Een ode aan ons favoriete eten

 

Soms zijn er van die producten waar je helemaal fan van bent. Dat kan gedurende een bepaalde periode zijn, maar ook gewoon al jaren. Toen ik tien jaar geleden een eetstoornis had, was ik helemaal verzot op Optimel kwark. Ik at dit het liefst als ontbijt, lunch en avondeten. Gewoon de hele dag door. Ik kon me toen niet voorstellen dat er een dag zou komen, waarop ik er geen bal meer aan vond. Die dag kwam...

Nu zijn er andere producten die ik het liefst de hele dag door eet én geen dag kan missen. Ik ben hierin niet de enige. Op de redactie ontstond een leuk gesprek over etenswaren waar we verzot op zijn. We besloten daarom allemaal een korte ode te schrijven aan één favoriet product dat we geen dag kunnen missen.

ode aan eten

Uiteraard zijn we ook benieuwd naar de producten die jij geen dag kunt missen. Dit kan iets van je eetstoornis zijn, zoals ik in die tijd Optimel kwark had. Het kan ook iets zijn waar je al jaren fan van bent. Iets wat niets met jouw eetstoornis te maken heeft. Either way... we horen het graag. Laat het zeker even weten onder deze blog. Weet jij van wie welke ode is?

kikkererwten

Een ode aan de kikkererwt
Stiekem denk ik dat deze verslaving voor jou is ontstaan als gevolg van een behoefte van mijn lichaam. Sinds ruim een jaar kan ik geen dag zonder je. Ik eet je op brood, doe je door het avondeten en eet je los uit de pot. Je zit vol eiwitten en dat was waarschijnlijk hetgeen mijn lichaam naar verlangde. Mijn hoofd eiste enkel gezonde producten en zo leerde ik je kennen. Je vulde een leegte. Een leegte in mijn lijf. Een leegte in mijn hoofd. Een stevige bite met een veilig gevoel. Je ligt lekker op hummus en rol riant door pompoen en salades. Ik bestrooit je met kruiden of maak je knapperig in de oven. Jij past overal bij. Ik weet dat er een dag komt waarop mijn lichaam niet meer zo naar jou verlangt. Gewoon, omdat het dan weer op en top sterk en gezond is. Of misschien ben ik je zat. Ben je te gewoon geworden. Ik zal je dan toch een beetje missen. Je bent zo lekker simpel uit een potje.

kaas

Een ode aan kaas
Wat heb ik jou gemist in de periode dat ik nog een eetstoornis had. Ik was me er niet van bewust, hoe kan je dat wat je nog niet kent ook missen. Ik had er nog geen kaas van gegeten. Jonge goudse kaas, ik kan heus wel zonder. Ik dacht echt dat de 20+ versie van jou voldoende voor mij was, maar nu ik je in al je volle, romige, variërende smaken heb mogen leren kennen wil ik niet meer zonder. Mijn vrienden en ik hebben zelfs een whatsapp-groep die enkel over jou gaat! Je bent welkom bij elk eetmoment. Je bent ook zo makkelijk te combineren en smaakt goed in bijna elk gerecht. Warm of koud, het kan allemaal. Je bent in zo veel verscheidenheid te vinden. In elke cultuur een nieuwe versie van jou. Neem me mee op reis door een palet aan smaken. Cheesy dit, ik kan er alleen maar van houden!

chocolade

Een ode aan chocola
Jij speelt een belangrijke rol in mijn leven en hebt veel momenten net iets specialer gemaakt. Van witte chocolade letters in mijn schoen, naar milka repen bij de benzinepomp, tot pure tony chocolonely in mijn yoghurt 's ochtends. Ik zag het als een volwaardige motivatie om alleen al voor jou te herstellen. Ik heb mij vaak misselijk aan je gegeten, maar keek er al jaren naar uit om een gezonde relatie met je op te bouwen. Om zonder schaamte en zonder schuldgevoel van jou te kunnen genieten. Wanneer ik van jou een hapje neem vergeet ik alles om mij heen. Ik heb totaal niet door hoe anderen naar mij kijken wanneer ik kreunend met mijn ogen dicht een stukje van je af bijt. Jij maakt van eten echt een feestje. Op elk moment van de dag kan ik je eten en jij maakt mijn leven echt een beetje leuker.

brood

Een ode aan de aardappel
Je bent zo veelzijdig: gebakken, geschild, gekookt, gefrituurd, gepoft of gepureerd… jij kan het allemaal hebben. Met jou kan ik alle kanten op en je zal nooit vervelen. Tijdens mijn eetstoornis wees ik jou regelmatig de deur, maar toch bleef ik naar je verlangen. Ik kon gewoon niet zonder je! Gelukkig hebben we het helemaal bijgelegd en zijn we nu weer beste maatjes. Jij hebt een speciaal plekje veroverd in mijn hart en je zal altijd welkom zijn op mijn bordje. Voor mij zal jij altijd naar meer smaken.

brood

Een ode aan brood
Jij staat elke dag op mijn menu. De ene keer in de vorm van sneetjes, de andere keer in de vorm van een afgebakken triangel. Als toast ben je ook erg lekker! Het liefst heb ik je in een donkere variant, maar op zijn tijd is het wit ook zo lekker. Soms heb je pitjes of zelfs rozijntjes. In alle varianten vind ik je geweldig. Het hangt er maar net vanaf waar ik zin in heb. De ene keer beleg ik je met hartige producten en de andere keer zoet. Vooral met pindakaas en hagelslag ben je niet te weerstaan. Maar in de vorm van een tosti ben jij mijn favoriet! Ik eet je minstens één keer per dag, maar er zijn ook dagen dat ik drie keer op een dag voor jou kies. Je bent gewoon zo lekker en onmisbaar voor mij.

Weet jij van welke ode wie is?
Irene, Lotte, Daphne, Phoi Cai & Scarlet

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mona - Woensdag 9 mei 2018 19:33
Ik weet alleen de kikkererwt, dat moet scarlet zijn.
Nummer 5 - brood, dat ben ik gewoon hoor ;) haha
Maya - Woensdag 9 mei 2018 19:42
Ik waag een poging:
Kikkererwt: Scarlet
Kaas: Lotte
Chocola: Daphne
Aardappel: Irene
Brood: Phoi Cai
iesa - Woensdag 9 mei 2018 20:05
Wow ik had precies hetzelfde in mijn hoofd!
Kate - Zondag 17 mei 2020 01:02
Brood moet wel van Scarlett zijn, omdat je haar hond letterlijk op de achtergrond van die foto ziet liggen
iesa - Woensdag 9 mei 2018 20:07
NEE WACHT! Ik denk toch dit:
Kikkererwt: Scarlet
Kaas: Irene
Chocola: Daphne
Aardappel: Lotte
Brood: Phoi Chai
PM - Woensdag 9 mei 2018 20:54
Denk ik ook šŸ˜€
Corinne - Woensdag 9 mei 2018 21:25
Ja, deze volgorde had ik ook ;)
LM - Donderdag 10 mei 2018 14:52
Dit is 'm denk ik hoor!
vlinder - Woensdag 9 mei 2018 20:22
no doubt dat de ode aan de kikkererwt van Scarlet afkomstig is. En aan Irene heb je een waar kaasmeisje. Aardappeleter Lotte prijst de pieper de hemel in en Phoi Chai heeft haar liefde voor brood al vaker ten toon gespreid... En tja.. pure choco door de yoghurt.. Dat kan ook alleen maar Daphne doen! Like it!
Anoniem - Donderdag 10 mei 2018 09:01
Ja ik denk precies hetzelfde!
Floor - Woensdag 9 mei 2018 21:50
Die chocola kan alleen maar van Daphne zijn. :) Je schreef eerder ook een soortgelijk stukje over chocola in een blog. I like it.
Karo - Donderdag 10 mei 2018 00:30
Mijn favorieten:
- chocola
- pindakaas
- ijs
(en ook wel brood)
mmmmmmm! :-)
*** - Donderdag 10 mei 2018 10:04
Jarenlang kon ik me niets anders voorstellen dan ontbijten met brood (of iets brood-achtig zoals croissants) Ik stond op en ik verlangde gewoon enkel naar brood. Ik snapte niet dat mensen iets anders konden eten als ontbijt. Tegenwoordig eet ik yoghurt met muesli en lekker veel gedroogde banaan, rozijnen en noten erdoor en ben daar dol op! Maar euh ... bij de lunch blijft brood met kaas nog altijd bij m'n favorieten staan. :-)
Ik denk dat het dus ook een stukje gewoonte is: dat je lichaam verlangt naar wat het nodig heeft (zoals Scarlet de kikkererwtenfan hier aangeeft) maar daarnaast dat je lichaam ook een stukje verlangt naar wat het gewoon is te krijgen en daarop ingesteld staat.
Suus - Donderdag 10 mei 2018 12:51
Jullie proberen ons om de tuin te leiden, want de ode aan de kikkererwt is 100% zeker van Scarlet, maar op de foto van het brood staat Sjors! ;-)))
LYJ85 - Donderdag 10 mei 2018 17:25
Grappig dat iedereen hier denkt dat kikkererwt van Scarlet is..
zie Sjors (hond van Scarlet en Joyce) bij brood fotoā€™s staan?!? Al zie je wel vaak bordjes van Scarlet met kikkererwt erdoor...
Karlijn - Donderdag 10 mei 2018 21:05
Bij de kikkererwten staat Sjors ook verstopt op de foto, dus dat er een foto van scarlet bij het brood zit is denk ik een afleidingsmanoevre ;-)
its-like-an-avalanche - Donderdag 10 mei 2018 17:34
Huidige favoriet: Cruesli van Jordan (en dan vooral de paarse) Ik weet niet wat het is, maar ik kan niet meer zonder.
Daarnaast een all time favoriet: ketchup. (wel iets minder dan eerst though, maar blijft gwn vet lekker)

Harde broodjes vind ik ook super lekker, maar daar is de eetstoornis op dit moment nog iets teveel voor aanwezig.. (heel soms, lukt het toch)
mijnnn - Donderdag 10 mei 2018 19:52
Kikkererwt: Scarlet
Kaas: Irene
Chocolade: Daphne
Aardappel: Lotte
Brood: Phoi Cai
Meisje89 - Vrijdag 11 mei 2018 14:24
Cruesli altijd cruesli ik kan het drie keer per dag eten met melk
Ik mis het zo erg als ik het niet kan eten
Ik verlang echt altijd na cruesli.
Ik denk omdat ik zoveel zin altijd in chocolade heb maar het niet mag van mezelf geen idee ook
P - Vrijdag 11 mei 2018 14:32
Haha, wat leuk dit. Ik ga het proberen:
Kikkererwt: Scarlet (die is niet zo moeilijk)
Kaas: Irene (moet ik meteen aan de kaasplankjes denken...)
Chocola: Lotte
Aardappel: Phoi Cai
Brood: Daphne
P - Vrijdag 11 mei 2018 14:34
Oh, en mijn favoriete eten... Ik weet het niet, zo veel keus! Ik denk toch eigenlijk wel lekker avondeten. Nu eet ik alles droog/gekookt/uit de airfryer, maar eten gebakken in olie of boter, dat zou nu m'n fav zijn
Ingrid - Zaterdag 12 mei 2018 12:47
Kikkererwt- Scarlet
Brood- Phoi Cai
Aardappel- Lotte
Kaas- Irene
Chocolade - Daphne

Mijn ode zou gaan naar Chocolade en ook naar kaas ;)
Vioow - Dinsdag 18 september 2018 16:50
Dat is bij mij wel komkommer, tomaat en pindakaas. Die eerste twee doe ik echt (vanwege de smaak end frisheid) op iedere boterham onderhand. En pindakaas gaat hier ook goed Jum šŸ˜Š