Ik kan niet zoveel eten

 

Toen ik voor het eerst de basis eetlijst onder mijn neus geschoven kreeg, wist ik niet wat ik zag. Ik vond het zo ontzettend veel. Eten mensen dit werkelijk allemaal op een dag? Tegenwoordig vind ik het niet zo gek veel meer, maar toen was ik echt het tegenovergestelde gewend. Los van het feit dat ik dat het doodeng vond, leek mijn lichaam het ook niet gewend te zijn. Ik zat heel snel vol en werd vaak misselijk van eten. Dit maakte het heel ingewikkeld. Mijn lichaam kon niet meer tegen eten. Die bevestigde mijn angst alleen maar meer: het is vast teveel! Hoe ga je daarmee om?

Je lichaam moet wennen

Na een hele tijd heel weinig eten en veel afvallen lag de eetlijst me letterlijk en figuurlijk zwaar op de maag. Mijn lichaam was niet meer gewend om zulke grote porties te eten. Mijn maag had zich aangepast aan de kleine hoeveelheden. Hierdoor konden twee boterhammen er al voor zorgen dat ik propvol zat. Dit vond ik best wel beangstigend. Mijn lichaam gaf toch aan dat het genoeg was? Waarom zou ik dan dooreten? Dooreten zou betekenen dat het teveel was en dat ik aan zou komen.

Aankomen zou ik inderdaad, maar dat was ook de bedoeling. Dat doel vergeet je nog wel eens als de eetstoornis hard aan je trekt. Het is juist goed om aan te komen als je ondergewicht hebt. Eng is het wel, maar probeer dat bespreekbaar te maken. Er is namelijk een reden dat je dat eng vindt, maar die reden komt honderd procent zeker vanuit de eetstoornis. Ook spelen de achterliggende oorzaken hierbij een rol. Soms is dat heel duidelijk, maar soms is dat ook heel onbewust. Juist door die gevoelens onder ogen te komen en ze uit te spreken, kan je ermee leren omgaan. Bovendien zag ik aankomen gelijk aan dik worden, maar zo zit het natuurlijk niet. Ik kon nog kilo's aankomen, terwijl ik dan nog lang niet dik zou zijn. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan.

Het kan dus goed zijn dat de ophoging van je eetlijst als teveel voelt. Niet alleen voor je hoofd, maar ook voor je lijf. Je lichaam moet er weer aan wennen. Geef het die kans. Om het iets makkelijker te maken kan je bijvoorbeeld beginnen met de wenlijst in plaats van de basis eetlijst. Deze kan je dan stukje bij beetje ophogen, maar het is helaas ook iets waar je nu eenmaal doorheen moet. Als je maar weet dat het niet betekent dat je nu te veel eet, maar dat het is omdat je eerst te weinig at. Dat je lichaam hier ook weer aan gaat wennen, dus dat het niet voor altijd zo zal voelen. Dat het aankomen juist iets positiefs is en niet gelijk staat aan dik worden.

De invloed van angst

Je lichaam moet weer aan het eten wennen, maar het lichamelijke ongemak dat je ervaart kan ook een mentale oorzaak hebben. Zo kan stress, angst en spanning ook zorgen voor misselijkheid of een vervelend gevoel in je buik. Spanning kan ervoor zorgen dat het lastig is om nog een hap door je keel te krijgen, zelfs al heeft je lichaam de voeding hard nodig. Als jij dus erg gespannen bent over het feit dat je weer moet eten of over iets anders, is het niet gek dat je daar lichamelijk last van kan hebben.

Ben jij gespannen als je moet eten? Waar komt die spanning dan vandaan en hoe zou je het kunnen verminderen? De één heeft baad bij ademhalings- en ontspanningsoefeningen, terwijl de ander liever afleiding zoekt. Ook kan het relativeren van je angsten de spanning helpen verminderen. Het kan ook helpen om samen te eten, zodat je er niet alleen voor staat. Kijk wat voor jou het beste werkt om die spanning wat te laten zakken. Soms is het niet in z'n geheel mogelijk om weer rustig te worden, maar bedenk je dan dat elke keer dat je iets doet, het weer een beetje makkelijker wordt. Zo ook het volgen van een eetlijst. Het kan helpen om te kijken naar wat je eerder ook moeilijk vond, maar nu toch gewoon kan doen. Een bewijs dat je daarin kan groeien.

Het Refeeding Syndroom

Stug doorgaan met het ophogen van je eetlijst dus? Gewoon door-eten, ook al schreeuwt alles in je lijf 'nee'? Ja en nee. Ik ken mensen bij wie dit juist goed was. Ook de Minnimaud methode wordt door mensen als succesvol ervaren. Bij deze methode eet je minimaal 3000 - 3500 kcal per dag zonder te sporten of wegen. Best een pittige omslag dus, maar je pakt het wel met grote stappen aan. Je kan er maar vanaf zijn... Voor sommigen is dit heel helpend! Aan de andere kant zou je ook last kunnen krijgen van het refeeding syndroom. Zoals in deze blog wordt uitgelegd, kan je ziek worden wanneer je ondervoed bent en te snel je voeding ophoogt.

Je kan last krijgen van een te laag fosfaat-, kalium- en magnesiumgehalte in het bloed. Je kan last krijgen van een tekort een vitamines (met name B12), het vasthouden van vocht of zelfs hartfalen. Hoe dit precies in z'n werk gaat kan je lezen in deze blog. In principe kan iedereen die weer normaal gaat eten na een periode van te weinig eten hier last van krijgen, maar het grootste risico ligt bij de mensen met een zeer laag lichaamsgewicht (<70% van het ideale gewicht) en mensen die heel snel zijn afgevallen. Dit klinkt misschien heel eng, maar gelukkig weten behandelaren hier veel vanaf en houden diëtisten hier ook rekening mee tijdens het ophogen van je eetlijst. Door het checken van je bloedwaarden kunnen ze in de gaten houden of je hier wel of geen last van hebt. Het risico op het Refeeding Syndroom is overigens het grootst in de eerste twee weken dat je je eetpatroon weer oppakt. Daarna wordt het alleen maar minder.

Praktische tips

Wat voor de één werkt, werkt voor de ander misschien niet zo goed en andersom. Probeer daarom je eigen weg te vinden en overleg alles goed met je behandelaren. Een eetstoornis is een psychische ziekte met lichamelijke gevolgen, dus zorg op beide vlakken goed voor jezelf. Hier nog wat praktische tips voor wanneer je het lastig vindt om je eetlijst op te hogen. Of dat nou vanwege fysieke of emotionele redenen is:

♥ Werk samen met een diëtist/arts/psycholoog
♥ Maak gebruik van een (voor jou opgestelde) eetlijst
♥ Zijn de porties te groot? Neem dan meerdere kleine porties
♥ Durf je niet meer porties te eten? Kies dan voor vollere producten
♥ Geef je lichaam en hoofd de tijd
♥ Zoek afleiding tijdens het eten
♥ Doe ontspanningsoefeningen
♥ Relativeer je angsten
♥ Stel al je vragen als je die hebt. Er bestaan geen stomme vragen!
♥ Praat erover

Hoe ga jij hiermee om?

fotografie: alan labisch

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Esther - Donderdag 16 januari 2020 19:36
Hele helpende blog nu! Ik doe weer een poging om meer te eten en dat snel vol zitten is echt herkenbaar. Dat maakt het wel lastig om me aan m'n lijst te houden maar deze blog helpt me om door te zetten, thanks!
Anoniem - Donderdag 16 januari 2020 19:55
Ik heb juist het tegenovergestelde... als ik eet dan krijg ik juist meer en meer honger!!
Ik - Vrijdag 17 januari 2020 08:05
Had ik ook hoor! Ik had het gevoel dat ik wel kon blijven eten. Uiteindelijk is dit helemaal goed gekomen en kan ik nu eten waar ik zin in heb, dus hopelijk helpt dat jou ook :)
anoniem - Vrijdag 17 januari 2020 16:57
Dat is geruststellend! Ik val steeds weer terug op de eetstoornis omdat ik misschien liever restrictief ben dan eetbuien en zo :( erg hè... schaam me erg! Maar dit is zeker geruststellend
Irene - Team Proud2Bme - Dinsdag 21 januari 2020 09:06
Herkenbaar dat je liever restrictief bent dan last hebt van eetstoornissen. Dat oordeel is ook heel eetstoornis-eigen denk ik. Nadat ik eerst last had van restrictief eten, kreeg ik later juist last van eetbuien. Dat vond ik super lastig, maar het een is niet ‘beter’ dan het ander. Daarover schreef ik deze blog: https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Doorslaan_in_eetbuien

Liefs
Anna - Vrijdag 17 januari 2020 18:38
Ik heb juist dat ik graag meer zou willen eten maar mijn verbranding erg achterblijft en ik snel aankom. Heb met meerdere coaches en dietisten gewerkt maar krijg mijn metabolisme niet omhoog. Ik heb geen eetstoornis (meer) maar merk dat ik hierdoor soort van gedwongen word om op mijn voeding te letten zodat ik geen overgewicht krijg.