Onze favo recepten: juli 4

 

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van juni bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in juli hebben gegeten. We hopen je met deze blogs te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden! Wat was jouw favoriete recept van de afgelopen maand?

Irene: springroll met instant noodles

Voor dit recept ben ik honderd procent 'beinfluenced' door sociale media. Ik moet zeggen dat ik daar wel vaker recept-ideetjes vandaan haal en er nieuwe ideeën door uitprobeer. Nu zijn springrolls niet echt een nieuw concept, maar instant noodles zijn wel helemaal hot topic in mijn algoritme en die kan je ook mooi gebruiken als vulling voor je springrolls. Ik serveer ze met een pindasaus die ik vaker maak.

Wat heb je nodig?

Voor de springrolls:

  • jouw favoriete instant noodles
  • twee plakjes cheddarkaas
  • rijstvellen
  • komkommer
  • wortel julienne
  • avocado
  • sla
  • lenteui

Voor de saus:

  • pindakaas
  • sojasaus
  • gember (poeder of vers)
  • knoflook (poeder of vers)
  • honing of agavesiroop
  • rijstazijn
  • een hete saus of chilivlokken

Hoe maak je het?

Snijd alle groenten in langwerpige vormen van ongeveer 10-12 centimeter lang. Maak de instant noodles klaar volgens de verpakking en laat de plakjes cheddarkaas daarin smelten. Week de rijstvellen in heet water zodat ze zacht worden, rol daar wat groenten en noodles in op en vouw de zijkantjes dicht. Herhaal dit tot de groenten en noodles op zijn. Voor de saus gebruik je een deel pindasaus en een deel sojasaus, een klein scheutje rijstazijn en de rest van de ingrediënten naar smaak. Dippen maar! Ik vind de springrolls altijd extra lekker als je ze eventjes in de koelkast hebt bewaard en ze goed gekoeld en fris zijn.  

Daniel: zonnige bietjessalade

Als ik ergens vrolijk van wordt, dan is het wel als er verse zomerbietjes in mijn groentetas zitten. Ze zijn zo lekker en zo mooi van kleur. Schillen is even een secuur werkje, want de grondsmaak van de schil wil je beslist niet in je eten. Maar met de dunschiller is het zo gepiept en kijk toch eens hoe vrolijk gestreept ze er dan bij liggen! Deze salade is een van mijn favorieten, de verschillende smaken combineren perfect met elkaar. Zoals meestal bij mij doen de hoeveelheden er niet zoveel toe, ik kook het liefst met wat ik voorhanden heb. Ik at hier 2 flinke borden van en had toen nog een kleine portie over voor de lunch de volgende dag. De hoeveelheid walnoten was wat karig en omdat ze anders toch maar taai worden heb ik die er 's avonds allemaal al afgegeten; voor de lunch heb ik er een handje pecannoten overheen gegooid. Ook lekker.

Wat heb je nodig?

  • 3 rode bieten (rauw)
  • 2 Hollandse appels
  • 1 pakje witte kaas (feta, zo'n plak)
  • 1 ui of een paar sjalotjes
  • 1 à 2 kopjes walnoten of pecannoten
  • kop rijst
  • citroensap
  • olijfolie
  • peper

Hoe maak je het?

Kook de rijst. Ik vind het wel lekker om die er warm doorheen te doen, maar afgekoeld kan ook. Snipper de ui of sjalotjes. Schil de bietjes en haal het klokhuis uit de appels. De appels hoeven niet geschild, dat scheelt weer. Snij de bietjes, de appels en de feta in stukjes. De feta kruimelt, dat geeft niets, dat is juist lekker. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en citroensap, hussel alles door elkaar en breng op smaak met peper. Noten eroverheen en klaar is Klara.

Peggy: vegan buttermilk pancakes

Als je me een beetje kent dan weet je dat je me 's nachts kan wakker maken voor pannenkoeken. Het is dan ook iedere keer weer een feestje als ik tijd heb om er een uitgebreid ontbijtje van te maken. Ik ben lang op zoek geweest naar een goed recept voor vegan ontbijtpannenkoeken en alweer jaren terug vond ik dit pareltje van Tess Begg op YouTube. Sindsdien is dit het basisrecept voor mijn pannenkoeken en kan ik daar lekker mee variëren. Zo voeg ik wel eens cacaopoeder, kaneel, speculaaskruiden of chocolate chips toe aan het beslag. En ik ga natuurlijk helemaal los met de toppings, wat meestal bestaat uit vers fruit, pindakaas, hennepzaadjes en maple syrup.

Wat heb je nodig?

  • 1.5 cup bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels appelazijn of citroensap
  • 1.5 cup sojamelk
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 1 theelepel vanille extract

Hoe maak je het?

Doe de appelazijn of het citroensap bij de sojamelk en zet dit apart. Voeg 2 eetlepels warm water bij het lijnzaad en zet dit ook apart. Na ongeveer 10 minuten gooi je alles in een blender en bakken maar!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Vrijdag 28 juli 2023 09:36
Ik ga die pancakes vanmiddag maken als lunch!
Peggy - Team Proud2Bme - Vrijdag 28 juli 2023 09:58
Wat leuk, Anoniem! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt :-D
Anoniem - Vrijdag 28 juli 2023 13:04
Bij deze: het was echt heel erg lekker!
Peggy - Team Proud2Bme - Zaterdag 29 juli 2023 10:59
Yes, goed om te horen!
E - Vrijdag 28 juli 2023 11:40
Ik heb nog nooit bietensalade met rijst erin gegeten, altijd met aardappel.Het lijkt mij een heel lekker recept ! I Ook binnenkort in de herfst en winter.
Ik word ook blij van seizoens groente en - fruit en wou dat ik een grote moestuin had zodat ik meer zelf kon oogsten!