Jezelf verbergen in je kleding

 

Toen ik een eetstoornis kreeg, begon ik mezelf steeds lelijker te vinden. Ieder jaar dat ik langer klooide met eten en gewicht, kon ik me moeilijker op mijn gemak voelen in mijn lichaam. Ik vond mezelf verschrikkelijk en schaamde me voor mijn lichaam. Waar ik eerst droeg wat ik mooi vond staan, wilde ik mezelf nu verstoppen in kleding. Ik wilde niet geconfronteerd worden met mijn lijf en wilde vooral ook niet dat anderen zagen hoe imperfect en lelijk mijn lichaam was.

Toen ik verwikkeld raakte in afvallen en dunner werd, wilde ik mezelf ook verstoppen. Ik wilde aan de ene kant ‘dat meisje met anorexia' zijn, omdat ik niet wist wie ik anders was, maar aan de andere kant wilde ik niet dat mensen zich zorgen om mij maakte. Ik wilde niet dat mensen zouden zien wat ik voor geheim bij me droeg en begon mezelf te verhullen in los zittende kleding en laagjes. Zo had ik het warm en zag niemand dat het eigenlijk hartstikke slecht met me ging. Dat liet ik wel zien aan de mensen waarmee ik wel een beetje durfde te praten.

kleding alchemist

Toen ik aan moest komen en herstellende was van mijn eetstoornis, begon ik moeite te krijgen met mijn veranderende lichaam. Ik kon er lange tijd niet aan wennen dat ik was aangekomen en wilde bepaalde lichaamsvormen helemaal niet, dus probeerde ik ze te verhullen. Ik droeg losse t-shirtjes of lange kledingstukken om mezelf in te verstoppen. Zo hoefde ik me even niet zo bezig te houden met dat nieuwe lijf, ook al wist ik dat ik de confrontatie natuurlijk uiteindelijk weer aan zou moeten gaan.

Misschien herken jij wel iets van wat ik hierboven beschrijf, omdat je ook een eetstoornis hebt, hebt gehad of andere problemen hebt met zelfbeeld en je lichaam. Onwijs rot, dat je dat herkent. Aan de andere kant hoop ik dat je het fijn vindt om te lezen dat je hierin niet de enige bent, want dat ben je niet. Jezelf verstoppen in kleding doen we allemaal wel eens, ook mensen zonder problemen met eten. Soms voel je je gewoon even wat minder mooi en heb je geen behoefte om jezelf helemaal te laten zien. Bijvoorbeeld in een periode waarin je je rot voelt, verdrietig bent of ziek. Dat heeft iedereen, maar bij een eetstoornis of problemen met je lichaamsbeeld gaat het vaak nog wat verder en is het vaak ook weer moeilijk om er vanaf te komen.

Ik heb mezelf dus ook lange tijd verstopt in kleding. Een strak jurkje, een hoge, smalle rok, een high waisted short, een kort rokje of een heel gewoon strak t-shirt zag ik absoluut niet zitten. Ik had het gevoel dat ieder rolletje, ieder putje en ieder vetje erin te zien zou zijn en dat mensen dan zouden zien dat ik helemaal niet zo slank was als ze dachten. Dat ik mijn eetpatroon -en mezelf dus- niet onder controle had. En dat betekende in die tijd veel meer dan alleen die woorden. Het betekende dat ik niet goed was, dat ik faalde, dat ik zwak was, geen grip had, verloor en vooral heel onzeker werd.

Uiteindelijk heb ik de jaren na mijn laatste behandeling heel veel doorgemaakt op het gebied van zelfbeeld en zelfacceptatie. Een jarenlang proces is het bij mij geweest om tevreden te leren zijn met hoe ik eruit zie. Ik walgde van mezelf. Van mijn gezicht, van m'n kin, m'n neus, m'n wenkbrauwen en m'n wallen. Maar ook van m'n haar en het ging door naar beneden tot aan mijn tenen. Vreselijk ontevreden was ik. Het kon altijd mooier, strakker, voller, slanker, rechter, ronder of juist korter. Er was altijd wel wat te klagen en zo ging ik al jarenlang door het leven.

Op een gegeven moment ging het goed met me, had ik mijn leven na mijn eetstoornis vorm gegeven en leerde ik wat dingen toe te passen die mij hielpen goed voor mezelf te zorgen. Innerlijk en uiterlijk, zonder te veel poespas. Jezelf accepteren is geen makkie en een heel proces. Jezelf uit die wijde, losse, onopvallende kleding tillen is dan ook een hele uitdaging. Maar ik wil je wel aanmoedigen die uitdaging aan te gaan, want het is zo fijn om te kunnen dragen wat je leuk vindt, zonder je de hele tijd bezig te houden met of je slimming-onderbroek wel goed zit en of je je buik nog in kunt houden of doodop bent.

Pak het stap voor stap aan. (Lees ook dit blog over lekker in je vel zitten eens.)Zo is het echt niet zo dat je meteen in het aller strakste jurkje dat te koop is bij H&M op hoge hakken naar school hoeft. Absoluut niet. Zorg dat het wel een beetje bij je past, dat je je op je gemak voelt en dat je het stap voor stap aanpakt. Hieronder zie je wat voorbeelden van outfits waarbij ik laat zien hoe je een los kledingstuk kunt combineren met een strak kledingstuk, zonder dat je meteen helemaal in het ‘strak' gaat. Hoge broeken, kunnen ook een goede tussenstap zijn voor strakke t-shirts.

Een hoge rok die strak zit op de benen en heupen met daarop een losse witte top. 
ASOS 

blouse

Oversized blouse op een strakke, skinny jeans
ASOS

grote blouse 

Een wijde blouse met een zwarte, strakke rok. Je kunt de blouse ook in de rok stoppen, als je dat al 'durft'. 
Rok H&M, Blouse ASOS

kokerrok

Een kort bloekje met blote benen en een oversized witte blouse.
ASOS

witte blouse

Een strakke skinny jeans, met daarover een lange jurk met spilt, zodat je toch je mooie benen ziet!
ASOS

let go 

Sta stil bij je imperfecties op een liefdevolle manier. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat ik, als ik zit, een beetje een rolletje over mijn broek heb. Mijn buik blijft niet strak en recht als ik krom zit en als ik op een stoel ga zitten met blote benen, zie ik wat putjes in mijn benen. Ik heb niet gelijk kunnen accepteren dat mijn bovenlijf een maat verschilt met mijn heupen en de maat die ik dus voor een broek nodig heb groter is. In de ogen van mijn eetstoornis waren dat imperfecties: De striae, de cellulitis en mijn verhoudingen. Het was niet perfect. (onzin natuurlijk) Gelukkig heb ik met de tijd, met het ouder worden en door me te richten op zelfacceptatie geleerd dat imperfecties erbij horen. Ik heb mezelf weer mooi leren vinden, door geen lichaamsdelen meer uit te schelden, maar het er maar gewoon te laten zijn.

Ben je nog even niet toe aan strakke kleding, waarbij je lichaam te zien is, dan mag je natuurlijk ook gewoon af en toe lekker een verhullend kledingstuk aan doen. Wees niet te streng voor jezelf, en zorg dat je lichaam en jij je ontspannen voelen in de kleding die je draagt. Als je jezelf ook uitdaagt om even niet zulke verhullende kleding te dragen, is het prima. Hieronder heb ik bijvoorbeeld wat fijne kledingstukken neergezet om je in te verstoppen, zonder dat je onopvallend of stijlloos door het leven hoeft. Maar dan moet je natuurlijk niet alleen deze tip opvolgen ;)

Urban Outfitters

eng

ASOS

jurk

wijde kleding

wijde kleding

ASOS

lange jurk

Kies de juiste dag uit om een uitdagingen op het gebied van kleding aan te gaan. Moet je ongesteld worden, heb je een heftige dag gehad of zit je vol emoties, dan hoef je echt niet in een strak jurkje je uitdaging uit te voeren. Wees lief voor jezelf, en bouw het allemaal rustig op, maar wel op dagen dat je er aantoe bent. Maar, stel het ook weer niet uit natuurlijk, want dan is er altijd een excuus.

Daag jezelf uit. Natuurlijk is het spannend om je lichaam echt te laten zien in kleding. Dat vinden heel veel vrouwen hoor. Toch kan het je goed doen en mag je gezien worden. Ik wil je dan ook aanmoedigen om hier en daar eens een mooi, getailleerd, uitgelijnd kledingstuk aan te trekken. Hieronder heb ik wat leuke uitdagingen voor je op een rij gezet.

Urban Outfitters

modsolli

ASOS

strak jurkje

strak

crop

jurk

Urban Outfitters

kleding

Verstop jezelf niet. Je bent veel mooier dan je denkt. Juist om wie je bent. Niet om hoe je eruit ziet! Als jij straalt in je kleding, komt dat vooral van binnen. Probeer jezelf van binnen en van buiten te accepteren. En, accepteren betekent niet dat je jezelf perfect vindt. Maar een beetje mee tevredenheid verdien je wel!

Herken jij het dat je je verstopt in kleding of geen strakke kleding durft te dragen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

IRene - Zaterdag 18 juli 2015 10:16
Maar hoe zet je toch door met aankomen (of herstel van gewicht moet ik zeggen) wanneer je je zó ontzettend rot over je lijf voelt?! Het lukt me gewoon niet.. 😔 Geef me de toverformule! 😩
Liil - Zaterdag 18 juli 2015 11:40
Prachtblog. Dankjewel Nouska!
to-be-free - Zaterdag 18 juli 2015 11:42
Ik vind het echt zo fijn dat jullie in dit soort artikelen ook foto's zetten van een beetje vollere meisjes! Bijv. bij die foto met dat korte spijkerbroekje dacht ik "pff zij durft wel want haar benen zijn dun" maar doorscrollend was dat niet het enige lichaamstype. En dat is fijn. Dankjewel.
*** - Zaterdag 18 juli 2015 12:37
Herkenbaar ... Ik heb heel lang mijn lichaam met ondergewicht willen verbergen. Nu ik bijkom, merk ik dat ik hier soms trots op ben en op goede dagen iets minder 'verbergend' durf aan te doen. Op mindere dagen wanneer mijn buik bijvoorbeeld erg opgeblazen staat, wil ik mezelf weer volledig verbergen maar dan probeer ik de nadruk te leggen op iets wat ik wel mooi vind in plaats van te focussen op hetgeen ik niet mooi vind.
Lalala - Zaterdag 18 juli 2015 14:13
Omdat ik rondingen heb staan wat strakkere topjes met hoge rokken en leuke jurkjes mij over het algemeen het mooist, maar ik merk inderdaad op dagen dat ik me niet blij voel of ontevreden over m'n lichaam ik graag terug grijp naar hele wijde kleding zodat m'n lichaam niet te zien is. Dit vind ik wel lastig nu in de zomer omdat al mijn wijde kleding met lange mouwen is en veel te warm is om nu te dragen. Dus nu moet ik zelfs op m'n slechtere dagen meer verhullende kleding aan wat soms heel confronterend voelt.
Maanmeisje - Zaterdag 18 juli 2015 14:32
Ja, ik herken dat zeker, doordat ik erg onzeker/ontevreden ben.
Annemiek - Zaterdag 18 juli 2015 14:37
Bedankt voor deze blog!
Ik ben hard aan het werk om aan te komen en dat valt me momenteel best zwaar. Mijn lijf veranderd en ik probeer dat soms best te 'vermijden'. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben daarin & dat het juist goed is om mezelf toch te blijven uitdagen met kleding die ik mooi vind, ookal voel ik me daar nu niet altijd even prettig in.
dees - Zaterdag 18 juli 2015 17:20
mooie blog! Inderdaad over het algemeen ben ik tevreden, maar als ik een dag heb waarop ik mij dik VOEL dan draag ik het liefst wijde kleren. Onzin natuurlijk, want iedereen mag zijn zoals hij-zij is. Maar ik herken de blog wel..
anoniempje:) - Zaterdag 18 juli 2015 17:40
Ik herken het heel erg ik raak nu al in de stress als ik mijn hockeyshirt aan moet die wat strakker zit...😓
matje - Zaterdag 18 juli 2015 21:03
Ik heb hier inderdaad heel veel moeite mee... Vooral nu ik moet aankomen vind ik dit zo vreselijk moeilijk...
lisanne - Zaterdag 18 juli 2015 21:28
Ik voel me ook niet lekker in strakke shirtjes.. ik draag altijd losse tshirtjes of hempjes met een vest erover..
Ik draag ook al jaren geen spijkerbroeken meer omdat ze te strak zitten waardoor je dus diw muffintops ziet :p
Ik draag heel veel leggings en andere broeken die wel goes zitten met iets los erover heen..
Toevallig vanmiddag weer na jaren een spijkerbroek gekocht.. beetje high waisted zodat je niks ziet :p
Ik ben de laatste jaren steeds minder zelfverzekerd geworden en daar heb ik mn kleding erg op aangepast.. voor nu in de zomer voel ik me heel slecht
lisanne - Zaterdag 18 juli 2015 21:35
Al ben ik niet heel dik maar ik ben wat kilos aangekomen in de laatstse 2 jaar en daardoor is het langzaam gaan veranderen.
En beb maar leggings gaan dragen omdat daar alles wat mooier en strakker in word..
Ik ben gelukkig al wat afgevallen en probeer nu gewoon gezond te eten en te bewegen.. ik merk ook dat ik me veel lekkerder voel als ik gezond eet en sport :)
Sindy - Zaterdag 18 juli 2015 22:30
Als je een beetje een normale job hebt kun je die laatste kleding echt niet aan, veel te bloot en strak.
Elke - Zondag 19 juli 2015 15:25
Ik draag altijd strakke kleding.Ik heb zelfs helemaal geen wijde kledingsstukken, want die vind ik niet mooi. Tijdens het passen in de winkel probeer ik ook altijd een maatje kleiner, om te zien of dat nog gaat. Vooral bij jeans, want die wil ik ze zo strak mogelijk. Een verkoopster adviseerde eens: als iets je gemakkelijk past, is het een maat te groot en moet je een maat kleiner proberen. Dat advies pas ik altijd toe bij kleren shopen.
Anne - Maandag 20 juli 2015 11:37
Ik vind het best moeilijk om kleding te dragen waar mijn lichaam in gezien wordt.
Ik weet niet goed hoe ik dit moet veranderen,maar ik vind de tips hierboven wel fijn om mee te beginnen :)
bernice1991 - Dinsdag 21 juli 2015 00:15
Vorige week betrapte ik mezelf erop, dat ik dat steeds vaker doe, wijde kleding aan en dat ik strakke kleding steeds minder prettig vind. Bedankt voor je fijne blog
JustmeNici - Woensdag 22 juli 2015 21:40
Het gebeurt veel te vaak nog dat ik zoiets heb van dan en dan wil ik dit jurkje aan waarin je mn rondingen wat meer kunt zien, of die strakke skinny jeans en dan op de dag zelf of een uur voordat we naar een feestje gaan alsnog helemaal in de stress schiet omdat ik ineens allemaal vet en blubbers zie die ik tenminste kan verhullen in die sweater van zeilkamp ofzo
Minnie - Vrijdag 24 juli 2015 15:58
Ja, heeel herkenbaar!!
Ik ben er wel mee aan het werk. Ondertussen durf ik al iets meer strakkere dingen te dragen :).
vrolijk meisje - Vrijdag 6 mei 2016 15:10
ik ben heel dun en iedereen zegt dat tegen mij. daarom probeer ik dat te verbergen met wijde kleding maar in de zomer lukt dat niet. want met korte broekjes en topjes is dat gewoon onmogelijk. ik vind dat echht stom