11 Signalen van Binge Eating Disorder

 

Een eetstoornis zie je niet aan de buitenkant. Een ongezond lichaam kan een indicatie geven, maar eigenlijk, bij alle eetstoornissen, is het vooral iets wat zich in iemands hoofd afspeelt. Misschien is dat ook meteen het moeilijkste van alles; het speelt zich af en het groeit in iemand hoofd. In het diepste geheim heeft de eetstoornis alle controle, die zich soms slechts door kleine kenmerken aan de buitenwereld laat zien.

Ook een eetbuistoornis, ook wel binge eating disorder genoemd, kan dit soort tekenen vertonen. Een eetstoornis is complex en laat zich vaak niet afvinken door middel van een checklist, maar deze punten kunnen wel een signaal afgeven. Een signaal van dat het niet goed gaat, dat de relatie met eten en/of iemands lichaam verstoord is en dat er sprake is van een eetstoornis.

1. Alleen eten 

Het eten, zowel de eetbuien als de standaard maaltijden, worden meestal alleen thuis of in het geheim gegeten. Uit angst voor opmerkingen of veroordelende blikken, kan alleen eten een stuk veiliger voelen. Vaak is eten niet iets ‘gewoons’ of gezelligs, maar speelt er veel meer mee, waardoor eten in een sociale omgeving voor extra spanning kan zorgen.

2. Vaak moe

Een eetstoornis zit niet vast aan tijd. Eetbuien kunnen zich ook ‘s avonds en ‘s nachts voordoen. Dit kan zorgen voor vermoeidheid overdag en ook slaaptekort op lange termijn. Daarnaast vraagt een eetstoornis veel van je lichaam. Ook een eetbuistoornis kost een hoop energie en is niet gezond voor het lichaam. Dat gaat ten koste van de energie die iemand op een dag nodig heeft voor de dagelijkse dingen.

3. Sociale gelegenheden afzeggen

Een eetbuistoornis kan, net als elke andere eetstoornis, het hele leven in beslag nemen. Vaak is er geen tijd of ruimte voor andere dingen in het leven en is bezig zijn met eten, niet eten of het hebben van eetbuien een dagtaak. Door vermoeidheid, niet kunnen of niet durven, kan het zijn dat iemand veel afspraken afzegt. Uit angst of onzekerheid worden sociale gelegenheden vermeden.

4. Lang niets eten

Het kan zijn dat iemand de hele dag op pad is, met of zonder gezelschap, zonder iets te eten. Er hangt zo veel spanning rondom het eten, dat uitstellen veiliger kan voelen. Het kan immers altijd misgaan en doorslaan in een eetbui, dus elk uur dat dat niet gebeurt is ook weer meegenomen. Hoewel compenseren niet vaak gebeurt bij een eetbuistoornis, kan het minder willen eten overdag wel een rol spelen.

5. Verstopte verpakkingen

Bij een eetbui eet iemand grotere hoeveelheden dan gemiddeld. Wanneer dit gebeurt, zeker als dit regelmatig voorkomt, laat dat ook in huis zijn sporen achter. Verpakkingen die zijn weggestopt, tassen of dozen die in een vuilniszak staan of papiertjes die ergens weggemoffeld zijn. Het kan zijn dat er meer verpakkingen binnenkomen, dan dat er in korte tijd opgeruimd kan worden. Uit schaamte worden deze verpakkingen vaak op tijd verstopt voor anderen.

6. Altijd lijnen

Door de eetbuien die vaak achter gesloten deuren plaats vinden, kan het zijn dat iemand in het dagelijks leven wel altijd aan het lijnen is of de wens heeft om af te vallen. Vaak heerst er ontevredenheid over het gewicht en dat kunnen de eetbuien alsmaar versterken. Elke dag kan als een nieuwe poging voelen om het lijnen weer op te pakken en het anders te doen.

7. Verschillende supermarkten

Er komt veel schaamte bij kijken. Bij de hoeveelheid boodschappen die telkens gedaan moeten worden en ook bij de productkeuze. Iemand kan de angst voelen herkent te worden of opmerkingen te krijgen en zoekt daarom telkens andere supermarkten uit. Om te voorkomen dat de eetstoornis ontdekt wordt kan het veiliger voelen om de boodschappen te verspreiden over meerdere plekken.

8. Geldproblemen

Eten kopen kost geld. Wanneer dit vaker dan gemiddeld is en eten in grote aantallen ingeslagen wordt, kan dat op den duur ook voor geldproblemen zorgen. Er gaat veel geld, soms het meeste, op aan eten. Ook hier kan schaamte en schuldgevoel bij komen kijken. Omdat iets wat ongelukkig maakt en ongezond is, toch erg veel impact heeft en dus ook op andere vlakken problemen veroorzaakt. Het kan lastig zijn om hier open over te zijn, omdat men zich schaamt voor de kosten die hier in gaan zitten. Kosten die eigenlijk opgaan aan een ziekte, waar iemand niet om gevraagd heeft.

9. Stelen

Wanneer er geen geld is of geen mogelijkheid is om het eten op een andere manier te verkrijgen, kan stelen van voedsel ook een gevolg zijn van deze stoornis. Ook wanneer de schaamte te hoog is om het af te rekenen, kan iemand ervoor kiezen om het te stelen. Om zo toch aan het eten te kunnen komen, maar de confrontatie niet aan hoeft te gaan met de omgeving.

10. Geen zelfzorg

Wanneer een eetstoornis alle ruimte inneemt is er vaak geen ruimte en tijd meer over voor die persoon zelf. Zelfzorg, op alle gebieden, kan er dan bij inschieten of voelt op dat moment niet haalbaar. Iemand kan er wat meer verslonst bij lopen of er is simpelweg een verandering merkbaar in de manier hoe iemand voor de dag komt. Ook de dagelijkse maaltijden, als er geen sprake is van een eetbui, kunnen moeilijk zijn om te bereiden. Het kan zijn dat iemand niet meer de moeite kan of wil nemen om voor zichzelf te koken en op andere vlakken moeite voor zichzelf wilt doen. 

Dat kan overigens twee kanten op werken. Vaak zie je dat zelfzorg minder wordt, maar dat kan ook op andere vlakken. Iemand kan zich ook extra opdoffen, om zo de schijn op te houden, maar zichzelf op emotioneel vlak te kort te doen.

11. Schaamte rondom eten en lichaam

Of er nu wel of geen sprake is van gewichtschommelingen of gewichtstoename, vaak speelt schaamte een grote rol. Schaamte voor het uiterlijk en schaamte voor eten in het algemeen. Iemand kan zich onzeker voelen en vies, iets wat op andere vlakken ook naar voren kan komen. Dit kan kan leiden tot een meer geïsoleerd leven en een gevoel van falen

Worstel jij hiermee?

Fotografie: eriigutierrezabbiebernet

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

JD - Woensdag 29 mei 2019 19:35
wow herkenbaar... dit is ongeveer de eerste beschrijving waar ik me in herken
MissBeta - Woensdag 29 mei 2019 19:46
Oef veel is herkenbaar. Vooral ook de schaamte in de supermarkt. Ik durf nooit meer dan 1x per week naar dezelfde supermarkt, dus ga er dan meerdere af en dan ook nog bij voorkeur elke week een andere caissière. Eigenlijk nooit zo stil gestaan bij hoeveel moeite mijn hoofd moet doen om dit allemaal bij de houden en hoeveel extra tijd dat allemaal kost… het is voor mij al zo normaal geworden helaas.
Femm - Woensdag 29 mei 2019 21:02
bedankt voor deze post over BED mag wel soms meer gezegd worden daar zitten zoveel mensen mee en maar zo weinig aandacht ervoor. t is geen luiheid, laksheid, "de makkelijkste weg" kiezen of wat dan ook
Me - Woensdag 29 mei 2019 22:36
Herkenbaar wat er staat. Waar ik ook vaak last van heb is dat het geen eetbuien zijn waarbij het ook echt gaat om lekkere producten. Meer om dat wat er in de buurt is. Soms zijn dat onafgebakken broodjes (afbakken duurt te lang), maar het kan ook een kilo peren zijn en mijn meeste treurige moment was toen ik bij gebrek aan andere dingen maar paneermeel ging eten.:-(

Ook weleens uit een prullenbak (niet bij mij zelf thuis) gegeten. Of 'stelen' bij familie in huis of op het werk.
Starchild - Donderdag 30 mei 2019 04:12
Afbakken duurt te lang zeg je... ik voel met je mee...

Toen ik diep in de eetstoornis zat, heb ik wel eens diepvries pizza opgewarmd in een steelpan. Oven voorverwarmen duurde te lang. En uiteindelijk waren de pizza's wel warm van buiten, maar nog ijskoud van binnen. Toch moest ik eten omdat ik niet langer kon wachten.

Slechte tijd... blij dat dat nu acher me ligt..
Lost girl - Donderdag 30 mei 2019 00:11
Letterlijk en figuurlijk worstelen soms haha. Om mijn bed uit te komen, schoenen aan te doen, iemand in de winkel moeten vragen om jouw “slechte” product te pakken omdat je zelf niet kan bukken. Ja, het is heel herkenbaar deze punten. De schaamte dat mensen gedwongen zijn om naar mij te moeten kijken. Dat klinkt heel raar en naar maar dat maak ik mezelf dan wijs. Terwijl het mij nooit uit heeft gemaakt hoe mensen eruit zien, maar het is zo automatisch om dat te denken. Bijna met een bord met sorry erop op mijn hoofd rond willen lopen. Sorry, dat je naar mijn lelijke lichaam moet kijken.
Fijn dat er weer een blog over is!

Één klein vraagje: wat is de reden dat jullie het aankomen door bed bijna angstvallig proberen niet te benoemen? Het hoeft niet als punt 1 te staan, misschien dat dat afschrikt. Maar iemand die (plotseling) veel aankomt/overgewicht of obesitas krijgt heeft meestal niet zonder reden veel meer honger. Daar zit of lichamelijk of geestelijk iets achter. Aankomen in gewicht is daarom een hele duidelijke aanwijzing dat er iets niet helemaal goed gaat en iemand aandacht nodig heeft net als dat afvallen dit een heel duidelijk signaal is. Benoem het alsjeblieft.
eva - Donderdag 30 mei 2019 11:47
helaas heel herkenbaar...
mijn eetdrang is s avonds en s nachts altijd het ergst. Meestal ga ik daardoor veels te laat naar bed omdat ik niet kan slapen als ik niet toegeef aan de eetdrang en daardoor op blijf tot ik iedereen naar bed is. De drang en spanning houdt me op zelfs door de slaapmedicatie heen
w - Donderdag 30 mei 2019 14:34
Ik vind dat veel plaatjes die gebruikt worden, problemen romantiseren of het mensen een identiteit lijkt te geven en het daardoor aantrekt juist om een probleem te krijgen of juist te behouden. Ik weet ook zo niet welke plaatjes wel geschikt zijn, ik begrijp het/ze wel dat het ter aanvulling ed. is, maar ik vind ze vaak eigenlijk ongeschikt of niet de realiteit weergevend.
Mart-h-e - Vrijdag 31 mei 2019 14:20
Vooral alleen eten, sociale gelegenheden afzeggen en schaamte rondom eten evenals lichaam zijn voor mij herkenbaar. Die combi zorgt voor een vicieuze cirkel.
Struggling - Zaterdag 1 juni 2019 12:40
Zo ben ik, dit ben ik. Ik voel me verdrietig en een beetje opgelucht ik ben niet de enige.
Het put me uit, maar geeft me ook rust en troost, ik schaam me dus probeer ik het te verbergen, dingen te verstoppen, verpakkingen weg te werpen.
Ik denk ook altijd dat ik een slecht mens ben, omdat ik denk, dat een moeder en de vrouw van dit nooit zal doen, dat mensen die dit doen alleenstaand zijn...…. schaamte...…
Altijd lijnen en compenseren want ik wil niet dik worden.
Plannen, controle houden. En het allerergste nummer 9 ….. waardoor ik vaak heel angstig ben...….