Onze favo recepten: april 3

 

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van maart bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in de maand april hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!

Phoi Cai: Mijn 'mangochutney'

Volgens mij kan ik het niet echt een chutney noemen, maar bij gebrek aan een betere naam noem ik het zo. Ik maakte het voorheen vooral voor op de cheesecake maar tegenwoordig eet ik het ook graag door de yoghurt of op vanille-ijs. Het is supersimpel maar vooral erg lekker!

mango

Wat heb je nodig? 

 • verse mango
 • water
 • ongeveer drie eetlepels suiker

Hoe maak je het?

Schil de mango en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Proef een stukje mango om te bepalen hoe zoet het is. Als het van zichzelf al vrij zoet is, hoeft er niet te veel suiker bij. Wanneer het wat zuurder is, mag er wellicht een schepje extra bij. Doe de blokjes mango in een pan met een klein laagje water. Breng dit aan de kook en kook het op een laag vuurtje tot de mango wat glazig wordt. Voeg suiker toe naar smaak. Ikzelf gebruik een goede drie eetlepels suiker als de mango nog wat zuur is. Laat dit vervolgens nog eens vijf tot tien minuten doorkoken voordat je het laat afkoelen. Als je het liever als een sausje hebt, kan je het ook nog pureren. Doe dit door de yoghurt of op een bolletje ijs en geniet ervan!

Lonneke: aardappel- en restjesfritters

Terwijl ik me bedacht wat ik met de restjes aardappel en wortel moest maken, appte een vriend van mij dat hij 'Aardappel- en restjesfritters' had gemaakt. Uh, wat? Appte ik hem terug. 'Gewoon geraspt en gebakken!' Nou ja, het was iets complexer dan dat, maar wel heel lekker!

Wat heb je nodig?

 • 2 aardappels
 • 2 wortels (je kan geloof ik alle groente gebruiken, toevallig had ik nog wortel over)
 • doperwtjes
 • zelfrijzend bloem
 • zonnebloemolie
 • eventueel wat kruiden

Hoe maak je het?

Schil en rasp de groenten (de doperwtjes natuurlijk niet) en gooi ze, met de bloem erbij, bij elkaar in een bak. Schijnbaar werkt het met fritters zo: hoe droger, hoe heler ze blijven. Hoe natter, hoe groter de kans dat ze uit elkaar vallen. Als je andere, nattere groente gebruikt is het dan ook aan te raden om het deeg een beetje 'uit te wringen' en het vocht eruit te knijpen. In mijn geval was het niet nodig. 

Verhit zonnebloemolie in een pan (dit mag best ruim zijn) en rol ondertussen balletjes van het deeg. Ik kon drie bolletjes tegelijk in een pan leggen. Deze mag je een beetje plat maken met een spatel als ze erin liggen. Tsja, en bakken maar. Tip: zet de ramen open. Let ook op dat de olie echt al heet is als je ze erin legt. In mijn geval was het even oefenen, trial en error, maar als je 'm eenmaal doorhebt worden ze echt heel lekker!

Irene: groene salade met truffelmayonaise

Truffel, een smaak waar ik met vlagen ineens gigaveel trek in kan hebben en die dan ook plotseling weer te overdadig kan zijn. Afgelopen maand was zo'n maand dat ik er trek in had en stond er een paar keer deze groene salade op tafel. Lekker naast een ander gerecht, zoals bij je lunch of bij het avondeten. 

Wat heb je nodig?

 • groene asperges
 • olijfolie
 • peper en zout
 • haricots verts
 • gemengde eikenbladsla
 • truffelmayonaise 

Hoe maak je het?

Vet de asperges in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Ze mogen eventjes in de oven op 200 graden. Ik heb niet precies bijgehouden hoe lang, moet ik eerlijk zeggen. Gewoon tot ik denk, ruik, zie en proef dat ze goed zijn. De haricots verts kook je kort, zodat ze gaar zijn maar wel hun knapperigheid behouden. Laat het even afkoelen en meng vervolgens alles met de eikenbladsla en zoveel truffelmayo als je wilt. Ik doe meestal een eetlepel, maar het hangt ook af van hoe groot de salade is je maakt. Ik maak het meestal twee keer, dus ik gebruik de helft van alle verpakkingsgroottes en doe daar dan een eetlepel door per keer. 

Welk recept ga jij proberen?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Angelien - Zaterdag 30 april 2022 18:22
Het gebakken ei op brood een slecht voorbeeld van een boterham die niet bedekt is niet voldoende wat voor mensen die bezig zijn te herstellen
L - Zaterdag 30 april 2022 18:35
Wow heftig?
Wat is er mis met een gebakken ei?
Niet iedereen,met en zonder eetstoornis, houdt zich aan strikte eetlijst regeltjes rondom bedekte boterhammen etcetera. Het leven is ook soms gewon een gebakken ei de niet een boterham bedekt.

Daarnaast het gaat hier om de salade!

Irene - Team Proud2Bme - Zaterdag 30 april 2022 23:29
Hey Angelien, soms spreidt het ei zich wat meer uit in de pan (en lukt het om de hele boterham te bedekken) en soms wat minder, het is en blijft een ei en dat lijkt mij prima voor op brood. :)
Anoniem - Zondag 1 mei 2022 14:04
@Lonneke: leuk recept. :)
Alleen staat er in de beschrijving niet vermeld wanneer en hoe de bloem erin of erover moet. Daar ben ik wel benieuwd naar.
Lonneke - Redactie Proud2Bme - Maandag 2 mei 2022 12:16
Hee Anoniem,

je hebt helemaal gelijk, wat suf! De bloem gaat in de eerste stap al bij de groenten in de bak om een soort 'deegje' te maken. Hopelijk is het een beetje duidelijk zo!

Veel liefs!
Dagmar - Maandag 2 mei 2022 18:09
Oehhh super lekker