Loden ondergoed

 

wegenMijn naam is Daphne en ik ben 16 jaar. Ik heb al anderhalf jaar de eetstoornis NAO (Niet Andersinds Omschreven) van het anorectische type. Ik word namelijk nog net vaak genoeg ongesteld om geen anorexia het hebben.

Ik zat bij mijn nichtje op de basisschool. Zij was heel dun en heel populair en ik vergleek mezelf altijd met haar. Zij was in mijn ogen perfect en zo wilde ik ook zijn. Ik ben dus al vanaf de basisschool heel erg bezig geweest met uiterlijk en "perfectie".

Toen ik 15 was hoorde ik voor het eerst over het bestaan van pro-ana sites. Omdat ik echt behoefte had om bij een "groepje" te horen besloot ik er maar eens op te kijken. Via google kwam ik op een Belgische pro-ana site uit. Eerst kreeg ik een waarschuwingsscherm. Ik drukte het zonder te lezen weg en kwam op de homepage uit. In eerste instantie was ik geschokt door wat ik zag. Er stonden foto's van allemaal uitgehongerde meisjes die trots poseerde. Verder stonden er slogans als: "Hunger hurst but starving works!" Ik weet nog dat ik de site met bonzend hart weg klikte. Dit was gestoord! Hier wilde ik geen deel van uitmaken!

Een paar weken later was ik toch weer nieuwsgierig. Ik zat in 3 VWO en ik hoorde eigenlijk nergens bij. Verder was ik heel erg op zoek naar een eigen identiteit en ik dacht die te kunnen vinden door te veranderen. Door "perfect" te worden. En dat was precies wat de pro-ana site beloofde. Je zou perfect worden! Vrienden krijgen! Bijna aanbeden worden om je doorzettingsvermogen.

Als ik dat nu lees snap ik niet hoe ik ooit zo naïef heb kunnen zijn. Ik vraag me vaak af hoe mijn leven was geweest als er geen pro-ana sites bestonden. Waarschijnlijk had ik dan nu geen eetstoornis gehad.

Ik begon te chatten met andere pro-ana's. Ik kreeg tips van hen hoe je zo snel mogelijk kon afvallen en zo min mogelijk kon eten. Hoe je iedereen om je heen voor de gek kon houden. Ik las brieven van Ana, leerde kcal-lijsten uit mijn hoofd en las de eetdagboeken van andere pro-ana's. Ik wilde ook zo zijn en het duurde ook niet heel lang voor ik ook daadwerkelijk zo was. Ik had ernstig ondergewicht maar zag niet dat er iets mis met we was. De meisjes van de pro-ana site vertelden me dat mensen gewoon jaloers waren op mijn lijf. Dat ik gewoon door moest gaan. Dat Ana je beste vriendin was.

Op een gegeven moment was ik zo afhankelijk geworden van die zogenaamde Ana en haar schijnwereldje dat ik niet meer kon ontsnappen. Mijn eetstoornis was een feit. Mijn ouders kwamen er achter en mijn wereld stortte in. Ze wogen me iedere week en ik kon dus niet meer afvallen. Tenminste, dat dachten mijn ouders.

Ik gebruikte trucjes om meer te wegen. Dat is een hele tijd zo doorgegaan totdat mijn vader alle pro-ana sites die ik bezocht blokkeerde. Ik was woedend dat hij me dat kon aandoen. Dat hij mijn "vriendinnen" afpakte! Nu ben ik hem dankbaar. Ik ben langzaam mijn eetstoornis aan het overwinnen. Ik heb meer dagen waarop ik goed eet dan dagen waarop ik bijna niks eet.

Ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb, maar ik weet ook dat Ana geen vriendin is.

En belangrijker: Dat pro-ana sites geen vriendenclubjes zijn maar levensbedreigende sites opgericht om emotioneel zwakke meisjes de dood in te jagen...

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

JFull - Vrijdag 14 mei 2010 15:34
en toch zijn er helaas een hoop meiden die juist door deze verhalen voor het eerst horen over pro ana, die nu juist bij een clubje willen horen en die nu juist zo onzeker zijn en graag koste wat het kost dun willen zijn. Iets wat daar blijkbaar ook door mensen hier gelukt is en waar je voor je gevoel echte vriendinnen krijgt..

vandaag de dag opnieuw iemand die vroeg hoe je waar je lood kunt kopen en op welke manier je dat dan in je ondergoed en sokken kunt doen.. en die het best aannemelijk vond om zoveel water te drinken dat het niet opviel bij het wegen, dat je daar heus niet dood aan gaat, hooguit wat misselijk van kunt worden

Iemand die op proud een 'story' gelezen had met dezelfde titel als deze, ik dacht toch eens kijken naar deze 'bron van inspiratie'...

Ik vind het knap van jou dat je gaat voor genezing.

Ik begrijp alleen werkelijk niet zo goed waarom juist deze site zoveel zijn spotlight richt op pro ana.
Ka - Maandag 7 juni 2010 22:38
Ik vind het knap van de meiden die hun verhalen hier op durven t schrijven, maar ik merk ook dat mensen juist hierdoor ook geinteresseerd raken in de pro-ana sites, waaronder ikzelf...
Ka
meijse - Maandag 28 juni 2010 16:50
Mooi verteld meisje echt knap dat je zo emotioneel kan uitrichten in een verhaal ;)
Just A Girl - Woensdag 7 juli 2010 09:44
Ik vind het knap dat je zo je verhaal durft/kan vertellen, ik heb ongeveer hetzelfde meegemaakt maar dan met iets andere omstandigheden. Ik durf het alleen niet los te laten... Bang om de controle kwijt te raken... En toch schaam ik me ervoor en wil ik eraf komen. Het is allemaal zo dubbel!
Saniej - Woensdag 4 augustus 2010 17:34
Echt heel mooi verteld! Ik hoop dat dit meiden van pro ana's site's weg houdt, en natuurlijk wens ik je nog heel veel sterkte! Het is niet niks wat je hebt mee gamaakt....
linda - Maandag 16 augustus 2010 00:07
echt ik vind het hartstikke knap van je dat je dit verhaal durft te tonen op een "open" website. Ik hoop dat je gauw weer de goeie kant op gaat en dat je je dromen kunt waarmaken en dat je weer zo sterk bent als hoe je hiervoor was!

xxx
esmee - Donderdag 2 september 2010 19:26
@ka: dat slaat nergens op!
Als jullie dat na deze verhalen nog weten...
Ik ben pas 14 en pro ana heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer normaal kan leven. Ik mis zoiezo 1 dag op school aan de kliniek, en dan heb ik nog niet gesproken over ziek zijn.
En het enige wat die meiden willen, is dat jullie van pro ana afblijven. Ze willen anderen helpen. En jullie niet interesseren !
Annemarie - Woensdag 9 maart 2011 19:41
sorry ik vind dat JFull helemaal gelijk heeft,

daarbij heb ik nog wat toe te voegen want je kan nu wel kwaad gaan praten over die site maar iedereen die erop zit is precies hetzelfde als jij bent.
dus je kan ze wel gaan afschrijven als slecht, maar het zijn ook mensen met gevoelens
en nog iets.. als je er echt slecht aan toe bent dan is er geen niemand die zal zeggen dat je meer moet afvallen, maar dan wordt er juist gezegd dat het verstandig is wat meer te gaan eten en op jezelf te letten..
Roos - Donderdag 12 mei 2011 21:22
Ik snap je totaal, zo kwam ik de eerste paarkeren ook op pro-ana terecht. voor mij werkt en werktte het verslavend...
mir - Maandag 16 mei 2011 20:54
Ik ben het er mee eens, ik ben zelf pro ana en zie dit als een zeer goede site maar toch haal ik er ongewild ook inspiratie uit. Ik zou als ik jullie was meer richten op proud 2 be me.. zonder pro ana
happycat - Donderdag 24 mei 2012 17:28
mooi verhaal hopelijk ga ik dat ook in zien uiteindelijk


sterkte
xx
Maaike - Zondag 7 juli 2013 23:25
ik heb hetzelfde meegemaaktmijn nichtje is PERFECT ik zit nog steeds in de NAO maar ben al begonnen op mijn 10e en ben nu 15