Pro-ana is weglopen voor je problemen

 

Gerdien is 15 jaar oud en woont in het altijd gezellige Emmen met haar ouders en broertje. Ze heeft nog een broer, maar die woont bij zijn vriendin. Gerdien doet nu 3 havo. Hobby's heeft ze ook: voornamelijk computeren, lezen, en gezelsschapspellen spelen.

Recent mailde Gerdien mij over het verhaal van Sharony op de site. Ze kende haar via een pro-ana site. Om ander meiden te waarschuwen wilde Gerdien wel meewerken aan een interview over haar ervaring met pro-ana.

starve

Waarom begon je ooit (proberen te) met afvallen en hoe oud was je toen?
Ik was 12 toen ik écht onzeker over mezelf werd. Ik ben enorm gepest op de middelbare school. Begon aan mezelf te twijfelen. Ik hoorde een keer iets over pro-ana. Die mensen waren ergens goed in, ze kregen waardering en respect van elkaar. Dat leek me zo fijn! Ik ben een keer gaan kijken, en eigenlijk niet meer gestopt.

Hoe kwam je in aanraking met pro-ana sites?
Op momenten dat ik me niet zo goed voelde en onzeker over mezelf was, dan hoor je dingen ''beter'' die negatief zijn. Negatieve dingen in het nieuws. Pro-ana werd als negatief benoemd. Ik hield van negatief. Toen ben ik dus een keer gaan kijken en het keek mij allemaal positief toe.

Wat deed je daar en hoe vaak was je daar online?
Vooral veel steun geven en zoeken. Nieuwe contacten leggen, waar ik normaal gesproken slecht in ben. Maar iemand begrijpt je, doet hetzelfde, en dat voelt goed. Ik kwam er sowieso elke dag, was er niet meer weg te slaan. En als ik eens een weekendje weg ging, had ik een dagboekje voor mezelf, met dingen die anderen hadden gezegd. Altijd was ik er mee bezig.

Wat hebben de pro-ana sites je opgeleverd?
Eigenlijk is dat een beetje dubbel: Het is negatief omdat je verder in de problemen komt. Maar tegelijkertijd voelde het zo goed om iets te kunnen wat je goed kan. En waar je dan van andere meiden respect voor krijgt.

Ben je daar nu nog actief?
Ja, helaas wel. Ik wou dat ik nee kon zeggen, ik wil er zo graag weg. Maar het is vertrouwd, verslavend... en je hebt iets waar je altijd terecht kunt. Waar je meteen ''gesteund'' wordt..

Je schreef me dat je Sharony kende, kan je meer over haar vertellen?
Klopt, Sharony heb ik leren kennen op een pro-ana site. 't Was een hele lieve meid, die erg met iedereen mee leefde. Ik sprak vaak met der. Maar t ging altijd maar over één ding.. Eten. Dat ellendige eten. Ze was een geweldige meid, die ook zeker wél van plan was om beter te worden, maar dat lukte haar helaas niet.

Wat voel je erbij dat zij is overleden?
Ik voel me ten eerste enorm schuldig. Ik heb haar gesteund, in verkeerde zin. Haar geholpen, en zij mij ook. Mijn ogen zijn als het ware nu wel 'open' gegaan. Ik ben me nu veel meer bewust dat het zo maar over kan zijn, als je écht te ver gaat. Toch ben ik ook trots op haar, dat ze tot het einde heeft doorgevecht, ze wou een beter leven. Ik kijk met respect naar haar. En hoop dat ze nu haar rust heeft gevonden, de rust die ze verdiend heeft!

Hoe gaat het nu met jou? Heb je hulp?
Op het moment gaat 't wat minder. Zodra er maar iets gebeurt, je grijpt meteen terug naar de sites. Ik krijg wel hulp, ben nu 6 maanden in dagbehandeling in Smilde. Alleen niet echt voor mijn eten. Ze doen er zo makkelijk over. Neem gewoon wat eten, gooi die pillen gewoon weg. Maar dat lukt me niet! Ik wil graag ervan af komen, maar dat lukt me niet zonder hulp.

Wie weten er allemaal van jouw eetprobleem?
Mijn ouders weten er wel van, maar houden zich er niet echt mee bezig. Eén vriendin van mij, die ik in de eerste heb leren kennen, weet het ook van mij. Verder niet echt meer mensen. Ja, therapeuten. Maar ik schaam me er ook voor.

Wat is jouw toekomstdroom?
Op de eerste plek staat toch écht dat ik me beter ga voelen bij alles wat ik doe. Daarna zou ik graag de hulpverlening in willen! Ook in Derde wereld landen.

Wat zou je tegen meiden willen zeggen die onzeker zijn over hun lichaam?
Je leeft maar één keer. Je hebt maar één lichaam. Wees er zo zuinig op. Wees er blij mee, 't is het niet waard om daar dag in dag uit mee bezig te zijn!

Is pro-ana stoer?
Totaal niet! Ik voel me er absoluut niet stoer bij.. Ik vind het ook geen aandachttrekkerij. Ik vind het een uitweg voor je problemen. Dus zo niet stoer!

Is pro-ana een oplossing?
Ook niet! Pro-ana is weglopen voor je problemen. Je problemen proberen te vergeten. Maar je krijgt er juist meer problemen door op den duur. Je kunt beter meteen hulp gaan zoeken als je ergens mee zit. Ga praten!

Wat voor meisjes zitten er volgens jou vooral op pro-ana sites?
Meisjes die onzeker zijn, die al problemen hebben. Die toch iets willen waar ze helemaal mee bezig kunnen gaan. Volgens sommigen zitten er ook meiden op voor de aandacht, die t overal zichtbaar maken. Ik zie dat meer als een schreeuw op hulp.

BE PROUD OF YOURSELF!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Luus - Vrijdag 2 april 2010 10:21
Wow.. Heftig zeg!
Wat erg dat die vriendin is overleden! Ik ga het boek Lijntje lezen want daar staan veel gevolgen in enzo. Ik zit zelf ook op die website af en toe maar ik kijk er meer op en af en toe plaats ik een berichtje. Maar ik wist niet dat je er echt nooit meer van afkwam.. Mooi gezegd bij: Wat zou je tegen de meiden willen zeggen die onzeker over hun lichaam zijn?
Ik ga er zeker over nadenken en ga het juiste doen!
xLiesss - Woensdag 5 januari 2011 17:43
Ik hoop echt dat het jouw wel lukt!
Succes!
Leandra - Vrijdag 15 februari 2013 11:41
Hee, ik woon zelf ook in Emmen.
Wat rot voor je dat je vriendin is overleden, echt heftig.
Hoe gaat het nu met je?

Liefs.