Onze favo recepten: oktober 3

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van september bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in oktober hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden! 

Irene: koffie met siroop en slagroom

Niet echt een heel recept, dat maken mijn collega’s wel weer goed, maar absoluut mijn lievelings deze maand en dat is ook een grote factor in deze blogreeks. Al ruim twee weken start ik mijn dag niet meer enkel met een koffie met siroop, maar ook nog met een lekkere toef slagroom erop. Die gewoonte houd ik er nog wel even in denk ik, want het maakt die donkere ochtenden toch wel extra knus. Je kan koffiesiroop kopen bij de supermarkt, maar wij hebben in het centrum ook een Simon Levelt-winkel zitten, waar ze nog meer verschillende smaakjes hebben. Er zijn misschien wel andere koffie- thee- of kookwinkels waar je dit kunt kopen. Ik heb nu de smaken gingerbread en pumpkin spice, maar je hebt nog zoveel verschillende soorten. Dat is echt heel leuk en lekker!

Wat heb je nodig?

 • Koffie
 • Jouw favoriete siroop
 • Slagroom

Hoe maak je het?

 1. Zet een kop koffie
 2. Voeg je favoriete siroop toe
 3. Spuit er slagroom op
 4. Een dikke middelvinger naar de eetstoornis en genieten maar!

Lonneke: Kleffe citroencake

Citroencake, altijd goed. Een ‘gouwe ouwe’ as you will. Ik ben gek op cake en gek op citroen, dus vanzelfsprekend genoeg eet ik ontzettend graag citroencake. Vooral zo’n lekkere kleffe cake die lekker ‘zesty’ is. Nou, dit is recept voldoet aan al die eisen!

Ik heb deze cake inmiddels drie keer gemaakt en elke keer zakt hij in het midden in. Geen idee waarom (tips zijn welkom,  haha), maar dat krijg ik dus nog niet helemaal goed. Gelukkig is hij wel lekker!

Wat heb je nodig?

 • 2 citroenen (van beide het sap, van 1 ook de geraspte schil)
 • 3 eieren op kamertemperatuur
 • 10 gram bakpoeder
 • Snufje zout
 • 200 gr suiker
 • 40 gram zachte boter
 • 130 ml zonnebloemolie
 • 200 gram bloem

Optioneel voor het glazuur:

 • 140 gram poedersuiker
 • 3 eetlepels melk
 • Extra citroenrasp

Hoe maak je het?

 1. Het is eigenlijk heel simpel. Meng alle ingrediënten en bak de cake 45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Laat hem goed afkoelen voor je hem aansnijdt.

Anne: Griekse yoghurt met warme appelcompote   

Oeh, wat leuk. De eerste keer dat ik meedoe aan een receptenblogje. Ik moest even nadenken over de vraag welk receptje ik zou delen, want er is zoveel lekkers om te maken. Een favoriet voorgerechtje, mijn ultieme pasta-recept of toch die plaat-pizza? Maar aangezien ik een toetjesmonster ben, trap ik gewoon af met mijn lievelingstoetje van deze maand. Het doet mij denken aan appeltaart en het is heerlijk warm op deze koude dagen. Perfecte afsluiter van de dag, maar stiekem begin ik de dag er ook weleens mee. Want waarom zou je wachten met het toetje? 

 

Wat heb je nodig?

 • Griekse yoghurt of een plantaardig alternatief
 • 1 zoete appel (bijvoorbeeld Jonagold of Elstar) 
 • 1 handje rozijnen
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • 1 theelepel kaneel of basterdsuiker 
 • 1 citroen (of citroensap)
 • Roomboter, bakboter of -olie

Hoe maak je het?

 1. Beginnen met het wellen van de rozijnen. Dat doe je door de rozijnen een paar minuten in een bakje met (lauw)warm water te doen. Daarna giet je het water af en kun je de rozijnen nog even droog deppen met wat keukenpapier. 
 2. Doe ondertussen de yoghurt in een schaaltje. Ik doe meestal ongeveer 5 eetlepels voor 1 schaaltje, maar kies vooral de hoeveelheid die jij wilt. 
 3. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel vervolgens in kleine stukjes. Bestrooi de appelstukjes met de speculaaskruiden en meng ze vervolgens met de gewelde rozijnen en de theelepel kaneel-vanillesuiker. Besprenkel met een beetje sap van de citroen. Ik doe het meestal op gevoel, maar dat zal ongeveer een klein theelepeltje zijn. 
 4. Doe de boter of olie in een pannetje en wacht even tot het goed gesmolten is. Stoof het appel-rozijnenmengsel een kwartiertje op een laag pitje. Zet daarvoor de deksel op het pannetje. Roer zo nu en dan even.
 5. Verdeel het appel-rozijnenmengsel over het schaaltje en genieten maar. En zeg eens eerlijk, die geur is toch fantastisch?  

Ga jij iets van onze recepten proberen? Of heb jij zelf een heel lekker recept ontdekt afgelopen maand? Laat het vooral weten in de reacties! ♥


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

10 reacties op “Onze favo recepten: oktober 3”

 1. @Lonneke: dat inzakken gebeurt mij ook wel eens, het zou kunnen liggen aan dat je te veel bakpoeder gebruikt in verhouding tot de hoeveelheid bloem. Misschien eens proberen met de helft van het bakpoeder?

 2. Ik krijg helemaal zin in die warme appelcompote!

 3. @ Lonneke, ik heb altijd geleerd dat cakes instorten als je de oven opent terwijl de cake nog niet gaar genoeg is of veel trilling/beweging in de buurt van de oven hebt. Mocht je dat dus nog niet doen: rustig in de buurt van de oven dus en zeker niet openen tot tenminste 90% van het bakproces voltooid is dus!

  Ook het mengen van het beslag maakt uit. Ik heb altijd geleerd om eieren zeker 10 minuten te kloppen met suiker (iig zonder bloem!) tot een goed schuimig mengsel en pas daarna gedoseerd(!) bloem, (gesmolten) boter en olie toe te voegen. Nu weet ik niet of dat voor een kleffe cake anders is (ik maak altijd luchtige cakes of sponge cakes), maar wellicht het bestuderen waard.

  @ Anne: lekker! Ik maak zoiets vaak zonder de yoghurt en noem het gestoofde appel. Appelcompote klinkt luxueuzer, haha.

  @ Irene: vooral die middelvinger maakt het leuk, haha!

 4. ik zou het leuk vinden om ook een recept te lezen van Daniel, ik ben wel benieuwd wat ze eet.

 5. Die appelcompote ga ik zeker dit weekend maken!

 6. Elke dag start in mijn dag met Griekse yoghurt en warme appel nu al 6 mnd ook in de zomer heerlijk ..

 7. Ik kan helaas niet tegen appel maar ik ga het recept wat aanpassen en proberen met sinaasappel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *