Onze favo recepten: juni 4

 

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van mei bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in juni hebben gegeten. We hopen je met deze blogs te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden! Wat was jouw favoriete recept van de afgelopen maand?

Irene: rijst gekookt in kokosmelk met groene curry

Misschien wist iedereen dit al, maar wat ik afgelopen maand heb ontdekt, is dat je rijst kunt koken in kokosmelk en ik vind dat zo lekker! De rijst wordt superlekker romig en de currypasta maakt het heel smaakvol. Het geeft mij datzelfde gevoel van comfort als een bord havermoutpap of brinta. Ook is dit mijn favoriet, omdat je in een keer een lading kan maken, waar je de dagen erna dan steeds nieuwe toppings op kunt doen zoals paprika, kikkererwten, aubergine, tomaat en gebakken tofu.  

Wat heb je nodig? 

  • blik kokosmelk
  • basmati- of pandanrijst
  • groene currypasta

Hoe maak je het? 

Ik heb dus geen idee hoeveel rijst ik elke keer gebruik, want ik gooi er altijd maar wat in en dat komt vaak wel goed, maar laten we zeggen voor 4 porties. Bak de groene currypasta even op in de pan, zodat de smaken goed vrijkomen. Giet dan het blik kokosmelk erbij, vul ditdezelfde blik vervolgens met water en giet weer leeg in de pan. In dit mengsel kook je je rijst zachtjes tot het gaar is. Als de rijst toch te droog kookt, kan je altijd een beetje water toevoegen. En dat is het eigenlijk! Kies je favo groenten en  eiwitbron en klaar. Super lekker als basis voor een recept. Je kan meteen een batch maken en elke dag een beetje variëren (of niet, omdat deze topings nu eenmaal je favoriet zijn) en het ook lekker eten als lunch (warm of koud) of zonder toppings (want ik vind het op zichzelf al super smaakvol) als een soort snack.

Daniel: zomerstamppot van reuzenandijvie

Over biologische groente worden weleens grappen gemaakt dat het er klein en onooglijk uit zou zien. Nou, dat geldt zeker niet voor de andijvie die ik deze week in mijn groententas aantrof. Maar liefst een kilo woog deze reus! Omdat ik het na de verzengende hitte van de afgelopen tijd best een beetje fris vond gisteren, maakte ik er een lekker stamppotje van. Ik gebruikte de helft van de andijvie. Van de andere helft maak ik morgen een salade. Ik ben gek op andijvie en maak dit recept wel vaker; ik kook altijd een beetje op gevoel met wat ik zoal in huis heb dus de hoeveelheden komen niet zo nauw. Voor een snelle variant kan je dit trouwens ook prima maken met voorgesneden andijvie en voorgekookte aardappels uit een zak, of met een bak kant-en-klare aardappelpuree als je nóg minder tijd hebt. Verder is het ook heel lekker om er een bakje (al dan niet vega) spekjes of gehakt door te doen, dat vind ik altijd een wat winterser variant. Ik at hier twee flinke borden van en heb nog een restje over dat ik vandaag opbak als lunch.

Wat heb je nodig?

  • 6 kruimig kokende aardappels (ongeveer een pond)
  • aardappelstamper
  • andijvie (500 gram was wel wat veel, 250 of 300 kan ook prima)
  • zo'n 2 deciliter melk
  • 2 handjes geraspte kaas
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 bakje champignons
  • 3 tenen knoflook
  • boter
  • zout, peper, paprikapoeder

Hoe maak je het?

Schil de aardappels, snij ze in grove stukken en zet ze met een beetje zout net onder water en breng ze aan de kook.

Snipper ondertussen de ui en snij de paprika en champignons in stukjes. Snij de andijvie in repen (dit gaat handig en snel met een groot mes of broodmes) en spoel die even goed uit in een vergiet. De stronk en harde kern kan je er van tevoren uitsnijden, die heb je niet nodig.

Bak de ui even in boter tot ie glazig wordt, voeg dan de paprika en champignons toe, knijp de knoflookteentjes uit boven de pan en voeg peper en paprikapoeder toe naar smaak. Roerbakken tot de champignons klein worden en hun vocht loslaten.

Na een minuut of 20 zijn de aardappels gaar (prik er even in met een vork om te zien of ze al zacht zijn). Giet ze af, draai het vuur uit, klontje boter en de kaas erbij en stampen maar! Daarna roeren en ondertussen steeds een flinke scheut melk erbij tot je een smeuïge, stevige puree hebt. Bij mij was dat denk ik na ongeveer 2 deciliter.

Dan roer je het roerbaksel en de uitgelekte rauwe andijvie erdoorheen. Strooi er voor het serveren nog wat extra geraspte kaas en paprikapoeder overheen - en speciaal voor deze foto had ik nog wat stukken rauwe paprika achtergehouden maar dat hoeft natuurlijk niet.

Eet smakelijk! 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lovexx - Vrijdag 30 juni 2023 14:05
Leuke recepten weer :). Origineel ook!

Valt me op dat er echt al een hele tijd niks van/door Lonneke gepost wordt op Proud. Misschien heb ik iets gemist, maar is er iets aan de hand?
britneyangel - Vrijdag 30 juni 2023 18:51
klopt maar lonneke is al een tijdje ziek, ze heeft wat in het forum erover geschreven.
Elisa - Vrijdag 30 juni 2023 14:09
Die andijvie is inderdaad echt gigantisch xD
Anoniem - Zaterdag 1 juli 2023 08:24
Die zomerse andijviestamppot is echt super lekker!
L - Zaterdag 1 juli 2023 11:01
Ik hoop dat er hier ook is ongezonde gerechten komen:)