10 x waar je niet van aankomt

 

Hoeveel kom ik daarvan aan? Word ik daar dik van? Hoeveel calorieen zitten daarin? Hoeveel suiker bevat dat product? Wat als ik de helft neem? Ben ik morgen dan een kilo zwaarder? Hoeveel moet ik bewegen om dat koekje te compenseren? Zou ik daar ook dikker van worden? Moet ik oppassen voor ieder vet? Duizenden vragen spookten dagelijks door mijn hoofd. Eetgestoorde vragen die er voor zorgden dat het nooit stil werd in mijn hoofd. Ik kreeg geen rust, enkel als ik sliep. Dan was het even stil. Zo gauw ik weer bij bewustzijn was begon de drukte en oorlog in mijn hoofd weer. De meeste gedachtes waren irrationeel, niet kloppend, maar dat had ik toentertijd niet door. Ik was als het ware bezeten door de eetstoornis.

Ik dacht dat ik bijna overal van aan kon komen en was daarom ook overal bang voor. Ik wilde van alles weten hoeveel calorieën het bevatte, zelfs als ik er niet eens een hele hap van at. Ik moest en zou weten hoeveel ik ergens van aan kon komen en of ik er dik van kon worden. Sowieso werd ik van alles wat calorieën bevatte dik. Geen twijfel mogelijk.

Als ik er nu aan terugdenk dan vind ik het treurig en lachwekkend tegelijk. Hoe kon ik sommige dingen nou denken?! Niet alleen ik had die rare gedachtes, ook de nodige andere mensen met een eetstoornis die ik later sprak hadden deze. Het leek me daarom weleens waardevol om deze irrationele gedachtes in een blog te zetten en zo met jullie delen. Ik hoop dat als jij nu nog last hebt van deze gedachtes, deze blog je wellicht aan het denken zet.

war

♥ Calorieën in tandpasta
Ik was ontzettend bang dat er in tandpasta calorieën zaten en dat ik hiervan onbewust er een flink aantal zou doorslikken. Als ik twee keer per dag mijn tanden poetste zou ik hierdoor misschien wel, zonder dat ik het wist, ook kilo's aankomen. Dat mocht niet gebeuren en dus ging ik minder vaak mijn tanden poetsen en deed ik mijn uiterste best om gedurende het tanden poetsen geen één keer te slikken.

♥ Calorieën in body lotion
Toen ik gedurende mijn eetstoornis periode wat beter voor mijzelf en mijn lichaam wilde gaan zorgen omdat ik het al tijden lang had verwaarloosd, besloot ik body lotion te gaan kopen. Eenmaal in de winkel raasden de irrationele eetstoornis gedachtes door mijn hoofd: zaten er geen calorieën in body lotion? Body lotion was best vet en plakkerig. Misschien kon dit vet wel via mijn huid in mijn lichaam terechtkomen en zou ik er zonder dat ik het wist van aankomen?

Een totaal niet kloppende gedachte natuurlijk, want body lotion bevat geen calorieën en deze kunnen sowieso niet via je huid je lichaam binnendringen. Je kan dus onmogelijk aankomen van body lotion. Sterker nog, door de activiteit van het jezelf insmeren zou je zelfs weleens een paar calorieën kunnen verbranden.

ankomt

♥ Vet in de lucht
Als mijn ouders druk bezig waren in de keuken met het bereiden van het avondeten, kwam ik liever niet in de buurt van de pannen. Er werd namelijk in veel olie en vet gebakken waardoor ik bang was dat dit in de lucht terecht zou komen. Ik zou dit dan misschien wel kunnen inademen waardoor ik zonder dat ik het wist aan zou komen. Een hele vreemde en niet kloppende gedachte. Calorieën kunnen zich natuurlijk helemaal niet via de lucht verplaatsen. Ik kon dus prima in de keuken aanwezig zijn bij het bereiden van het avondeten.

Calorieën in kauwgom
In plaats van te eten en snoepen at ik liever de hele dag door kauwgom. Ik at zoveel kauwgom dat ik er last van mijn kaken door kreeg. Na een tijdje ging ik me echter afvragen of ik niet aan zou komen van al die kauwgom. Misschien zaten er wel meer calorieën in dan ik dacht! weer zo'n irrationele gedachte afkomstig van de eetstoornis. Er zitten nauwelijks calorieën in kauwgom, deze zijn echt verwaarloosbaar. Je kunt dus ook echt onmogelijk aankomen van kauwgom.

♥ Calorieën in lippenbalsem
Door de maanden heen werd ik steeds angstiger voor calorieën. Ik durfde nauwelijks meer iets te eten waarvan ik niet exact wist hoeveel calorieën erin zaten. Het werd zelfs zo extreem dat ik na een tijdje mijn Labello's niet meer durfde te gebruiken. Wie weet zaten er wel calorieën in Labello en aangezien ik dit vaak opsmeerde en daarom misschien ook deels op at, kon ik hier misschien wel door aankomen. Als er al calorieën in Labello en andere lippenbalsems zitten zijn die sowieso verwaarloosbaar. Je zou echt meerdere sticks per dag moeten gaan eten, wil je hier daadwerkelijk ook maar iets van aankomen.

labello

♥ Calorieën in water
Ik ging vroeger liever niet in bad omdat ik bang was dat ik in gewicht aan zou komen door het vocht wat in je lichaam terecht zou komen. Dat kan natuurlijk niet. Ook dacht ik dat als ik water zou drinken er toch iets van dit water in mijn lichaam achter zou blijven waardoor ik zwaarder werd. Ik plaste immers niet al het water uit. Natuurlijk zijn dit allemaal niet kloppende gedachtes. Er zitten 0 calorieën in water en je zal er ook niets van aankomen. Water drinken is gezocht en noodzakelijk.

♥ Calorieën in medicijnen
Toen me jaren geleden werd aangeraden om antidepressiva te slikken durfde ik dit in eerste instantie niet. Ik was veel te bang dat er calorieën in de medicijnen zaten. Misschien kwam ik stiekem wel aan van die pillen. Pas een flinke tijd later durfde de antidepressiva te gebruiken. Natuurlijk kwam ik er toen ook achter dat ik van dat pilletje zelf echt niet aan kon komen.

♥ Dik worden door slapen
Slapen stond voor mij lange tijd gelijk aan lui zijn. Lui zijn stond voor mij weer gelijk aan dik worden en aankomen. Allemaal dingen die ik niet wilde en doodsbang voor was. Ik mocht dus zo weinig mogelijk slapen van mezelf. Slapen is juist heel gezond en goed voor een gezond gewicht. Het draagt bij aan de vetverbranding. Mensen die slecht slapen hebben gemiddeld een lagere vetverbranding. Het is dus zeker niet zo dat je lui bent of dikker bent als je voldoende slaapt!

food guilt

♥ Calorieën in inentingen
Toen ik naar Thailand ging moest ik inentingen halen. Dat vond ik toch een beetje spannend, want zaten er geen calorieën in deze inteningen? Opnieuw een vreemde gedachte van mijn eetstoornis, want natuurlijk kan je niet aankomen van een inenting.

♥ Calorieën in vitaminepillen
Een laatste product waar ik bang voor was en niet kloppende gedachtes en angsten over had was het potje vitaminepillen. Ik wist dat het slikken van vitamines goed voor me was in de tijd dat ik zo slecht at, maar ik was tegelijkertijd bang dat er calorieën in de pillen zaten waarvan ik niet op de hoogte was. Nee er zitten geen calorieën in vitaminepillen en als deze er wel inzitten is dit absoluut verwaarloosbaar en zal je hier niet van aankomen.

Welke niet kloppende gedachtes heb (had) jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Blub - Woensdag 14 juni 2017 19:08
Fijn deze blog. Ik herken er een paar. Het slapen, lippenbalsem, kauwgom en body lotion waren dingen die ik tijdens mij eetstoornis erg lastig vond. Ik heb 2 jaar lag van mijzelf niet meer dan 8 uur per nacht mogen slapen. En tijdens mijn behandeling vond ik het niet zo moeilijk om mij aan mijn eetlijst te houden, maar een kauwgompje 'extra' vond ik super lastig.
Maan - Woensdag 14 juni 2017 19:09
Haha, ja in paracetamol :P

Verder had ik gelukkig volgens mij niet van deze gedachtes.. echt erg, want waarschijnlijk dacht ik toen dat er maar 10 calorieƫn ofzo in zouden zitten en was dat al veel te veel :P
Odette - Woensdag 14 juni 2017 19:10
Die van de medicijnen en vitaminepillen herken ik.. Verder brengt deze blog me eigenlijk eerder op ideeƫn. Ik kan wel denken dat ik ergens niet van aankom maar ja als ik steeds wel aankom, weet ik dus alsnog niet of dat niet door x of y komt.
. - Woensdag 14 juni 2017 19:27
Sommige dingen zijn zo herkenbaar. Ik was zelfs bang voor light frisdrank (want die minimale hoeveelheid zou mijn lichaam wel herkennen als extra),of Ć¼berhaupt koolzuur en voor dingen als "voedende shampoo" of zelfs mascara waar je "volle (in mijn ogen dus dikke) wimpers" kreeg. Verder zijn in deze blog bijna alle dingen herkenbaar. Ik heb zelfs een keer gegoogeld "zitten er calorieĆ«n in medicijn x".
Gelukkig kan ik wel zeggen dat bijna al deze angsten nu verleden tijd zijn. Het is niet zo dat ik er helemaal geen last meer van heb, maar ik vind het bijvoorbeeld nog steeds lastig om de dag voor het wegen bodylotion op te doen. Niet omdat ik denk dat er calorieƫn in zitten, maar omdat ik bang ben dat dan het gewicht van de bodylotion meeweegt op de weegschaal. (en ja ik weet dat die gedachte heeeeeeeeeeeeel irrationeel is)
Nyo - Woensdag 14 juni 2017 19:28
Jaaa zeker! Die bodylotion, lippenbalsem en tandpasta!
Bedankt voor dit blogg
15-Ingrid-12 - Woensdag 14 juni 2017 19:50
De antidepressiva... en kwam er wel van aan, maar dat kwam door vocht vast houden waarschijnlijk. Was het na het stoppen zo weer kwijt. Maar het zorgde wel voor een soort rem en bang zijn om pillen te slikken.
En dat van het slapen herken ik ook. Terwijl ik eigenlijk wel wist dat je juist van slapen slank blijft en van weinig slapen je lichaam niet hersteld met als gevolg: aankomen.
Anne - Woensdag 14 juni 2017 20:09
Ik had altijd de angst dat als eten elkaar aanraakte, dat dan de groente de calorieƫn van de saus zouden opnemen, ook bizar nu ik er zo overnadenk.
Nienke - Woensdag 14 juni 2017 20:45
Haha ja die tandpasta. Ik had het altijd met mondwater, vooral als er alcohol in zat.
Sheila - Woensdag 14 juni 2017 21:31
Herkenbaar! Maar even een heads up: Van medicijnen kun je wƩl aankomen, maar dit heeft te maken met veranderingen in je lichaam door dit medicijn, of omdat het je eetlust opwekt. Maar er zit geen calorieƫn in. (Ik vind deze blog heel tof, maar wil dit wel verduidelijken want tja, It's the truth though)
anoniemm - Woensdag 14 juni 2017 21:37
Sommige herken ik zoals tandpasta, kauwgom, slapen en medicijnen.
Ik heb het bij kauwgom en light drinken nog steeds. Niet dat ik bang ben er van aan te komen hoor, maar op een of andere manier mag het niet omdat het bovenop mijn lijst voelt en dan heb ik dus te veel gegeten en klopt het allemaal niet meer.. herkent iemand dat?
Ook slapen vind ik nog lastig, ik mag wel genoeg slapen van mezelf, maar niet 'extra'.
Pinklady - Woensdag 14 juni 2017 21:45
Ik heb bij uitdroging (en andere eetstoornisgerelateerde complicaties) mijn infuus geweigerd, omdat ik er suiker in zat. Ik heb het onder dwang alsnog gekregen, omdat ik anders echt dood was gegaan. Maar ik was als de dood dat ik zou aankomen.
Jacqueline - Woensdag 14 juni 2017 21:58
Postzegels plakken of een envelop dichtplakken. ..durfde ik ook niet meer. ..
Fiona - Woensdag 14 juni 2017 22:18
Zo zie je maar weer wat die ziekte met je hoofd doet! Ik durfde op een gegeven moment niet eens meer een blikje light frisdrank drinken. Zelfs die inimini hoeveelheid energie daarin zou me doen verdikken. Echt heel erg 'belachelijk', achteraf gezien, maar zo erg kan het echt wel worden. Ondertussen gaat zelfs de niet-light versie er weer vlot in, dus alles is gelukkig omkeerbaar!
F - Woensdag 14 juni 2017 22:23
Sommige zijn heel herkenbaar.
Wat ik mij afvraag: hebben anderen ook de angst om aan te komen als je iets in een andere volgorde eet, of op een andere locatie, of als je praat tijdens het eten?

Ik weet dat het eigenlijk niet mogelijk is om aan te komen als je iets in een andere volgorde eet of op als je praat tijdens het eten, maar ik heb de angst om aan te komen bij alles dat anders gaat dan ik wil/gewend ben.
Ik heb dat ook met het bewegen. Elke dag precies dezelfde volgordes en routes en afstanden in huis lopen rondom alle dingen die ik doe. Het is super dwangmatig, maar voor mij is het exact hetzelfde als bijhouden wat je eet. Je verbruik ook exact hetzelfde houden. Herkennen anderen dit ook want ik hoor dit niet echt van anderen?
Lost girl - Woensdag 14 juni 2017 22:36
Vraagje aan jou, scarlet. Heb jij nu in je terugval ook dit soort gedachten weer gehad of soms ook al weet je dat het verstandelijk niet klopt, naar gehandeld?
Ik merk het namelijk soms met gedachten die ik in mijn paranoĆÆde psychose had. Ik weet dat er niemand een cameraatje heeft opgehangen en toch krijg ik die gedachte met gschema's niet weg gewerkt.
mamvan3 - Woensdag 14 juni 2017 22:48
Grappig, heb het met bovenstaande dingen niet gehad op de anti depressiva na en dat bleek ook te kloppen.
Daar kun je dus wel van aankomen terwijl je precies hetzelfde blijft eten en bewegen omdat de ad/ap invloed kan hebben op je stofwisseling en het proces hoe vet in je lichaam wordt opgeslagen. Ben de naam even kwijt en hoe dat ook al weer precies zit.

Jammer dat er hier toch weer wordt gezegd dat het een niet kloppende gedachte is terwijl wetenschappelijk is bewezen dat je wel aan kan komen door dat pilletje.

Overigens zit in veel geneesmiddelen suiker en soms zelfs een flinke hoeveelheid. Bij af en toe een pilletje is dit helemaal niet erg maar bij grootverbruik voor langere periode kan dit wel degelijk gewichtstoename veroorzaken. Maar zo zijn er ook middelen die de stofwisseling wat omhoog gooien en afvallen in de hand werken
A. - Donderdag 15 juni 2017 11:07
Volgens mij kun je van antidepressiva niet echt aankomen van het pilletje zelf hoor. Wat er kan gebeuren is dat het ervoor zorgt dat je meer eetlust krijgt en daardoor aankomt, of dat je vocht vasthoudt, maar dan is het niet 'echt' aankomen.
Bij antipsychotica is er vaak wel een relatie met aankomen in gewicht.
Sanne - Donderdag 15 juni 2017 11:09
Er staat in de blog toch duidelijk dat het om het pilletje ZELF gaat. Van zo'n pilletje kom je echt niet aan hoor.

Fijne blog trouwens, helpt goed om te relativeren!
anoniem - Donderdag 15 juni 2017 07:36
Ik ben juist bang als ik een nachtje niet slaap.... verder herken ik bijna alles
Meisjexx - Donderdag 15 juni 2017 11:06
Sommige hiervan herken ik zeker, zoals de kauwgom, de medicijnen en de bodylotion.
Ik begon op een gegeven moment juist de rare gewoonte te ontwikkelen dat ik me van oneetbare producten (shampoo, zeep, papier) ging afvragen hoeveel kcal dat bevatte en als dat 0 of heel weinig was, of ik dat dan kon eten ipv "echt" eten...
Stupid mind with its crazy tricks...
A. - Donderdag 15 juni 2017 11:12
Deze gedachten herken ik gelukkig grotendeels niet. Ik was juist bang om aan te komen doordat ik niet goed sliep (klopt ook wel enigszins volgens mij).

Wat ik nog steeds lastig vind zijn light producten/zoetstoffen. Ik weet dat er niet veel kcal in zitten, maar toch ben ik bang dat het zo onnatuurlijk is dat je lichaam er op een bepaalde manier op reageert, dat je dan meer trek krijgt ofzo omdat er wel insuline wordt afgegeven.
lies - Donderdag 15 juni 2017 14:53
Scarlet, mooie en helpende blog!

Ik herken ze namelijk allemaal! pff, als er nog maar 'voedende olie' opstaat begin ik al te freaken. Zo idioot hƩ! ... ik moet morfine nemen omdat mijn rug gebroken is, maar ik heb een hele tijd mezelf gemarteld door pijnstilling te weigeren uit angst om bij te komen. ik neem al een jaar geen AD meer in, omdat ik er al veel geprobeerd heb (diegene waarvan de huisarts zei dat je niet bijkwam), maar ze hielpen niet. nu zou ik dus nog andere uit moeten proberen, maar ik ben zo bang om er van aan te komen! :o

ik heb ondergewicht maar ik kom enorm snel aan!
Jiho - Donderdag 15 juni 2017 14:59
wat grappig, ik herken me hier GELUKKIG helemaal NIET in, nooit over na gedacht ook niet in mijn tijd met eetproblemen :) zelfs als ik ze nu lees denk ik echt ???? HUH ????

voor de mensen die het wel hebben; probeer er wat rust in te vinden; andere mensen komen ook niet opeens een kilo aan door... wel, vet in de lucht ofzo
Kimberley Janssen - Donderdag 15 juni 2017 18:24
Medicijnen vond ik een zeer lange tijd geleden ook eng, want stel je voor dat er 1(!!!!) kcal in zou zitten....
De rest herken ik overigens totaal niet.
Carolien - Donderdag 15 juni 2017 19:07
Ik vind dit best een rare blog.. Voor mij helaas niet echt helpend. Ik bedoel nu denk ik aan dingen waar ik voordien niet aan dacht vb zo huh calorieeen in lippenbalsem ?!
Sofia - Donderdag 15 juni 2017 22:54
Herkenbaar....Maar nu niet meer, gelukkig :)
Sophie - Vrijdag 16 juni 2017 08:08
Sigaretten, heeft me van m'n verslaving afgeholpen, dat wel :)