De ideale vrouw die ik nooit was met winactie

 

"Natuurlijk zorg ik nu veel beter voor mezelf dan vroeger. Ik heb zo goed en kwaad als het ging afgerekend met mijn anorectische neigingen en ik heb geen geheime driehoeksrelaties meer. Ik kies bewust voor een stabiel en vooral gezond leven. Maar dat neemt niet weg dat ik nog steeds onzeker ben en soms niet weet wat ik met mijn gevoelens aan moet. Dat ik altijd de mooiste versie van mezelf probeer te tonen en controle wil. En dat de angst om dat te verliezen nog heel groot is, veel te groot.

Ik wil kunnen leven zonder de voortdurende angst om afgewezen te worden omdat ik niet voldoe aan ingebeelde eisen. Ik wil mezelf kunnen laten zien zonder alle maskers en verfraaiende filters. Omdat we allemaal mensen zijn. Er is niks om me voor te schamen en mensen moeten me maar nemen zoals ik ben. En ik mezelf ook, eindelijk. Vooral dat." 

Een klein stukje tekst uit het nieuwste boek van schrijver Sofie Rozendaal wat, in mijn ogen, mooi de kern van haar verlangen om dit boek te schrijven omvat. Thema's als schaamte, de angst om je kwetsbaar op te stellen en het nastreven van perfectie passeren de revue. Thema's die ook op Proud2Bme spelen. Waarbij voor Sofie vragen behandeld worden en omhoog komen als: wat voor relatie past bij mij? Wil ik wel een relatie? Wat nou als ik nooit moeder wil worden? Waarom vind ik het zo moeilijk om menselijk te zijn?

Vandaag vraag ik haar hoe die drang naar perfectie is ontstaan, hoe het daar nu mee gaat en wat er eigenlijk zo eng is aan menselijk zijn.

Hey Sofie! Wat leuk dat je wat vragen wilt beantwoorden! Perfectie nastreven is een groot thema voor jou, zo blijkt ook uit jouw boek. Wat was destijds de definitie van perfect voor jou en hoe is dat nu?

"​Ik groeide op in de jaren '90, toen zo dun mogelijk in de mode was. Ik was ervan overtuigd dat hoe slanker ik was, hoe beter ik het beeld van perfectie benaderde. Daarnaast wilde ik zo verzorgd mogelijk zijn. Mijn haar, make-up, altijd lekker ruiken; het waren allemaal dingen die ik constant controleerde. En daarnaast was er natuurlijk nog mijn gedrag. Lief en spontaan moest ik zijn, geïnteresseerd, en voor mijn vriendje altijd seksueel beschikbaar. Ik creëerde een haast onmenselijk beeld dat ik krampachtig vast probeerde te houden. Totdat het een soort dagtaak was om aan mijn zelfbedachte eisen te kunnen voldoen."

Dat klinkt als een zware taak. In het boek stip je de wisselwerking tussen de eetstoornis en de drang naar perfectie ook al aan; hoe hielp de eetstoornis jou daarbij?

"​Zoals ik hierboven schreef, tijdens mijn puberteit was zo dun mogelijk nog in de mode. Je zag overal Twiggy-achtige modellen en veel naveltruitjes met strakke blote buiken. Toen ik steeds magerder werd, kreeg ik in het begin veel complimenten. Achteraf was dat funest, omdat het mijn overtuiging dat dun mooi was - en zelfs noodzakelijk om mooi gevonden te worden - alleen maar sterker maakte."

De woorden "anorexia is geen ziekte maar een oplossing" zijn me ook bijgebleven. Waar hielp de eetstoornis jou nog meer mee? ​

"Voor mij was mijn eetstoornis een manier om alle gevoelens die ik had te dempen - onzekerheid, angst, verdriet, woede etc. Niks maakte me zo rustig als langere periodes vasten en steeds magerder worden. Het leek alsof er een donzen wolk in mijn hoofd zat, waardoor ik bij vlagen helemaal niet goed meer kon denken. Heerlijk vond ik dat. Soms kon ik urenlang voor me uitstaren en was mijn hoofd leeg. Het enige waar ik me druk om maakte, was mijn gewicht en eten - iets waar ik controle op had. Daardoor voelde het zo 'veilig', voelde ik me sterk en verheven boven mijn angsten. Maar dat was natuurlijk allemaal een illusie. Een eetstoornis is nooit een oplossing, het is juist een ramp. Want je maakt jezelf kapot en je loopt alleen maar weg voor gevoelens die zich uiteindelijk niet weg laten jagen."

Herkenbaar ook, dat die opmerkingen van buitenaf het eetgestoorde gedrag zo versterken, maar jezelf hierin kwetsbaar opstellen was voor jou niet echt een optie, geloof ik. Wat vind jij zo erg aan imperfect, of misschien zelfs eng aan menselijk zijn?

"Ik denk dat dat echt voortkomt uit het beeld wat ik als tiener heb bedacht. Ik heb mezelf ingeprent hoe ik als vrouw 'moet' zijn, en het is verschrikkelijk moeilijk om dat los te laten. Zelfs nu ik alles goed kan relativeren, lijkt die overtuiging iets wat zich aan me op blijft dringen. Sommige dingen laten zich gewoon niet wegredeneren, en dus moet je jezelf blijven herinneren aan hoe het echt zit."

Je schrijft ook over de angst voor ouderdom en verval, wat roept ouder worden bij jou precies op? En hoe sta je daar nu in?

"Ik ben heel bang voor aftakeling. Dat komt grotendeels omdat ik me sinds mijn puberteit nooit meer echt 'goed' heb gevoeld. In de eerste instantie door mijn eetstoornis, waar ik me jarenlang fysiek slecht door heb gevoeld en waaraan ik wat restklachten over heb gehouden zoals buikpijn en vermoeidheid. Daarnaast heb ik chronische pijn in mijn enkel/rug na een scooterongeluk. Naarmate ik ouder word, zal er nog meer verval komen en zal mijn lichamelijke conditie nog verder achteruitgaan. Daar zie ik heel erg tegenop. Maar natuurlijk speelt ook mijn uiterlijk er een rol bij. Vanuit mijn drang naar perfectionisme wil ik zo lang mogelijk zo jong mogelijk blijven. Maar inmiddels weet ik ook dat jeugdigheid niet hetzelfde is als 'mooi' zijn. Je kunt ook heel mooi ouder worden. Het belangrijkste is dat je je goed voelt over jezelf, op welke leeftijd dan ook. Dat is dan ook mijn doel; goed voor mezelf zorgen, op alle mogelijke manieren, zonder daarin door te slaan. Want obsessief bezig zijn met je gezondheid is natuurlijk ook niet 'gezond'."

Mooi hoe je dat zegt: jeugdigheid is niet per definitie hetzelfde als mooi zijn. Deze zin, die daar ook wel over gaat, is mij ook bijgebleven: onvolkomenheden maken wie je bent. Accepteer jij (inmiddels) jouw onvolkomenheden? 

"Dat is heel mooi gezegd en helemaal waar. Ik heb sterk de neiging om aan mezelf te blijven werken, om mijn onvolkomenheden nog te bevechten. Maar ik probeer mezelf er dagelijks aan te herinneren dat dat niet hoeft, dat ik met een zachter oog en meer mededogen naar mezelf mag kijken. En bepaalde onvolkomenheden juist moet koesteren, omdat ze me inderdaad maken tot wie ik ben."

Fijn dat je daarin wat meer rust hebt gevonden. Ik las dat het delen van jouw imperfecties, het aangaan van die schaamte daaromheen, voor jou ook een uitdaging is? Dat het delen daarvan echt een overwinning is. Wat heeft dit je eigenlijk opgeleverd? Heeft deze transparante en eerlijke openheid iets voor jou veranderd?

"​Jazeker. Ik voel een soort geruststelling sinds dit boek, omdat ik niks meer 'hoog' hoef te houden - alles waar ik me voor schaam staat op papier. En ook omdat lezers het blijkbaar accepteren - en dus mij accepteren. Ik krijg veel reacties waarin mensen schrijven dat ze dingen herkennen, ook dat is een opluchting voor mij. Wat dat betreft was het schrijfproces echt helend."

In je boek heb je het ook over het lievemeisjessyndroom. Wat is dit precies?

"Voor mij betekent dit de drang om door iedereen leuk, lief en aardig gevonden te worden. Pleasen, naar de ander buigen, jezelf ondergeschikt maken, in de hoop goedkeuring te krijgen. Zo ervaar ik het vooral."

Waar kwam dit bij jou eigenlijk vandaan, de drang om te pleasen en hoe ga je daar nu mee om?

"Op de een of andere manier begon dat al in mijn vroege jeugd. Zelfs in de kleuterklas deed ik mijn best zodat mijn klasgenootjes en de juf me extra lief vonden. Mijn moeder zei vaak dat ik best wat minder lief mocht zijn, maar dat ging er simpelweg niet in. Het zit dus blijkbaar heel diep in me, het is niet iets vanuit mijn opvoeding. Het leren aangeven waar mijn grenzen liggen is een blijvend proces, maar het wordt wel steeds makkelijker.

Mijn belangrijkste tip is bewustzijn; leer je patronen kennen en aanvoelen wanneer je iets doet om te pleasen, en niet zozeer omdat je iets zelf graag wilt. Wanneer je daar over uit bent, kun je eerder ingrijpen. Realiseer je dat jij en de ander gelijkwaardig zijn. Af en toe pleasen of je schikken is natuurlijk heel gezond, maar het moet niet de overhand krijgen. Aangeven wat je wel of niet wilt maakt je niet minder leuk of aardig. Integendeel; je bent aardiger voor jezelf en meer integer. Uiteindelijk waarderen en respecteren de meeste mensen dat."

In een van je video's (allemaal te bekijken op haar YouTube-account) benoem je ook de weerbaarheid tegen het schoonheidsideaal. Hoe sta je daar nu in en lukt het je om daarin niet toe te geven aan die schijn-maakbaarheid?

"Door dit boek te schrijven confronteerde ik mezelf met allerlei overtuigingen waarvan ik weet dat ze niet kloppen of zelfs destructief zijn. Zo ook met mijn drang om aan het schoonheidsideaal te voldoen. Door te begrijpen waar zo'n ideaalbeeld vandaan komt - dat het grotendeels slechts 'mode' is en dus veranderlijk, en dat het bovendien zwaar gemanipuleerd wordt door photoshop - drong het tot me door hoe vergeefs die strijd is. Het is belangrijk om mezelf eraan te blijven herinneren dat wat je op social media ziet niet echt is. En dat juist imperfecties je maken tot wie je bent (zoals we net al zeiden). Uiteindelijk telt maar één ding; dat je je goed voelt met en in jezelf, gewoon zoals je bent."

Wat wil je meegeven aan anderen die zich herkennen in jouw worsteling? 

​"Ten eerste: je bent niet alleen. Heel veel mensen worstelen met perfectionisme en ook met eetstoornisproblematiek. Probeer met een zachtere blik naar jezelf te kijken, minder te oordelen, de lat minder hoog te leggen. Wees lief voor jezelf, voor je lichaam. En durf je angsten aan te gaan. Wat zit er onder dat perfectionisme of je eetstoornis? Het gaat heel vaak over controle en jezelf willen verstoppen, jezelf niet de moeite waard vinden. Als je de kern kan achterhalen van je ware gevoelens en daarmee leert omgaan, bijvoorbeeld via therapie, begint de heling. Het leven is zo onbeschrijflijk veel fijner en makkelijker zonder eetstoornis of overdreven perfectionisme. Je bent het waard, echt."

Ben je benieuwd naar Sofie's boek: De ideale vrouw die ik nooit was? Wij mogen 3 exemplaren verloten! Wil je kans maken? Laat in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek wil winnen. Op dinsdag 26 juli maken we bekend in de reacties wie de winnaars zijn. Niet gewonnen? Het boek is ook te koop bij verschillende boekhandels en bol.com.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Maandag 18 juli 2022 13:19
Ik zou het boek wel willen winnen om de rijd te doden tijdens deze zomer waarin ik rust moet houden en bewegingsdrang moet weerstaan tijdens een zeer heftige terugval..
Bettina - Maandag 18 juli 2022 13:40
Lieve Lonneke,

Hoe zou een leven zonder pleasen en met imperfectie eruit zien..? Staat dat in het boek?
Dan doe ik graag mee aan de loting voor het boek …

Liefs
XX
RosaV - Maandag 18 juli 2022 16:22
Gigantisch herkenbaar dit.
Anne - Maandag 18 juli 2022 17:10
Interessant boek een leven zonder pleasen, wat zal dat fijn zijn!
benieuwd naar Sofie's boek!

italieganger@gmail,com
Angelien - Maandag 18 juli 2022 18:12
Leuk om spontaan mee te doen ,leuk om kans te maken om te winnen, gewoon leuk omdat het kan en dat dat er ook mag zijn ..gewoon
Shelly - Maandag 18 juli 2022 18:53
Hier ook een 90’s girl..wil graag meeloten..
Andrea - Maandag 18 juli 2022 19:18
Ik ben sinds een half jaar 'echt' in herstel en snuif alles wat helpend is, op. Ik lees veel ervaringsverhalen, informatie en blogs over herstel, omdat dit mij motivatie en inspiratie geeft. Daarom loot ik voor dit boek ook graag mee.
An-95 - Maandag 18 juli 2022 19:48
Wat een mooi artikel! Ik herken me heel erg in haar verhaal, ook al is het aan de andere kant ook weer anders.
Sinds kort begonnen met een nieuwe baan, na een tijd in de ziektewet, en ik merk dat mijn onzekerheid, perfectionisme en laag zelfbeeld weer meer gaan opspelen. Hierbij de angst ook voor terugval. Ik zou dit boek graag willen winnen om meer inzicht te krijgen

Dank voor aandacht hiervoor!
Redactie Proud2Bme - Dinsdag 26 juli 2022 14:20
Hey An,

Gefeliciteerd! Jij bent één van drie gelukkige winnaars!
Bedankt voor je mooie reactie. Wil je jouw naam en adres naar lonneke@proud2bme.nl sturen? Dan zorgen wij dat het boek snel bij je aankomt!

Geniet ervan en ga ervoor!

Liefs!
Jalisa - Maandag 18 juli 2022 19:53
Wat een mooi artikel! En het boek lijkt mij heel interessant en herkenbaar. Ik zou het graag willen winnen om tijdens mijn opname te lezen, ter motivatie en steun.
Liefs, Jalisa
Nienkelientje - Maandag 18 juli 2022 19:56
Mij lijkt het interessant om het boek te lezen, ik ben er al heel lang naar opzoek in"normale" boekhandels maar kan m nergens vinden. Op dit moment het ik er te weinig geld voor, maar zou het zo gaaf vinden om het te winnen!
Soraya - Maandag 18 juli 2022 19:59
Jaaa, ik zou dit boek heel graag willen winnen. Hij staat al tijden op m’n verlanglijstje. Waarom? Omdat het leven niet perfect en/of maakbaar is en ik meer zou willen leren over andermans ervaringen en perspectieven. Lijkt me een mooi middel om over deze onderwerpen na te denken en op die manier dus verder te ontwikkelen ✨
Astrid happylady - Maandag 18 juli 2022 20:11
Zo benieuwd naar dit boek. Ik vind dat ik het verdien! Alleen maar hobbels op mijn pad. Zoals bij velen..maar ik wil even lekker weg zweven bij je boek. Even uit de realiteit. Mvg!!
Nik - Maandag 18 juli 2022 20:16
Hi! Ik wil het boek graag winnen, omdat ik weer in een terugval zit en geen enkel lichtpuntje heb.
Liefs, Nik
Patricia Weij - Maandag 18 juli 2022 20:27
Beste Lonneke,

Via Sofie hier bij jou gekomen, ik volg Sofie al jaren en geniet van haar manier van leven, hoe zij taboes doorbreekt en haar nuchtere blik op dagelijkse dingen. Mooi interview om toch nog meer diepgang te krijgen.
Ik ben zelf een vrouw van 31 en kan mij in hele veel dingen herkennen bij Sofie en zou heel graag het boek willen lezen.

Graag een lootje voor mij en ik scroll nog even verder op jouw blog!

Groetjes Patricia
Redactie Proud2Bme - Dinsdag 26 juli 2022 14:22
Hey Patricia,

Gefeliciteerd! Jij bent één van drie gelukkige winnaars!
Bedankt voor je mooie reactie. Wil je jouw naam en adres naar lonneke@proud2bme.nl sturen? Dan zorgen wij dat het boek snel bij je aankomt!

Geniet ervan en ga ervoor!

Liefs!
Patricia Weij - Zondag 31 juli 2022 14:28
Onwijs leuk dat ik heb gewonnen ik zal je een mail sturen (: ♥
Bob - Maandag 18 juli 2022 20:39
Het is een prachtig boek omdat ik goed kan gebruiken om me in te kunnen leven in de cliënten die ik begeleid met dergelijke problemen en ook oplossingen uitdagingen :-). Herken veel van de vraagstukken waar ik ooit ook zelf mee heb geworsteld en waar iedereen volgens mij zich in bepaalde maten in kan vinden. Het is een eerlijk en open hartig boek wat kwetsbaarheid meegeeft wat we allemaal vaker mogen laten zien.
Janny - Maandag 18 juli 2022 20:58
Het is zo'n mooi boek, hoop dat het bij iemand terecht komt die het nodig heeft.
Nadine - Maandag 18 juli 2022 21:26
Ik zou het boek graag willen winnen. Het verhaal is ontzettend herkenbaar voor mij. Het boek zal mij de inzichten en herkenning bieden waar ik naar op zoek ben.
Hilde - Maandag 18 juli 2022 21:32
Wat een leuke winactie.. ! Doe graag mee😉

Food//thoughts on my journey to my authentic self in and outside my relationship(s)..
Lucinde - Maandag 18 juli 2022 21:35
Ik zou het boek van Sofie graag winnen!
Ik volg haar al langer, en vind dr videos altijd erg fijn en interessant.

Ook heb ik door mijn PTSS lang niet kunnen lezen en heb ik dit afgelopen week weer voor het eerst kunnen doen! Was heel fijn❤
Pauline - Maandag 18 juli 2022 21:51
Ik ben sinds de start van mijn herstel mezelf heel vaak en hard tegengekomen. Dat was confronterend en dat is het nog steeds. Dit verhaal roept bij mij veel herkenning op en ik hoop dat het me gaat helpen om ook uit de terugval te klimmen waar ik nu in zit. Om na keihard op mijn bek te zijn gegaan, ook weer op te kunnen krabbelen
Laressa - Maandag 18 juli 2022 21:53
Zou dit boek héél graag willen winnen! Ik volg Sofie al jaren op YouTube. Ben zelf woonachtig in de Hoeksche Waard, net als Sofie, en dat maakt het extra leuk om naar haar vlogs en docu's te kijken. Ik vind Sofie een prachtige vrouw, van binnen en van buiten, heb haar vorige boeken ook allemaal gelezen en ben daarom extra benieuwd naar dit nieuwste boek wat ongetwijfeld veel herkenning zal gaan geven. Hopelijk zit ik bij de winnaars!
Veroniek - Maandag 18 juli 2022 21:54
Ik wil graag meedoen aan de winactie.
Thema's zoals angst, schaamte, perfectie en wel of geen relatie spelen een grote rol in mijn leven. Ik hoop door het boek te lezen meer inzicht te krijgen in mijzelf en misschien ook een beetje te leren deze thema's proberen los te laten.
Simone - Maandag 18 juli 2022 22:18
Dit lijkt mij zo’n mooi boek!! Zou het graag willen lezen

Liefs, Simone
Rianne - Maandag 18 juli 2022 22:20
Ik zou het boek heel graag winnen om hopelijk meer inzichten te krijgen in de denkpatronen en het leven met een eetstoornis.
Hopelijk kan ik dan een vriendin die struggled met een eetstoornis beter begrijpen en helpen!
:)
Laurentia - Dinsdag 19 juli 2022 06:16
Sofie zorgt al jaren voor zo ontzettend veel herkenning en steun met haar video’s, maar helaas heeft mijn bieb haar boeken nog steeds niet. Op deze manier het boek in handen krijgen zou dus geweldig zijn!
Tessa - Dinsdag 19 juli 2022 09:14
Het is erg herkenbaar! Ook nu ik ben hersteld van mijn eetstoornis zijn er veel aspecten die ik herken, het is een proces om bepaalde dingen meer en meer los te laten zoals het "lieve meisjessyndroom". Soms ook een zoektocht welk deel karakter is en welk deel "aangeleerd" wenselijk gedrag. Ik zou het boek erg graag willen winnen voor wat herkenning, lijkt mij erg waardevol. En fan van Soof haar vlogs, zo fijn altijd ❤️
Bavami - Dinsdag 19 juli 2022 09:37
Ik hoop dat ik met dit boek meer tot mijn eigen kern kan doordringen. Hopelijk leidt het lezen van dit boek tot nieuwe inzichten, iets waar ik enorm naar op zoek ben. Daarom loot ik graag mee.
Floortje - Dinsdag 19 juli 2022 09:53
Wat een knap dat je zo goed je gevoelens op papier kan zetten. Ik herken me in veel van de antwoorden van Sofie en ik denk dan ook dat het boek ervoor kan zorgen dat ik weet dat ik niet de enige ben die struggled met deze onzekerheden en perfectionisme. Ik zou graag willen mee doen aan de winactie!
Groetjes Floortje
Lisa_br.x - Dinsdag 19 juli 2022 10:56
Ik zou het boek graag willen winnen omdat ik momenteel zelf kamp met anorexia. Gisteren heb ik te horen gekregen dat ik naar de kliniek moet. Heftig en ik moet het nog even laten bezinken. Ik weet niet zo goed wat ik er van vind, alles is dubbel. Ik zou dit boek graag willen lezen omdat ik iets van herkenning zoek en ik vind dat al een klein beetje in de blog hierboven. Ik volg Sofie op YouTube echt al heel lang, misschien al wel vanaf dat ze begon met vloggen. Nu ga ik duimen! Super benieuwd naar het boek :)
Rochella - Dinsdag 19 juli 2022 13:19
Wauw, wat lijkt mij dit een mooi boek om te lezen. Heel helpend ook want pleasen doe ik veel te veel. Hoe zou het zonder kunnen? Lijkt me mooi om te leren. Daarom doe ik graag mee
Ireentje030 - Dinsdag 19 juli 2022 13:24
Een herkenbaar verhaal in de blog. Ik zou dan ook graag mee doen aan de winactie. Herkenning zorgt er bij mij voor dat ik weer even zie dat ik niet de enige ben die hier mee worstelt/worstelde. Daarnaast is lezen altijd een fijne tijdsbesteding. Ik ben erg benieuwd naar het boek.
Li Zhan - Dinsdag 19 juli 2022 14:01
Wat een mooi, kwetsbaar en krachtig interview. Herkenbare vragen ook... Heel benieuwd naar het boek! ♡
Lvh - Dinsdag 19 juli 2022 14:39
Ik zou het boek onwijs graag willen winnen omdat het kan helpen in mijn hersteltraject. Momenteel zelf tot inzicht gekomen dat ik hulp nodig had en nu vol aan de gang met het overwinnen van mijn eetstoornis.
Free - Dinsdag 19 juli 2022 16:01
Ik zou het boek graag willen winnen omdat het lezen over andermans ervaringen mogelijk herkenning en begrip kan bieden naar mezelf toe.
Toughcookie - Dinsdag 19 juli 2022 16:46
Wat een mooi interview met Sofie! Ik volg haar op youtube en vind haar zo'n inspirerend persoon. Ik ben even oud als haar en herken veel van wat ze zegt. Haar stem is ook heerlijk om naar te luisteren. Ben heel benieuwd naar haar boek!
Willianne - Dinsdag 19 juli 2022 23:33
Ik doe graag mee
Ik hoop en verwacht dat ik veel herkenning ga vinden in dit boek. Dus ben echt reuze benieuwd!
Jessie - Woensdag 20 juli 2022 11:39
Ik herken me hier heel erg in, maar ik zie ook mijn moeder er in terug. Ik ben herstellende van een eetstoornis en mijn moeder werkt sinds dit jaar heel hard aan zichzelf met een haptotherapeut. Ik wil (na het zelf te hebben gelezen) dit boek graag aan mijn moeder geven!
Ingeborg Mulders - Woensdag 20 juli 2022 11:43
Aangezien ik op mijn 49e weer in therapie ben voor mijn gevecht met een eetstoonis, (deeltijd schematherapie voor het eerst) zou ik heel graag dit boek winnen, zodat ik kan leren en kan lezen dat ik niet de enige ben die (Ook hiermee) struggled.
Lieke - Woensdag 20 juli 2022 16:45
Momenteel ben ik al een tijdje bezig met behandeling voor mijn eetstoornis. Buiten dit heb ik ook autisme waar ik zo mijn voor- en nadelen bij ervaar. Ik zou dit boek erg graag willen lezen, omdat ik hoop dat ik er wat van kan leren en ik het ook gewoon heel interessant vind om andermans verhaal te horen! Zelf herken ik mij ook heel erg in het stukje perfectionisme en het voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld.. Ben benieuwd!
Groetjes Lieke
Daphne - Woensdag 20 juli 2022 18:09
Graag zou ik mee doen met de loting om dit boek te winnen voor alle leden en collega vrijwilligers van Stichting JIJ, gewoon omdat het allemaal prachtige mensen zijn en ik het ze gun dat dit boek ze tot steun mag zijn.
Danielle - Woensdag 20 juli 2022 23:10
Ik zou dit boek heel graag willen winnen omdat ik denk dat het me veel kan brengen. Het constant gebukt gaan onder goed genoeg willen zijn, pleasen, lief en leuk gevonden willen worden, maskers opzetten, altijd voor de ander klaarstaan maar niet voor mezelf en nog zo veel meer dingen herken ik enorm. In mijn behandeling zijn we ook op een punt dat we onderzoeken waar dat dan vandaan komt en wat wil ík nou echt? Wie ben ik nou echt? Hoe wil ik leven? Hoe kan ik voor mezelf gaan staan? En meer van dit soort thema’s. Ik denk echt dat dit boek me kan helpen in deze reis naar herstel en hoop daarom enorm het boek te mogen gaan lezen deze zomer.
Redactie Proud2Bme - Dinsdag 26 juli 2022 14:23
Hey Danielle,

Gefeliciteerd! Jij bent één van drie gelukkige winnaars!
Bedankt voor je mooie reactie. Wil je jouw naam en adres naar lonneke@proud2bme.nl sturen? Dan zorgen wij dat het boek snel bij je aankomt!

Geniet ervan en ga ervoor!

Liefs!
Danielle - Vrijdag 29 juli 2022 22:16
Wat super gaaf! ♥️
Ik heb gemaild 😊
Saar - Vrijdag 22 juli 2022 18:03
Als arts in opleiding wil ik zorgzaam zijn voor anderen. Elke dag opnieuw wil ik anderen helpen, redden, genezen, Elke dag moet beter. Om ‘aanvaard’ te worden, was de concurrentie groot. Het ‘beste’ geven was dan ook ‘noodzakelijk’ om de droom waar te maken. Dit was het moment dat de eetstoornis zich opdrong. Nu weet en leer ik dat ik er pas voor anderen kan staan, als ik zelf sterk in de schoenen sta en zelf met perfectie lukt het ons soms niet iedereen te helpen. Mildheid naar mezelf blijft dan ook een groot werkpunt. Maar elke dag worden we sterker. Ik verlang dit verhaal verder te lezen! Maskers blijven in het ziekenhuis verplicht, maar achter dit masker mogen we (imperfect) zijn zoals we zijn. Want allemaal samen, met elk onze eigen bijdrage, kunnen we iets moois leveren, patiënten genezen op welke manier dan ook!
Els - Zaterdag 23 juli 2022 14:07
Ik zou dit boek graag willen winnen, omdat ik was wie ik altijd had willen zijn. Als ik gedurf had mezelf te vinden en minder perfect te hoeven zijn. Ik zou me graag al lezend willen inspireren dat perfectie niet is waarom het gaat. En mogen leren dat het veel belangrijker is dat je in je keuzes dicht bij jezelf staat.
Lentebloesem - Zaterdag 23 juli 2022 18:56
De Perfecte vrouw zijn... Voor mij is het een strijd die nooit helemaal over gaat, maar het gaat steeds beter. Ik wil het boek graag winnen, als steuntje in de rug en als cadeautje aan mezelf. :)
Sanne - Zondag 24 juli 2022 19:21
Ik wil ook het boek winnen leuk leer er veel van
Gioya - Zondag 24 juli 2022 20:25
Ik heb net mijn opleiding Verpleegkunde mogen afronden. Eind augustus start ik met mijn nieuwe baan. Hiervoor ga ik eventjes op vakantie én lijkt het me heerlijk, dit prachtige boek te mogen lezen & hiervan te mogen leren, voor kennis in de zorgsector en ook voor meer zelfacceptatie :).
Idril - Maandag 25 juli 2022 07:48
Ik zou het boek graag willen winnen voor mijn dochter. Als boodschap, als steuntje in de rug, als leesvoer op vakantie.. kan het niet mooier maken ^^, het is niet aan mij om haar verhaal te vertellen