Ibuprofen alsof het niets is

 

Helaas voor mij ben ik erg gevoelig voor hoofdpijn en heb ik er dan ook vaak last van. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen probeer ik voldoende te drinken, genoeg te slapen en de tijd te nemen om te ontspannen. Toch overvalt de hoofdpijn me soms. Op deze momenten neem ik pijnstillers die je gewoon bij de supermarkt kan kopen, maar hoe goed of slecht is dat eigenlijk voor je? Hoe maak je veilig gebruik van pijnstillers die je zonder doktersrecept kan halen?

Paracetamol en ibuprofen zijn de meest gekochte en meest gebruikte pijnstillers die je zonder doktersrecept in de supermarkt kan kopen. Vroeger maakte me ik nooit echt druk over eventuele bijwerkingen van dit soort medicatie. Ik nam zonder na te denken of de gebruiksaanwijzing te lezen wat ibuprofen in op het moment dat ik een lichte hoofdpijn op voelde komen. Het kon maar weg zijn, dacht ik.

Toch is het nemen van dit soort medicatie niet zonder bijwerkingen en was ibuprofen in dit geval wel de beste optie? Ik had eigenlijk geen idee. Het enige wat ik dacht was dat ibuprofen wat sterker was, dus dat dat waarschijnlijk ook wel beter zou werken. Nou, iets dat goed werkt, dat wil ik toch?

Het verschil tussen ibuprofen en paracetamol is dat ibuprofen naast pijnstillend en koortswerend ook ontstekingsremmend werkt. In die zin is ibuprofen 'sterker', omdat het die extra factor heeft. Ibuprofen kan je daarom goed inzetten tegen ontstekingen. Denk bijvoorbeeld aan een oorontsteking of een kies die pijn doet. Zelf heb ik het voorgeschreven gekregen na m'n operatie, zodat de wond in mijn knie niet zou gaan ontsteken. Wel is ibuprofen een stuk belastender voor je lichaam. Het belast je maag en darmen en het heeft een bloedverdunnende werking. Daarnaast werkt paracetamol voornamelijk in de hersenen en werkt ibuprofen over het hele lichaam. Voor hoofdpijn kan je dus het beste paracetamol gebruiken. Dit is, mits je de aanbevolen dagelijkse dosering aanhoud, de meest veilige optie wat pijnstillers betreft. Je zal hier nauwelijks iets van bijwerkingen aan opmerken.

Zelf heb ik ook nooit (bewust) last gehad van de bijwerkingen. Niet van paracetamol, maar ook niet van ibuprofen. Hierdoor had ik het idee dat het dan ook niet zo erg zou zijn om wat meer te nemen dan aanbevolen was. Ik had niet het idee dat je paracetamol of ibuprofen kon overdoseren. Iets wat gewoon in de supermarkt verkrijgbaar is kan toch onmogelijk schadelijk of gevaarlijk zijn. Hier had ik het goed mis. Paracetamol of ibuprofen kan je absoluut overdoseren. Je kan hier echt goed ziek van worden en zelfs leverfalen van krijgen. Ja, ook van paracetamol. Je lichaam moet dat toch allemaal verwerken.

Dat je gewend kan raken aan pijnstillers en ze daarom niet meer werken is een fabeltje, maar laat ook dit niet een reden zijn om meer te nemen dan aanbevolen is. Heb je nog steeds veel last van de pijn terwijl je al op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit? Dan kan je het beste een arts raadplegen in plaats van zelf doktertje te spelen en over die dosering heen gaan.

De maximale dosering van paracetamol voor gezonde volwassen is 6 x 500 of 3 x 1000 mg per 24 uur. Voor kinderen van 12 jaar en ouder of mensen met een erg laag gewicht is dit 4 x 500 mg. De maximale dosering van ibuprofen voor volwassenen en kinderen van 12 jaar is maximaal 200 tot 400 mg per uur met een maximum van 1200 mg per 24 uur. Dit kan je ook terugvinden in de bijsluiter. Evenals de bijwerkingen, bestanddelen, bewaar advies, informatie over het combineren van de pijnstillers met andere medicatie en wat je nog meer moet weten over de pillen. Twijfel je over welke dosering het beste bij jou past? Raadpleeg dan een arts.

Ik heb nog altijd met periodes last van hoofdpijn, maar ik gebruik eigenlijk nooit meer ibuprofen zoals ik vroeger deed. Nu ik er meer vanaf weet kan ik bewustere keuzes maken en kies ik liever voor paracetamol. Wanneer je om de 4 of 6 uur de hoeveelheid neemt die je mag nemen bouw je een paracetamol-spiegel op. Liever gebruik ik geen medicatie, maar tijdens het reizen, bepaalde weersomstandigheden of periodes met veel stress ben ik erg blij dat ik niet meer dagen lang met hoofdpijn rond hoef te lopen. Wel raad ik je aan om, als je echt vaak hoofdpijn of een ander soort pijn hebt, een dokter raad te plegen en te kijken waar die pijn nou eigenlijk vandaan komt. Op deze manier kan je kijken of je niet iets aan de oorzaak zou kunnen doen. Ook raad ik je aan om de blog "pijn bestrijden zonder pijnstillers" eens te lezen, voordat halsoverkop naar medicatie grijpt vanwege een vervelende hoofdpijn, rugpijn  of menstruatieklachten. Soms kun je er helaas niet zo veel aan doen, maar voorkomen is beter dan genezen!

Ben jij bewust van je pijnstiller-gebruik?

fotografie:pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Vrijdag 20 april 2018 11:07
“Dat je gewend kan raken aan pijnstillers en ze daarom niet meer werken is een fabeltje” Dit is absoluut geen fabeltje... Er bestaat gewenningshoofdpijn/medicatieafhankelijke hoofdpijn, heb het zelf ondervonden en het was verschrikkelijk. Na tijdenlang elke dag paracetamol slikken voor hoofdpijn kon ik niet meer zonder en moest ik het elke dag slikken, alleen had het amper effect. Mn lichaam was eraan gewend geraakt en het heeft me zoveel extra hoofdpijn bezorgd. Enige optie was cold turkey stoppen en dat was een hel, maar de enige manier om er vanaf te komen zei de huisarts. Dus zeker geen fabeltje, het is zelfs een diagnose die je kan krijgen. Wel belangrijk om erbij te vermelden, want juist dit is te onbekend terwijl veel mensen hier last van hebben en het een groot gevaar is als je vaak paracetamol of een andere pijnstiller slikt.
blub - Vrijdag 20 april 2018 11:33
Eens met anoniem en doordat ik ooit een overdosis nam werken pijnstillers niet meer bij mij en dat is geen pretje
Jo - Vrijdag 20 april 2018 13:25
Kunnen jullie blog maken over gember doe iedere dag een shot groot stuk dat is ook ontstekingsremmend
Jo - Vrijdag 20 april 2018 13:25
Kunnen jullie blog maken over gember doe iedere dag een shot groot stuk dat is ook ontstekingsremmend
Breadfish - Vrijdag 20 april 2018 13:43
Paracetamol veroorzaakt zelfs al leverschade bij een dosis van 6 g (6000 mg) per dag! Op die dosis nog voorbijgaand, maar het is relatief toxisch.
Langdurig meer dan 2,5 g/dag (5 tabletten) slikken veroorzaakt trouwens ook leverschade.

Ik heb een tijd veel paracetamol geslikt op doktersrecept. Al snel kreeg ik er hoofdpijn van (dosis was toen nog 1,95-2,6 g per dag, in een combinatiepreparaat met tramadol). Tijdje gestopt (met de paracetamol-helft; toen over op 'pure' tramadol), toen weer begonnen (standaardbeleid na een amputatie: 4 g op een dag tegen fantoompijn). Geen pretje qua hoofdpijn. Nu, 5-6 jaar later, krijg ik nog steeds hoofdpijn van paracetamol.

Ibuprofen heb ik in die tijd ook dusdanig veel geslikt (op advies/recept) dat ik nu permanente maagschade heb. Helaas behoorde ik hiervoor (door mijn leeftijd) niet tot de risicogroep die er een zgn. maagbeschermer bij kreeg/kon krijgen, dat had me een boel ellende bespaard.
Soppie - Maandag 23 april 2018 21:19
Heb je ooit de spiegeltherapie geprobeerd tegen fantoompijn? Misschien een idee om eens op te zoeken, het schijnt erg goed te werken!
Maya - Vrijdag 20 april 2018 13:47
Ik moest een tijd terug ter voorkoming van een ontsteking ibuprofen nemen. Kwam er bij de apotheek achter dat ik zelfs een maagbeschermer moest nemen ivm antidepressiva die ik slik. Ik kon een maagbloeding krijgen anders. Maar goed dat ik nooit op eigen houtje ibuprofen heb geslikt.
Ziva - Vrijdag 20 april 2018 15:25
Met mijn hersenletsel en schedelbreuk heb ik eigenlijk altijd hoofdpijn. Een bepaalde zwaarte van hoofdpijn kan ik aan zonder maar ik neem toch vaak paracetamol en ibuprofen omdat ik anders als een kluizenaar moet gaan leven. In de examens neem ik standaard wat mag volgens de bijsluiter omdat studeren mij enorm veel hoofdpijn geeft. Ik neem het eigenlijk liever niet, ben iemand die het liefst van al geen medicatie neemt maar ja ik moet ook kunnen functioneren..
Christine - Vrijdag 20 april 2018 20:10
Ik heb elke maand zoveel last van menstruatiepijn dat ik apranax (naproxen) en dafalgan codeïne moet nemen. Zonder pijnstillers zou ik het niet volhouden maar ik vraag me soms af of het wel gezond is als je elke 4 weken 5 dagen lang zoveel pijnstillers moet nemen...
Mirjam - Vrijdag 20 april 2018 21:26
En dan van de arts het advies krijgen om bij migraine 2x400mg ibuprofen te nemen en dan 3x per aanval. Altijd al een vreemd advies gevonden maar toch regelmatig opgevolgd, omdat je denkt dat het wel zal kloppen. Tegenwoordig met maagbeschermers want zonder ga je echt kapot van de pijn in je buik.
maxje - Vrijdag 20 april 2018 23:41
Ik gebruikte een periode lang heeeel veel ibu en paracetamol. Echt heel erg slecht en schadelijk. Ik ondervond nooit bijwerkingen, totdat ik op een dag buikkrampen kreeg.
Ik kijk er tegenwoordig veel beter mee uit.
X - Zaterdag 21 april 2018 00:03
Heel goed geschreven. Vroeger greep ik bij ieder pijntje direct naar de paracetamol. Daarna realiseerde ik me dat dat niet goed is. Nu gebruik ik het al een halfjaar niet meer!
Maria - Zaterdag 21 april 2018 09:23
Zelf in het verleden ibuprofen geslikt tegen menstruatiepijn. Hielp wel, werd wat licht in mijn hoofd maar ach. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik elke twee weken ongesteld werd door die ibuprofen. Tegenwoordig geen last meer van mijn menstruatie, door de juiste voeding en vooral wat voedingssupplementen, waaronder vitamine D. Ibuprofen zorgt er ook voor dat je tekorten krijgt aan allerlei voedingsstoffen.
margreet - Zondag 22 april 2018 17:26
ik heb flinke kiespijn, maar ik mag alleen paracetamol gebruiken.
Ibuprofen gaat niet samen met lithium die ik slik.
Das wel balen.
Dazzie - Maandag 23 april 2018 22:23
Ik heb tien jaar lang elke dag minstens 6 paracetamol en pijnstillers geslikt. Heb chronische hoofdpijn en migraine en heb medicatie afhankelijke hoofdpijn ontwikkeld. Sinds februari neem ik geen pijnstillers voor mijn hoofd meer, moest echt afkicken. Wat een pijn. Had gele ogen gekregen en ben bang voor leverschade. Ik weet zeker dat mijn lichaam nu nog steeds aan het knokken is om te herstellen. Ook de hoofdpijn is er nog, maar daar leer ik maar mee leven. En heb behoorlijke maagzweren gehad door het slikken van periodes van ibu en dan weer naproxen. Sja, dan maar koppijn.
Jolanda - Zondag 15 september 2019 21:07
Ik heb na 5 dagen ibuprofen slikken om een beginnende kies obstekking op aanraden van van mijn tandarts geslikt. Erger last van mijn darmen gekregen. Ergere krampen diaree en lucht.probeer nu met iberogast het weer te herstellen. Ben er wel van geschrokken Nam 2keer 400mg per 24 uur. Had het onderschat.