Ik heb een hekel aan winkelen

 

Winkelen is iets wat ik het liefst alleen doe op vakantie of via internet. Als mijn vriendinnen mij uitnodigen om gewoon, lukraak te gaan shoppen, haak ik meestal af of stel ik iets anders voor. Ik vind het vaak zo druk in winkels, haat wachtrijen en de hitte met je jas in een kledingzaak. Winkelen doe ik het liefst alleen als ik iets nodig heb, en ook dan doe ik het met tegenzin. Ik vind het saai, vermoeiend en chaotisch, waardoor ik vaak ook ineens niet meer weet wat ik leuk vind.

Ik denk dat ik daarin helemaal niet enige ben. Hoewel ik vroeger heel graag ging winkelen, vind ik er nu geen reet meer aan. Heel soms nog maar, bijvoorbeeld in een bijzondere stad op vakantie of als ik het niet te vaak doe. Maar ook dan vind ik vaak het eten of het koffietentje de leukste plek. Vroeger vond ik winkelen leuk, omdat ik graag nieuwe kleren wilde. Ik was wat meer bezig met mijn uiterlijk en wilde mezelf ook graag uiten daarin. Winkelen was dus iets wat ik leuk vond om te doen, omdat ik mezelf anders kon aankleden de dag daarna.

shoppen

Natuurlijk was winkelen ook heel gezellig en dat is ook de reden dat ik nog steeds af en toe de stad ik duik met een goede vriendin of mijn man. Maar zo lang als vroeger houd ik het niet meer vol en sommige winkels mijd ook ook bewust vanwege de drukte. We winkelen dan vooral in de zij straatjes, waar geen grote zaken zitten, maar kleine boetiekjes en speciale winkeltjes. Tweedehands, vintage en conceptstores bijvoorbeeld. Daar is het vaak ook wat rustiger en kom je meer inspirerende dingen tegen.

Vroeger vond ik winkelen leuk, schrijf ik hierboven. Maar nu ik er langer over nadenk, weet ik natuurlijk ook dat winkelen in een bepaalde periode van mijn leven helemaal niet leuk was en juist stressvol. Winkelen met een eetstoornis is niet meer het gezellige winkelen voor de lol. Soms werd ik ook getriggerd, door bijvoorbeeld een kledingmaat. Zelfhaat, onzekerheid en je negatieve zelfbeeld krijgen de volle aandacht op een middagje shoppen in de stad. Winkelen met een eetstoornis was niet meer leuk.

Aan het einde van een middag winkelen, toen ik nog een eetstoornis had, kwam ik vermoeid, boos op mezelf en somber thuis. Soms lachte ik wel gezellig thuis, maar ondertussen voelde ik me dik, lelijk en waardeloos. Ik verdiende de kleding die ik had gekocht niet en voelde me schuldig. Door mijn negatieve zelfbeeld, gunde ik mezelf niets meer. Als ik had gewinkeld, kon ik me daarover dan ook heel erg rot voelen. Door mijn eetstoornis en lage zelfbeeld kreeg ik anorexia in mijn portemonnee.

shopping

Ik vind het verdrietig om te lezen dat ik toen zo worstelde met iets wat gewoon leuk zou kunnen zijn. Gelukkig is dat veranderd. Ik heb zelfs wel eens in therapie gesprekken gehad over winkelen en mezelf nieuwe kleding gunnen. Doordat ik aan achterliggende problemen heb gewerkt en mezelf goed ben gaan verzorgen, leerde ik meer waarde hechten aan mezelf en werd winkelen weer leuk.

Inmiddels winkel is dus ook nog wel eens, maar mede omdat ik zoveel mogelijk fair wil winkelen, wordt mijn keuze erg beperkt. Dat vind ik wel eens lastig. Ik doe het dan ook stap voor stap en ben niet streng voor mezelf. Ik vind het gewoon mooi om mij hiermee bezig te houden, zoals ik al eerder schreef. Dit maakt wel dat ik minder winkel en als ik winkel, dit heel bewust doe. Ik weet precies welke winkels ik wil bekijken en wat ik nodig heb. Hierdoor ben ik extra blij met een kledingstuk en is het winkelen, als ik dat wel doe, erg gezellig. We brengen veel meer tijd door in koffietentjes, omdat we niet zoveel winkels bezoeken bijvoorbeeld. Daardoor vind ik af en toe winkelen wel gezellig, maar niet te vaak.

Ik ga liever niet te vaak winkelen, voornamelijk vanwege de drukte. Ik word daar snel overprikkeld of geirriteerd van. Online kleding bestellen is dan net zo makkelijk. Soms doe ik dat samen met vriendinnen, zodat we verzendkosten besparen en er meteen een gezellige middag ‘thuiswinkelen' van maken. Ik denk dat ik niet de enige ben die verschillende redenen heeft om een hekel te hebben aan shoppen. Ik ben benieuwd of jij dit ook hebt. Misschien door je eetstoornis, misschien ook door hekel aan drukte, het snelle consumeren of misschien door iets anders.

Hou jij van winkelen?

Fotografie: Gordon Oliver, Andreas Kollmorgen

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

X - Zondag 11 december 2016 10:17
Ik snap de irritatie door de drukte tijdens het winkelen helemaal!! Ik krijg ook echt pijnlijke schouderbladen als ik veel te lang in de drukte blijf. (Energie zuigend??)
Voor mijn gevoel loopt iedereen ook te langzaam en hand in hand als het kan door de winkelstraatjes.
Wat fijn om te lezen dat een gezond persoon hier ook last van kan hebben.

Onlangs heb ik ontdekt dat vroeg shoppen wel leuk kan zijn (9-12) op een doordeweekse dag in de stad;)
S. - Zondag 11 december 2016 10:47
Nee. Ik vind de drukte vreselijk en ik koop alleen nog dingen die ik echt nodig heb (meestal dan). En de dingen die ik nodig heb (duurzame kleding/ zeep zonder zooi erin), zijn vaak niet in fysieke winkels te koop, dus meestal bestel ik die toch op internet. Een rondje kringloop, boekenwinkel, kleine niet-ketenzaken, lunchroom/koffiezaak is het vaak bij mij, als ik wel de stad in ga, en dat vind ik wél leuk. :-)
J - Zondag 11 december 2016 11:36
Ik herken dit heel erg. Behalve dat online winkelen, dat heb ik nog nooit gedaan omdat ik uit principe de echte winkelstraat wil steunen. Maar ik wordt verdrietig en gefrustreerd van mezelf en van de maten in winkels. Als ik toch iets moois vind staat het mij bijna nooit (of het moet een oversized trui zijn) en geef ik het vol jaloezie aan mijn winkelmaatje om te passen. Haar staat het natuurlijk fantastisch en ik stort in. Ik heb een kast vol mooie kleren van een paar jaar geleden een het enige wat ik ermee kan doen is uitlenen of weergeven. Dat kan ik niet want ik heb mijn droomgarderobe gewoon klaarhangen voor als ik er eindelijk weer in pas. Het voelt en klinkt zo overdreven, maar zo gaat het al 3 jaar. Ik krijg die zelfhaat maar niet weg.
hummingbirdie. - Zondag 11 december 2016 12:43
ik wou dat ik zo als jou was en winkelen haatte. maar dan was ik mezelf niet meer.
ben nog altijd een mode meisje.
gelukkig maak ik nu dus wel een geldplan zodanig dat ik vooraf weet waar mijn geld ongv naar toe gaat.
Breadfish - Zondag 11 december 2016 14:56
Ik hou niet van kleding winkelen en ben er ook niet goed in. Er zijn altijd zoveel rekken en alles, ik zou niet weten waar ik moet beginnen met kijken. Dus neem ik mijn moeder altijd mee en dan gaat het wel goed.
Maria - Zondag 11 december 2016 16:17
Voelde me jarenlang gefrustreerd omdat ik steeds hoopte dat ik richting de uitverkoop wat te kunnen kopen maar steeds financieel te krapjes. Tegenwoordig ben ik blij dat ik van die aparte dingen tweedehands vind. Heb een paar leuke adresjes, die ik regelmatig afga. Van de week ook wat lingerie en een zijden hemdje voor een prikkie.
Denk dat ik er komend jaar wat beter voorsta, ben er mee bezig. Toch vind ik mijn gezondheid belangrijker dan dure kleding en als ik zo wat winkels inloop vind ik niet vaak iets wat me aanspreekt. Wel soms in boetiekjes of bij Sissy Boy, bijvoorbeeld. Ook hou ik niet van die strakke broeken van tegenwoordig en in de kringloopwinkels vind je nog de wat verouderde mode.
meisje14 - Zondag 11 december 2016 17:15
Ik koop altijd online. In de kledingwinkels vragen ze meteen 'wat is je maat?' 'je hebt denk maat xx' etc.
Online heb je ook meer een overzicht van veel meer kleding. Dan vind ik makkelijker echt wat ik wil.
Geld uitgeven gaat de laatste tijd veel moeiljker.. ik wil het liefst alles sparen.
m - Zondag 11 december 2016 17:27
heel herkenbaar.
ik merk ook dat ik shoppen niet meer leuk vind en als ik het doe alleen wil gaan.
bij drukte ga ik al snel weg en word ik geirriteerd als mensen niet doorlopen of niet uitkijken. ik voel het niet meer en zie het ook niet als iets leuks veel dingen zijn voor mij een hele opgave geworden.
dus je bent er niet alleen in.
respect.
Lost girl - Maandag 12 december 2016 01:51
Wat grappig, ik denk bij winkelen of shoppen helemaal niet aan kleding kopen. Terwijl iedereen hierboven het erover heeft. Ik ben van de dingetjes, apparaten, speeltjes, boekjes, cd's en noem maar op. Kleding pas ik toch niet in de normale zaken dus ik wacht wel tot ik afdankertjes krijg op de ruilavond. Er is veel meer in de stad te vinden dan alleen kleding (ligt eraan waar je woont natuurlijk hihi). Winkelen is veel leuker zonder de hele tijd te moeten wachten op iemand die steeds pashokje in en uit gaat. Hema, blokker, action, marskramer, xenos, drogisterijen, tweedehands winkels en noem maar op. Veel te veel leuke dingen haha:)
Iris - Maandag 12 december 2016 11:54
Ik hou ook niet van winkelen. En als ik ga winkelen doe ik dat gericht. Heb een hekel aan slenteren door de straten en op gegeven moment doet m'n lichaam gewoon zeer.