Wat wij vroeger graag aten

 

Vroeger werd waarschijnlijk regelmatig aan je gevraagd wat je lievelingseten was. Op de een of andere manier was het in ieder geval iets waar ik mij wel mee bezig hield. Bij mij varieerde dit nogal. De ene keer waren dat pannenkoeken, de andere keer patat en ook lasagna is heel lang mijn lievelingseten geweest. Al van jongs af aan hield ik van lekker eten en bepaalde dingen zijn mij nog steeds erg bijgebleven. In deze blog vertellen Scarlet, Nouska, Sandra en ik wat wij graag aten vroeger en natuurlijk zijn wij ook heel benieuwd naar jullie favorieten.

eten vroeger

♥ Wat Laura vroeger graag at
Als ik hieraan denk, verschijnt er direct een grote glimlach op mijn gezicht. Ik was vroeger heel kieskeurig als het ging om eten. Ik was absoluut geen makkelijke eter maar hield wel heel erg van eten als ik iets echt lekker vond. Er zijn heel wat dingen die ik lekker vond vroeger en waar ik ook extreem van kon genieten. Eten was in ons gezin sowieso al iets wat veel aandacht kreeg. Mijn ouders gaven veel geld uit aan lekker eten en brachten ook veel tijd door in de keuken. Al van jongs af aan ben ik opgegroeid met buitenlands eten, zoals Surinaams en Chinees, omdat mijn oma en moeder daar vandaan komen. 

toetje eten

Zoete broodjes
Ik herinner mij nog dat wij in de kleuterklas (ik zat op de vrije school) op woensdag altijd zelf broodjes bakten. De hele gang rook dan hiernaar. Deze broodjes heb ik later ook nog veel met mijn moeder gemaakt en het lekkerste vond ik ze, wanneer er een beetje suiker en kaneel in zat.

Mijn moeders eierkoeken
Mijn moeder maakte ook regelmatig zelf eierkoeken voor ons. Bijvoorbeeld wanneer er iemand op bezoek kwam of als we daar al tijden over gezeurd hadden. Ik vond ze toen al heel lekker en nog steeds! Ik weet nog dat we ze naarmate mijn zus en ik ouder werden, steeds minder aten. De reden weet ik eigenlijk niet, ik denk omdat er toen steeds meer andere dingen kwamen die wij ook lekker vonden en die we wilden uitproberen. Toen ik ze jaren later weer at, proefden ze nog precies hetzelfde. Het recept hiervan kun je hier vinden.

Zelfgemaakte pastasaus
Dit is echt één van de leukste herinneringen die ik heb aan het eten van vroeger. Mijn ouders maakten regelmatig pasta bolognaise. Ik heb een keer voor mijn verjaardag een soort mini fornuisje gekregen voor op tafel waar een lontje in zat en pannetjes boven zaten. Mijn zus en ik mochten aan tafel ons eigen pasta sausje maken. Ik herinner mij nog dat het altijd lekkerder was dan de saus die mijn ouders maakten met allerlei uien, wortels etc. er in. We konden het lekker doen zoals wij zelf wilden en dit was altijd een feestje.

♥ Wat Scarlet vroeger graag at
Ik vond vroeger de meest simpele dingen lekker. Je kon mij al blij maken met een getoaste witte boterham met gesmolten boter en hagelslag. Van taart was ik daarentegen weer helemaal geen fan. Ik zal een hieronder een aantal dingen beschrijven die wij vroeger aten.

meisje

Drie in de pan
Eén van mijn favoriete dingen om te eten was drie in de pan. Dat zijn een soort kleine pannenkoekjes met krenten en rozijnen die dus per drie in de pan gaan. Lekker dik stroop erop en genieten maar. Mijn moeder maakte dit vroeger weleens als lunch, dat was echt een feestje. Voor drie in de pan heb je het volgende nodig: 200 gr zelfrijzend bakmeel, zout, 1 ei, 250 ml melk, 100 gr gewelde krenten & boter om in te bakken.

Gehaktballen
Als avondeten aten we vroeger vaak gehaktballen met gekookte aardappelen en groente. Nu eet ik vegetarisch en op vegetarische gehaktballen na, nooit meer gehaktballen. Vroeger kon ik er wel echt van genieten, al aten we het soms wel wat te vaak.

Chinese chef
Mijn moeder keek vroeger naar een televisieprogramma dat Chinese Chef heette. Een kookprogramma dat mijn moeder helemaal geweldig vond. Ze had er één recept uit opgedaan wat ze regelmatig klaarmaakte. Het probleem was dat wij dit recept veel te scherp/heet vonden en altijd teleurgesteld reageerden als ze zei dat we die avond 'Chinese Chef' aten.

Friet
We aten thuis vroeger nagenoeg nooit friet, maar ongeveer eens per half jaar deden we dit dan toch. Het was een hele happening! Mijn vader ging met 5 gulden naar de frietboer om daar samen met ons een zak friet te halen. Thuis bakte mijn moeder hamburgers, maakte een salade en maakte zelf een frietsausje klaar. Een fijne herinnering.

Zacht eitje
Iedere zondagochtend was er vroeger tijd voor een eitje. Ik at mijn eitje zachtgekookt (nog steeds) op een getoaste witte boterham. Heerlijk!

De beste spaghetti
De spaghetti van mijn moeder was echt de beste. Zij mengde sausmixen voor spaghetti en lasagne met elkaar en deed lekker veel saus bij de pasta. Ik maak de spaghetti nu nog steeds op haar manier. Ook mijn vriendin Joyce is daar nu fan van.

♥ Wat Sandra vroeger graag at
Ik was in huis niet de makkelijkste eter. Ook werd er bij mij thuis niet heel uitgebreid gekookt, we aten meestal vrij eenvoudig en vaak hetzelfde, hier heb ik een tijdje geleden al eens een blog over geschreven. Wel zijn er een aantal dingen die ik graag at en me dan ook zijn bijgebleven.


Volgens mij hield ik ook wel van taart ;)

Rijst met rozijntjes
Het eerste gerecht is rijst met rozijntjes. Dit recept heeft mijn moeder van mijn oma overgenomen en mijn oma misschien wel weer van haar moeder, dat weet ik niet. De naam zegt het al: het is rijst met rozijntjes. Verder zitten er veel verschillende groenten door de rijst. Als kind vond ik dit waarschijnlijk al erg lekker door de zoete smaak van rozijntjes. Als we klaar waren met eten en er was nog wat over, dan probeerden mijn zus en ik in ieder geval vaak de rozijntjes nog even uit de pan te vissen.

Aardappelschijfjes uit de frituur
Doordeweeks aten we altijd wel een keer aardappelschijfjes met groenten en vlees(vervangers), maar op speciale dagen zoals kerst of misschien een verjaardag, dan deed mijn moeder de aardappelschijfjes weleens in de frituurpan. Eigenlijk was dat dan gewoon een soort patat, maar door de vorm smaakte het net even iets anders. Ik vond dat onwijs lekker en kon echt uitkijken naar het avondeten als ik wist dat we dit gingen eten. Ik ging dan zo snel mogelijk de rest van mijn eten opeten zodat ik het langst van mijn aardappelschijfjes kon genieten.

Suikerbrood
Vroeger kocht mijn moeder weleens suikerbrood en die deed ze dan in de vriezer. In het weekend haalde ze dit eruit en zondagochtend bij het ontbijt kregen we allemaal een plak/snee hiervan. Ik deed er nooit iets van beleg op omdat ik het gewoon zo al heel erg lekker vond, ondanks dat het een beetje plakkerig was. Dit was echt iets wat bij de zondagochtend hoorde. Laatst zag ik toevallig suikerbrood liggen bij de Albert Heijn en toen moest ik er weer aan denken. Ik heb het nu al jaren niet meer op, maar wie weet ga ik het weer eens kopen.  

♥ Wat Nouska vroeger graag at
Als kind was ik niet zo'n goede eter. Ik kon vaak uren treuzelen voor ik mijn bord leeg had. Maar als ik iets lekker vond, dan ging het er wel in! Ik hield als kind heel erg van hartige dingen, maar was ook gek op zoute dropjes of ijs. Hieronder vertel ik over drie dingen die me goed zijn bijgebleven en die ik erg lekker vond als kind.

baby

Rijst met kaneel suiker en rozijnen
Zoals Sandra al zegt, is dit een enorm lekker gerecht. In ieder geval, dat vond ik als kind. Rijstepap op mijn moeders manier met een klein klontje boter in het midden dat dan smolt. Dit vond ik altijd erg lekker en aten we maar heel weinig. Waarschijnlijk omdat er geen groenten in zaten. Toch vond ik het altijd heel erg lekker.

Bananenchips
Van mijn moeder kregen we als tussendoortjes, zeker toen we nog heel klein waren, veel gedroogd fruit. Een daarvan was gedroogde banaan. Wij noemden het thuis bananenchips en konden er net zo blij met zijn als gewone chips! Het was lekker zoet en knapperig.

Soepstengels
Ook dit kreeg ik regelmatig als tussendoortje. Deze doopten we dan in de soep of kreeg ik gewoon te eten als ik in de kinderwagen zat. Ze waren erg lekker naar mijn idee. Heel soms koop ik ze nog wel eens. Je hebt ze tegenwoordig met verschillende smaken en kruiden.

Manna
Dit heb ik echt al heel lang niet gegeten. Het zijn van die kleine, lichte gepofte rijstkorrels met een kleurtje. Ik moest daar ineens aan denken toen ik nadacht over eten van vroeger. Het snoepgoedje vulde je maag totaal niet, dus bleven we er van snoepen.  

Wat was jouw lievelingseten vroeger?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marjo - Donderdag 10 december 2015 19:40
Wat een lieve foto's van jullie alle vier.
xL - Donderdag 10 december 2015 19:53
Ik hield vroeger echt van warme afbakbroodjes met nutella en van die afbak croissantjes die we in het weekend mochten. Of lasagne, dat was echt mijn lievelingsgerecht. Als we jarig waren mochten we kiezen wat we gingen eten, ik koos altijd Lasagne! Dat zou ik ook zo graag weer eens willen maken.
Daarna herinner ik me nog de pannenkoeken. Als we s avonds pannenkoeken aten, bleven er altijd wat over. Deze deden we de volgende dag op ons brood, erg lekker!
Maan - Donderdag 10 december 2015 20:02
Oh heette dat manna? Dat vond ik dus echt vies, haha. Ik was fan van die ijsjes die eruit zagen als een wit clowntje en dan zo'n rood/roze chemisch snoepbolletje als neusje hadden! En die ijsjes met vanille en dan zo'n heel dun chocolaagje (fantasiechocolade) waren ook echt mijn favoriet.

Als we patat maakten vond ik het heerlijk om mayo met ketchup tot een nieuw sausje te mengen, haha.

Verder at ik graag puddingbroodjes, loempia's en van die vanille-rode saus aardbeientoetjes.

Ik hield vooral van ongezond eten haha.
Sammie - Donderdag 10 december 2015 20:26
Witte macaroni = macaroni met ham, kaas en fritessaus.
Kwamen vriendjes en vriendinnetjes speciaal voor langs!
Birdy - Donderdag 10 december 2015 20:38
Haha lief die foto's! Vooral die met die enorme taart met dat ene verdwaalde kaarsje in het midden whaha. Lief.

Ik at vroeger het liefst wat wij noemden 'vetsponsjes', van die gefrituurde aardappelsmileys ;) Feest joh als er vetsponsjes op tafel kwamen!
Mensen snapten ook nog wat ik bedoelde als ik zei dat vetsponsjes mijn lievelingseten was haha.
Dorijn - Donderdag 10 december 2015 21:01
Rijst met boter en suiker , tomaat met suiker en als ik bij oma was dan gingen we altijd mee boodschappen doen en als bedankje kregen we lange jannen en Asterix en Obelix kauwgom en als lunch een pizza broodje ❤️
Star* - Donderdag 10 december 2015 21:45
Stokbrood xD mijn moeder heeft eens verteld dat toen ik nog heel klein was we dat eens hadden gehaald bij de bakker en ik op de terug weg in de auto al een stuk had opgegeten.
En nog steeds hou ik wel erg van brood met dingetjes erbij, tapenade, broodjes. Ook was pizza altijd mijn lievelingseten. En nu, opnieuw nu het beter gaat met mijn es, weer : )
Naomi - Donderdag 10 december 2015 22:37
Manna en soepstengels, die heb ik vroeger ook heel veel op.
Ook vaak lange vingers, zo lekker.
Malin - Vrijdag 11 december 2015 00:55
Zweedse wafels ,die aten wij heel zelden,maar als wij dat maakten was het echt feest vond ik ! Mijn moeder bakte in het weekend altijd brood voor 1 of 2 weken en als het vers was aten wij dat 's zondag avonds,.Bosbessen en frambozen die wij in de bossen hadden geplukt met melk .Rendierenvlees met sla vond ik ook heel lekker.En gebakken paddenstoelen die mijn vader altijd ging plukken.Filmjölk met suiker en kaneel !
Inne - Vrijdag 11 december 2015 08:20
Drie in de pan doenwij hier altijd op kerstavond,zooo lekker
ludemi - Vrijdag 11 december 2015 08:43
Biltong uit zuid afrika 🇿🇦
nola - Vrijdag 11 december 2015 09:02
Mexicaans
Yellow97 - Vrijdag 11 december 2015 19:45
Mijn lievelingseten vroeger was eerst pizza, verder zou ik het echt niet meer weten haha :p
Seren Pedac - Vrijdag 11 december 2015 19:46
Bij mij thuis aten we meestal aardappels, groente, vlees. Misschien een beetje saai, maar mijn moeder maakte echt de lekkerste stoofpeertjes en rabarber (die aten we dan als "groente") :)
Lotte - Zaterdag 12 december 2015 12:41
Wat een lekkere recepten! Die 'drie in de pan' heb ik meteen opgeslagen :)
Trouwens ook: wat een schattige kinderfoto's! Zelf zou ik het veel te gênant vinden om mijn eigen kinderfoto's online te zetten, vooral die waarop ik met bolle wangen aan het eten ben. Als ik die van jullie zo zie, vind ik het alleen maar schattig. Respect dat jullie die zo delen zonder schaamte, zou ik ook wel willen :)
priscillaaaaax - Zondag 13 december 2015 12:06
haha grappig dat nouska zegt dat ze 3 dingen gaat beschrijven en er 4 dingen staan.
Ik hield vroeger vooral van zoete dingen zoals hangop van oma, appeltaart van oma en de roze framboospudding aten we heel af en toe en vond ik heerlijk en was altijd heel blij als we die hadden. Ook de gehaktballen van oma vond en vind ik nog steeds heerlijk, en de broodjes frikandel bij opa.
Mandarijntje - Maandag 21 december 2015 08:30
Wat een leuke blog!
Wel grappig dat het gaat over wat je graag at en Scarlet komt met Chinese chef, haha. Maar geeft niks!

Vroeger at ik altijd heel graag fruit, ik was echt dol op bananen, appels, peertjes, sinaasappels..

Oh en het meest gekke waar ik echt helemaal gek op was, waren zure bommen, van die grote augurken! Daar kon ik echt van genieten, als 3 jarig meisje al, haha.
Erin - Woensdag 23 december 2015 05:11
Roti is al van kleins af aan favoriet. Maar dan wel de echte van de Surinamer, niet die knorr wereldgerechten-meuk, dat lijkt er niet eens op!
mees - Donderdag 24 mei 2018 13:43
mijn zusje