Onze favo recepten: augustus 4

 

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van juli bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in augustus hebben gegeten. We hopen je met deze blogs te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden! Wat was jouw favoriete recept van de afgelopen maand?

Irene: pumpkin spiced latte

Ja, ik weet het, het is nog zomer. Maar er zat me er toch een partij grijze dagen tussen begin augustus, waardoor ik rond die tijd toch al begon met het drinken van pumpkin spiced latte. Volgens mij heb ik wel eerder een pumpkin spiced latte recept gedeeld, maar dan echt met pompoenpuree en zo. Dit is een versimpelde versie die minstens zo lekker is. En je hebt meteen de zelfgemaakte pumpkin spice kruidenmix in de kast staan. 

Wat heb je nodig?

Voor de pumpkin spice kruidenmix:

  • 8 theelepels kaneel
  • 4 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kruidnagel
  • 2 theelepels piment
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • een leeg potje om dit in te doen

Voor de koffie:

  • 1 kop zwarte koffie
  • 1 eetlepel gecondenseerde melk
  • 1 flinke theelepel pumpkin spice kruidenmix
  • slagroom
  • een beetje kruidenmix voor over de slagroom

Hoe maak je het? 

Meng de gecondenseerde melk met de kruidenmix, giet daar je hete koffie bij en mix het goed. Spuit slagroom over je koffie en sprinkel daar nog wat kruidenmix over. Starbucks is er niks bij!

Peggy: gnocchi met spinazie en champignons

Zoals jullie misschien al hebben gemerkt ben ik geen held in het bedenken van mijn eigen recepten. Ik kan nou eenmaal niet bepalen welke hoeveelheid ik van een bepaald ingrediënt in een bepaald gerecht moet stoppen, of welke kruiden ik moet gebruiken. Die gave heb ik helaas niet. En daarom kook ik eigenlijk altijd de recepten van anderen, met name bij het avondeten. Ik vind het leuk om nieuwe recepten uit te proberen en deze keer was dat de gnocchi met spinazie en champignons van Eef kookt zo. Ik was op zoek naar een lekker simpel gerecht zonder te veel poespas wat ik kan maken op een dag dat ik stiekem geen zin heb om te koken of als ik eens iets anders dan boterhammen wil voor de lunch. Het is geen culinair hoogstandje wat betreft smaak, maar it does the job.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram gnocchi
  • 250 gram champignons
  • 200 gram verse spinazie
  • 75 gram rucola
  • 1 scheutje (plantaardige) kookroom
  • 1 ui
  • 2 (of 3 ;-)) teentjes knoflook
  • Peper, zout, tijm
  • Olie of boter om in te bakken

Hoe maak je het?

Bak de gnocchi in een koekenpan goudbruin. Doe vervolgens een beetje olie of boter in een andere koekenpan - of zet de gnocchi even apart en gebruik dezelfde pan - en fruit de ui en knoflook. Voeg dan de champignons toe en bak totdat ze gaar zijn. Als ze bijna gaar zijn voeg je de spinazie toe totdat het geslonken is. Breng het op smaak met peper, zout en tijm. Giet er vervolgens een scheutje kookroom bij en schep de gnocchi erdoorheen. Schep op en leg de rucola erbij. Je kan er ook nog een beetje chilivlokken en/of edelgist overheen strooien. Eet smakelijk!

Daniël: bonensalade met gnocchi

Nou, dit is echt zo'n toeval: ik wist echt niet dat Peggy ook een lekker recept met gebakken gnocchi gemaakt heeft deze maand. Sterker nog, tot voor kort wist ik niet eens dat je gnocchi kunt bakken. Ik vertelde een keer op kantoor dat ik er geen fan van was, gnochhi, van die weke gekookte aardappelblubjes. "Oh, maar je kan ze ook gewoon bakken!" Echt? Wauw! Ik vind 'life hacks' altijd een rare term (je bent zelf een lijfheks!) maar hier is die toch echt van toepassing. Heerlijk, ik maak er nu van alles mee. Zoals deze vrolijk gekleurde bonensalade, die we met twee personen schoon op hebben gegeten. De hoeveelheden zijn een schatting, ik doe altijd maar wat en heb het allemaal niet gewogen, dus pas gerust aan naar eigen smaak en inzicht.

Wat heb je nodig?

  • Ongeveer een pond haricots verts of sperziebonen
  • Zo'n 300 gram gnocchi
  • 1 rode ui
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • flink stuk komkommer
  • zakje mozzarella-minibolletjes
  • eetlepel Italiaanse keukenkruiden (uit een potje)
  • olijfolie
  • balsamico-azijn
  • peper

Hoe maak je het?

Snijd de puntjes eraf en breek de boontjes doormidden (als je ze in een zakje koopt is dat al gedaan). Kook ze in een minuut of 5 beetgaar en koel ze even af met wat koud water in een vergiet. Snipper de ui en snijd de komkommer en tomaatjes in stukjes. Verhit ondertussen een laagje olijfolie in een koekenpan en bak de gnocchi op halfhoog vuur goudbruin. Laat de mozzarellabolletjes even uitlekken, snijd ze doormidden en hussel alles door elkaar in een slaschaal. Besprenkel tijdens het husselen rijkelijk met olijfolie en balsamico en meng er lekker veel Italiaanse keukenkruiden en peper doorheen naar smaak.

Al onze favoriete recepten van de afgelopen drie jaar vind je via de hasghtag 'onze favo recepten'.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Malukah - Donderdag 31 augustus 2023 14:30
Guuuurl ik heb zojuist dit gemaakt voor lunch OMG dit was lekker. Maar om het makkelijker te maken heb ik tzatziki gekocht ipv zelf een sausje te maken. En rode kool uit een potje gebruikt hihi

https://recepten.lidl.nl/recept/gegrilde-aubergine-met-vega-balletjes-op-een-pitabroodje
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 31 augustus 2023 14:38
Jaaaa dat klinkt goed!!
Malukah - Donderdag 31 augustus 2023 16:13
Ik zit momenteel in een aubergine fase. Ben benieuwd of jij nog in een bepaalde (soort voedsel)fase zit Ireen!
Of zit je in een zelfgemaaktepumpkinspices fase? 👀
Anoniem - Donderdag 31 augustus 2023 17:04
Ik vind het altijd heel fijn om jullie recepten te lezen! Het brengt me regelmatig op ideetjes.

Maar dit keer toch even een opmerking, met het risico dat mensen me een enorme azijnzeiker vinden: Ik vind het toch wat lastig dat het recept van Peggy niet volwaardig is, omdat de hele eiwitbron/vleesvervanger mist (op de suggestie voor wat edelgist na, dan). Nu weet ik echt wel dat gezonde mensen niet altijd exact volwaardig eten (en dan later wel weer iets meer eten), maar dit is wel een website gericht op eetstoornisherstel. Mijn eetstoornis gaat er in ieder geval wel op aan, dat het totaal gerechtvaardigd is om niet volwaardig avondeten te eten. Sorry, ik wilde dit toch even laten weten. Maar misschien ben ik de enige die hier tegenaan loopt.

Maar goed. Ik vermoed dat het jullie niet eens is opgevallen dat het niet volwaardig is, want zo gaan gezonde mensen denk ik met maaltijden om. En ondanks mijn kritische noot waardeer ik het enorm dat jullie zo weer een inkijkje geven in een stukje van jullie leven.
Linda05 - Donderdag 31 augustus 2023 17:16
Ik snap je opmerking en ik snap ook dat je eetstoornis hiervan “aan” gaat. Voor een stukje herken ik het ook hoor! Vaak als ik de recepten lees, gaat mijn hoofd daar compleet mee aan de haal, want ik kan het altijd wel zo draaien dat het niet gezond is. (Waar objectief gezien over het algemeen niets van klopt, maar mijn eetstoornis is niet bijster objectief zegmaar)

Toen ik het recept van Peggy las, dacht ik, “klinkt lekker, maar is een beetje karig qua smaak”. Ik houd van koken en experimenteer daar graag mee, dus mijn volgende gedachte was, “hoe maak ik hier ‘mijn’ versie van?” Als in, hoe maak ik het recept zo dat het aansluit bij wat ik lekker vind? Ik gooi bijvoorbeeld graag meer kruiden door m’n eten en in m’n vorige huis leerde ik bij hoeveel verschillende soorten gerechten geraspte kaas lekker is. Gevolg? Al vrij snel had ik er een eigen draai aan gegeven en dacht ik, “dit ga ik volgende week even uitproberen, hopelijk onthoud ik het.”

Dus mijn vraag aan jou is eigenlijk, durf je de uitdaging aan te gaan om een eigen draai te geven aan Peggy’s recept zodat ‘ie wel overeenkomt met jouw eetlijst?
Liefs!
E. - Vrijdag 1 september 2023 06:46
Precies.
Ik weet, het is niet altijd makkelijk... Maar toch zelf de verantwoording nemen voor je eigen lichaam en niet naar anderen kijken. Als je weet, hier doe ik het niet goed op, voor jezelf aanpassen of gewoon iets kiezen wat bij je past!
Daniel -redactie Proud2Bme - Woensdag 6 september 2023 11:00
Mooi gezegd, Linda en E! Heb ik helemaal niets meer aan toe te voegen. :-)
Jael - Zondag 3 september 2023 18:10
Vandaag de bonensalade met gnocchi gemaakt, erg lekker! Dus zeker een aanrader!
Daniel -redactie Proud2Bme - Woensdag 6 september 2023 10:59
Wat leuk dat je het hebt gemaakt en wat fijn dat je het lekker vond!

Ik vergeet vaak te reageren op jullie reacties, maar weet dat we dit soort aanmoedigingen altijd superleuk vinden om te lezen! ♥