Onze favo recepten: december 3

 

Gelukkig nieuwjaar! Aan het einde (of in dit geval het begin) van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van november bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in december hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden! 

Irene: zoete aardappelsoep met paprika

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer trek in soep ik krijg. Mijn favoriete soep is zoete aardappelsoep of rode curry-soep. Deze maand licht ik een zoete aardappelsoep uit. Van zoete aardappelsoep zijn allemaal verschillende varianten, maar deze met paprika en kokosmelk was de afgelopen tijd mijn favoriet. Hij is ook super makkelijk om te maken! Lekker met een broodje erbij.

Wat heb je nodig?

  • 2 of 3 zoete aardappels
  • 2 rode paprika's
  • 2 teentjes knoflook
  • een ui
  • 1 liter groentebouillon
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 tot 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 eetlepel (gerookte) paprikapoeder
  • eventueel chilipoeder of peper naar smaak

Hoe maak je het?

  1. Snijdt blokjes van de aardappels en paprika, versnipper de ui en snijdt de knoflook fijn
  2. Fruit de ui en knoflook in een soeppan.
  3. Voeg daarna de paprika toe en bak deze even mee, zo komt de smaak vrij. 
  4. Voeg daarna de aardappels toe.
  5. Voeg 1 liter groentebouillon toe en laat koken tot de aardappel gaar is (ongeveer 20 minuten afhankelijk van hoe grote blokjes je hebt gesneden.)
  6. Als de aardappel gaar is, kan je de soep van het vuur halen.
  7. Voeg de kokosmelk, gembersiroop, paprikapoeder toe en pureer de soep glad met een staafmixer.
  8. Voeg naar smaak chilipoeder of peper toe. 

Lonneke: ochtendsmoothie

De laatste tijd maak ik thuis - volledig geïnspireerd weer door Irene - een smoothie met verschillende soorten groentes en fruit, naast een havermout ontbijtje. Zo lekker fris! En doordat ik er vaak een stuk gember doorheen doe, word ik er ook goed wakker van. Vandaag deel ik een recept dat ik de laatste week vaak hebt gebruikt.

Tijdens mijn eetstoornis dronk ik veel smoothies, dus het voelt een beetje verkeerd om het hier te delen... maar ik wil ook laten zien dat de dingen die je tijdens je eetstoornis at, lang niet altijd slecht zijn en dat je die, wanneer je hersteld bent, weer in een gezond kader kan eten. Nee, alleen groente eten is niet volwaardig, maar meer groentes eten (of drinken) is helemaal niet verkeerd of per definitie eetgestoord. Het gaat vooral om de gedachten erachter, de paniek die je misschien voelt of de manier waarop je vasthoudt aan een bepaalde bereidingswijze of producten. Het gaat om het loslaten van de angst die met het eten gemoeid gaat.                                                                              

Wat heb je nodig?

  • een glas troebele appelsap
  • twee stengels bleekselderij
  • een voorgekookte biet
  • een peer
  • een stuk geschilde gember
  • handje spinazie
  • handje boerenkool
  • een stuk komkommer
  • optioneel: kurkuma en wat zwarte peper

Hoe maak je het?

Gooi alles in de blender en that's it, meer kan ik er niet van maken, haha.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

G - Maandag 2 januari 2023 20:29
:D beide receptjes lijken mij heerlijk - binnenkort eens even testen: dankjewel voor het delen!