Verzorging en huidtype

 

Weet jij eigenlijk wel welk huidtype je hebt? Weten welke huidtype je hebt is namelijk erg belangrijk. Zo weet je welke verzorgingsproducten wel en niet goed zijn voor je huid. Misschien is die reinigingsmelk wel te vet om jouw huid te reinigen? Of is die Face Wash veel te droog voor jou. Wanneer je weet welk huidtype je hebt, kun je je richten op de verzorging die het nodig heeft. In dit artikel vertel ik wat meer over de verschillende huidtypes en welke producten geschrikt zijn om je huid goed te reinigen.

Face
Bron

Gevoelige huid
Een gevoelige huid is dun en fijn van structuur, maar ook erg kwetsbaar. Een gevoelige huid kan ook wat schilferig worden. Dit komt doordat de huid al heel snel uitdroogt door reinigingsproducten of doordat de huid simpelweg onvoldoende talg produceert. Je huid voelt na het douchen droog en trekkerig aan. Ook als je geen vochtinbrengende crèmes gebruikt, kan de huid al heel snel gaan schilferen. De verschillende weersomstandigheden in Nederland, kunnen al een gevoelige reactie brengen aan de huid. Dit geldt dan ook voor de ingrediënten in de verzorgingsproducten. Parfum, alcohol of kleurstoffen kunnen vervelend zijn voor je huid. Om de kans op gevoelige reacties te verminderen is het belangrijk om jouw gevoelige huid een juiste verzorging en bescherming te bieden.

♥ Hoe verzorg ik mijn gevoelige huid?
Het is moeilijk om dit huidtype te verzorgen. Je huid is al gevoelig genoeg en moet niet nog meer geprikkeld worden. Verzorg je huid daarom met producten die parfum-, alcohol- en zeepvrij zijn, zoals zwitsal ofneutral. Je huid kan hier enorm van opknappen. Gebruik daarom het liefst een product met zo min mogelijk ingrediënten. Een dagcrème die de huid beschermt tegen irritaties van buitenaf is ook erg belangrijk. Een nachtcrème is bij een gevoelige huid zeker geen overbodige luxe. Een nachtcrème versterkt de huid 's nachts zodat de gevoelige huid overdag weerbaar is tegen de invloeden van buiten.

 

Huid

Bron

 

 

De droge huid
Een droge huid produceert weinig huidvet waardoor het gevoeliger kan zijn. Je huid voelt daardoor regelmatig gespannen, ruw of geïrriteerd aan. Een droge huid ontstaat doordat de huid haar vochtvoorraad niet voldoende op pijl kan houden. Dit komt doordat de droge huid niet genoeg huidvetten bevat, waardoor de huid makkelijker doorlaatbaar is voor water. Hierdoor raakt de vochthuishouding in de huid uit balans waardoor de huid snel uitdroogt.

♥ Hoe verzorg je een droge huid?
Een droge huid heeft dus niet alleen te kort aan vocht maar ook aan vet. Was je huid daarom niet met een normale zeep. Zeep maakt je huid misschien wel schoon maar ‘ontvet' ook. De huidvetten worden met de zeep weggespoeld wat je natuurlijk wilt voorkomen. Kies daarom voor een reinigingsproduct metvetbehoudende bestanddelen waardoor je huid niet uitdroogt. Doordat de droge huid een tekort heeft aan vocht en vet, ontstaan er sneller rimpeltjes en beschadigt de huid gemakkelijk. Vitamine E helpt de huid zichzelf herstellen. Zoek dus naar een crème met vitamine E. Het liefste een aparte dag en nacht crème die goed hydrateert. Gebruik een crème speciaal voor een droge huid om het vocht- en vetgehalte in de huid op pijl te houden. Ook een tip is om centrale verwarming en airconditioning zoveel mogelijk te vermijden om te voorkomen dat de huid nog meer uitdroogt. Gebruik geen gezichtsproducten op alcoholbasis. Producten die alcohol bevatten drogen de huid extra uit. Gebruik bij voorkeur dus producten die hypoallergeen zijn zonder parfum, alcohol of zeep.

Huid
Bron

Gemengde huid
Een gemende huid bestaat uit twee zones. De wangen voelen droog aan terwijl de neus, kin en het voorhoofd vet zijn (dit noem je ook wel de T-zone). In het vette gedeelte wordt teveel talg geproduceerd, waardoor de huid er glimmend uitziet. Het droge gedeelte voelt gespannen en geïrriteerd aan. Nu zou je denken, moet ik nu mijn vette huid behandelen met aparte producten dan mijn huid gedeelte waar het droog is? Dit kun je doen, maar het is niet perse nodig.

♥ Hoe verzorg je een gemengde huid?
Behandel het overheersende gedeelte als eerste. Overheerst de droge huid? Behandel die dan als eerst! Overheerst de vette huid? Neem die dan als eerst in behandeling. Je kunt kiezen voor een reinigingsmousse of lotion waar zo min mogelijk ingrediënten inzitten. Gebruik na het reinigen een milde lotion (zonder alcohol) om de poriën te sluiten. Gebruik een vochtinbrengende dagcrème die niet al te vet is, maar ook beschermt tegen UV-straling voor je droge huid. Om je vette T-zone extra goed te behandelen raad ik je aan om eens in de week een klei masker te gebruiken.

Vette Huid
Een vette huid wordt gekenmerkt door een glimmend, glad uitziende huid en heeft grote poriën, wat sneller lijdt tot onzuiverheden. Een vette huid wordt vooral zichtbaar op het voorhoofd, de neus en de kin. Wat dan wel weer positief is aan een vette huid, is dat het minder snel verouderd. Doordat de huid grote poriën heeft, raken ze sneller verstopt dan andere huidtypes. Zo ontstaan puistjes en mee-eters die we niet willen hebben. Een goede reiniging is daarom ook erg belangrijk voor de vette huid.

♥ Hoe verzorg ik mijn vette huid?
Kies geen agressieve zeep-producten. Deze stimuleren de talgklieren juist extra waardoor de huid nog vetter wordt. Je wilt je vette huid weer in balans brengen. Het is daarom belangrijk om je huid goed schoon te houden, wil je het weer in balans brengen. Make-up resten en andere vuiligheid moeten goed verwijderd worden, elke dag voor het slapen gaan. Meestal als je een vette huid hebt, heb je ook een dikke huid met veel dode cellen en afvalstoffen. 2 á 3 keer per week scrubben is zeker een aanrader voor de vette huid.

Huid

Bron

Normale huid
Deze huid voelt zacht en soepel aan, waardoor het een gelijkmatige glans heeft. De poriën zijn wat beter zichtbaar maar niet verwijd. Bij een normale huid heb je een goede doorbloeding en de vet en vochtverhouding zijn met elkaar in evenwicht. Dit betekent niet dat de normale huid geen extra verzorging verdient. Ook kan de normale huid afhankelijk van de seizoenen meer behoeften krijgen aan een goede verzorging en hydratatie.

♥ Hoe verzorg ik mijn normale huid?
Een diep reinigende reinigingsmelk helpt je om je gezicht grondig schoon te maken van al het vuil. Gebruik daarna lotion (zonder alcohol) om de ph-waarde van de huid te herstellen. Gebruik een nachtcrème met celactiverende werkstoffen zoals collageen om je huid tijdens je slaap te versterken. Als tip kan ik je nog meegeven om een dagcrème te gebruiken die je beschermt tegen de UV-straling om je huid zo gezond mogelijk te houden. 1 x per week een vochtvasthoudend masker en je huid is helemaal gelukkig.

Weet jij welk huidtype je hebt en hoe verzorg jij het?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eilish - Zondag 20 april 2014 12:47
Ik heb een hele gevoelige en droge huid... De velletjes vallen er vanaf tot bloedens aan toe. Echt vreselijk! En ik heb nog steeds geen goede crème gevonden.
Ellebelle - Maandag 21 april 2014 15:14
@ Eilish

Ik heb ook altijd rode/droge schilferige plekken, maar ik gebruik daar een handencrème van Herôme op die aardig werkt. Wel heel dik en vettig omdat hij eigenlijk voor je handen is, dus niet voor iedere dag, maar als ik de plekken heb gaan ze heel snel weg met deze crème. Hij heet Hand Crème Extra - Anti-ageing :)