Wallen: wat werkt?

 

"Zo, jij ziet er moe uit, je hebt zelfs wallen!", roept mijn vriend uitgelaten terwijl hij de voordeur achter zich dichttrekt. Ik schiet omhoog. "Wallen?", vraag ik verbaasd. Snel sprint ik naar de spiegel en jawel, ik heb duidelijk zichtbare wallen onder mijn ogen. Hoe kan dat nou...?

Van nature heb ik al redelijk wat pigment onder mijn ogen. Regelmatig bekijk ik mijn gezicht en stuit ik op de donkerblauwe kringen onder mijn ogen. Vroeger smeerde ik er wat foundation op en vond het dan wel prima. Tijdens mijn eetstoornis werden de wallen helaas iets groter. Gek genoeg deed dit me toen niet zoveel. Ik had een hyperfocus op het eten en hoe mijn gezicht er bij stond, maakte me niet zoveel uit. Make-up gebruikte ik ook niet meer, dus ze waren meer zichtbaar dan mijn omgeving van mij gewend was.

Daarnaast ontwikkelde ik langzaam een kaliumtekort door mijn eetstoornis. Kalium is een lichaamseigen mineraal dat ervoor zorgt dat de vochtbalans van je huid op peil blijft en heeft een gunstige werking op de bloeddruk. Een goede doorbloeding is de sleutel voor een gezonde huid. Mijn eetstoornis kwam ongeveer tegelijk met de diagnose van een burn-out. Tijdens een burn-out heeft het lichaam vaak heel weinig tot geen energie meer en ook de huid lijdt hier snel onder. Ook sliep ik een stuk minder (diep), waardoor ik vaak niet helemaal goed uitgerust was. Ik merkte dat mijn huid doffer oogde en er minder gezond en stevig uitzag dan ik gewend was. Dit droeg ook mee in het duidelijker zichtbaar worden van mijn wallen.

Deze tekorten zijn ondertussen gelukkig weer hersteld. Ik heb dan ook minder last van wallen dan ik voorheen had. Toch zie je mijn wallen soms meer en duidelijker dan op andere dagen; als ik heel moe ben bijvoorbeeld. Ook al is dit iets wat veel mensen hebben, toch vind ik het soms vervelend om een vermoeide indruk te maken. De onderstaande tips helpen mij soms om ze toch een beetje te verminderen.

Gebruik maken van anti-oxidanten

Een huid bestaat uit veel cellen en lagen. Bepaalde factoren, zoals overmatige blootstelling aan de zon, veelvuldig roken en het gebruik alcohol, zorgen ervoor dat deze cellen beschadigen. Hierdoor kunnen, even kort door de bocht, vrije radicalen ontstaan. Dit is een soort kettingreactie waarin beschadigde cellen gaan 'snoepen' van gezonde cellen, die op die manier beschadigt raken en weer bij andere cellen gaan snoepen. Hierdoor kan er onjuiste informatie doorgegeven worden, waardoor er sneller ziektes kunnen ontstaan. Ook kan hierdoor je huid wat doffer en vermoeider ogen. Natuurlijk is het handig om jezelf daar zo goed mogelijk tegen te beschermen door bijvoorbeeld gebruik te maken van zonnebrand. Anti-oxidanten helpen de beschadigde cellen makkelijker herstellen. Voorbeelden hiervan zijn vitamine C en E. Die vitamines vind je tegenwoordig in veel huidverzorgingsproducten, waardoor het makkelijk is om dit op de huid aan te brengen.

Houd het koel

Nadat mijn vriend mij had gewezen op mijn wallen, dook ik meteen de koelkast in. Niet letterlijk natuurlijk, maar ik bewaar veel producten in mijn koelkast die voor een snelle verkoeling zorgen. Zo heb ik een ooggel op basis van elderflower en een jade roller (een gezichtsroller gemaakt van edelstenen) in mijn koelkastdeur. Deze geparfumeerde ooggel zorgt voor een snelle verfrissing en geeft wat extra hydratatie om zo de huid weer wat soepeler te maken.

De huid onder de ogen is, in vergelijking tot de rest van ons gezicht, vrij kwetsbaar. Er lopen ontzettend veel kleine spiertjes onder die je elke dag veel gebruikt. Omdat de huid dunner is, zie je eerder de blauwe haarvaatjes lopen, waardoor het al snel lijkt alsof je wallen hebt. Op de huid zelf zitten geen (dons)haartjes, waar je deze op andere plekken op de huid wel vindt. Deze zijn hier niet nodig omdat de huid hier geen talgklieren bevat. Talgklieren scheiden olie af, waardoor de huid van zichzelf al wat soepeler aanvoelt. Door het gebrek aan deze klieren kan de huid ook iets droger aanvoelen en er wat vermoeider uit zien.

Masseren

Zoals ik eerder al vertelde, heb ik een jade roller in mijn koelkast liggen. Dit is een soort massagetool die al heel lang bestaat in China, waar ze heilig geloven in de geneeskrachtige werking van Jade. Tegenwoordig zijn deze weer in, met een reden. Deze rollers kun je gebruiken om je gezicht (en de huid onder je ogen) te masseren, waardoor de spieren iets meer tot rust komen. Omdat ik mijn roller in de koelkast bewaar, voelt hij altijd heel lekker fris aan. Ook doet het de zwelling wat verminderen.

Een wal bestaat voor 10% uit vocht. Dit vocht kan je dus wegmasseren, waardoor de wal iets zal afnemen, Helemaal wegmasseren is, voor zover ik weet, helaas niet mogelijk.

Aparte oogcrème

Al eerder legde ik uit dat de huid onder de ogen net iets anders voelt en in elkaar zit dan de huid op de rest van het gezicht. Omdat de huid zo dun is, is de kans groter dat je eerder fijne lijntjes zal ontwikkelen dan op de andere delen van het gezicht. Hiervoor zijn aparte oogverzorgingsproducten gemaakt. De meeste beloven de kans op fijne lijntjes te verminderen en geven de huid net dat beetje extra hydratatie. Ik gebruik zelf een oogcrème waarin verschillende plantcellen en komkommer-extract in zitten. Ook let ik erop dat mijn oogcrème een intensief hydraterend ingrediënt bevat, zoals hyaluronzuur. Dit is een eiwit die het lichaam van nature aanmaakt en erom bekend staat dat het tot honderd keer zijn eigen gewicht in vocht vast kan houden. Dit stofje zorgt er dan ook voor dat het vocht dat aangetrokken wordt goed gereguleerd wordt.

Als ik een oogcrème aanbreng (nu haak ik weer even terug op het kopje masseren) klop ik deze lichtjes met mijn ringvinger in mijn huid. Dit is de minst krachtigste vinger. Op deze manier beschadig je het weefsel niet en is de kans kleiner dat je rimpels creëert. Ook mooi meegenomen.

Maskertje

Tegenwoordig zijn, er speciaal voor de huid onder de ogen, aparte oogmaskertjes verkrijgbaar. Deze zijn gedrenkt in vochtinbrengende serums, en zorgen ervoor dat de huid er snel wat verkwikkender uit ziet. Ik maak ze vaak zelf, dit is iets goedkoper en net zo makkelijk. Ik knip een watten schijfje doormidden en laat ze even weken in een mild serum (meestal gebruik ik de hyaluronic acid 2% van the Ordinary), toner of essentiële lotion. Hierna breng ik ze onder mijn ogen aan als een sheet oogmasker en laat ik ze ongeveer 15 minuten zitten. De overige restjes serum masseer ik zachtjes in.

Houd het haalbaar

Tijdens mijn eetstoornis was het voor mij vaak niet haalbaar om mezelf goed te verzorgen. Dat ik wallen had deed me niet zoveel, dus was er ook niet mee bezig. Tegenwoordig vind ik gezichtsverzorging heel leuk en interessant en ben ik er ook meer tijd aan kwijt dan een aantal jaar geleden. Producten zoals een aparte ooggel of crème of een massagetool had ik toen echt niet. Ook zonder deze producten kun je je huid geven wat ze nodig heeft. De ouderwetste komkommer- of koude lepels op de ogen-trucjes werken bij mij vaak ook prima.

Probeer vooral bij jezelf te blijven en van de verzorging te genieten. Ik maak er echt een relax momentje van om mijn gezicht te verkoelen en mijn gezicht in te smeren. Dit is iets wat voor mij tijdens mijn eetstoornis minder goed haalbaar was, maar af en toe koude lepel op mijn ogen leggen werkte voor mij wel goed.

Ik denk dat het niet echt mogelijk is om wallen helemaal weg te krijgen, maar deze tips zouden wel een beetje kunnen helpen. Mocht het je echt storen, zou je ze altijd een beetje kunnen maskeren met een concealer of foundation. Zelf denk ik dat wallen er ook een beetje bij horen. De meeste mensen hebben (wel eens) wallen en het is denk ik iets heel menselijks.

Wat doe jij als je last hebt van wallen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

MissBeta - Dinsdag 22 oktober 2019 19:44
Wallen en donkere kringen zijn twee verschillende dingen, ze worden vaak door elkaar gebruikt. Wat jij beschrijft klinkt eerder als kringen, niet als wallen. Ik heb zelf vrijwel altijd donkere kringen onder mijn ogen. Dunne huid en zeer slecht slapen zorgen daarvoor. Wat ik er aan doe? Niets! Ze zijn er nou eenmaal, ik vind het niet de moeite waard om dat te verstoppen. Deels omdat het me niet interesseert en deels omdat ik geen moed heb om mezelf op te poetsen. Ik heb het 'geluk' dat ik een bril draag waardoor het een stuk minder opvalt!
Nina - Dinsdag 22 oktober 2019 22:32
Ik heb fillers in laten spuiten. Geen moment spijt gehad :)
Tiger-Lily - Woensdag 23 oktober 2019 07:34
Mag ik vragen wat dat je heeft opgeleverd? Bedoel, hoe kwam je tot die keuze? Oprechte interesse trouwens.
Nina - Woensdag 23 oktober 2019 11:47
Het zit bij ons in de familie, wallen, het is genetisch. Dus lepels in de ijskast, oogmaskertjes etc dat helpt niet. Ik stoorde me er echt aan en heb ervoor gekozen om er op deze manier iets aan te laten doen. Heel subtiel is het gedaan en ben er heel tevreden mee. De wallen maakten me echt onzeker. Het is wel vrij prijzig en ook wel een beetje pijnlijk. Denk dat het per persoon afwegen is wat je er voor over hebt en hoe erg je je er aan stoort. Ik ben nu ook de 30 voorbij en dat word het ook erger, daarvoor was het met concealer nog wel te doen.
Flo - Woensdag 23 oktober 2019 06:22
Ik kan iedereen aanraden het Huidboek van Jetske Ultee eens te lezen. Daarin staat in Jip-en-Janneke taal uitgelegd hoe wetenschap heeft aangetoond wat wel en niet waar is van bijvoorbeeld het nut van een oogcreme.
Lonneke - Team Proud2Bme - Donderdag 24 oktober 2019 15:30
Goeie tip inderdaad!
Tiger-Lily - Woensdag 23 oktober 2019 07:35
Sinds m'n burnout heb ik ze regelmatig en toen zeer recent een familie lid overleed waren ze irritant aanwezig. Ik doe er meestal niks aan, heel soms wat consealer om het weg te werken.
Nina - Woensdag 23 oktober 2019 20:54
Denk ook dat het maar net is hoeveel waarde je er zelf aan hecht en hoeveel last je er zelf van hebt. En ik heb nog steeds meer wal vorming als ik gehuild heb of moe ben :p
oeff - Donderdag 24 oktober 2019 08:04
is jade niet een groene steen? Die roze lijkt mij meer rozenkwarts
Lonneke - Team Proud2Bme - Donderdag 24 oktober 2019 15:29
Klopt helemaal! Ze heten jaderollers omdat ze oorspronkelijk van jade worden gemaakt. Ik heb nu een roller van jade. Deze die ik hier gebruik is inderdaad van rozenquarts maar die is kapot gevallen :)

Liefs,
Lonneke