Migraine-triggers

 

In de middag al ben ik plots ontzettend moe en het lijkt alsof ik steeds flitsen voor m'n ogen zie. Een zeurende hoofdpijn is aanwezig. Nu nog is hij stilletjes, maar dreigend op de achtergrond. Ik heb al zo'n vermoeden, dit gaat straks compleet mis en ja hoor; nog voor het avondeten lig ik met de gordijnen dicht en zo zacht mogelijk huilend in bed. Elke beweging doet pijn en ik zie even niet hoe ik deze verschrikkelijke hoofdpijn uit moet zitten. Ik heb zo veel pijn dat ik ervan moet overgeven. "Gewoon blijven liggen. Paracetamol nemen. Teiltje ernaast en uitzitten. Het gaat vanzelf over." Zeg ik tegen mezelf, maar op dat moment ben ik niet echt gerustgesteld.

In slaap vallen lukt niet. Hoe graag ik ook zou willen. Ik ben ook wel eens 's nachts wakker geworden uit een diepe slaap toen die heftige, bizarre hoofdpijn ineens begon. 'Zelfmoordhoofdpijn' noemt m'n moeder het wel eens. Allebei mijn ouders hebben last gehad van migraineaanvallen toen ik klein was. Toen snapte ik er niks van. Ik had ook wel eens hoofdpijn en was ook wel eens misselijk, maar je kan toch wel gewoon even een boterham voor me smeren? Ik had geen idee wat het inhield. Nu begrijp ik heel goed dat ze echt even niet aanspreekbaar waren op zo'n dag. Het is veel meer dan een vervelende hoofdpijn.

Ik heb best regelmatig hoofdpijn. Ik weet niet of zoiets in je genen kan zitten, maar ik zou het niet gek vinden. Ik ben namelijk niet de enige binnen mijn familie die vaak hoofdpijn heeft. Toch is migraine net een ander verhaal. Ik heb nu 4 keer in mijn leven echt een migraine-aanval gehad. Op zo'n moment zie ik scheel van de hoofdpijn en weet ik niet waar ik het zoeken moet. In de meeste gevallen is de migraine binnen 24 tot 48 uur weer voorbij. Dit geeft mij op die momenten hoop. Bij mij heeft het steeds een uurtje of 5 a 8 geduurd. Als ik hoor dat er mensen zijn die dit echt regelmatig hebben lijkt me dat verschrikkelijk. Gelukkig is er wel het één en ander aan te doen. Daarover lees je meer in deze blog van Nouska. In déze blog wil ik het graag hebben over wat nou triggers voor zo'n migraineaanval zouden kunnen zijn.

In de blog van Nouska lees je al dat anti-conceptiemiddelen met hormonen migraine kunnen veroorzaken. Vrouwen die hier last van hebben krijgen een migraine-aanval vlak voor of na hun ongesteldheid. Dit komt door een plotselinge hormoon-wisseling en dat doet toch meer met je lichaam dan je zou denken. Het hoeft echter niet voor iedereen zo te zijn, maar als je merkt dat jij hier juist op die momenten last van hebt kan het goed zijn om hier eens naar te kijken. Wat betreft hormonen zie je ook vaak dat vrouwen tijdens hun zwangerschap last krijgen van migraine. Het heeft in deze gevallen dus echt met hormonen te maken. Migraine komt bij vrouwen bijna drie keer zo vaak voor als bij mannen en dan vooral in de periode tussen de pubertijd en de overgang.

Ook in je voedingspatroon kunnen triggers voor migraine zitten. Neem bijvoorbeeld zout eten. Zout eten heeft invloed op onze bloeddruk en een hoge bloeddruk kan weer zorgen voor een migraine aanval. Wanneer je hier veel last van hebt is het goed om daar op te letten. Ook kaas kan een trigger zijn. Dit komt door het stofje tyramine. Wanneer je er gevoelig voor bent kan dit zorgen voor een migraine aanval. Het zit niet in elke kaassoort, maar wel in: Blauwschimmelkaas, Parmezaanse kaas, cheddar, brie, feta, stilton, gorgonzola, mozzarella en smeltkaas. Tyramine zit niet enkel is kaas, maar ook in chocolade, zuurkool en producten die soja bevatten. Echter is het niet dat je direct een migraineaanval krijgt als je dit eet. Het is enkel als je er gevoelig voor bent dat dit kan voorkomen. Wanneer je dat opmerkt kan je beter even letten op je voedselinname.

Wat die eerder genoemde bloeddruk betreft kan je beter ook geen maaltijden overslaan als je geen last wil hebben van migraine. Ook maaltijden overstaan kan namelijk triggerend werken, omdat je bloeddruk en bloedsuikerspiegel te veel kunnen gaan schommelen.

Toen ik een eetstoornis had dronk ik ontzettend veel cola light. Soms verving ik liters cola light voor een eetbui. Ik dacht daarmee goed bezig te zijn, maar eigenlijk verving ik alleen maar mijn probleem. Zó veel light frisdrank is helemaal niet goed voor je, bovendien kunnen zoetstoffen zoals aspartaam ook hoofdpijn en migraine-aanvallen veroorzaken. Zoetstoffen kunnen namelijk de neurotransmitterverhoudingen in je brein verstoren waardoor deze kloppende, intense pijn kan ontstaan. Een blikje cola light kan natuurlijk prima, maar zoals met alles is het belangrijk om maat te houden en balans te vinden.

Er zijn dus een hoop redenen aan te wijzen op gebied van voedsel, maar er zijn ook andere omstandigheden die een migraine-aanval kunnen trekken zoals bijvoorbeeld jet lags. Je lichaam en slaapritme raken hierdoor ontregeld en dat kan zeker een rol spelen. Ook veranderingen in het weer kunnen migraine-aanvallen uitlokken. Ik merk sowieso wel vaak dat ik wat meer hoofdpijn heb als het plotseling heel, drukkend warm weer is. Herken je dat?

Natuurlijk geldt niet voor elk persoon hetzelfde. Dit zijn geen migraine-regels. Bovenstaande dingen kúnnen een rol spelen in het krijgen van een migraine-aanval of niet. Als je veel last hebt van migraine doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan em te onderzoeken wat voor jou persoonlijk prettig is. Om meer zicht te krijgen op je mirgaine-aanvallen of hoofdpijn kan het helpen om een migraine- of hoofdpijndagboek bij te houden. Dit advies zal je waarschijnlijk ook van de dokter krijgen om te onderzoeken wat nou jouw triggers zijn en hoe je die kunt vermijden. Er is ook medicatie verkrijgbaar om migraine te verhelpen.

Heb jij wel eens last van migraine?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

jenny - Zondag 22 juli 2018 10:07
suicide headache is geen migraine, maar cluster hoofdpijn, dat is toch een heel groot verschil
Anoniem1 - Dinsdag 24 juli 2018 22:15
‘Noemt mijn moeder het’
Hoi - Zondag 22 juli 2018 10:54
Ik herken dit, sinds ik gestopt ben met de pil ( ik had een hele zware) heb ik geen migraine meer!
Mirjam - Zondag 22 juli 2018 12:46
Herkenbare blog. Voor mij is chocola inderdaad iets wat migraine kan veroorzaken. Al hoewel het daarbij wel uitmaakt hoeveel cacao er in de chocola zit. Veel suiker kan het bij mij ook veroorzaken, ik gebruik geen suikers maar als je snoept dan kan ik daarvan een migraine aanval krijgen.

Sinds een week of 6/7 heb ik een piercing laten zetten die kan helpen tegen migraine (daith piercing). Het is een gok. Ik had echt soms wekelijks migraine maar inmiddels kan ik wel zeggen dat ik die de adgelopen weken niet meer heb gehad. Of het werkt weet ik niet. Dat gaat de tijd uitwijzen. Maar het is voor mij echt het proberen waard.
Hermione - Zondag 22 juli 2018 16:18
Het spijt me, maar het klopt niet helemaal wat hier staat. Er is nog heel veel onduidelijk over migraine. Het is bewezen dat mensen met migraine voor hun hoofdpijn zin krijgen in ander eten, zoals chocola. Dat is geen oorzaak van de hoofdpijn, maar een symptoom. Vrouwen worden ook niet zwanger van zure bommen, dat is een beetje hetzelfde effect zeg maar. Het kan geen kwaad om deze dingen te eten. Als het voor jou beter voelt om het te vermijden is dat natuurlijk prima, maar het is dus een gevolg en geen oorzaak. Net zoals stress of hoge bloeddruk geen bewezen oorzaak is.

Migraine is wél ontzettend vervelend en een serieuze klacht, het is absoluut geen aanstellerij. Ik gun het niemand.
Maria - Zondag 22 juli 2018 20:25
Ik denk dat het wat ingewikkelder ligt, Hermione. Onder invloed van stress en hormoonschommelingen kan je behoefte krijgen aan dingen die niet goed zijn voor je lichaam. Dan is het eerder een verslaving dan een gezonde behoefte. In chocolade zitten biogene aminen, waaronder histamine, serotonine en fenylethylamine, die een trigger kunnen vormen voor onder andere hoofdpijn. Deze stofjes zorgen voor de vrijmaking van adrenaline in je lichaam. Fenylethylamine werkt bloeddrukverhogend, wat ook hoofdpijnklachten kan uitlokken.
De drang naar chocolade of andere middelen kan voortkomen uit tekorten aan stoffen, zoals magnesium en chroom. Bij gevoeligheid voor migraine kan je dan beter (onder andere) magnesium gebruiken dan chocolade. En zorgen voor een goede darmflora, waardoor je allerlei stoffen beter kan verwerken.
Hermione - Zondag 22 juli 2018 20:51
^ Maar het ging over migraine, niet over andere vormen van hoofdpijn. Adrenaline vernauwt je vaten, terwijl bij migraine de bloedvaten open gaan staan (wat een gevolg is van de veranderingen in de hersenen, niet de oorzaak). Het verwijden van de bloedvaten zorgt voor de bonzende hoofdpijn (meestal, want niet alle migraine is bonzend). Waarschijnlijk ontstaat de pijn doordat de hersenvliezen geprikkeld worden, want de hersenen zelf hebben geen pijnsensoren, maar dat staat nog niet vast. (Overigens is er ook geen eenduidigheid over het verband tussen hoge bloeddruk en hoofdpijn, verschillende studies geven verschillende resultaten.) Behandeling van migraine met bepaalde medicijnen (triptanen) blokkeren de afgifte van bepaalde eiwitten (dat is het werkende effect), en daarnaast vernauwen ze de bloedvaten weer (maar dat is eigenlijk niet nodig, meer een bij-effect).
De hang naar bepaald voedsel valt onder het zelfde rijtje symptomen als de stress, overgevoeligheid, emotionele veranderingen, gapen, vermoeidheid, vocht vasthouden en nekpijn. Het zijn voorbodes van een migraineaanval, net als je een premenstruele klachten voor je ongesteldheid kunt hebben.
Mijn bron is de hoogleraar neurologie van mijn universiteit. Misschien heeft hij ongelijk, maar ik vind het een nogal betrouwbare bron haha. Maar ik sta open voor artikelen die het tegendeel bepleiten. :) En ik wil hier ook niet een hele inhoudelijke discussie van maken, ik ben het gewoon niet eens met alles uit deze blog.

Overigens, ik waardeer je blogs wel Irene. ;) You go girl.
Elise - Zondag 22 juli 2018 22:55
Ik krijg migraine na het drinken van Crystal Clear & dat hebben heel veel
mensen! :-) gek hè!