Tips om je mooi te voelen in kleding

 

Soms voel je je gewoon even niet op je mooist, je hebt het gevoel dat je jurkje raar staat, je billen er dikker uitzien in deze broek, je jas te lang is of je schoenen er lomp uitzien aan je voeten. Dit heeft vaak te maken met het gevoel dat je van binnen hebt. Als je vermoeid, gespannen of somber bent, voel je je vaak aan de buitenkant ook wat minder top. Als je je lange tijd niet goed voelt, kun je veel moeite hebben om je mooi te voelen in je kleding. Daarom wil ik in deze blog graag wat tips geven om jezelf weer mooi te voelen in je kleding.

kleding 

Ik weet namelijk goed hoe het is om jezelf niet aantrekkelijk, niet mooi of zelfs lelijk te voelen. Ik heb mezelf vooral tijdens mijn eetstoornis heel slecht gevoeld over mijn buitenkant. Met en zonder kleding. Het accepteren van mijn lichaam was een heel ander ding, en daar heb ik al meerdere keren over geschreven. Los daarvan kon ik praktisch gezien snel wat doen aan mijn uiterlijk door middel van make-up, kleding en mijn kapsel. Daar was ik dan soms ook erg veel mee bezig, soms zelfs een beetje te veel.

Ik voelde me onzeker en lette daardoor heel erg op wat anderen droegen. Ik gebruikte meer make-up dan tegenwoordig en besteedde heel wat tijd aan mijn haar. Ik zag er leuk en verzorgd uit, maar was ik dit? Ik vroeg me regelmatig af wat mijn stijl was, wat bij mij paste en shopte veel te veel. Ik vulde daarmee iets op. Een leegte. Het gat waar eigenlijk zelf acceptatie hoorde te zitten werd volgepropt met nieuwe kleren, verschillende kledingstijlen en toch bleef het gat eindeloos diep. Ik voelde me niet goed in mijn kleding en ik wist niet hoe ik dat op moest lossen.

Regelmatig had ik een kledingcrisis en wist ik me geen raad met alle kleding die ik in mijn kast had hangen. Ik vond verschillende dingen leuk, maar was veel bezig met wat anderen van mij zouden vinden. Toen ik mezelf zo erg verdoofde met mijn eetstoornis, voelde ik zelfs niet meer goed aan wat ik mooi vond of waar ik me goed in voelde. Ik voelde me lelijk en vies. Ik voelde me leeg, terwijl mijn kledingkast vol zat met heel veel verschillende kledingstukken. Ik wist niet wat ik aan moest, niets stond me mooi en het zat ook allemaal niet lekker.

items

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als jij op dit moment ook in deze situatie zit, er stukjes uit herkent of op een andere manier je niet goed voelt in je eigen kleding. Ten eerste kun je op onderzoek uitgaan, naar jouw eigen kledingstijl. Dat kun je doen met onder andere deze tips. Verder heb ik hieronder nog wat advies, om je op dit moment of deze week nog een beetje fijner te helpen voelen in je kleding en je lichaam. Gewoon omdat je je goed mag voelen, zoals je bent.

♥ Je bent niet de enige
Als je merkt dat je een kledingcrisis hebt, kun je misschien heel geïrriteerd raken of boos worden op jezelf. Je vindt het vervelend dat je niet weet wat je aan moet of dat je niet kunt kiezen. Ik denk dat het op dat moment goed is om even op de 'stopknop' te drukken en bij jezelf na te gaan wat je allemaal over jezelf afroept als je lelijk tegen jezelf doet. Het heeft namelijk absoluut geen zin om naast deze crisis ook nog eens ruzie met jezelf te gaan maken. Zo kom je alleen maar verder van jezelf af te staan en kom je niet bij jezelf of bij een kledingkeuze. Iedereen heeft hier wel eens last van, dus wees niet zo streng. Het is niet erg. Gebruik de tips hieronder, haal even adem en praat er gerust over met je vriendinnen. Ook zij hebben hier soms last van.

♥ Je favorieten
Waarschijnlijk zijn er een aantal kledingstukken die je veel draagt, die lekker zitten of waar je je goed in voelt. Deze kledingstukken moeten een goede zichtbare plek krijgen in je kledingkast of je moet er een aantal van bijkopen, omdat je ze graag draagt. Maak om te beginnen je hele kledingkast eens leeg. Daarna ga je je favoriete kledingstukken terughangen en leggen in je kast. Wat er overblijft kun je in een doos doen of achterin je kast leggen. Op deze manier zie je duidelijk welke kleding je graag draagt, en is het weer overzichtelijk in je kast. Je kunt nu gemakkelijk een kledingstuk pakken en hoeft minder te twijfelen. Dit kan alvast een beetje helpen om de keuze gemakkelijker te maken; overzicht.

hippie

♥ Stel outfits samen
Dit kun je doen met een vriendin of zelf. Op een dag dat je je goed voelt, kun je je kast induiken om outfits samen te stellen en deze te onthouden, bij elkaar te leggen/hangen of een foto van te maken. Begin met de outfits die je graag draagt en maak combinaties die daarop lijken, zodat je goed bij jouw eigen smaak blijft. Je kunt Pinterest gebruiken als inspiratie voor kledingcombinaties. Ik pin daar zelf vooral kleding die ik al in mijn kast heb hangen zodat ik niets nieuws hoef te kopen, maar combanties van kleding ontdek door andere plaatjes te bekijken. Zo leer is dus mijn eigen kleding goed te combineren of wordt ik op een idee gebracht voor een outfit.

♥ Weg met die verkeerde maatjes
Ben je veel aangekomen of juist afgevallen, dan is het goed om de kleding die je niet meer past weg te doen. Moet je nog aankomen, dan is dat misschien lastig, omdat je het weer moet gaan passen. Maar blijf niet enkel met kleding in je kast zitten die je helemaal niet meer past. Zorg ook dat je kleding hebt die je wel past en die in jouw maat is. Ook als je in een tussenfase zit. Ben je aangekomen of afgevallen en zit je nu op je setpoint, ook dan is het belangrijk afstand te doen van de kleding die te groot of te klein is; je eetstoornis-kleding. Het is verleidelijk om die kledingstukken te bewaren of af en toe nog aan te proberen, maar het is voorbij en daarom is het ook belangrijk om die eetstoornis echt los te laten. Lees meer over kleding weg doen en winkelen met een eetstoornis in deze blog.

♥ Basics
Kies voor basic outfits. Als je vaak miskopen doet, omdat je niet goed weet wat je kledingstijl is, dan kan het helpen om het vooral te houden bij basics. Die basics hoeven trouwens helemaal niet saai te zijn. Je kunt keizen voor stipjes, streepjes, ruitjes en kleuren. Of je gaat voor bijzondere jasjes, maar probeer er rekening mee te houden dat alles een beetje bij elkaar past en goed te combineren is. Een wit, zwart, grijs en gekleurd t-shirt, een spijkerblouse, spijkerbroek, zwarte broek, korte broek, een rokje, een jurkje, laarsjes, gympen, slippers, een lange jas, een korte jas, een riem en een paar langemouwen t-shirts, een vest en een trui. Dat zijn de items die je op zijn minst 'nodig' hebt bijvoorbeeld. Door een simpele kledingkast samen te stellen, kun je gemakkelijker keuzes maken. Je kunt dit afwisselen met een paar opvallende en bijzondere items.

basic

♥ Sta stil
Misschien met je wel iemand die als een kip zonder kop door het leven gaat of dat misschien niet eens doorheeft, maar wel doet. Probeer dan even goed bij jezelf stil te staan en na te gaan hoe jij je eigenlijk voelt. Wat zijn jouw onzekerheden? Ben je erg bezig met wat anderen van je denken? Wat vind je van jezelf? Je kunt daar aan werken door er positieve gedachtes tegenover te zetten of er met je hulpverlener (als je die hebt) over te praten. Onzekerheid is te overwinnen in stapjes, maar dan moet je er wel bewust bij stilstaan.

Die onzekerheid kan over grote en dus ook kleine dingen, zoals je kledingkeuze gaan. Haal daarom even diep adem, ga even zitten op de rand van je bed en luister een beetje naar jezelf. Wat wil jij graag aan? Waar heb jij zin in? Is dat een jurkje, trek die dan gewoon lekker aan en is dat juist een spijkerbroek met All stars; Go for it. Doe wat goed voelt voor jou.

♥ Wat voelt goed?
Duik je kledingkast eens in en ga op zoek naar de kledingstukken die zacht aanvoelen, die een fijne pasvorm hebben en die lekker zitten. Als kleding lekker zit en dus niet afzakt, prikt, knelt of schuurt, voel jij je er veel beter in en word je ook minder met je lichaam of gewicht geconfronteerd. Het is daarom ook belangrijk dat je kleding niet enkel koopt omdat het er leuk uitziet of een trend is, maar vooral omdat het goed zit en je je er goed in voelt, lichamelijk. Let hier ook op als je een volgende keer gaat winkelen. Je zintuigen moeten niet of positief geprikkeld worden, als jij je goed wilt voelen in je kleding, niet negatief.

♥ Ga voor duurzaamheid
De kleding die je koopt moet goed zitten, anders ga je het waarschijnlijk niet dragen. Zorg er daarom voor dat je je BH-maat een keer op laat meten of op zoek gaat naar de ideale spijkerbroek. Bij Levi's kun je je broek af laten meten, zodat je weet in welke ‘curve' jouw figuur het beste uitkomt. Maar je hebt ook bij andere winkels veel verschillende modellen broeken, zoals high waisted, skinny, bootcut of low waist. Probeer eens wat broeken uit en ga na welk model het beste bij jou staat en of je bijvoorbeeld eigenlijk ook een lengtemaat zoals 32, 34 of 36 nodig hebt bij een broek. Kleding is heel persoonlijk en je kunt er langer mee doen als je met aandacht je aankoop doet. 

♥ Stop met miskopen doen
Het klink simpeler dan het is, maar eigenlijk weet je stiekem wel wat er mis gaat als je een miskoop doet. Zo kocht ik vaak shirts die na één keer wassen te kort waren. Bij de winkel van die shirts kan ik dus beter geen t-shirtjes meer kopen, omdat ik me daarin uiteindelijk helemaal niet fijn voel. Ook moet ik geen jurkjes of broeken kopen die eigenlijk net iets te kort zijn. Ik kan het jurkje of die broek nog zo leuk vinden, maar uiteindelijk blijft het in mijn kast hangen en wordt het niet gedragen. Dit maakt uitkiezen wat ik aanmoet, alleen maar moeilijker. Maar een miskoop kan ook een paar hakken, een fel gekleurd kledingstuk of een heel trendgevoelig item zijn. Ga eens na wat jouw miskopen zijn en waarin die overeen komen, zodat je kunt opmerken waar jij alert op moet zijn of lees deze blog over miskopen eens. 

musthave

♥ Wees niet te voorzichtig
Misschien ben je geneigd om heel onopvallend door het leven te gaan, omdat je toch niet kunt kiezen wat je wilt dragen. Probeer jezelf dan toch een beetje uit te dagen. Verstop jezelf niet in je kleding, maar trek eens iets aan wat je normaal niet zou dragen. Soms kun je je daar heel goed in voelen achteraf, terwijl je het eerst niet durfde. Mocht het niet zo positief uitpakken, dan weet je voor een volgende keer meteen dat je dat jurkje weg moet doen of die combinatie gewoon niet je ding is. Weer wat geleerd.

♥ Iedereen is anders
Kleding die bij de een heel goed staat, kan bij jou wat minder goed uitkomen, of andersom. Dat heeft vaak te maken met haarkleur, huidskleur of je figuur. Omdat we allemaal zo anders zijn, kun je er nooit uitzien als iemand anders. Je ziet er vaak het mooist uit, wanneer je draagt waar jij blij van wordt en wat jouw figuur goed doet. Doe bijvoorbeeld eens een kleuranalyse, vraag advies in een winkel of van een stylist of probeer verschillende stijlen uit om te ontdekken watvoor kleding het best bij jou past. 

Zorg vooral dat jij je goed voelt en op je gemak voelt in kleding. Doe niet mee aan een trend, omdat anderen dat ook doen en verstop jezelf niet omdat je jezelf niet mooi vindt. Ga niet krampachtig opzoek naar je kledingstijl, het kost allemaal tijd en komt vanzelf. Sta er wel regelmatig rustig bij stil, zodat je langzaam ontdekt waar jij je goed in voet en of jij een gympies-meisje of hakken-meisje bent. Doe je ding en wees bij het uitkiezen van je kleding een beetje lief voor jezelf, dat maakt het een stuk fijner.

Eerder deelde ik al mijn tips op lekker in je vel te zitten, lees die hier
De kleding in deze blog is van ASOS

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jacqueline - Woensdag 12 augustus 2015 10:17
Goed stuk Nouska! En zo herkenbaar. Ik heb het nu minder vaak. Sta soms wel eens gezond te twijfelen, maar kan dan gewoon wat aantrekken en mezelf daarin ook accepteren. Ik probeer ook te denken: andere mensen kennen me ook van mijn 'beau jour', dus als het nu wat minder is, dan is dat ook prima: ik ben daarmee niet ineens een mislukkeling.
Sunshine - Woensdag 12 augustus 2015 11:34
Goed artikel! Ik durf zelf nauwelijks meer een broek te kopen omdat ik me overal te dik in voel en de hele wereld ziet dit dan. Momenteel heb ik een tekort aan broeken want na zo lange tijd sneuvelen sommigen. Ik ga de tips in dit artikel gebruiken tijdens het shoppen, bedankt.
Ronja - Woensdag 12 augustus 2015 14:29
Echt heel erg herkenbaar.
Heel erg bedankt.
Hier ga ik mijn tanden inzetten. Voel me nu nog verschrikkelijk in m'n kleren en met alles, maar zo heb ik toch de hoop dat ik er wat aan kan doen en dat het misschien ooit anders wordt.
Star* - Woensdag 12 augustus 2015 14:44
Ik kijk soms op internet voor inspiratie als ik me heel onzeker voel, en dan kies ik vanuit daar een outfit uit. Dan zoek ik op outfit it shirt, of outfit jeans short oid en dan zijn er best veel leuke dingen en vaak met simpele dingen die je ook wel in je kast hebt hangen.
S - Woensdag 12 augustus 2015 19:24
Mij heeft het heel erg geholpen om alles uit te zoeken: weggeven wat ik niet meer pas (naar m'n nichtje als het te klein is, wat te groot is naar m'n zusje of het goede doel) en de dingen waar ik me (nog) niet fijn in voel, in een tasje apart leggen. Nu heb ik m'n favoriete kleding goed zichtbaar in m'n kast liggen, zodat ik weet dat ik altijd een goede optie heb :)
Maanmeisje - Woensdag 12 augustus 2015 20:11
Goede blog! Ik verzamel veel plaatjes van kleding op internet en ik heb het idee dat ik steeds beter weet wat wel en niet bij mij past. Dat is fijn, al kan ik er nog wel heel onzeker over zijn hoor.
Anouk - Zaterdag 17 november 2018 22:36
Dat is een goede tip dan zou ik ook kunnen doen zo van alles uitknippen. Uit setjes van kleren en daar uit kiezen
Lisa - Donderdag 13 augustus 2015 01:50
Fijne blog weer! Leuk inspiratiebordje zo ook met alle kleding!
Liefs
anoniempje - Vrijdag 20 mei 2016 18:03
Zelf heb ik nooit leuke kleren dus ik vind het fijn met deze tips al viel ik mezelf nog steeds rot als ik "nette" kleren moet uitzoeken
Anouk - Donderdag 30 augustus 2018 21:12
Even een vraag ik twijfel heel erg aan kleren iedere dag wat zal ik nu weer aan gaan doen en wat kleurt bij wat. Heb je tips voor mijn zodat ik niet meer onzer ben en makkelijker kan kiezen van ik pak bijv een spijkerbroek. En een leuk shirtje en een vestje stuur anders maar foto's op mijn messenger Anouk Brans ben ik ik hoop dat het helpt gr Anouk
leo - Zondag 26 mei 2019 15:03
Ik weet meestal niet wat aan te doen ik moet morgen naar een communie feest en ik weet het nog altijd niet een kleedje maar als er daar een sprinkasteel staat een broek maar is dat dan niet te gewoontjes een korte rok of gaat dat ook iet? kunnen jullie me helpen??
I.van Staveren - Dinsdag 5 september 2023 11:49
Ik zit met een groot probleem hier al mijn kleding is uit mijn huis gestolen.


Er is hier vaker ingeslopen en nu mis ik al mijn kleding

Ik heb alles nodig hier.I.van Staveren - Dinsdag 5 september 2023 11:51
Ik had altijd leuke kleding maar alles is weggehaald door onverlaten .
I.van Staveren - Dinsdag 5 september 2023 11:52
Ik, heb alles nodig hier ik kan hier niet mee verder ..