Eten op gevoel, hoe doe je dat

 

Ja, opeens is het dan zo ver. Je bent op een bepaald punt gekomen in je behandeling of je hebt een bepaald gewicht bereikt en je mag weer meer op gevoel gaan eten. Je hoeft je niet meer aan de voorschreven voedingslijsten te houden. Dat klinkt aan de ene kant heel fijn. Het geeft je weer meer vrijheid. Maar aan de andere kant kan het ook juist spanning opleveren, want op gevoel eten: Hoe doe je dat eigenlijk?

eten op gevoel

Op gevoel eten: In stappen
Eigenlijk net als met het opbouwen van je voeding kan ook het op gevoel eten in stappen worden opgebouwd. In 1 keer je hele eetlijst loslaten kan best een te grote stap zijn en daarom kan je het in stappen verdelen. Een idee is om bijvoorbeeld per dag minimaal 1 keer een ander broodbeleg te kiezen dan wat op je eetlijst staat. Vind je het lastig om dit zelf te bepalen, dan zijn er een aantal hulpmiddelen. Zo kan je op briefjes verschillende belegsoorten schrijven en zo iedere dag 1 briefje trekken. Dat kan je natuurlijk ook voor je tussendoortjes doen. Gaat het wisselen van je broodbeleg van 1 boterham je goed af, dan kan je verdere stappen maken door bijvoorbeeld zowel bij je ontbijt en je lunch een ander broodbeleg te kiezen.

En als we het nu toch over ontbijt en lunch hebben. Ook hierin kan je makkelijk afwisselen. Stel je kiest doordeweeks altijd yoghurt met muesli dan kan je misschien in het weekend hier een keer kiezen voor luxe broodjes of krentenbrood of een gekookt eitje erbij. Moet je altijd variëren in je ontbijt? Nee dat hoeft zeker niet. Als jij nou eenmaal yoghurt met muesli lekker vindt als ontbijt, dan kan je natuurlijk prima iedere dag daarmee beginnen.

Op verschillende tijden
Oke, dan hebben we het nu gehad over op gevoel leren eten van broodbeleg of tussendoortjes, maar laten we nog een stap verder gaan. Op gevoel eten betekent ook dat je niet op verplichte tijden iets hoeft te eten of drinken. Je kan wel in de gaten houden dat je 6 eetmomenten op een dag hebt omdat dit voor je lichaam nou eenmaal een goede verdeling is. Maar of jij je ontbijt nou om 10.00 uur neemt of om 08.00 uur, dat maakt niet uit, allles verschuift dan gewoon mee.

En wat ook een hulpmiddel kan zijn met het leren om op gevoel te eten is om met vrienden weg te gaan, bijvoorbeeld een dag winkelen of ergens gaan eten. Stel je gaat overdag weg, dan wordt er vaak koffie gedronken met wat lekkers erbij. Dan is het dus niet gek als je niet als lunch misschien die 3-4 boterhammen neemt die je normaal wel eet. Misschien zit je nog vol en neem je er dan maar 2 of 3. Dat is ook op gevoel eten. dat je misschien niet iedere dag dezelfde hoeveelheid boterhammen eet. En andersom kan natuurlijk ook. Als je een dag veel trek hebt kan je ook een boterham of wat lekkers extra nemen.

coca cola app

Hoe eet je op gevoel bij je avondmaaltijd?
Misschien goed voor jezelf om ook hierin af te wisselen. Een keer andere groente te kiezen of juist in plaats van aardappelen ook eens te kiezen voor aardappelkroketjes of rösti rondjes. En ben je geneigd om steeds dezelfde vleessoort of kipfilet te kiezen dan kan je ook een variatielijstje maken met vleessoorten die je per week wilt gaan eten. Door het gewoon te doen leer je ook weer wat je lekker vindt.

Gewicht
Als je een gezond gewicht hebt, maar je merkt dat door het eten op gevoel je gewicht naar beneden gaat, probeer dan te achterhalen hoe dat zou komen. Eet je op gevoel toch minder dan voorheen of heb je een ander bewegingspatroon en heb je eigenlijk meer nodig? Dan kan het misschien toch een goed idee zijn om je eetlijst er weer even bij te pakken en misschien toch het op gevoel eten uit te stellen of niet iedere dag van de week te doen.

milka oreo

Stapje terug
Merk je dat het op gevoel eten je te veel spanning geeft, doe dan een stapje terug. Bewaar bijvoorbeeld het op gevoel eten voor de weekenddagen totdat je je weer wat zekerder voelt en je het weer in stappen kan gaan uitbreiden. Het is heel normaal als het niet meteen goed gaat of goed voelt. Bepaal dan zelf of het tempo moet worden verlaagd.

Eet jij op gevoel?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Me - Zondag 13 april 2014 12:43
Jeps,maar het duurde wel een tijdje voordat dit op gevoel eten zonder allemaal gedachten ging. Echt op gevoel eten, als in zonder al te veel (vooral negatief es-denkwerk)... Nouwww... Nam bij mij wel een jaar in beslag zeg.
-Metaphor - Zondag 13 april 2014 13:09
Ik ben hier al meer dan een jaar mee bezig; maar het lukt me niet me vast te houden aan 'een standaard'..
Ik kan wel varieren, maar niet qua hoeveelheid energie. Heel frustrerend.
Laura - Zondag 13 april 2014 13:26
Ik vind het bovenstaande meer klinken als "leren variëren" dan als "op gevoel eten".

Black Rose - Zondag 13 april 2014 13:28
Pfoe, zo lastig dit...
Roos - Zondag 13 april 2014 13:51
Op gevoel leren eten, ik dacht dat ik het nooit zou leren. In mijn eetstoornis maar ook sowieso zat ik (en zit, nog steeds wel, ook zonder eetstoornis) zó in mijn hoofd. Wanneer je meer contact met je lichaam leert/durft te maken, ga je ook beter voelen wanneer je honger hebt, wanneer je meer energie nodig hebt, en waar je lichaam behoefte aan heeft. En het leven is echt fijner als je naar je lichaam en je gevoel luistert, en het niet straft met dwars over de grenzen te gaan, of vast te zitten in hoe het allemaal moet en controle.
Ik heb al lang geen eetstoornis meer, maar vol zitten blijft één van de lastige dingen voor mij. Toch maakt dat niet dat ik te weinig eet daardoor. Ik eet later de rest op, als het wat gezakt is. Of eet vaker.

Eetbuien maakte het ook lastig de controle los te laten. De angst voor eetbuien en het gevoel van controle verlies als ik op gevoel ging eten. Ik heb ook echt moeten ontdekken wat mijn lichaam precies wilde, trial and error. Ik wist niet meer hoe het allemaal hoorde te voelen.
Maar ik heb al jaren geen eetbui meer gehad nu, sinds ik normaal eet. Mijn ervaring met eetbuien was dat omdat ik zo bezig was met denken, en mezelf dingen ontzeggen en controleren van daaruit, dat m'n lichaam me 'naar beneden' trok met die eetbuien. Uit m'n hoofd. Net alsof mijn lichaam zei; ho eens even, ik heb je nodig hier. De eetbuien waren niet gezond maar ik heb toch het idee dat het vanuit een gezonde neiging kwam bij mij (dat zal misschien bij ieder weer anders zijn).
d - Zondag 13 april 2014 14:30
Sinds ik ging aankomen altijd op gevoel gegeten, omdat dat, mezelf kennende, anders waarschijnlijk nooit was gebeurd.
Vlinder... - Zondag 13 april 2014 16:08
@ d-

Ik probeer net als jij tijdens het aankomen al op gevoel te eten omdat ik ook bang ben dat als ik eenmaal op gewicht ben het nog moeilijker vind om een eetlijst los te moeten laten . Denk ik ;)
EllaNola - Zondag 13 april 2014 16:13
Dit is moeilijk! Maar ik denk dat ik het goed doe nu
xxbetul - Zondag 13 april 2014 16:36
Wauw, dit topic komt precies op tijd! Morgen zet ik m'n 1e stap om op gevoel te gaan eten, heel spannend en eng..
JoJoo - Zondag 13 april 2014 18:30
Mooi gesproken, Roos! Ook heel herkenbaar!
ann - Zondag 13 april 2014 18:49
Ik vind het zo 'uitgestippeld'.
Heb het zelf nooit zo gedaan. Het was iets wat met de tijd gewoon gebeurde.
Misschien wordt er ook wel soms te veel over nagedacht?

Ik heb gemerkt dat het voor mij persoonlijk het beste werkt als ik wacht totdat het moment daar is.
Geen dingen forceren.
Het is niet van levensbelang om helemaal vrij te kunnen eten.
Fijn is het wel.....kan ik nu zeggen.
Maar als het te veel stress oplevert, is er ook geen man overboord als het nog even niet lukt.
Uiteindelijk lukt het wel, als je klaar bent om je eetstoornis los te laten. En ook dat, gaat eigenlijk, voor mij in ieder geval, vanzelf.
Er is niet 1 moment waarop ik kan zeggen 'ja, nu heb ik geen eetstoornis meer'. Of 'ja, nu eet ik helemaal vrij'.
Het is iets waar ik vaak pas maanden later achterkom.
Dat ik bijv. denk 'hee, goh, wat varieer ik tegenwoordig veel'.
Of dat ik niet meer naar de winkel race als een bepaald product opeens op is. Dat komt dan wel weer een keer, dan maar iets anders.......
EB91 - Zondag 13 april 2014 19:52
Als ik op gevoel eet val ik af. Mijn lichaam vertikt het om te vragen wat het nodig heeft. Ik heb dat heel lang aangezien en heb sinds kort maar besloten dat mijn hoofd het weer gaat overnemen. Ik heb een minimaal aantal kcal vastgesteld, daarboven mag altijd. Hoe en hoe laat ik die calorieën naar binnen werk moet ik zelf weten, als ik het maar naar binnen krijg. Ik ben er al een paar keer misselijk van geworden, maar ik ben nu in elk geval wel weer wat aangekomen. En eigenlijk begint meer eten ook langzaam weer te wennen. Op gevoel zou ik wel minder eten dan wat ik nu doe, maar het past er in ieder geval steeds makkelijker in.
@Roos (van G.) - Zondag 13 april 2014 21:08
Mooi wat je schrijft, helder ook. En, uit een gezonde behoefte iets ongezonds doen.. klinkt idd tegenstrijdig, maar, ergens ook weer niet. Blij te lezen hoe het nu met je gaat rondom eten - ik herken me in wat je schrijft & soms is/lijkt het ietwat 'uitzichtloos' . Dus dan is zo'n bericht van jou fijn om te lezen: merci!
? - Zondag 13 april 2014 21:30
Ik vind dit meer variëren binnen de eetlijst, tenminste dit had ik met mijn lijst. Zo leerde ik variëren.
Toen ik op gevoel ging eten hield dit in dat ik at wanneer en waarin ik trek had. Wel gewoon de vaste momenten, maar soms wat minder of wat meer of minder of meer tussendoor. En ook wanneer ik gewoon zin had in wat lekkers dat ik dat dan gewoon nam.
Klietjje - Zondag 13 april 2014 21:30
En wat nou als je op gevoel moet eten en je blijft aankomen? Wat dan?
-Loved- - Dinsdag 15 april 2014 10:58
@klietjje, dan heb je waarschijnlijk nog geen gezond gewicht. :)
Arieke - Zondag 17 december 2023 13:50
Het kan ook zijn dat je wel een gezond gewicht hebt, maar uit emotie eet. Bovendien leidt eten tot de productie van dopamine, dus psychisch willen we (bijna) altijd meer eten. Dus het is belangrijk om te achterhalen wat de werkelijke oorzaak van het 'hongergevoel' is om te weten hoe je het beste kunt handelen. Dit kan je doen d.m.v. reflectie (alleen of met de hulp van iemand anders).
Dani - Dinsdag 13 oktober 2015 22:22
Ik wil juist meer gaan experimenteren en uitdagingen aangaan maar ik ben nieuw begonnen met een drie stappen lijst en ik heb last van buikpijn enzo misschien is het handiger als ik dit in week 2 doe ? zonder het af te stellen , weten jullie ook uitdagingen en hoe vaak ik in de week bijv. kan doen ?