10 tips voor als je je niet goed genoeg voelt

 

Volgens mij heeft iedereen weleens last gehad van het idee dat je niet goed genoeg bent. Misschien komt dat doordat je naar jouw idee niet goed genoeg presteert op school, omdat je niet de perfecte dochter kunt zijn of omdat je niet aan jouw eigen, vaak veel te extreme eisen kunt voldoen. Jezelf niet goed genoeg vinden kan een heel belemmerend gevoel zijn dat jou behoorlijk in de weg kan staan. Daarom geef ik je in dit blog 10 dingen om te onthouden voor als je je niet goed genoeg voelt.

Jezelf niet goed genoeg voelen

Het is heel makkelijk om te zien wat jij allemaal niet goed genoeg doet. Dat is zo makkelijk omdat niemand perfect is, er is dus altijd wel iets te vinden wat beter zou kunnen. Niet alleen bij jou, maar bij iedereen! Maar iets niet perfect kunnen doen betekent nog niet dat jij niet goed genoeg bent. In dat geval zou namelijk niemand goed genoeg zijn.

1. Jij bent meer dan de dingen die je doet.
Jezelf niet goed genoeg voelen komt vaak voort uit het feit dat je jezelf beoordeeld op iets wat jij doet. Je zegt iets stoms, je vergeet eens wat of je maakt een foutje op je werk. Maar betekent dat dat jij ineens niet goed genoeg bent? Of betekent dat dat jij een mens bent, en dus net als iedereen weleens iets niet helemaal doet zoals je het had willen doen? Zolang jij jouw eigenwaarde af laat hangen van jouw acties zul je jezelf nooit goed genoeg voelen. Je kan nu eenmaal niet alles perfect doen, er zullen altijd dingen blijven die in jouw ogen beter zouden kunnen. Maar dat zegt niets over jou. Jij bent al helemaal goed zoals je bent. Wat je ook zegt, doet of denkt, jij bent het altijd waard om van jezelf te houden. Gewoon, omdat jij jij bent.

2. De mensen met wie je je vergelijkt, vergelijken zich ook met anderen.
Vaak zijn we geneigd om onszelf te vergelijken met anderen. Als je wilt weten of je er leuk uitziet dan ga je al snel kijken naar hoe anderen eruitzien, als je een cijfer hebt teruggekregen op school dan kijk je al snel naar welk cijfer de anderen in jouw klas hebben gekregen. Op deze manier laat je de dingen die je over jezelf denkt constant afhangen van anderen. Maar dat vergelijken heeft echt totaal geen zin. Je zult altijd wel iemand kunnen vinden die er leuker uitziet dan jij, die een hoger cijfer heeft gehaald dan jij, die dunner, dikker, langer, slimmer of meer succesvol is dan jij. We leven nu eenmaal met meer dan 7 miljard mensen op deze aarde, het is onmogelijk om ergens de beste in te zijn. Bedenk je daarbij ook altijd dat de mensen met wie jij je vergelijkt, zich op zijn beurt ook weer met anderen vergelijken. Daarbij zullen die andere mensen tot dezelfde conclusie komen als jij: er is altijd wel iemand te vinden die het beter heeft gedaan.

Als je dan toch naar anderen kijkt, probeer daar dan eens op een andere manier naar te kijken. Probeer niet jaloers te zijn of te oordelen, maar kijk naar hen op de manier zoals je ook naar jezelf kijkt. Dan zul je zien dat al die anderen net zo zijn als jij, imperfecte mensen die helemaal goed zijn zoals ze zijn.

3. Jouw gedachten kunnen jou heel goed voorliegen
Geloof niet alles wat jij denkt. Dat klinkt in eerste instantie misschien heel gek, maar niet alles wat jij denkt is waarheid. Jouw gedachtes kunnen jou heel goed voorliegen. Wanneer jij geneigd bent om dingen van een negatieve kant te benaderen dan zul je in de toekomst ook veel sneller negatieve gedachtes krijgen bij de dingen die zich voordoen. Vaak is de werkelijkheid dan een stuk positiever dan jouw gedachtes jou voordoen. Want gedachtes zijn niet meer dan gedachtes, het is echt onnodig en zonde van je energie om die negatieve gedachtes zoveel macht te geven. Probeer op zulke momenten eens objectief naar de situatie te kijken.

Jezelf niet goed genoeg voelen
Bron

4. Behandel jezelf zoals je anderen ook zou behandelen.
Volgens mij kent iedereen het volgende principe wel: ´Behandel anderen zoals je door hen behandeld wil worden". Dit is een hele mooie regel om bij te leven, maar dat geldt natuurlijk ook andersom. Als jij jezelf om welke reden dan ook niet goed genoeg voelt, draai het dan eens om. Doe eens alsof het jouw vriendin of moeder was die datgene heeft gezegd of gedaan. Zou je daar dan ook direct zo'n oordeel aan geven? Zou je dan ook vinden dat jouw moeder of vriendin niet goed genoeg zou zijn? Vaak lukt het veel beter om een situatie objectief te bekijken als het niet om jezelf gaat. Dan ben je ineens veel minder streng, dan is het ineens niet erg om te falen of een foutje te maken. Maar waarom behandel je anderen wel op deze manier, maar ben je zo streng voor jezelf? Probeer dus de volgende keer wanneer jij het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, de situatie eens om te draaien. Zou je een ander in dit geval ook niet goed genoeg vinden? Of ben je misschien te streng voor jezelf?

5. Het grootste deel van jou is goed.
Jon Kabat-Zinn, een professor die het programma Mindfulness Based Stress Reduction ontwikkelde, zegt hierover: "Zolang je leeft en kunt ademen, is er meer goed met je dan er mis is". Ook al zie je allerlei dingen aan jezelf die niet goed genoeg zouden zijn, onthoud dan dat er altijd nog meer goed is met je dan er mis is. Soms vergeten we weleens dat er zoveel goeds is aan ons door alleen maar te kijken naar wat er beter zou kunnen. Maar sta er eens bij stil wat er allemaal wel goed is aan jou. Want dat is een hele hoop!

6. Wanneer je het idee hebt dat je de steun en liefde van anderen niet verdient, heb je deze juist het hardst nodig.
Als je het idee hebt dat je niet goed genoeg bent dan kan het zijn dat je daarbij ook geneigd bent om jezelf wijs te maken dat je niet goed genoeg bent voor anderen. Je kan denken dat je de liefde, steun en aandacht van anderen niet verdient. Zeker als je je heel verdrietig, boos, depressief, mislukt of op een andere manier negatief voelt kan het moeilijk zijn om die ander toe te laten. Maar juist wanneer jij even niet zo lekker in je vel zit, kan je die steun van anderen zo goed gebruiken! Dit hoeft je niet eerst te ‘verdienen', er hoeft ook niet direct iets tegenover te staan. Vrienden, familie of andere mensen in jouw omgeving zijn er graag voor jou, net zoals jij er op andere momenten graag voor anderen bent. Laat anderen dus juist op deze momenten wel toe. Dat verdien jij, net als iedereen.

Jezelf niet goed genoeg voelen

7. Je zult het heden eerst volledig moeten accepteren voordat je je op een goede manier met later bezig kunt houden.
Als je in een minder goede periode van je leven zit dan kan je geneigd zijn om je heel erg aan de toekomst vast te houden. Het is helemaal niet leuk en vaak zelfs heel moeilijk om met het heden bezig te zijn. Doelen stellen voor de toekomst en het heden en verleden zo snel mogelijk vergeten lijkt daarbij dan de makkelijkste oplossing. Natuurlijk is het goed om doelen te stellen. Maar het zal verdomd moeilijk worden om je op die doelen te kunnen focussen wanneer het heden nog zo'n grote rol speelt in jouw leven. Je kan het niet zomaar even vergeten, je zult het altijd bij je blijven dragen. En tot het moment dat jij het heden hebt geaccepteerd, zal dit een grote rol blijven spelen. Een eerste stap naar de toekomst is juist het accepteren en vrede maken met waar je bent en bent geweest. Zolang je dat weg blijft stoppen of uit blijft stellen zal dit jouw toekomst in de weg blijven staan.

8. Focus je op het proces en op hoe ver je al bent gekomen, in plaats van op hoe ver je nog moet gaan of op het resultaat.
Zoals al eerder is gezegd is het goed om doelen te stellen in je leven. Te grote, onmogelijke of extreme doelen gaan je daarbij natuurlijk niet helpen, houd de doelen wel haalbaar voor jezelf. Van vier kleine doelen die jij wat makkelijker kunt halen ga jij je veel beter voelen dan van één groot doel waarvan je haast van tevoren al weet dat je die niet gaat halen. Als je dan ergens naartoe aan het werken bent, probeer het dan wel helpen voor jezelf te houden. Als je jezelf bijvoorbeeld voorneemt om een maand lang niet te braken, word dan niet meteen boos op jezelf als het je in de vierde week niet meer lukt. Oké, je hebt je doel niet gehaald. Maar je hebt het wel drie weken volgehouden! Misschien was het dan beter geweest om jezelf het doel te stellen om het een week niet te doen en daarna verder te kijken? Focus je daarbij dus op het proces en niet alleen op het resultaat. Ga niet meteen kijken naar de dingen die niet goed zijn gegaan, maar kijk eerst eens naar hoe ver je al bent gekomen.

9. Fouten maken mag.
Vaak associëren we fouten maken met iets negatiefs, met iets dat we liever niet te veel moeten doen. Maar wie geen fouten maakt, maakt meestal niets. Als jij nooit fouten maakt dan wordt het ook heel moeilijk om iets te leren. Als baby val je ook eerst tientallen keren op je kont, voordat je leert lopen. En ik denk dat de meesten van ons een simpele rekensom als 3+4 ook heus weleens fout hebben beantwoord. Nu je wat ouder bent gaat het wel om andere dingen, maar het principe blijft precies hetzelfde. Iedereen maakt weleens fouten en dat is helemaal niet erg. Hoe saai zou het leven zijn als iedereen in één keer alles zou doen? Door fouten maken leer je, als je fouten maakt dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Word dus niet boos op jezelf als je eens een keer een foutje maakt. Probeer het juist te erkennen, kijk hoe het komt dat het niet goed is gegaan en onderzoek hoe je hiervan kunt leren.

Jezelf niet goed genoeg voelen

10. Haatgevoelens gaan je niet helpen om van jezelf te houden.
Jezelf constant wijzen op de dingen waarin jij faalt gaat je niet helpen om meer op jezelf te gaan vertrouwen. Jezelf vertellen dat je niks waard bent gaat je niet helpen om jezelf meer waardevol te vinden. Jezelf wijsmaken dat je niet goed genoeg bent gaat je niet helpen om van jezelf te leren houden. Al deze negatieve gedachtes helpen je niet. Het enige wat deze gedachtes met jou doen is jou rot over jezelf laten voelen. Waarom zou je jezelf dat aandoen? Het helpt jou niet, het helpt anderen niet en je krijgt er alleen maar een vervelend gevoel van. De enige manier om positief over jezelf te gaan denken, is door... positief over jezelf te denken! Er is echt geen andere manier.

Voel jij je vaak niet goed genoeg?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

sabine - Woensdag 11 november 2015 14:25
Kijk maar eens op de site wat hiervoor is geplaatst!Een mens mag niet eens melk drinken!Lang leve anorexia....................
manonwheels - Woensdag 11 november 2015 16:37
Dit is een hele goede blog, ik neem dit mee. Dit is zeker op mij van toepassing, het is nooit goed genoeg, extreem hoge eisen. Eens kijken of ik hier wat veranderingen mee kan brengen. Dank je wel!
Dorien - Woensdag 11 november 2015 18:42
Mega goede blog, hier heb ik echt wat aan!
May - Woensdag 11 november 2015 21:07
Dit heb ik dus echt de hele tijd. De tips vind ik vanzelfsprekend en logisch, maar het uitvoeren.. dat lukt dus eigenlijk nooit helaas.
nikki - Woensdag 11 november 2015 22:53
Deze blog komt heel erg van pas. Heb hier heel veel mee te maken
Sjaak - Zaterdag 17 december 2016 19:05
Hier heb ik geen reet aan. Ik ben al geweldig namelijk
Jack - Woensdag 19 april 2017 19:04
Mag deze reactie weg? Hier hebben we niks aan en je toont geen rescpect voor ook maar IEMAND hier
Anna - Dinsdag 12 september 2017 16:49
Ik ben heel erg onzeker over mijn relaties. Ik kan mijn partner nooit gelukkig houden op lange termijn. Ik ben bang dat ik iets verkeerd doe. Dit geeft me weer meer zelfvertrouwen
Simone - Zondag 24 september 2017 06:25
Waarom luisteren jullie niet naar Jack?
Het is een terechte vraag met een duidelijke motivatie.
m schulz - Dinsdag 2 oktober 2018 16:21
Je hoeft je best niet te doen om geaccepteerd te worden, vaak worden mensen met status en geld goed genoeg bevonden en niet omdat ze als mens en van karakter deugen. Mijn ervaring iemand die je afwijst kan de boom in .Ik weet van mezelf ik verzorg me heb geen ego, benader iedereen met respect en ik kies de mensen uit die de moeite waard zijn als persoon. Mensen die anderen minachten daar praat ik niet mee. Ik heb als laatste een werkgever gehad die bulkte van het geld maar had totaal geen empathie voor de medemens, dit vind ik persoonlijk een tekortkoming.Sterker nog de werkgeefster moest het nog even inwrijven, voor jou staan er tien anderen in de rij, als dit niet onmenselijk is. Als ze gezegd zou hebben als je niet voor mij kruipt ontsla ik je komt dit op het zelfde neer.
Lise - Donderdag 18 juli 2019 23:57
Sow