10 redenen om jezelf te zijn op school

 

Het is niet altijd makkelijk om helemaal jezelf te zijn op school. Zeker niet als je nog jong bent en bang bent om buiten de boot te vallen. Misschien ben je wel bang om kleding aan te trekken die jij mooi vindt omdat dit niet in de mode is, of vind je het schaamtevol om leergierig te zijn omdat je dan een ‘stuudje' of 'nerd' bent. Toch zijn er genoeg redenen om juist wel lekker jezelf te zijn op school! In deze blog geef ik je tien redenen om jezelf te zijn op school

Jezelf zijn

Gelukkiger
Van altijd maar doen alsof, zal je niet gelukkig worden. Als jij je telkens maar anders moet voordoen dan je eigenlijk bent, dan is het moeilijk om jezelf te waarderen om wie jij bent. Misschien krijg je als je je anders voordoet dan je bent wel positieve reacties op wat je doet, maar het is toch veel fijner om die positieve reacties te krijgen over wie jij werkelijk bent? De echte jij is helemaal goed zoals hij is, met al zijn tekortkomingen maar vooral ook met al zijn leuke kanten. En die leuke kanten heeft iedereen. Het maakt niet uit als je niet van stappen houdt, of je niet fijn voelt in de kleren die in de mode zijn. Jij bent gewoon goed zoals je bent. Als jij jezelf bent dan hoeft je je niet meer te verstoppen achter dat masker, dan kun je gewoon lekker doen waar jij gelukkig van wordt en genieten van jouw leven. In deze blog vind je tips over hoe je meer jezelf kan zijn.

2 ♥ Ontspannen
Het is ontzettend vermoeiend om bij alles wat je doet of zegt na te moeten denken of dat wel oké is. Nog vermoeiender kan het zijn als jij dingen gaat doen of zeggen die helemaal niet bij jou passen. Stel je voor dat een populair groepje in jouw klas ineens bedenkt dat het hip is om op hele hoge hakken te gaan lopen. Als dit niet bij jou past dan kan je ervoor kiezen om hierin mee te gaan en totaal ongemakkelijk op die hoge hakken naar school te komen. Maar als dit niet bij jou past dan zul je je de hele dag ongemakkelijk voelen. Waarom zou je meegaan in iets dat helemaal niet bij jou past? Als mensen jou niet leuk vinden als je sneakers aanhebt dan is dat toch echt het probleem van die mensen, niet dat van jou. Als jij gewoon lekker jezelf bent en doet en zegt waar jij je goed bij voelt, dan zal je je vanzelf ook meer op je gemak voelen. Je hoeft niet meer te doen alsof.

De juiste vrienden
Je kunt je voordoen als iemand anders, maar zodra je vrienden maakt zullen dat dan ook vrienden zijn van de 'neppe versie' van jou. Je trekt dan mensen aan die helemaal niet bij jou passen. Ik kan me nog wel herinneren dat het tijdens mijn middelbareschooltijd stoer was om een hekel te hebben aan gym. Ik praatte toen ook wat met de meute mee en deed alsof ik er niks aan vond, terwijl ik gym juist één van mijn leukste vakken vond. Als wij na schooltijd iets leuks wilden gaan doen dan kwam het vaak neer op shoppen, of naar de film gaan. Terwijl ik veel liever zou gaan skeeleren, of voetballen. Ik had er achteraf gezien dus veel meer aan gehad om lekker mijzelf te zijn, zodat ik ook de vrienden vond die bij mij paste. Als jij gewoon lekker jezelf bent dan zul je ook sneller vrienden maken die bij jouw persoonlijkheid passen. Je zult vrienden maken die jou waarderen voor wie je bent, met dezelfde interesses en hobby's.

Jezelf zijn

4 Prettiger contact met docenten
Jouw docenten zijn volwassen mannen en vrouwen met veel levenservaring. Zij prikken er zo doorheen als mensen zichzelf niet zijn. Je zal dus niet alleen de juiste vrienden maken door jezelf te zijn, ook jouw docenten zullen jou gaan zien voor wie jij werkelijk bent. En dat heeft alleen maar voordelen. Docenten zijn niet jouw vijand maar juist jouw vriend. Zij kunnen je helpen als het even niet zo goed met je gaat, voor je opkomen als je problemen hebt, je ondersteunen in je schoolwerk als het je even niet lukt. Een fijn contact met jouw docenten zal je dus een hoop opleveren.

5 Minder snel verkeerd beoordeeld
Helaas hebben mensen nogal snel een oordeel klaar, zeker op de middelbare school. Hoe stom en vervelend het ook is, mensen zullen je snel bestempelen als ‘skater, nerd, emo, tutje' en ga zo maar door. Hoewel het natuurlijk heel vervelend en eigenlijk ook heel onterecht is dat dit gebeurt, is het nog vervelender als jij beoordeeld wordt voor iemand die jij niet bent. Het kan in de eerste klas misschien heel stoer lijken om je huiswerk nooit af te hebben, of om een grote mond te hebben tegen je docenten. Maar al snel zul je dan gezien worden als het rebelse meisje. Het is vervolgens knap lastig om van deze reputatie af te komen in de 4-6 jaren die nog gaan volgen. Mensen zullen je misschien niet meer gaan geloven of je niet meer serieus nemen als jij dan eindelijk wel jezelf kan zijn. Natuurlijk zou het veel beter zijn als mensen gewoon geen oordeel zouden hebben, maar het is nog altijd beter om een oordeel te krijgen over wie jij zelf bent dan over iemand die jij niet eens werkelijk bent.

6 Jezelf leren kennen
Door gewoon jezelf te zijn ontwikkel jij jouw eigen karakter. De middelbare schooltijd is vaak een periode waarin je jezelf nog moet ontdekken en je jezelf nog volop ontwikkelt. Het is een belangrijke periode bij het vormen van jouw eigen identiteit. Maar hoe kan je dat doen als jij altijd een masker draagt? Het is al erg moeilijk om erachter te komen wie jij eigenlijk echt bent, wat bij jou past en waar jij je gelukkig bij voelt. Als je jezelf dan ook nog eens anders voordoet dan je bent dan wordt het wel heel erg moeilijk om jouw ware zelf te ontdekken. Als jij meer jezelf wordt dan ontwikkel jij ook jouw eigen karakter. Dat is voor jou zelf heel belangrijk, maar ook de mensen in jouw omgeving zullen de echte jij leren kennen. Zij zullen beter weten wat zij wel en niet van jou kunnen vragen, jij zult beter worden in het stellen van jouw eigen grenzen en je zal een stuk zekerder worden van jezelf.

Jezelf zijn

7 Toekomst
De jaren op de middelbare school zijn niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van jouw karakter, het is ook een periode waarin je belangrijke keuzes moet maken. Keuzes die van invloed zullen zijn voor jouw verdere leven. Na het derde jaar moet je bijvoorbeeld vaak een vakkenpakket kiezen, wil je de maatschappelijke kant op of wil je liever iets technisch doen? Je komt voor veel keuzes te staan en aan het einde van de middelbare school zul je in de meeste gevallen een vervolgopleiding moeten kiezen. Je moet keuzes maken die bij jou passen. Alleen als jij jezelf bent kan je je keuzes ook baseren op wat jij leuk vindt, op wat bij jou past en waar jij goed in bent. Door jezelf te zijn kun je je voorbereiden op een toekomst die helemaal bij jou past.

8 Meer zelfvertrouwen
Als je er moeite mee hebt om jezelf te zijn dan klinkt het misschien heel onwerkelijk dat je meer zelfvertrouwen krijgt door jezelf te zijn. Misschien denk je dat je het wel helemaal niet kan accepteren wie jij bent? Maar als jij niet jezelf bent dan zal je ook nooit dat vertrouwen in jezelf krijgen. Als je jezelf constant anders voordoet dan je bent dan zal je misschien vertrouwen krijgen in de persoon als wie jij je voordoet. Maar als jij gewoon jezelf bent dan zul je op een gegeven moment dat vertrouwen krijgen in jou zelf, in wie jij echt bent. De enige manier om jezelf te accepteren is door te tonen wie jij bent. Dat kan soms heel eng zijn, maar waarom zou jij niet goed zijn zoals jij bent? Als je wat meer van jezelf laat zien dan zal je vanzelf ook leren houden van jezelf, en vertrouwen op de persoon die jij werkelijk bent.

9 Meer aandacht en concentratie
Je constant voor moeten doen als iemand die jij niet bent kost veel energie. Bij alles wat je doet of zegt moet je nadenken over hoe dit op anderen over zou kunnen komen, of wat anderen hiervan zouden vinden. Het kan je zoveel moeite en energie kosten dat het ten koste gaat van de aandacht die je voor jouw schoolwerk zou moeten hebben. Als je je de hele tijd maar bezighoudt met hoe je je moet gedragen dan is er in jouw hoofd nog maar weinig plek over voor de dingen waarvoor je in eerste instantie naar school bent gekomen: de lesstof. Door lekker jezelf te zijn houd je al die aandacht en concentratie over voor jouw schoolwerk. Je maakt het op die manier voor jezelf een stuk makkelijker om de stof bij te kunnen houden en het studeren zal je uiteindelijk ook makkelijker afgaan.

Jezelf zijn

10 Bijzonder
De perfecte persoon bestaat. Iedereen heeft wel zijn minpunten, al zou ik het niet zo snel minpunten noemen. Het zijn gewoon dingen die bij jou horen. En juist het accepteren van die zogenaamde imperfecties, die iedereen heeft, maakt jou een perfect persoon. Het maakt helemaal niet uit hoe jouw persoonlijkheid is, wat jouw afkomst is, of je op jongens of op meisjes valt, wat jouw interesses zijn, hoe jij eruitziet of wat jij zegt. Jij bent jezelf en je mag er zijn. Hoe saai zou het zijn als iedereen blank is, 1.68 lang is, halflange steile haren heeft, op gespierde jongens valt en van popmuziek houdt? Ik kan het me niet voorstellen om in zo'n wereld te leven. Juist het feit dat iedereen anders is maakt het leven leuk. En met de ene persoon zul je misschien meer hebben dan met andere personen, dat is logisch. Maar juist jouw eigen persoonlijkheid met de daarbij horende eigenaardigheden maken jou tot wie jij bent. En waarom zou je dat verstoppen?

Durf jij jezelf te zijn op school?

LET OP: Proud2meet Eindhoven
Aanstaande vrijdag 22 augustus is er weer een Proud2meet in Eindhoven. Het thema van deze meet is: "Terug naar school". Vanaf 14:00 zijn jullie welkom op de locatie de Grijze Generaal, Winston Churchillaan 75 in Eindhoven.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

chattest - Dinsdag 19 augustus 2014 12:58
Het is altijd moeilijk om jezelf te zijn. Maar uiteindelijk wordt je er wel gelukkiger van.
Vissie - Dinsdag 19 augustus 2014 13:00
Sinds ik meer voor mezelf opkom, en niet meer doe wat volgens anderen 'goed' is, voel ik me een stuk gelukkiger
kimgaatervoor - Dinsdag 19 augustus 2014 15:55
Goede blog, ik ga nu naar een nieuw jaar in mijn studie, afgelopen jaar hebben mijn klasgenoten een niet zo leuke verdrietige kant van mij gezien van de keren dat ik er wel was. Ik hoop dit jaar het beste er van te maken.
xxxm - Dinsdag 19 augustus 2014 17:08
Wel grappig, ik ben 1.68 m lang, heb halflang stijl haar en ik ben blank.
Wel.een goede blog!
Amanda - Dinsdag 19 augustus 2014 21:16
Wel een goede blog, alleen zo lijkt het net of dit alleen op de middelbare school een probleem zou kunnen zijn, terwijl ik ben 23 en studeer en vindt veel van deze punten ook lastig, Het gaat vrijdag toch niet alleen over problemen die je ervaart op de middelbare school? of stel ik nu een domme vraag,.

liefs
Star* - Dinsdag 19 augustus 2014 22:40
Herkenbaar, zou best willen komen maar ben 24
JustmeXx - Woensdag 20 augustus 2014 11:28
In punt 5 is het alsof je erna jezelf niet meer zou kunnen zijn maar ik geloof dat het daar nooit te laat voor is en je sowieso meer positieve reacties zal krijgen. Het is een teken dat je volwassen wordt.
@Amanda en Star - Woensdag 20 augustus 2014 14:46
Het gaat vrijdag niet alleen over de middelbare school, het thema 'terug naar school' is voor alle mensen die naar school gaan of studeren. Natuurlijk zijn dus ook jullie (en ook de mensen die op dit moment niet naar school gaan) welkom vrijdag!
Ag!rl - Woensdag 28 januari 2015 20:18
Nirvanaaaa
Lexi - Maandag 7 december 2015 20:20
Ik ben mezelf ook niet op school vroeger in groep 1 zij ik ook niet veel maar daarna was ik gewoon mezelf en de populaire van mijn klas maar nu op de middelbare ben ik heel stil. En sommige dwingen me om mezelf te zijn enzo.. Wat moet ik doen?