Onze favo recepten: oktober 2

 

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van september bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in oktober hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!

Lonneke: pastinaakpuree met gebruinde salieboter

Gebruinde boter... Hm, daar kan je me echt blij mee maken. Zeker met salie, die combinatie vind ik echt heerlijk. Mijn vriend maakte hier onlangs een pastinaakpuree bij en dit vond ik zo lekker, dat wil ik jullie niet onthouden! 

Wat heb je nodig? (voor 2 personen gebruikten wij):

  • 50 gram ongezouten roomboter voor de 'saus', 20 gram voor de puree
  • 3 tot 4 salieblaadjes
  • 4 pastinaken 
  • wat zout naar smaak

Daarnaast heb je ook een staafmixer of blender nodig.

Hoe maak je het?

De bruine botersaus is eigenlijk zo gemaakt. Je smelt wat boter (mijn vriend gebruikte ongeveer 50 gr ongezouten roomboter) op laag vuur. Het is vooral een kwestie van geduld. Blijf roeren en na een tijdje zal de boter bruin kleuren (het gaat dan ook heerlijk ruiken!) Voeg dan wat blaadjes salie toe en laat nog even staan.

Ondertussen kan je de pastinaakpuree maken. Dit is heel eenvoudig! De pastinaken mogen gewassen en geschild en daarna in stukjes gesneden worden, terwijl je ondertussen een pan met water warm laat worden. Als het water kookt, mogen de blokjes in de pan. Laat ze ongeveer 15 minuten koken, ze moeten vooral zacht genoeg zijn om dadelijk te mixen. 

Als de pastinaak zacht genoeg is, mag je de blokjes afgieten. Eventueel kan je wat kookvocht opvangen, om de puree (als dat nodig is) wat mee te verdunnen. Pureer de pastinaak met een staafmixer (of gooi het even in de blender) en voeg dan zout naar smaak toe. Om de puree lekker romig te maken, smelten wij er nog ongeveer 20 gram ongezouten roomboter doorheen.

Verder aten wij er gebakken aardappeltjes en worteltjes uit de oven bij. Eet smakelijk!

Daphne: Pad Thai a-la verspakket

Ik ben niet vies van een verspakketje hier en daar, zoals je misschien al eens hebt kunnen lezen. Zeker als ik iets op tafel wil krijgen wat ik uit mijn eigen hoofd niet snel gedaan krijg; dan zijn verspakketten een uitkomst. Bij de Albert Heijn ben ik vaste bezoeker van dat deel van het gangpad en mijn liefde voor Pad Thai werd beantwoord met dit (nieuwe?) pakket. Ik had hem nog niet eerder gezien en eerlijk gezegd... ook niets aan gemist. Het is zeker niet vies, maar ook geen hele uitgesproken Pad Thai, dus hierbij een aanmoediging om met sausen en kruiden nog lekker wat toe te voegen als je daarvan houdt.

Pad Thai Daphne onze favo recepten Proud2Bme

Wat heb je nodig?

  • Albert Heijn verspakket. Hier zit alles al in, het enige dat je zelf toe moet voegen is:
  • olijfolie
  • garnalen, tofu, nepkip of een andere favoriete vervanger
  • 2 eieren
  • zakje ongezouten pinda's

Hoe maak je het?

Breng een grote pan water aan de kook en voeg daarna de rijstmihoen (uit het pakket zelf) toe. Haal de pan van het vuur en laat 4 minuutjes staan, tussendoor kun je de mihoen van elkaar lostrekken met een vork. Giet af en spoel af met koud water.

Verhit de olijfolie in een pan en bak je garnalen/tofu reepjes/nepkip in de pan. Leg ze daarna op een bordje. Met nieuwe olie gooi je alle groenten (ook uit het pakket) in de pan en bak op hoog vuur lekker door. 8 minuutjes ongeveer. Voeg daarna de eieren toe en roer door alsof je scrambled eggs aan het maken bent, totdat het ei een beetje opgelost is door de groenten. Lekker plakkerig, dat is perfect!

Voeg daarna alles bij elkaar: de mihoen, garnalen/tofu/nepkip en de saus (uit het pakket) en roer alles goed door op een hittebron. Schep het op een bordje, bestrooi met wat (gehakte) pinda's, verwacht er niet te veel van en klaar is kees. 

Irene: mijn favoriete, super makkelijke, veganistische, kazige, romige pastasaus

Weer een recept van mijn favoriete receptenblog: dishing out health. Of ja, een onderdeel van een recept, namelijk een veganistische alfredosaus. Ik eet wel kaas, maar maak ook graag uitstapjes naar veganistische varianten en deze variant is een grote favoriet van mij. Door de miso krijgt de saus best een kaasfondue-achtige smaak. Althans, zo zou ik het omschrijven. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt! 

Wat heb je nodig?

  • 70 gram rauwe cashewnoten
  • 2 tot 4 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 eetlepels misopasta
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 tot 2 teentjes knoflook
  • 1/4 theelepel zwarte peper

Hoe maak je het?

Week de cashewnoten 30 minuten in 120 ml kokend water. Doe zowel de cashewnoten als het water in een blender, samen met alle andere ingrediënten. Als het goed gemixt is, ben je eigenlijk al klaar! Super lekker met verse pappardelle pasta, maar elke soort pasta kan natuurlijk. Ik combineer het graag met spinazie, broccoli, bloemkool en/of pompoen. Je kan er nog wat extra zwarte peper overheen doen naar smaak. 

Wat heb jij afgelopen oktober gegeten?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

#Marjan# - Maandag 1 november 2021 10:37
Ik moest eerlijk gezegd ontzettend lachen met de "verwacht er niet te veel van" in dat laatste zinnetje van Daphne.

xxx
A. - Woensdag 3 november 2021 07:29
Ik waz zo benieuwd naar de pastinaakpuree met de salieboter uit de weekblog. Bedankt voor het delen.
Ik houd ook van pastinaak. šŸ˜‹