Ja, ik eet vlees

 

"Huh? Maar jij bent toch vegetariër?" Verbaasd word ik aangekeken. Ik moet lachen en slaak een lichtelijk vermoeide zucht op hetzelfde moment. "Nee, ik ben geen vegetariër, ik eet gewoon vlees." Ik denk dat ik al zeker drie jaar lang op z'n minst één keer per maand dit gesprekje voer. Blijkbaar zie ik er uit als iemand die vegetariër is. Hoe een vegetariër eruit ziet weet ik ook niet precies, maar op de één of andere manier komt het heel erg vaak voor dat mensen denken dat ik geen vlees eet. 

Ik ben zeker een grote dierenvriend. Als klein meisje richtte ik de 'arme-dieren-reddings-club' op. Samen met mijn beste vriendinnetje ging ik de straat op om kattenvoer aan katten te geven en vissenvoer in de sloot te strooien. Ook schreef ik ooit een brief aan de burgemeester van ons dorp met de vraag of ze iets konden doen om alle mieren en andere kleine beestjes die platgestampt of overreden werden te redden. Op zich is het ook niet eens zo'n heel gek idee dat ik misschien wel vegetariër zou zijn. Ik ben het namelijk ook een jaar of 5 geweest, tijdens mijn eetstoornis.

Ik houd heel veel van dieren en vind hun welzijn belangrijk, maar dit was voor mij niet de reden om vegetariër te worden, al zei ik dat dat wel zo was. Voor mij was de voornaamste reden dat ik hoopte op die manier minder te kunnen eten. Bepaalde producten ontwijken en minder calorierijke producten eten. In de praktijk viel dit verschil eigenlijk wel mee. Zeker tegenwoordig zijn er ontelbare vleesvervangers en ook in restaurants heb je veel vegetarische en veganistische opties. Toch voelde het niet eten van vlees voor mij als een stukje controle. Nog een ding met betrekking tot voedsel waar ik, of dus eigenlijk mijn eetstoornis, de baas over was. 

Het vegetarisch zijn hoorde bij mijn eetstoornis en dat is ook de reden dat ik juist wél weer vlees ben gaan eten tijdens mijn herstel. Ik kwam op een punt waar ik mijzelf niks meer wilde onthouden. Als ik ergens zin in had, dan wilde ik dat kunnen eten. Ik was al lang genoeg streng geweest voor mijzelf. Het voelde alsof ik met het vegetarisch eten, een klein stukje eetstoornis vast bleef houden. Ik wilde alles wat voor mij met mijn eetstoornis in verband stond los kunnen laten. Daar hoorde het stukje vlees eten bij. 

Hoewel het dubbel voelde om weer vlees te gaan eten, ben ik heel erg blij dat ik die stap heb gezet. Het heeft mij gebracht dat ik volledig naar mijn behoefte heb leren eten. Ik leerde voelen waar ik zin in had qua eten en leerde dat mijzelf ook toestaan. Het valt te bediscussiëren of dit een egoïstische keuze is. Enerzijds zou je kunnen zeggen van wel. Ik stel mijn eigen behoefte vóór op het welzijn van dieren en het milieu. Anderzijds denk ik dat er genoeg manieren zijn waarop je iets voor dieren en het milieu kunt doen. Mijn eigen geluk gaat op dit moment op dit vlak even voor. Het eten van vlees heeft het herstelproces van mijn eetstoornis versneld. Ook heb ik het hiermee volledig af kunnen maken en daar ben ik heel dankbaar voor.  

Nog steeds eet ik vlees. Wel een stuk minder dan een aantal jaar geleden. Ik vind het belangrijk om over mijn keuze na te denken met betrekking tot het milieu en dierenleed. Daarom maak ik bijvoorbeeld meer bewuste keuzes in de hoeveelheid vlees die ik eet en wat voor soort. Toch onthoud ik het mijzelf niet helemaal. Met betrekking tot mijn geschiedenis met een eetstoornis voelt dat goed. Wel wil ik mijzelf verdiepen in hoe ik de beste keuzes kan maken. In mijn zoektocht ben ik op een paar interessante wetenswaardigheden gestuit die ik graag met jullie deel.

1. Beter gehakt dan biefstuk

Toen ik er even over nadacht leek het vrij logisch, maar ik had er niet eerder bij stilgestaan. In gehakt wordt het vlees van zowel vlees-, als melkkoeien verwerkt. Melkkoeien zijn wat dat betreft dus 'multi-inzetbaar', omdat ze voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Voor biefstuk worden speciale vleeskoeien gebruikt. Dit is een zwaardere belasting voor het milieu omdat er onder anderen meer ruimte en voer nodig is.  

2. Beter kip dan rund

Vlees is minder goed voor het milieu dan plantaardige producten, omdat voor het produceren van veevoer veel land, water en energie nodig is. Kippen hebben minder voer nodig dan bijvoorbeeld runderen. Voor 1 kilo kippenvlees is gemiddeld 2 kilo veevoer nodig; voor 1 kilo rundvlees gemiddeld 19 kilo voer. Daarbij zorgen kippen voor minder broeikasgassen dan runderen of schapen, omdat ze geen methaan uitstoten. Wel bevat kippenvoer relatief veel soja en de productie van soja voor veevoer veroorzaakt ook milieuproblemen. Ondanks dat is het nog steeds een meer milieu-bewuste keuze om kip te eten dan rundvlees.

3. Beter kip dan kaas

Om kaas te produceren is melk nodig en voor melk zijn koeien nodig. Per kilo kaas is ongeveer 6 tot 8 liter melk nodig om het te maken. Koeien hebben het eerder besproken veevoer nodig om melk te produceren, meer dan kippen nodig hebben. Hierdoor is het produceren van kaas meer belastend voor het milieu dan kippenvlees of eieren.

4. Biologisch of niet?

Biologisch vlees eten en milieubewust eten gaan niet helemaal hand in hand. De voordelen die biologisch vlees heeft voor het welzijn van de dieren, is niet altijd goed voor het milieu: 

Voordelen voor het milieu:

  • Het voer voor biologisch gehouden dieren is verbouwd zonder kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen.
  • Een groter deel van het voer is afkomstig uit de regio.
  • Weidegang en vrije uitloop zijn beter voor het dierenwelzijn.
  • Het land dat voor biologische landbouw gebruikt wordt, heeft een hogere kwaliteit (denk aan biodiversiteit) dan dat voor gangbare landbouw.

Nadelen voor het milieu:

  • Biologisch gehouden dieren hebben per kilogram eindproduct meer voer nodig, omdat ze meer bewegen en langer leven.
  • Ook is er voor biologische veeteelt meer land nodig (zowel voor het voer als voor de dieren). 
  • Weidegang en vrije uitloop zorgen voor meer druk op bodem-, water- en luchtverontreiniging, omdat mest en vervuilende stoffen (zoals fijn-stof dat opwaait door scharrelen) niet afgevangen kunnen worden.

Alles tegen elkaar afgewogen blijkt dat het verschil tussen uitstoot van biologische- en niet-biologische producten toch niet groot is, eigenlijk verwaarloosbaar. Wat dat betreft is het als je vlees eet dus in principe beter om voor biologisch vlees te kiezen, behalve voor je portemonnee misschien...

Conclusie?

Al met al genoeg stof om over na te denken. Ik blijf voorlopig bij mijn keuze om wel dierlijke producten te eten wanneer ik daar zin in heb en maak daarin nog steeds, of steeds meer, bewuste keuzes. Misschien dat er ooit een moment komt waarop vegetarisch of veganistisch eten voor mij niet meer gelinkt staat aan mijn eetstoornis en ik dat dus zorgeloos kan doen. Tot die tijd draag ik op andere manieren bij aan een beter milieu en dierenwelzijn en staat mijn eigen geluk voorop. 

Waarom eet jij wel/niet vegetarisch of veganistisch?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Emelie - Zaterdag 27 juli 2019 13:47
Heel erg bedankt!!!!!!!!
Natasha - Zaterdag 27 juli 2019 13:57
Ik eet 'gewoon' vlees 🙄
Natasha - Zaterdag 27 juli 2019 13:58
'Ik houd veel van dieren, maar ze mogen wel doodgaan omdat IK daar gewoon lekker zo'n in heb'
Een andere Hannah - Zaterdag 27 juli 2019 14:02
Ik eet veganistisch, voor het milieu en voor dierenwelzijn. In mijn geval gaat dat prima samen met mijn eigen welzijn en gezondheid en mijn liefde voor eten. Ik geniet nu meer van eten dan toen ik nog vegetariër was (wat ik daarvoor mijn hele leven al was).

Ik wil niemand veroordelen die vanwege zijn eigen gezondheid of welzijn dierlijke producten eet. Wel denk ik dat het noodzakelijk is voor het milieu dat we naar een maatschappij toe gaan waarin vegan eten de norm is. Waarbij gevarieerd vegan eten overal beschikbaar is, en dierlijke producten niet. Op die manier voelt veganistisch eten ook veel minder als een beperking denk ik, omdat het simpelweg normaal is. Maar om daar te komen moeten natuurlijk nog veel meer mensen veganistisch gaan eten. Gelukkig doen ook steeds meer mensen dat.

Pien - Zaterdag 27 juli 2019 15:05
Het is nu denk ik een vicieuze cirkel; men gaat niet veganistisch eten vanwege de beschikbaarheid, terwijl voor een grotere beschikbaarheid meer mensen veganistisch moeten gaan eten, de producten die er wel zijn vaker verkocht moeten worden etc. Heel lastig hoe dit werkt.
Hermione - Zaterdag 27 juli 2019 15:11
Fijne blog Hannah! Ik eet zelf vegetarisch, maar ben enorm voorstander van keuzevrijheid en vind het daarom heel fijn om dit te lezen. Ik vind het zelf lastig dat vlees of vis eten gepaard gaat met schuldgevoel. Dat komt niet vanuit mijn eetstoornis, maar ik wil me niet meer schuldig voelen over eten, ook niet als het om milieu etc gaat. Ik heb totaal geen problemen met vegetarisch eten, maar ik vind het stom dat ik het zo moeilijk vind om, al was het maar één keer in de zoveel tijd, iets van vlees of vis te eten, als ik daar een keer zin in heb. Dat voelt soms toch wel als een beperking die ik niet meer wil voelen, zelfs al heeft dit met mijn eetstoornis weinig te maken en is het meer een te groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Krissy18 - Zaterdag 27 juli 2019 15:15
Bedankt voor deze blog, Hannah! Ikzelf kies regelmatig voor een vleesvervanger of geen vlees, maar dit volledig ontzeggen “durf” ik niet omdat ik niet wil dat het een eetstoornis-ding wordt. Ik ben nog in herstel en wil me niet beperken in de keuzes die ik heb op eetgebied. En dat betekent NIET dat ik geen dierenvriend ben, thuis hebben we 5 huisdieren rondlopen, toen ik nog klein was keek ik eigenlijk alleen Animal Planet en na de zomer ga ik een studie tot dierenartsassistente doen.
Ik vind het heel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die zo denkt over het wel/niet eten van vlees tijdens herstel van een eetstoornis! Wat mij betreft mag iedereen zelf bepalen of diegene vegetarisch, veganistisch, flexitarisch of wat dan ook eet.
Laboum~ - Zaterdag 27 juli 2019 15:24
ik ben veganist

ik snap gewoon niet hoe mensen BEWUST voor de dood van een dier kunnen zorgen, ik begrijp het gewoon niet

en dan wel naar de koeien en lammetjes in de wei kijken en zeggen 'aww wat lief' en vervolgens rij je naar de supermarkt om een dode versie er van te komen, ik vind het gewoon bizar

daarnaast is het ook nog HEEL slecht voor het milieu
Hi - Zaterdag 27 juli 2019 15:31
Nathasha wat een vervelende opmerking maak je daar . Dat je geen vlees eet vanwege bepaalde principes, dat is helemaal goed 👍🏻. Top ga zo door . Maar laat een ander met een andere denkwijze dan dat jij hebt ik zijn of haar waarde. Ik Je zal het niet van mij verwachten maar ik eet net zoals jij doet ook GEEN VLEES. Ik snap je punt Maar sla er niet in door. Op een fatsoenlijke manier duidelijk maken waar jij voor staat dat is oké . Maar als je gaat lopen brullen als een driftige peuter dan sla je de plank wel finaal mis. ( als je het mij vraagt ) . Alsof je keihard een deur dichtgooit die niet meer open wil . Dat zou jammer zijn . Daarom mijn persoonlijke advies ( if je er wat mee kan of het ter harte neemt I don’t no ... ) Gooi niet met deuren ( veroordelen ) maar houdt ze lekker open ( openstaan voor fatsoenlijk gesprek ). Daar kom je waarschijnlijk iets verder mee.
Natascha - Zaterdag 27 juli 2019 15:52
Ik ben niet dezelfde persoon (naamgenoot lol) al ben ik het wel met haar eens, maar misschien had ze het op een volwassenere manier kunnen zeggen (drammen werkt inderdaad averechts)
Al snap ik het wel want als je eens wist hoeveel rotopmerkingen ik dagelijks krijg over mijn keuze... Terwijl ik er niemand pijn mee doe, JUIST niet. Ook gebeurt het regelmatig dat mensen het aan mij vragen, ik rustig antwoord geef en dan vervolgens rotopmerkingen terugkrijg...
Natascha - Zaterdag 27 juli 2019 15:44
Zo vermoeiend wanneer mensen vega/vegan zien als eetstoornis of het daaraan linken... Ik heb jarenlang anorexia gehad, nu genezen en ik ben sinds 2 jaar geleden vegetariër en nu van plan veganist te worden, vanwege ethische redenen en lichte lactose intolerantie (ik doe mijn huid en darmen hier plezier mee) ik weeg me niet meer, ik ben tevreden met hoe ik er uit zie, ik tel geen calorieën meer... Toch denken sommigen dat dit een excuus is om weer minder te gaan eten terwijl ik nu juist meer eet, ik voel me er mentaal en fysiek beter bij omdat ik minder bijdraag aan dierenleed dan de gemiddelde persoon... Ik snap het ergens wel, dat ze dat denken... Veganisten zijn best wel obsessief met eten bezig natuurlijk maar dat heeft voor de meesten niets met afvallen te maken, het is (voor mij en andere vegans die ik ken) volledig ethisch, net zoals Moslims geen varken eten en Hindoes geen koe, die hebben toch ook niet allemaal een eetstoornis? Dat vegetarisch een eetstoornis zou zijn is al helemaal onzin aangezien je vlees en vis tegenwoordig heel makkelijk (en lekker) kan vervangen en de rest mag je nog gewoon eten. Producten met lactose of ei erin wordt moeilijker, maar geloof me, er zijn nog genoeg producten die je mag hebben en nee niet alleen sla, ook zie je steeds meer vegan producten in supermarkten! Al kan het misschien tricky zijn voor iemand die nog herstellende is... Maar het kan je juist ook helpen om eten weer als iets positiefs te zien! Ik vind eten nu oprecht leuk, omdat ik steeds nieuwe dingen kan proberen (er komen namelijk steeds meer vega/vegan producten in winkels) mijn creativiteit kan gebruiken om bepaalde ingredienten te vervangen, en hoe satisfying is het als blijkt dat je favoriete snack of drankje vegan is!
Liv - Zondag 28 juli 2019 13:23
Een eetstoornis hoeft ook niet per se te betekenen dat het allemaal om afvallen draait. Zie orthorexia, waarbij het vooral draait over zo perfect mogelijk, puur eten omdat je anders je lichaam zou "vervuilen" met "troep". Dat zie ik bij veel veganisten met een eetstoornis(verleden) wel terug.
Plus het zwart wit denken: helemaal nooit een klein beetje van een dierlijk product eten omdat je je je dan meteen super rot gaat voelen. Gaat dat nog om ethiek, dat ene hapje yoghurt of de gram melkpoeder in het broodje waar je overheen las? Of is daar dan toch wat meer aan de hand?

Prima als je veganistisch kan eten zonder al te obsessief met eten om te gaan, maar om nou te zeggen dat er geen link is tussen eetstoornis en deze manier van eten, volgens mij wordt het dan toch tijd voor wat meer (zelf)reflectie.
Maria - Zaterdag 27 juli 2019 16:36
Heb dat ook vaak. Dat mensen heel zeker weten dat ik vegetariër ben. Kan vaak niet eens tegen dat vegetarische spul omdat dat vaak erg gekruid is en kan niet tegen kaas. Eet wel vooral (witte) vis en paar keer in de week vlees. Heb het gewoon nodig, voor de voedingsstoffen en om te aarden. Misschien dat dat het ook een beetje is. Dat fervente carnivoren er aardser uitzien. Als je er een beetje 'hemels' uitziet zal je wel veganist zijn.
anoniem - Zaterdag 27 juli 2019 17:23
Laboum, laat gerust je mening horen, maar om iedereen die wel vlees eet nou zo toe te spreken gaat een beetje ver. Sommigen (zoals ik) eten nou eenmaal vlees of vis om weer gezond te worden. Dat betekent niet dat ze niet aan het milieu denken of voorstander van dierenleed. Dit is niet de plek om helemaal los te gaan over dat iedereen vegetarier of veganist moet worden. Zoals in de blog: Iedereen mag zijn eigen keuze maken.
Laboum~ - Zondag 28 juli 2019 14:24
je kunt prima gezond zijn en worden zonder dat daar dieren voor hoeven te lijden, ik ben het er gewoon echt niet mee eens
Marleen - Maandag 29 juli 2019 14:33
Laboum, stop er nu eens mee.
Je hebt recht op een eigen mening maar alle anderen hebben dat ook. En je maakt het mensen onnodig moeilijk. Misschien ipv enkel aan de dieren te denken, ook eens wat milder zijn voor je medemens?
Anoniem - Zaterdag 27 juli 2019 17:31
Bedankt voor deze blog!

Ik ben geen vegetariër omdat dit echt vanuit mijn eetstoornis was en ik mijzelf dan alsnog dingen moet ontzeggen. Ik wil, als ik hersteld ben, gewoon overal met alles mee kunnen eten en dan niet aan beperkingen zitten. Het gevaar is ook dat het gaat dienen als identiteit. Als je onzeker bent en niet zo goed weet wie je bent, heb je de neiging geobsedeerd te worden, zodat je jezelf kunt zien als 'een veganist/vegetariër'. En daar je eigenwaarde uit haalt.

Zie zo vaak berichtjes op Instagram die naar mijn idee alleen maar bedoeld zijn om mensen een schuldgevoel aan te praten. Ik let echt wel op dier en milieu, in verschillende aspecten uit mijn leven, en eet echt niet elke dag vlees (en vaak biologisch) maar ik ben geen vegetarier en heb er geen behoefte aan om daarop veroordeeld te worden.

Ik vind dat iedereen zijn eigen keuze moet maken. Laten we elkaar vooral in zijn waarde laten.
Saskia - Zaterdag 27 juli 2019 18:37
Ik eet wel vlees, maar tegenwoordig wel een stuk bewuster.
Prue - Zaterdag 27 juli 2019 20:18
Dit vind ik nog steeds lastig. Gezien het milieu en dierenwelzijn vind ik dat ik vegetarier zou moeten zijn. Aan de andere kant wil ik voor mezelf na mijn eetstoornis geen voedselgroepen meer uitsluiten. Tussenweg is dat ik behoorlijk bewuste keuzes maak in wat ik eet en drink.
Astrid - Zaterdag 27 juli 2019 21:39
Wij ( m'n man, 2 kinderen en ik) eten wel vlees. Wel maken we hierin bewuster keuzes door bijvoorbeeld geen kilo-knallers te kopen en eten we het ook niet elke dag.
M - Zaterdag 27 juli 2019 22:24
Ik eet weinig vlees, maar af en toe wel omdat ik vanwege een ander vrij lastig dieet al weinig keuze en variatie heb. De meeste vleesvervangers kan ik niet eten en ik heb de keuzeruimte nodig. Maar ook als ik geen eetstoornis zou hebben zou ik wel beperkt vlees eten denk ik. Ik heb daar persoonlijk geen moeite mee.

Ik draag op mijn manier bij aan het milieu. Ik kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor voedingsmiddelen uit eigen land en niet voor uit Verweggistan geïmporteerde groente, fruit en aardappels. Ik let op waar ik mijn kleding koop, laat de auto zo veel mogelijk staan, probeer mijn afval te beperken en zoveel mogelijk te scheiden etc. En ik heb net zoveel respect voor mensen die dit niet doen, die doen misschien op een andere manier heel hard hun best om de wereld een stukje beter te maken, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. En weer andere mensen leven gewoon hun leven en dat kan al zwaar genoeg zijn. Wat mij betreft is het allemaal goed..

Eén ding weet ik zeker... van elkaar veroordelen om een overtuiging of gewoonte is de wereld nog nooit beter geworden! :-)
G. - Zaterdag 27 juli 2019 22:24
Topblog voor mij! Omdat je iets omschrijft wat - denk ik - best een paar mensen aan zal spreken. Een ander geluid verrijkt.

Ikzelf eet vrijwel nooit vlees. Mijn overwegingen zijn:
- minder milieu schadelijk willen leven (maar wat is wel goed..)
- geen aantrekking voelen tot het eten van vlees
- noten/bonen/tempeh oprecht heel lekker vinden
- praktisch: mijn lijf verteert vlees tegenwoordig niet echt meer
- gevoel: het voelt fijner geen vlees te eten.. omdat het een levend wezen was.

Volgens mij vindt niemand het " leuk " dat een dier sterft voor zijn of haar voedsel!
En, toch: kijk naar de natuur waar leeuwen zebra's eten. Vlees eten had en heeft voor sommigen mensen nog een functie. Ja, we weten inmiddels ook dat bepaalde andere voedingsbronnen als " vlees " kunnen dienen. Maar.. een cultuur/gewoonte/habbit verander je niet 1,2,3.

En general:
Ik hoop dat we "mild" kunnen blijven naar elkaar in hoe we op elkaar reageren. Elkaar kunnen inspireren, elkaar echt kunnen horen/kunnen luisteren. Dat we de energie spenderen aan samen iets moois opbouwen of veranderen ipv elkaar affakkelen.

.. ehm: amen ;)

Thanks Hannah!
Banana - Zondag 28 juli 2019 00:22
Alle "bewuste" keuzes richten zich op milieu en niet op dierenwelzijn.
Bijv. Die "multi" koeien. Als je eroverna denkt. Hoe zuur is het dan dat een dier eerst 4-6 kaar uitgebuit is, onvrijwillig zwanger gemaakt is, wilde een ander woord gebruiken maar dat ligt hier vast gevoelig, en dan als "dank" naar de slacht gaat omdat ze niet genoeg melk meer produceert.

Ik ben veganist, 2+ jaar nu. Heb een eetstoornis. Maar de stap om plantaardig te gaan eten was spannend en juist niet iets wat als veilig voelde. De dingen los van het eten waren minder moeilijk. Het zorgde ervoor dat ik van de nutri af kwam, meer varieerde en uiteindelijk losser eet.

Zeker afgelopen week en nogsteeds met deze hitte doet het extra pijn. Want omdat mensen zo graag "gewoon" vlees eten gaat transport gewoon door. Ondankd verbod. Want tja, vraag en aanbod en geld is belangrijker.

Wij als mensen staan niet boven andere dieren, de meeste mensen zouden niet hun eigen dier kunnen slachten. De meeste mensen schelden anderen van andere vulturen uit wanneer ze honden, katten oid eten. Terwijl die beestjes voor hen niet anders zijn dan kippen, varkens, schapen en koeien hier.
In eetstoornisherstel en sws moet je jezelf niet wegcijferen of beperken. Maar als mensen nou eens stoppen met het als beperkingen of restricties zien. Kijk naar wat er wél kan. Vlees, zuivel, ei is maar zo'n klein deel en er zijn tegenwoordig overal wel alternatieven voor. Sommige smaken niet, maar veel wel en worden steeds beter. Strooi kala namak op je avocado of scambled tofu voor eismaak, ik elke vriezer van de supermarkt is wel vegan ijs te vinden. Plantaardige echte burgers vliegen je om de oren.

Waarom ervoor kiezen om dieren én de aarde meer pijn te doen wanneer het anders kan?
Lindatje - Zondag 28 juli 2019 00:41
Je betaald letterlijk mensen voor t doodmaken van n levend wezen en dan ga je t dode lichaam opeten. Dat is niet ‘gewoon’. Als we dit bij mensen zouden doen zouden we ook niet zeggen: “oh maar ik wil mezelf niet onthouden van mensenvlees dan beperk ik zon grote voedselgroep”. Waarom vinden we dat bij andere dieren wel gewoon en normaal. En daarbij: alleen omdat iets normaal gevonden wordt of omdat t nu eenmaal de standaard is van de cultuur betekent nog niet dat t zomaar moreel oke is. Vroeger was slavernij ook normaal maar t was toen fout en nu nogsteeds. Dieren martelen en vermoorden is niet goed te praten met het is gewoon en normaal!
Lindatje - Zondag 28 juli 2019 00:44
Ik vraag me trouwens af wat je denkt te doen voor dierenwelzijn dan? En of je werkelijk denkt dat je n dierenvriend bent? Je kan niet zomaar zeggen oh ik vind t oke dat ik deze kip en deze koe vermoord want ik doe iets anders wat wel goed voor andere dieren. Uberhaubt wat dan? En zelfs al zou je 1000 dieren redden dan nog praat dat niet goed dat je n ander dier dood terwijl je zoveel andere dingen kan eten
Mimosa - Zondag 28 juli 2019 08:33
Oef. Pittige blog waarbij ik beide kanten voel. Ik haak ook op "omdat ik er zin in heb", omdat het daarmee voelt alsof een hedonistische behoefte boven dierenleed wordt gesteld. Dat raakt me.

Tegelijkertijd weet ik dat de wereld oneindig veel complexer is dan mijn moraliteit op dit vlak. Immers, draag ik dan op geen enkele wijze bij aan dierenleed? (Helaas, maar nee). Draag ik dan niet op de een of andere manier nog bij aan een verziekte industrie (hetzij de bio-industrie, de kledingindustrie, de chocoladehandel, het gebruik van palmolie, met het vliegtuig op vakantie etc etc etc). Antwoord: ja, dat doe ik. Waarschijnlijk net als velen hier.

Uiteindelijk heb ik te kiezen wat voor mens ik wil zijn. Mijn gedrag en mijn waarden op één lijn te brengen, zodat ik de mens ben die ik wil zijn. Net als wij allemaal.

"May your choices reflect your hopes, not your fears."
L:) - Zondag 28 juli 2019 09:33
Ik heb geen enkel probleem met vlees eten. Af en toe eet ik ook een stukje biologische kip uit eigen boerderij.

Ik zie alleen vegetarisch eten niet als restrictie, eerder als uitdaging. Tuurlijk je eet geen vlees, maar er gaat vaak een hele wereld open van noten, zaden, vergeten groentes en het op smaak brengen van maaltijden voor je open. In mijn ervaring kan dat ook heel positief voor een eetstoornis werken.

Ik laat iedereen in zijn waarde betreft wel of niet vlees eten. Echter is er wat mij betreft geen enkele manier om bio-industrie goed te praten. Mishandeling voor geld, dat kan nooit goed gepraat worden. Vooral bij een intelligent wezen als een varken. Eigenlijk is dat dier flink de klos in vele landen, vanwege zijn uiterlijk en dergelijke.
Absurd niet?

Wilma - Zondag 28 juli 2019 11:47
Haha je doet net of moetje je excuses aanbieden voor het eten van vlees. Je hoeft je niet te verantwoorden hoor, het is gewoon legaal 😂
Astrid - Zondag 28 juli 2019 14:39
Dat gevoel krijg ik dus ook regelmatig.
Marleen - Maandag 29 juli 2019 07:30
Ik ben zelf wel vegetariër maar ik herken het gevoel heel erg. Als je de reacties hier al leest... Ipv respect en begrip voor mekaars situatie op te brengen wordt er omwille van die heilige vrije meningsuiting op los geoordeeld dat het geen naam meer heeft. Ik zou bijna vlees gaan eten om me te distantiëren van mensen met dit soort houding...
Ik hou van dieren maar ik hou ook van mensen. En als door mijn mening over dierenleed mensen zichzelf ziek maken, dan heb ik allesbehalve hogere morele standaarden.
Safira - Zondag 28 juli 2019 14:00
Het is best lastig om vegetariër of veganist te zijn. Ga je uit eten, kun je vaak maar kiezen uit 2 gerechten. Op feestjes moet je van alles voorbij laten gaan omdat worst populair is.

Als ik zelf kook, doe ik lekker geen vlees. Dieren hoeven niet speciaal voor mij te worden gedood.
Maar als ik ergens iets met vlees krijg voorgeschoteld dan neem ik dat beleefd aan en geniet lekker van de smaak. Want ik vind vlees erg lekker, maar beseffend dat het een dood dier is koop ik het zelf niet.
Marleen - Maandag 29 juli 2019 07:32
Ik vind dit best wel meevallen eigenlijk.
Toen ik 20 jaar geleden veggie werd was het echt moeilijk maar nu zijn er meestal wel meer alternatieven.
Daan - Zondag 28 juli 2019 17:47
Wat een heftige reacties! Ik denk zelf dat het veel beter werkt om het hier op een normale, volwassen toon over te hebben dan om elkaar voor vanalles uit te gaan maken. En dapper om hier over te schrijven, aangezien een groot deel van de andere proud leden ook geen vlees eet is dit misschien een moeilijk onderwerp.

Anne - Zondag 28 juli 2019 22:43
Mee eens. Ik ken mezelf en als iemand tierend en scheldend zegt dat ik A moet doen dan doe ik sowieso B. Denk dat ik hierin niet de enige ben. Boos worden en kleineren werkt alleen maar averechts.

Persoonlijk eet ik thuis voornamelijk vleesvervangers, maar wil buiten de deur nog wel eens vlees eten. Of als het in een 'too good to go' box zit (eten dat supermarkten en winkels aanbieden voor een prikkie omdat het anders weggegooid moet worden).
anillen93 - Zondag 28 juli 2019 18:54
Maar 1 kip geeft maar weinig kilo vlees, voor 1 rund moeten heeeeel veel kippen sterven. Ik ben al 20 jaar vegetarisch maar mijn vriend eet wel vlees. Ik vind nl ook dat je geen waarde oordeel moet hebben over iemands eetpatroon. Gezond,ongezond,suiker,suikervrij, vegan, vega of vlees. Láát iedereen het zelf bepalen en laat het oordelen achterwege....
w - Maandag 29 juli 2019 17:29
We moeten de gangbare landbouw niet 'bijna gelijk' gaan stellen qua milieubelasting. Hier kan ik met mijn gedachten niet bij. Weet je wel hoeveel gif er gespoten moet worden om een groen grasland te verkrijgen. Monsanto/Bayer vaart er wel bij. Als er genoeg land is en dus vooral minder mensen kunnen alle dieren gewoon vrij in de natuur lopen en is het vanzelfsprekend biologisch. Als je er dan eens een keer één snel van doodt en opeet met heel veel mensen in één dag dus,zonder het nog te hoeven koelen en verwerken in milieubelastende bakjes, ed. heb je dan een feestje met de mensen en heeft het dier iig het dier kunnen zijn wat in de bedoeling lag van moeder natuur. Maar laten 'we' aub niet denken dat de gangbare landbouw 'ok' is, want die kan niet veel langer stand houden op deze manier, kijk naar hoe alles nu al verdroogt. Biodiversiteit kan in theorie miljoenen jaren voort. We leven in een gevarenzone op dit moment. Als mensen ook nog zo ver van de natuur blijven staan, voorspel ik grote rampen helaas.. Men weet kennelijk niet meer, is zo ver van de natuur verwijderd, dat de rampen die gaan komen, hen alleen nog maar werkelijk wakker kunnen schudden. Ondertussen, moeten de mensen die het beste wilden en voorstelden, maar met hun theorie er niet door heen komen bij de gangbare ideeën, het allemaal maar aanzien, hoe het verprutst wordt op dit moment.
F - Maandag 29 juli 2019 19:54
Is het niet gewoon beter om de bevolkingsgroei tegen te gaan. 1 kind politiek. Er zijn gewoon te veel mensen dat heeft gevolgen
Renate - Maandag 29 juli 2019 22:56
Fijne blog Hannah en dapper dat je deze keuze voor jezelf durft te maken. Ik sta er net zo in. Het voelt nu niet goed om alle vlees te laten staan omdat ik dat nu nog niet los kan zien van mijn eetstoornis(verleden). Hoe ik dit verwoord laat wel zien dat het nog een lastig punt is. Ook ik maak steeds bewuster keuzes en wil dit in de toekomst denk ik ook meer gaan doen. En inderdaad tot doe ik op andere vlakken ook mijn best voor het milieu. Heel helpend hoe je jouw worsteling hiermee met ons deelt. En dat het oké is om achter je keuze te gaan staan, want ja het is jouw en mijn keuze.
E. - Dinsdag 30 juli 2019 05:07
Ik kan niet veganistisch of vegetarisch eten omdat mijn darmen deze voeding echt niet goed verdragen plus allergie.
Iedereen is niet hetzelfde en ieder lichaam is niet hetzelfde.
ik denk dat voedselproductie ook aangepakt kan worden door overbodige dingen,snacks drank ,luxe eetwaren en dergelijke minder te produceren/gebruiken .En dat mensen eten weer als een noodzakelijkheid gaan bekijken in plaats van als entertainment of status symbool .(nieuwste trends,gezondste van het gezondste,functional foods etc)Het lijkt nu vaak alsof het elke dag feest moet zijn en dat lijdt toch ook tot overproductie en het is niet normaal ! Die afwasbare rietjes en bekers zullen ons echt niet redden !!!
Ik houd heel veel van dieren,maar je kunt ook wanneer je vlees of vis eet bijvoorbeeld dankbaar zijn voor het dier dat ervoor gezorgd heeft dat jij nu kunt leven en dan ook met de kracht en de energie die je krijgt iets goed doen.Niet gedachteloos en als vanzelfsprekend vinden dat je elke dag eten op je bord hebt,maar voor alles dankbaar zijn,ook je groente of granen of bonen ,wat het ook zijn moge.
Ik eet zelf bijna nooit vlees of vis,maar wil het voor mijn gezondheid in ieder geval een tijd gaan doen,een beetje, af en toe.
Alles is zo uit zijn proporties gegroeid,terug naar de basis zou ons denk ik heel goed doen ! Het doet mij ook verdriet dat mensen zo slecht met alles omgaan.Niet alleen met het eten,maar verkeer,massatoerisme,overdaad op alle vlakken en nooit is het genoeg,er moet altijd meer en meer zijn en komen.Of de mensen het nou willen of nodig hebben,dat doet er niet toe.Het heet HEDONISME
.En ik vind het vreselijk om te zien.
Natuurvolken hebben altijd vlees gegeten , gejaagd en gevist omdat het natuurlijk was,zij hadden het nodig,maar zij leefden in harmonie met de natuur ook al aten zij dierlijke producten.Het was niet ideaal en het leven was zwaar ,maar de aarde maakte het VEEL beter dan nu.
E. - Dinsdag 30 juli 2019 05:24
De technologie en de zonnepanelen gaan ons niet redden ,en nee de vegaburgers helaas ook niet ben ik bang .
Piet - Dinsdag 30 juli 2019 15:05
Complete bs vol onwaarheden en manipulatie
.... Een door de vlees industrie gesponsord/ingefluisterd stukje, om jou goed te laten voelen bij de moord en consumptie van dieren leed....
Jessie - Dinsdag 30 juli 2019 19:14
Sorry maar ik respecteer iedere keuze maar je kan niet pretenderen van dieren te houden en ze vervolgens opvreten, dan ben je een hypocriet!
F - Dinsdag 30 juli 2019 23:19
Gebruik je wel medicijnen dan? Deze zijn meestal op dieren getest en dat is pas leed!
Senada Kopic - Vrijdag 2 augustus 2019 09:54
Je bent een derenvriend of een direneter...