Onze favo recepten: september 2

 

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van augustus bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in september hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!

Daphne: Broodpudding

Ik had geen idee en ben eigenlijk maar wat gaan doen. Ik was het zat om steeds eten weg te moeten gooien. Weer een half brood over na een avond met hapjes!? Om er toch nog wat lekkers mee te maken, besloot ik op eigen initiatief om een broodpudding in elkaar te flansen, zonder recept. Ik heb ooit over broodpudding gehoord en het leek me lekker. Het is ook nog eens best goed gelukt! 

Wat heb je nodig?

 • oud brood (in mijn geval een half overgebleven stokbrood)
 • oude bananen (als we toch restjes maken)
 • 3 eieren
 • kaneel
 • scheutje melk (ik gebruik meestal soja melk)
 • honing

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 graden. Ik heb eerst alle natte ingrediënten (de bananen, eieren, melk en honing) bij elkaar gegooid en lekker staan prakken. Daarna scheurde ik het brood in kleine stukjes, waarna je alles lekker er doorheen kan roeren en soppen. Vervolgens lekker veel kaneel er doorheen en schep of schenk alles in een cakevorm. In totaal heeft de pudding er wel een uur ingestaan en dan is hij eigenlijk nog best klef, maar de korst heel lekker knapperig. Precies zoals ik het zelf lekker vindt! Maar daar kun je vast zelf, door met temperatuur en kooktijd te spelen, veel invloed op hebben. Enjoy!

Irene: vlaflip

Geen imposant nieuw recept, maar een gouden oude; een klassieker. In een podcast van een lokale band kwam het ter sprake en sindsdien kon ik het niet meer loslaten. Dan weet je wat je te doen staat! Mijn vader maakte dit vaak voor ons toen me nog kinderen waren. Geweldig! Ja, je kan deze ook voorverpakt kopen, maar dat vind ik toch anders. Lekker zelf maken, en wel zo: 

Wat heb je nodig?

 • vanillevla
 • yoghurt
 • limonade siroop

Hoe maak je het?

Je begint met een laagje limonadesiroop in een bakje, kommetje of glas. Ik gebruik een glas, omdat je daar doorheen kan kijken en het er zo tof uitziet. Neem daarna het pak vla in de ene hand en de yoghurt in de andere. Giet deze gelijktijdig in je bak, kom of glas, zodat je een mooie tweedeling krijgt! Dit is even aanvoelen, omdat - afhankelijk van welke vla of yoghurt je gebruikt, het kan namelijk ook vegan - de dikte van de substanties kan wisselen. Dat schenkt anders. Maar you got this, goed aanvoelen en genieten maar! Ook lekker om dit met een rietje te drinken. 

Lonneke: Tosti met blauwe kaas en peer

Ik hou enorm van de combinatie peer en blauwe kaas. En zo op een tosti, werkt het ook heel goed! Het is een 'simpel' recept, kost niet veel tijd en is gegarandeerd genieten. 

Wat heb je nodig?

 • brood (ik koos voor 'stevig' brood van de Albert Heijn, maar elk brood zal volstaan)
 • appel(- en peren)stroop
 • blauwe kaas
 • emmentaler
 • een halve peer

Hoe maak je het?

Gewoon, zoals je een tosti maakt! Je belegt het brood met de kaas (hoeveelheid naar keuze), legt hier een paar plakjes dun gesneden peer overheen en bakt de tosti in de pan of een apparaat zolang als nodig. Ik vind het heerlijk om er daarna appelstroop overheen te doen!

Wat is jouw favoriete recept van de afgelopen maand?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Isolde - Donderdag 30 september 2021 14:11
die vlaflip!!! Zo heerlijk.

haha, jullie zijn echt van emmentaler he! Vanvond bij de Keuringsdienst van Waarde gaat het daarover, zag ik net. Waar het vandaan komt enzo.

@Daphne, ik ga de broodpudding zoals jij die beschrijft ook eens maken. In standaardrecepten gaat heeeel veel melk en dan bleef het bij mij een natte boel. Thanks dus voor het 'scheutje'!
Gigi - Vrijdag 1 oktober 2021 04:08
Echte Emmentaler is zo goed.

Maar die gooi ik ook niet op een tosti :D
Fran - Vrijdag 1 oktober 2021 08:41
Ja, precies.!
Irene - Team Proud2Bme - Vrijdag 1 oktober 2021 08:46
Ja heerlijk, emmentaler kaas. Ik vind het lekker op vers brood met een beetje bosbessenjam, hmm.
kokosnootje - Donderdag 30 september 2021 19:45
Vroeger kregen wij altijd vlaflip met vlokken er bovenop. Ook erg lekker :)
Irene - Team Proud2Bme - Vrijdag 1 oktober 2021 08:46
Oh extra feestje! :-D
A. - Vrijdag 1 oktober 2021 08:34
Echt leuk die" oudewetse "recepten!
En fijn dat ze eenvoudig te maken zijn en niet duur ☺️
Mijn moeder vertelde vaak over schoenlapperspudding,(van oud broid en appel) dat haar moeder maakte wanneer er weinig geld was en ze toch iets lekkers op tafel wilde zetten.
Ik heb het idee dat pudding iets minder broodachtig is, iets wat je als toetje met een lepel eet vandaar dat er in recepten veel melk gaat, het is de bedoeling dat het nat is 🙂
Pinklady89 - Dinsdag 5 oktober 2021 16:22
Afgelopen maand was ik into de gekookte appels met speculaaskruiden (of alleen kaneel) en rozijnen. En ik heb voor het eerst rijst"pudding" gemaakt door rijst net zo lang te koken dat het uit elkaar valt. Kaneel, rozijnen en geklaarde boter erdoorheen en ik had een heerlijk ontbijt!