het Proud2Bme Instagram-account ook een steentje aan bij te dragen. Dit soort positieve accounts kunnen specifiek gaan over eetstoornissen, maar ook over mentale gezondheid in z'n algemeen. Een aantal voorbeelden: Millenial.Therapist, Tobehonestnl of Voor Positiviteit.

Omdat het internet en sociale media ook een plek is waar je veel triggers kan vinden die je eetstoornis kunnen verergeren, kan je in deze blog meer lezen over hoe je veilig online kan zijn met een eetstoornis.

4. Inloophuizen

Nederland kent verschillende inloophuizen voor mensen met een eetstoornis, zoals het Leontienhuis, Ixta Noa of het Jij-huis. Hier kan je meedoen met bijvoorbeeld workshops, themagesprekken of eetmomenten. Ook werken hier vaak ervaringsdeskundigen die goed begrijpen hoe het voor je is en er graag voor je zijn. Het maakt niet uit of je nog in behandeling moet, in behandeling bent of al een behandeling hebt afgerond. Je bent welkom! Bekijk op hun website hoe het in z'n werk gaat of Google eens welk inloophuis bij jou in de buurt zit.

5. Zelfhulpboeken

Ook zijn er tal van zelfhulpboeken te vinden in de bibliotheek, boekenwinkel of online. Verschillende boeken kunnen weer een verschillende insteek hebben. 

6. Boring selfcare

Een term die op Instagram tot leven is geroepen, geloof ik. Boring selfcare houdt in dat voor jezelf zorgen soms (of juist) ook in heel ogenschijnlijk saaie dingen zit. Of zelfs in dingen die helemaal niet zo fijn of leuk zijn. Zoals elke dag je tanden poetsen en je aankleden. Je grenzen aangeven, 'nee' zeggen of die moeilijke mail sturen naar je therapeut. Het kunnen heel dagelijkse of vervelende dingen zijn, maar ze zijn oh zo belangrijk, zeker als je niet lekker in je vel zit. Het maakt misschien niet al je problemen weg, maar niet goed voor jezelf zorgen, kan problemen wel groter maken. Blijf toch die dagelijkse, saaie of vervelende dingen doen. Het geeft houvast, structuur en zorg die je nodig hebt.

Lees ook eens de blog 'Selfcare is saai'.

7. Schrijven

In de blog 'Ik schrijf het van me af' vertelt Daphne over de helpende functie die schrijven kan hebben. Dat kan in een dagboek voor jezelf, maar als je dat prettig vindt ook in een dagboek op ons forum. Schrijven helpt om gevoelens te uiten, maar ook om je gedachten op een rijtje te zetten. Het is een uitlaatklep en brengt overzicht. 

8. Een eetlijst

Als je verder dan de oppervlakte kijkt, gaat een eetstoornis uiteindelijk niet over eten of je lichaam, maar om alle angst, onzekerheid en trauma's die daarachter kunnen liggen. Toch heeft een eetstoornis wel een grote invloed op hoe je eet en kan hoe jij eet weer een grote invloed hebben op jou. Weer een gezond eetpatroon ontwikkelen is niet het enige criteria van herstel, maar wel een belangrijk onderdeel ervan. Bekijk eens de voedingslijsten op onze website en/of vraag om advies bij een (gespecialiseerde) diëtist.

9. Mindfulness en meditatie

Niet alles past bij iedereen, maar ik hoor regelmatig positieve verhalen over mindfulness en meditatie. Dit kan je op eigen houtje doen, maar je kan hier ook bepaalde apps voor downloaden, mindfulness oefeningen vinden op het internet of meditaties luisteren via YouTube of Spotify. Je kan hiervoor ook een coach of begeleider zoeken die hiermee met jou aan de slag gaat. Ik kreeg ook wel eens minfulnessoefeningen mee vanuit therapie of deed het tijdens een sessie.

Het kan helpen om echt even stil te staan bij hoe je je voelt. Weer dichter tot jezelf te komen. En je gedachten en gevoelens weer op een rijtje te zetten. Maar het kan ook helpen om stress weg te nemen of beter te slapen. Je kan zelfs met positieve affirmaties werken, om jezelf weer wat moed en liefde in te spreken.

10. Jezelf ontwikkelen en doen wat je leuk vindt

Een eetstoornis kan ontzettend verweven raken met de identiteit. Het slokt alle ruimte in je hoofd op en kan meespelen in je gevoel van eigenwaarde. Voor mij is het ontzettend belangrijk geweest om verder te kijken dan mijn eetstoornis. Om mijn identiteit er stukje bij beetje los van te koppelen, mijn waarde als mens in te zien en het geluk in mijn leven uit iets anders te putten. Uit iets dat constructief is, iets dat echt is.

Ik vond het lastig om te bedenken wie ik was naast of zelfs zonder mijn eetstoornis, maar ontwikkelde dit bij wijze van onderzoek. Je hoeft het niet te weten, maar je mag dingen proberen en ook van gedachte veranderen. Wat vond je vroeger leuk om te doen? Wat lijkt je nu interessant? Hoeveel plezier kan je maken met je vrienden?

Meer lezen over identiteit? Klik hier om verschillende blogs erover te vinden. 

11. Je omgeving

Last but not least, kan je omgeving een belangrijke rol spelen in het vinden van handvatten en houvast tijdens eetstoornisherstel. Hoewel dit ook heel eng, moeilijk en kwetsbaar kan zijn, heb ik zelf juist ontzettend veel gehad aan de steun van mijn omgeving. Of ze het nou volledig begrepen of niet, of het nou letterlijk over de eetstoornis ging of niet, of het nou confronterend was of niet. Om advies te winnen, om je gevoel kwijt te kunnen, om steun te vinden of juist te beseffen hoe veel meer je bent en hoeveel meer er is dan een (leven met een) eetstoornis. 

Wat zijn voor jou nog meer handvatten tijdens eetstoornisherstel?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jelle - Vrijdag 21 mei 2021 16:37
Wat een rare titel. Ook de inhoud van de blog vind ik matig.
Floor - Vrijdag 21 mei 2021 17:07
Ik vind het juist een goede blog! Gestructureerd en overzichtelijk.
Eva - Vrijdag 21 mei 2021 18:35
Superfijne blog!! Dankjewel Irene :)
M. - Vrijdag 21 mei 2021 22:19
Goede blog! Mezelf ontwikkelen en doen wat ik leuk vind heeft mij ook erg geholpen. Geeft ook veel afleiding.
britneyangel - Zaterdag 22 mei 2021 18:37
fijne en goeie blog! goed gedaan irene
MissE - Zondag 23 mei 2021 02:26
Wat een fijne blog. Lekker overzichtijk en vol praktische tips! thanx :)