Verslaafd aan suiker

 

Over suiker wordt vaak een hoop gezegd. Daardoor kan het best lastig zijn om bedenken wat nou wel en niet goed voor je is. Zeker als je gevoelig bent voor eetproblematiek kan de angst rondom suiker een hoop teweegbrengen. Dat te veel toegevoegde suikers in je voedingspatroon niet gezond is, is duidelijk. Maar wat is te veel en hoe slecht is suiker werkelijk? Er worden zo veel verschillende dingen over gezegd. Ben jij de kluts inmiddels ook kwijt?

Is suiker verslavend?

Volgens een Deens onderzoek dat in 2019 is uitgevoerd, zou het effect van suiker op onze hersenen gelijk zijn aan dat van harddrugs. Dit werd getest door varkens suikerwater te laten drinken en te kijken hoe ze daarop reageerden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het beloningssysteem in de hersenen van de varkens sterk werd geactiveerd. Kortom; het suikerwater was lekker, voelde goed en daarom zouden de varkens meer willen. Zou dit bij mensen dan net zo werken? Is suiker net zo verslavend als harddrugs?

Louk Vanderschuren, hoogleraar Neurobiologie van Gedrag aan de Universiteit Utrecht, vindt van niet. Hij legt in een artikel op NU.nl uit dat je deze testen op varkens - die voor het eerst in hun leven suikerwater dronken - niet kan vergelijken met het effect dat het op mensen heeft. Ja, het beloningssysteem wordt beïnvloed, maar dat is niet vergelijkbaar met harddrugs. Bovendien is het is op zichzelf niet iets slechts, dat beloningssysteem. Ons lichaam is zo gebouwd dat wat goed is voor ons overleven, een positief effect heeft op ons beloningssysteem. Denk aan eten in het algemeen of het hebben van seks.

Nu zijn niet alle mensen over een kam te scheren. Niet iedereen voelt zich goed bij eten of bij seks. We zijn de oertijd allang voorbij, in de Westerse maatschappij is er eten genoeg en overleven gaat een stuk makkelijker. Maar over het algemeen klinkt het wel logisch dat ons lichaam met bepaalde beloningssystemen werkt die ons helpen voortplanten en overleven. Vanderschuren geeft aan dat geen mens zijn baan of relatie op het spel zou zetten om meer te kunnen eten, dus dat het daarom niet zo verslavend is. Toch vraag ik mij af: hoe zit het dan met eetstoornissen waar eetbuien een rol in spelen? Ik heb zeker wel alles op het spel gezet om die eetbui maar te kunnen hebben!

Zijn eetbuien een gevolg van suikerverslaving?

Ik vond mijn eetstoornis altijd al een hoop weg hebben van een verslaving. In de tijd dat ik anorexia had, was ik verslaafd aan de kick van het afvallen. Ik kreeg daar een onwijze energiestoot van. Hoe ongezond het ook was; door die adrenaline leek ik onvermoeibaar, ondanks mijn steeds verder zakkende gewicht. Toen ik last kreeg van eetbuien en boulimia ontwikkelde, leek die verslaving een ander vorm aan te nemen: eten. De extreem sterke drang naar eten. Als een junk had ik er alles voor over om die roes maar te kunnen voelen.

Hoewel een eetstoornis veel weg lijkt te hebben van een verslaving, is het niet simpelweg een verslaving te noemen. Het effect dat het eten op mijn beloningssysteem had, betekende vast iets voor de negatieve gedachtes die ik doorgaan over mezelf had. Maar de negatieve gedachtes waren er eerst. Mijn aanleg om een eetstoornis te krijgen, was er eerst. Mijn omstandigheden waren er eerst. Net zoals dat niet iedereen die op dieet gaat een eetstoornis krijgt, is het ook niet zo dat iedereen die suiker eet eetbuien krijgt.

Eetproblemen en voedingsadviezen

Suiker op zich is niet slecht voor je, maar een te veel aan suiker wel. Steeds meer mensen in Nederland hebben geen gezond voedingspatroon. Daarom wordt er veel geadverteerd en worden er veel voedingsadviezen gegeven om gezonder te leven. Hier kan minder suiker eten bij horen. Het is wel goed om te bedenken voor wie deze adviezen bedoeld zijn. Iemand met een eetstoornis heeft toch iets heel anders nodig dan iemand zonder eetstoornis.

Wat voor mij heel belangrijk is geweest in mijn eetstoornisherstel, is om eten niet als goed of slecht te bestempelen. Er zijn geen goede of slechte producten. Wel kan je te veel of te weinig van iets eten. Ben jij onzeker over wat wel of niet goed voor jou is? Raadpleeg dan eens een diëtist! Zeker als je gevoelig bent voor eetproblematiek is het raadzaam om niet zelf met eten te rommelen.

Toen ex-redactielid Hannah en ik een week lang de basis-eetlijst volgden en vervolgens met een diëtiste gingen praten, vroegen we ook aan haar waarom je per se een zoet en een hartig beleg moet nemen en welke tussendoortjes nou goed waren om te nemen. De diëtiste kon ons vertellen dat de eetlijst die je volgt bij eetstoornisherstel er ook op is gemaakt dat je angsten voor voeding onder ogen leert komen. De eetlijst is niet het perfecte soort eten, maar het is wel gewoon prima. Als jij later andere keuzes wilt maken - omdat dat beter voelt en niet vanuit angst - is dat helemaal aan jou. Maar ga ook die angsten en oordelen rondom eten aan! Dat is bij eetstoornisherstel juist zo belangrijk.

Wat is gezond?

Wat nou precies een gezond dieet is, is een lastig vraag omdat het voor iedereen kan verschillen. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld denken aan allergieën. Als jij ergens niet tegen kan, is dat niet gezond voor jou, maar voor een ander wel. Een vegetariër of veganist moet iets beter op bepaalde voedingsstoffen letten dan iemand die wel vlees en zuivel eet. Het ene lichaam gaat goed op het één en het andere op het ander. Daar zijn niet echt regels in. Zo ook voor suiker. Suiker kan prima binnen een gezond dieet passen. Niet te veel en niet te weinig. Zoals met alles. In balans. 

Wat ik ook belangrijk vind om te noemen als we het over gezond eten hebben, is dat je eet met gezonde gedachten. Zonder angsten of sterke oordelen. Zonder zelfhaat of verdriet. En dat is waar een eetstoornis ook veel over gaat. Het gaat niet enkel over eten. Het gaat misschien wel juist niet over eten. Het gaat over wat je met jouw eetgewoontes weg probeert te drukken. Daar is ook aandacht voor nodig! 

Bron: Metro, Nu.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Kikkie - Woensdag 19 februari 2020 23:12
Blijft lastig vind ik, want ik merk dat het bij mij zo veel scheelt; als ik 1 koekje eet gaat de rol op even als een zak drop etc.
Als ik een week echter geen koek, snoep etc neem dan taal ik er totaal niet naar.
Nou moet ik zeggen dat ik niet ieder product op dat moment op suiker check, maar als ik er beter op let levert dat zoveel op. Helaas verval ik regelmatig toch weer in die eetbui periode.
Lezeres - Woensdag 19 februari 2020 23:45
Ik vind de overeenkomst tussen eetstoornissen en verslaving juist heel groot. Dit hele stukje kan net zo goed over (andere) verslavingen gaan als over eetstoornissen en eetbuien: "Maar de negatieve gedachtes waren er eerst. Mijn aanleg om een eetstoornis te krijgen, was er eerst. Mijn omstandigheden waren er eerst. Net zoals dat niet iedereen die op dieet gaat een eetstoornis krijgt, is het ook niet zo dat iedereen die suiker eet eetbuien krijgt."

Niet iedereen die op dieet gaat krijgt een eetstoornis, niet iedereen die alcohol drinkt wordt alcoholist en ook niet iedereen die weleens harddrugs gebruikt raakt verslaafd. Echt niet.
Lost girl - Donderdag 20 februari 2020 11:25
Helemaal mee eens. Dat viel mij ook al op.
Natasja - Donderdag 20 februari 2020 21:34
Een eetstoornis is zeker een verslaving. Het is voor iedereen die een eetstoornis heeft of had dan ook zeker beter geen alcohol meer te drinken.. de kans op crossaddiction is dusdanig hoog! Er zijn heel veel voorbeelden van mensen die een eetstoornis hadden en daarvan genezen waren maar uiteindelijk een ander probleem hadden... het eten is niet het probleem.. het niet eten is ook niet het probleem... de alcohol is niet het probleem... dit allen is de "tijdelijke" oplossing van het probleem..

Ik zelf heb 13 jaar lang geworsteld met boulimia en anorexia + 3 jaar alcocholverslaagd ..gelukkig ben ik nu ruim 3.5 jaar nuchter en dik 2 jaar stabiel met eten...

♡♡♡♡♡ mijn hulp: de 12 stappen en nooit hoop verliezen !!
Irene - Team Proud2Bme - Vrijdag 21 februari 2020 09:19
Hey lieve mensen,

Ik lees jullie reacties en jullie hebben gelijk dat ik dat onhandig heb opgeschreven. Ik bedoelde nooit te zeggen dat wie een glas alcohol drinkt wel ineens verslaafd is en inderdaad, een eetstoornis heeft veel weg van een verslaving! Ik denk dat ik meer doelde op het feit dat ik niet heb ervaren dat het om suiker ging, maar dat bevroren brood uit de vriezer ook al als een eetbui kon voldoen.

In theorie kan je natuurlijk overal verslaafd aan raken. Maar is suiker even verslavingsgevoelig als alcohol of ligt dat anders? En moeten we er daarom bang voor zijn? Ik wilde ook geen conclusies trekken, maar eerder mijn gedachten hierover delen. Dank voor jullie inzichten!

Liefs
Lezeres - Zaterdag 22 februari 2020 13:05
Ja, ik snap wat je bedoelt! Tof dat je reageert. Interessante kwestie. Ik denk zeker niet dat we bang moeten zijn voor suiker of andere voedingsmiddelen en ik vind het verder ook een heel goede blog, hoor. Zoals wat je schrijft over het belang van eten met gezonde gedachten: helemaal raak.
Didi - Vrijdag 21 februari 2020 13:02
Interessante discussie, ik vrees dat hier nooit een eenduidig antwoord op komt. Als je hier op zoekt spreekt zelfs elk wetenschappelijke artikel elkaar tegen. Ik geloof zelf niet dat suiker verslavend is, maar wel het gevoel dat sommige mensen er door krijgen. Of liever gezegd, het gevoel dat mensen er níet door krijgen. Het out tunen van emoties en het dempen van alles wat je niet wilt voelen. In het geval van eetbuien dan.
Ik volg zelf, sinds mijn officiële eetstoornis behandeling is gestopt, een online programma van een psycholoog die ooit een site had, 'blij suikerrvrij', omdat ze ook heilig geloofde dat het eten van suiker verslavend is en de veroorzaker was van haar eigen eetbuien. Tot ze er achter kwam dat het juist haar dieetmentaliteit was die zorgde voor haar verstoorde relatie met eten. Nu heet haar site blijdieetvrij ;). Ik geloof zelf ook heilig in dit principe en voor mij werkt het, en houdt het mij op de rit na een lange periode van anorexia en boulimia.