De MinniMaud methode voor eetstoornissen

 

Op het forum zijn veel reacties gekomen over de MinniMaud richtlijnen. Dus een goede reden om hier eens wat meer over te weten te komen. Op het internet vind je informatie via de website youreatopia. Op de Nederlandse websites kan je er niet veel over terugvinden. Blijkbaar is het een methode waarvan de richtlijnen zijn gebaseerd op zowel de Maudsley methode en de Minnesota Starvation Experiment. De benaming MinniMaud is op beide gebaseerd.

De Minnesota Starvation Experiment is een experiment uitgevoerd in de jaren 1944-1945 en heeft belangrijke inzichten opgeleverd voor de behandeling van Anorexia Nervosa. De Maudsley methode is een systeem gerichte benadering voor de behandeling van Anorexia en Boulima.

kcal calorieen

De richtlijnen van de MinniMaud methode zijn voor het herstel van de restrictieve eetstoornissen. Dus niet alleen anorexia nervosa maar ook boulimia nervosa en orthorexia. Ze noemen ook een variant die ‘anorexia athletica' wordt genoemd, een subtype van Anorexia welke niet officieel is vastgelegd, maar waarbij obsessief gesport wordt.

De volgende richtlijnen worden aangehouden:

 1. Eet iedere dag een minimale intake geschikt voor jouw leeftijd, lengte en geslacht. Het is dus echt een minimale intake en je wordt aangeraden om meer te eten dan dit.
 2. Weeg jezelf niet.
 3. Sport niet.

Naast het opvolgen van deze richtlijnen en het herstellen van je gewicht en je lichamelijke conditie wordt gesteld dat ook de angst die opkomt door het eten een onderdeel van je behandeling moet zijn. Ze stellen verder dat je niet genezen bent door het herstellen van je gewicht. Dat je eetprobleem ofwel actief is, of in remissie maar nooit helemaal genezen is. Voor een robuuste en permanente remissie is het belangrijk dat je de angst die opkomt bij het eten aangaat.

kcal calorieen

De voedsel intake richtlijnen:
Intake van minimaal 2500 kcal voor herstel

 1. Wanneer je een vrouw bent van 25 jaar oud of ouder met een lengte tussen de 152.4 tot 173 cm) en,
 2. Je menstruatie is gestopt en/of,
 3. Je andere symptomen ervaart van ondervoeding: kouwelijkheid, vermoeidheid, afwezig gevoel in je hoofd, haaruitval, broze nagels, doffe huid en/of,
 4. Zelfs als je ondergewicht hebt of hebt gelijnd voor een korte periode (paar maanden) zijn deze richtlijnen van toepassing. Onthoud dat ondergewicht relatief is met betrekking tot je lichaams optimale gezonde gewicht en niet enkel gebaseerd is op een klinische meting.

Intake van minimaal 3000 kcal voor herstel

 1. Wanneer je een vrouw bent jonger dan 25 jaar oud met een lengte tussen de 152.4 tot 173 cm) of een man ouder dan 25 jaar met een lengte tussen de 162.5 en 1.83 cm en,
 2. Je menstruatie is gestopt en/of,
 3. Je andere symptomen ervaart van ondervoeding: kouwelijkheid, vermoeidheid, afwezig gevoel in je hoofd, haaruitval, broze nagels, doffe huid en/of,
 4. Zelfs als je ondergewicht hebt of hebt gelijnd voor een korte periode (paar maanden) zijn deze richtlijnen van toepassing. Onthoud dat ondergewicht relatief is met betrekking tot je lichaams optimale gezonde gewicht en niet enkel gebaseerd is op een klinische meting.

Intake van minimaal 3500 kcal voor herstel

 1. Wanneer je een man bent, jonger dan 25 jaar oud met een lengte tussen de 162.5 tot 183 cm of een vrouw met jonge kinderen.
 2. Je menstruatie is gestopt en/of,
 3. Je andere symptomen ervaart van ondervoeding: kouwelijkheid, vermoeidheid, afwezig gevoel in je hoofd, haaruitval, broze nagels, doffe huid en/of,
 4. Zelfs als je ondergewicht hebt of hebt gelijnd voor een korte periode (paar maanden) zijn deze richtlijnen van toepassing. Onthoud dat ondergewicht relatief is met betrekking tot je lichaams optimale gezonde gewicht en niet enkel gebaseerd is op een klinische meting.

kcal calorieen

Als je langer bent dan de richtlijnen hierboven neem dan 200 calorieën extra bij de richtlijn die overeen komt met jouw leeftijd en geslacht. Ben je kleiner dan de richtlijnen zoals hierboven aangegeven dan kan je 200 calorieën minder nemen. Bedenk wel dat dit minimale adviezen zijn. Meestal moet er meer gegeten worden tijdens het energie herstel van je lichaam.

Visie over deze methode:
Ieder kan zijn eigen mening vormen over deze methode en de bijbehorende richtlijnen. Over het algemeen zal iedere methode of behandeling van ondergewicht gewichtsherstel als doel hebben. Om aan te komen tot een gezond gewicht zie je in klinieken of andere instellingen dat er vaak een aankomlijst nodig is met ongeveer dezelfde aantal kcal per dag als in de hierboven genoemde richtlijnen.

Verder is het belangrijk bij een behandeling van een eeststoornis dat dit een evidence-based treatment is. Wat is evidence based? Even kort door de bocht: Evidence based werken (EBW) houdt in dat de behandelingen op grond van wetenschappelijk onderzoek zijn gebaseerd en hier het beste resultaat van wordt verwacht. De Maudsley methode is een voorbeeld van een evidence based behandeling.

Wat vind jij van deze methode?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xchanel - Vrijdag 25 april 2014 13:14
Ik vind dit best een goede methode. Naar mijn mening wil gewicht niets zeggen over hoe je lichaam eraan toe is, maar de juist de symptomen wel. Herstel gaat van binnenuit
Vivienne - Vrijdag 25 april 2014 14:12
wat een onzin! echt alleen maar meer en extra eten? Dat is toch niet genoeg, er moet zeker ook een vorm van therapie bij kijken.
Liv - Vrijdag 25 april 2014 14:55
@Vivienne
Waar zie jij staan dat je er geen therapie bij nodig hebt? Je kunt deze methode gewoonin je eentje of met begeleiding in de vorm van therapie volgen..

Ik wilde nog even iets aan toevoegen aan het lijstje met redenen waarom je deze methode zou volgen. Ik heb zelf een gezond gewicht maar word niet ongesteld, maar de grootste reden dat ik deze richtlijnen volg is om van mijn eet-obsessie en angsten af te komen. Heb vrij veel gelezen over deze methode en weet dat er vele anderen zijn die dat ook om deze reden doen. Door mezelf toe te staan dat ik MINIMAAL 3000kcal binnen mag krijgen op een dag, zit ik niet meer zo ontzettend vast aan die angst om over de "aanbevolen 2000" te gaan. Door een minimum te hebben en niet een maximum, ben ik veel vrijer wat betreft eten geworden. Spontane dingen eten is niet meer eng omdat ik daardoor niet langer hoef te compenseren met bijv andere tussendoortjes. Die vrijheid rondom eten had ik niet kunnen ervaren als ik Minniemaud niet was gestart. Natuurlijk kom je er door wel aan, maar deze methode hanteert ook de setpoint theorie aan, iets wat ik gemist heb in deze blogpost. Door 3000 te eten zul je in het begin snel aankomen en je setpoint misschien overschieten, maar als je doorgaat zul je zien dat je lichaam teruggaat naar je setpointgewicht.
Sorry voor deze lange reactie maar wilde nog even wat extra duidelijk maken.
S. - Vrijdag 25 april 2014 15:03
''Over het algemeen zal iedere methode of behandeling van ondergewicht gewichtsherstel als doel hebben.''

Dit is nu net niet hét doel...
Wel goed dat er eens aandacht aan wordt besteed hier.

fiscalistje - Vrijdag 25 april 2014 15:43
Wat ik me afvraag is of de diëtiste het er mee eens is dat 2000 kcal te weinig is als referentie van wat een vrouw nodig heeft, zoals staat op die Engelstalige site. En dat dit dus 2500/3000 zou moeten zijn. Bent u het daar mee eens?
yunqi - Vrijdag 25 april 2014 17:05
Super dat er nu ook een blog over is geschreven. Ik doe de methode al een tijdje en ik ben het er ook echt mee eens dat het werkt. Fijn dat het nu duidelijk wordt omschreven en ik hoop dat hierdoor meer mensen de stap durven te zetten!
Miauw - Vrijdag 25 april 2014 18:00
Ik vind deze behandeling alleen aansluiten bij anorexia en niet echt bij boulimia. Als ik 3000 kcal per dag ga eten heb ik in no time overgewicht. Recoveren wil ik wel, dik(ker) worden niet.
Moo, - Vrijdag 25 april 2014 20:27
@Miauw Deze methode is ook voor mensen met boulimia. Waarom zou het alleen voor Anorexia zijn? Omdat die ondergewicht hebben? Het is namelijk de bedoeling dat ze doorgaan met 3000 kcal eten ookal zijn ze op het minimum gezond gewicht (: Dus kun je ook 'starten' met deze methode op een gezond gewicht, of een 'overgewicht'.
X - Vrijdag 25 april 2014 20:47
Dietiste,
Ik vroeg mij af wat uw mening/standpunt is over deze methode?
Raadt u het aan/af?
Ook als je minder eet met de genoemde minimale intake, en toch aankomt?
sindy - Vrijdag 25 april 2014 21:14
@X, mee eens; Jammer dat er geen standpunt/mening wordt gegeven. En wat als je groter bent, bijv 5cm v.s. 15 cm (188cm) wat dan? Wat is de precieze rekenmethode?
@x @sindy - Vrijdag 25 april 2014 21:24
volgens mij staat er toch duidelijk aan het einde een visie vd dietist.
X - Vrijdag 25 april 2014 21:53
Boulimia is toch geen restrictieve eetstoornis?

Ik weet niet wat ik ervan vind. Ik kan me me vinden in de calorieën maar denk dat sporten juist goed kan zijn (als je het niet overdrijft)
S. - Vrijdag 25 april 2014 23:44
Nou, als je geneest van anorexia, wordt je lichaam echt niet blij van sporten. Heb het op het forum ook vaker gelezen en ik had het zelf ook, vijf minuten lopen was haast al te zwaar.

En de mening van de diëtiste heb ik ook gemist. Want zeggen dat iedereen z'n mening erover mag hebben is leuk, maar dan weet ik nog niet hoe de diëtiste er zelf over denkt.
@X @Miauw @S - Zaterdag 26 april 2014 08:56
Deze methode is wel degelijk ook voor mensen met boulimia! Dit staat uitgebreid uitgelegd op de site van deze methode, Your Eatopia, in een blogpost onder de naam "Bulimia? Yes, You Too".

En S, op het moment dat je groter bent dan de genoemde richtlijnen, moet je 200 bij je minimium optellen.

Ik hoop dat jullie naar deze methode zullen kijken en ook naar de mensen die deze methode al volgen. Ik ben er nu ook al een tijdje mee bezig en ik moet zeggen dat het me heel erg bevalt.
Rachel - Zaterdag 26 april 2014 09:54
ik had iets meer verwacht hiervan.. de dietiste zei op het forum dat ze er een blog over zou schrijven, maar eigenlijk is het gewoon een vertaling van youreatopia :(
@ ^ (S.) - Zaterdag 26 april 2014 13:23
Ja snap ik, maar dat is toch geen mening? Of wat bedoel je precies? Ik heb de methode zelf ook gedaan en 't beviel mij goed.
m - Zondag 27 april 2014 12:05
Ik zou het onwijs graag willen durven dit... maar ben net van overgewicht terug op gezond gewicht gekomen. Mijn eetpatroon is nog steeds niet goed met afwisselend eetbuien en weinig eten. Iemand hier ervaring mee die toch deze methode is gaan volgen? Wil zó graag van het obsessieve eetgedrag en gedachten af maar ben bang om weer te zwaar te worden. Daar heb ik ook aanleg voor dus hoe werkt dat dan?
Emma - Maandag 28 april 2014 12:18
Haha, ik deed bijna al de minnimaud methode zonder dat ik het wist.
Nouja, ik weeg wel, maar dat is heel soms, en alleen om te kijken of ik niet afval.
Ik eet iedere dag meer dan 4000 kcals, en sport nauwelijks (2 minuten fietsen naar de supermarkt bijvoorbeeld). Ik kom niet aan hiervan, erg frustrerend..
C - Maandag 28 april 2014 22:53
Bedenk je goed: als je boulimia hebt, en je hebt dus eetbuien die dusdanig groot zijn, en je zou dit optellen bij de inname van de rest van de week, dan kom je wellicht hoger uit dan 3000 per dag. Dan kan je dus inderdaad beter 3000 per dag eten, geen eetbuien meer hebben. Lijkt mij een stuk gezonder en beter voor je lichaam.
B. - Maandag 28 april 2014 23:19
Inderdaad, en ook bij boulimia raakt er van alles beschadigd in je lichaam.
Melissa - Dinsdag 29 april 2014 13:08
Ik vind het wel een interessante methode, maar tegelijk super eng.
Men zegt vaak dat je lichaam automatisch meer gaat verbruiken en dat je er uiteindelijk zelfs stabiel van kan blijven op ondergewicht en dus vervolgens nog meer moet eten. Is dat echt zo? Hoe waarschijnlijk is dat?
Myra - Dinsdag 29 april 2014 15:41
Ik heb deze methode ook gedaan, voor mij werkte het heel goed.
Doordat ik zoveel at kwam er geen ruimte voor mijn eetstoornis,
en mijn bewegingsdrang ging ook weg, omdat ik toch al de gedachte had, ik kan toch geen 3000 calorieën verbranden.
Op het begin ging het aankomen heel snel bij mij, maar daarna
ging het echt veel langzamer en begon mijn gewicht te schommelen.
Ik heb het idee dat het nu aan het stabilizeren is. Wel op wat minder calorieën
Gabi - Dinsdag 30 december 2014 13:30
@melissa zelfde vraag..

Gerefereerd aan dit bericht zou ik dus meer dan 3200 calorieen moeten eten, terwijl ik met mijn lijst van 2000 al genoeg aankom.. Ik ben zo bang dat ik dan plotseling een kilo per week ga aankomen.. Kan iemand me misschien uitleggen wat het met jouw heeft gedaan? Xx
me - Donderdag 26 maart 2015 10:35
voooral die man van jonger dan 25 jaar bij wie de menstruatie is gestopt.. erg geloofwaardig xD
L - Zaterdag 15 augustus 2015 22:51
Maar met minniemaud , hoe tellen jullie dan? Is het de bedoeling dat je de kcal van alles wat je eet optelt tot je aan je 3000 zit? Of hoe gaat dat dan? En dan klopt de adhd toch niet van 2000 kcal per dag?
Wiet - Zaterdag 22 augustus 2015 23:36
Op instagram kom ik veel profielen tegen van meiden die aan Minnie maud doen. Heel super dat zij het gevecht zo aangaan, inspirerend ook.
Maar er is wel iets wat ik mij afvraag. Namelijk of het ook uitmaakt met welk soort voedingsmiddelen je dat minimum aantal kcal binnenkrijgt. Weet iemand dat? Het valt mij namelijk op dat er op instagram vooral heel veel foto's gepost worden van chocola, ijsjes, candybars, dus superveel suiker. Foto's van de hoofdmaaltijden zijn dan vaak weer heel kleine porties groente/aardappels/vlees of heel dun besmeert brood.
Het lijkt mij dat zoveel suiker helemaal niet goed is voor je bloedsuikerspiegel en ook niet erg voedzaam. Is het niet de bedoeling om de kcal juist binnen te krijgen door grote pories hoofdmaaltijden en tussendor veel dingen als noten of advocado's oid?
Marlot - Zondag 21 februari 2016 21:40
Minnie Maud heeft mij gered. Het klinkt cliché, maar ein-de-lijk ging ik voor MEZELF eten en kon ik ook alleen eten zonder toezicht. Heb het zelfs met 4000 gedaan en uiteindelijk gestabiliseerd met 3000. Nu zit ik al een hele tijd op een gezond BMI en kom zelfs nog aan, maar dit heeft wss met spiermassa te maken.
Mootje - Maandag 13 februari 2017 19:35
Ik heb even een vraag,
Ik ben een half jaar geleden bevallen van een super mooie en gezonde dochter,
Het gaat heel goed met haar, en ik geef haar al vanaf haar geboorte borstvoeding.
Maar nu merk ik dat borstvoeding mij heel veel energie kost en dat ik ongemerkt weer af ben gevallen tot onder het gezonde gewicht dat ik had toen ik zwanger werd.
Ik wil heel graag weer aankomen, maar dat lukt me niet.
Ik eet nu al heel veel, maar ik let ook op dat ik gezond eet, omdat ik het gevoel heb dat ik dat moet doen vanwege de borstvoeding.
Nu wil ik heel graag weer Minni Maud gaan doen, want dat is me heel goed bevallen, maar mijn vraag is, kan dit ook als je borstvoeding geeft, en kan ik dan ook wel helemaal los gaan met al die ongezonde dingen waar ik echt wel behoefte aan heb.
Anoniem - Woensdag 30 januari 2019 16:30
Even een vraagje voor wie is deze methode geschikt is dit voor alle eetstoornissen of alleen Anorexia en Boulima? ik heb zelf NAO voor heen met boulimisch beeld maar nu niet meer door dat ik alleen nog maar compeseer door weinig te eten.
Anoniem - Woensdag 30 januari 2019 16:31
Overgens wil wel vermelden dat ik overgewicht heb en geen onder of gezond gewicht
Kyr - Dinsdag 26 februari 2019 12:25
Als je eetstoornis NAO hebt maar toch heel erg bang bent om aan te komen...is dit dan ook iets? Of is dit echt alleen voor anorexia en boulimia?
Arlen - Maandag 8 juli 2019 02:19
Ik snap deze methode voor mensen in herstel en anorexia, maar niet voor boulimia of nao. Ik vind het eerlijk gezegd echt shockend veel wat je eet, en zeker als je daarnaast niet sport. Kan met bewondering kijken naar de mensen die deze methode volgen, heel gedurft om dit langdurig te volgen!
Marjol3in - Donderdag 14 juli 2022 16:06
Na 26 jaar eetstoornis ellende moet ik zeggen dat ik erg verbaasd ben dat ik nog nooit van deze methode gehoord heb.
Zijn er nog meer mensen die er ervaring mee hebben?