12 handige baktips

 

Ik ben gek op bakken. Brood, taart, koekjes, cakes, ik deed het vroeger ook al. Samen met mijn moeder en zus. En ondertussen lekker van het beslag snoepen. Door de jaren heen heb ik verschillende dingen ontdekt en geleerd wat het bakken wat makkelijker en leuker kan maken. In dit blog zet ik wat tips op een rijtje waardoor je een nog lekkerder en mooier resultaat krijgt.

Brood
Bron

BAKTIPS ♥

1 ♥ Zet alles klaar voordat je begint
Ligt heel erg voor de hand misschien, maar ik deed het niet altijd en het is een keer fout gegaan. Het is handig om voordat je begint alles klaar te zetten en af te wegen. Zo vergeet sommige (kleinere) ingrediëten zoals bijvoorbeeld vanillesuiker minder snel.

 Voorkom aanbranden
Dit kan nog wel eens gebeuren. Als je bijvoorbeeld een cake gaat bakken, kun je een bakje met water onderin de oven zetten. Dit zorgt er voor dat de cake minder snel aanbrandt. Wanneer het toch te hard gaat, kun je de cake ook afdekken met aluminiumfolie. 

 Het beste bakresultaat
Bak je taarten, cakes en koekjes altijd in het midden van de oven, tenzij er iets anders in het recept vermeldt staat. Dan wordt de taart het meest gelijkmatig gaar. Wil je checken of het klaar is? Prik in het midden en aan de zijkant met een sateprikker in je taart. Komt deze er schoon uit? Dan is het klaar!
Een kleine kanttekening: bij brownies vind ik het bijvoorbeeld zelf heel lekker als het niet helemaal droog is van binnen. Dan geldt het trucje met de sateprikker niet.

 Bloem! Onmisbaar bij bakken
Zorg dat je eigenlijk altijd bloem in huis hebt. Dit is handig om te gebruiken als je deeg heel plakkerig is. Doe wat bloem op je handen en het gaat een stuk beter. Daarnaast kan je het gebruiken bij recepten waar vruchten of rozijnen in verwerkt zijn. Om te voorkomen dat vruchten door het gewicht naar beneden zakken, kun je ze eerst door de bloem halen. Je kunt bloem ook gebruiken bij het uitsteken van koekjes met vormpjes. Het blijft dan minder plakken.

Vormpjes om koekjes uit te steken
bron

 Een cake met vulling
Soms bak je een taart en wil je er een vulling tussen doen. Dit betekent dat je of twee dunne cakes moet bakken, of dat je het door midden moet snijden. Dit laatste is al meerdere keren fout gegaan tot dat ik de volgende tip kreeg. Gebruik niet een mes maar een lang stuk flosdraad om de cake in tweeen te delen.

 Mooie korst of glans
Als je een mooie bruine korst wil op je cake, kun je het voor het de oven ingaat een beetje insmeren met melk. Als je met bladerdeeg gaat bakken, kun je de melk vervangen door een geklopt ei. Het wordt dan mooi bruin.

 Luchtig beslag
Wil je je cake luchtig maken? Vervang dan de mixer voor een houten spatel wanneer je het meel door je beslag mengt. 

 Glazuurlaag

Een glazuurlaag kan een taart of cake net even iets extra's geven. De finishing touch. Het ziet er leuk uit en het is ook nog eens heel lekker. En simpel. Meng ongeveer 250 gram poedersuiker met twee eetlepels water. Even goed roeren en het is klaar. Als je het nog te dik of dun vindt, kun je altijd nog wat poedersuiker / water toevoegen. Je kunt het natuurlijk ook nog een extra smaakje geven, bijvoorbeeld door het water te vervangen door limonade of citroensap. Denk er wel even over na van te voren want de kleur kan dan ook veranderen. 

 Gebruik koekjes voor de bodem
Ik vond de bodem van kwarktaart nooit zo lekker. Ik maak kwarktaart altijd vanuit het pakje van Dr. Oetker, gewoon omdat ik die heel lekker vindt. De bodem is alleen niet echt mijn smaak. Je kunt heel makkelijk zelf een taartbodem maken door koekjes, bijvoorbeeld bastogne koek of lange vingers te verkruimelen en te mengen met vloeibare boter.

10  Koekjes verkruimelen
Koekjes verkruimelen gaat het makkelijkste en snelste met de keukenmachine. Maar ik heb dat niet en ik zal vast niet de enige zijn. Ik doe het altijd in een grote plastic bak en dan maak ik ze fijn met een stamper die bij een vijzel hoort. Je kunt het ook in een plastic zakje doen en met de deegroller over de koekjes gaan.

Appeltaart
Bron

11  Citroensap
In veel recepten staat dat je een paar druppels citroensap nodig hebt. Je hebt natuurlijk flesjes met citroensap die je in de koelkast kunt bewaren, maar verse citroen is natuurlijk het allerlekkerst. Voor een paar druppels hoef je de citroen niet open te snijden. Prik er een aantal gaatjes in en knijp het uit. Je kunt de rest van de vrucht gewoon nog een volgende keer gebruiken.

12 ♥ Siliconen vorm
Tegenwoordig heb je naast metalen bakvormen ook siliconen bakvormen. Ze worden steeds meer gebruikt en zijn echt super handig. Je hoeft het niet in te vetten, ze kunnen in de vriezer en magnetron en de taart of cupcakes komen er makkelijk en mooi uit. Daarnaast handig met opbergen. Je kunt ze gewoon opbouwen en ergens tussen stoppen.

Wat is jouw baktip?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Woensdag 18 december 2013 11:11
Ik wil nu echt dat ik een goede oven had, door deze blog heb ik zoveel zin om een taart te gaan maken xd.
Esrarengiz - Woensdag 18 december 2013 15:01
Erg handig, de tips :)
Justmarr - Woensdag 18 december 2013 16:32
Handige tips!

Mijn tip is neem er de tijd voor, ik gun mezelf er te weinig tijd voor en ik kom altijd in tijdnood...

K - Woensdag 18 december 2013 17:51
Handige tips, dankjewel! Was van plan om in de kerstvakantie weer eens koekjes te bakken of een taart, voor kerst, dus komt goed van pas!
Brenda - Woensdag 18 december 2013 21:37
Als ik koekjes moet verkruimelen doe ik ze vaak met verpakking en al in een theedoek en stamp er een paar keer op. Werkt vet snel :)
Y - Woensdag 26 maart 2014 16:09
mijn tip is ook een planningstip: de boter altijd ruim een uur vooraf uit de koelkast te halen. als je wilt gaan bakken is niets zo vervelend als te koude boter.
in de magnetron eventjes verwarmen is ook een methode maar dat lukt mij nooit goed.