Ik heb last van migraine

 

Sinds mijn 18e heb ik zo af en toe migraine. Niet gewoon een beetje hoofdpijn, maar heel overheersende, kloppende pijn in mijn hoofd. Vaak aan een kant of aan twee zijkanten van mijn hoofd. Ook mijn ogen doen vaak ‘mee' door de migraine aanval aan te kondigen met vlekjes voor mijn ogen. Ik zie ‘sterretjes' en voel me ziek. Er is gelukkig van alles tegen te doen en het gaat ook weer over. Omdat ik denk dat er vast een paar van jullie zijn die hier ook last van hebben, schrijf ik deze blogs met mijn ervaring, wat tips en informatie om er mee om te gaan of het te voorkomen.

Wat is het?
Hoe migraine eruit ziet is voor iedereen verschillend. Ik word er soms wakker van, midden in de nacht of veel te vroeg in de ochtend. Een andere keer krijg ik gewoon ineens overdag vlekken voor mijn ogen. Vaak verwar ik dit eerst met het gevoel dat je in de zon of in een felle lamp hebt gekeken, maar als ik merk dat de vlek blijft hangen en woorden op mijn beeldscherm, op papier of het gezicht van degene met wie ik praat bedekt, weet ik genoeg. Dit is voor mij vaak een eerste teken van een flinke rotdag met veel en heel aanwezige hoofdpijn; migraine. Die hoofdpijn zit aan de zijkant, boven mijn oog/ogen.

migraine

Migraine kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan namelijk ook zo zijn dat je misselijk wordt, moet overgeven, geen licht kunt verdragen, duizelig wordt of niet tegen geluid kunt. Sommige mensen hebben aan beide kanten van hun hoofd pijn, anderen vooral aan één kant. Vaak krijg je plotseling steeds meer pijn in je hoofd of ineens van het een op andere moment. Sommige mensen hebben de hele dag last van vlekken, bij anderen is dit slechts een voorteken van de pijn die gaat komen.

Waar komt het door?
Ik heb zelf meer migraine gehad tijdens het gebruik van anti-conceptiemiddelen, zoals de Nuvaring. Hormonen kunnen een oorzaak zijn van migraine. Dit heeft vooral te maken met een hormoonschommeling, bijvoorbeeld vlak voor, tijdens, of vlak na je menstruatie. Je kunt ook last hebben van migraine vlak voor je eisprong of juist rond de menstruatie. Zonder hormonale anti-conceptie had ik veel minder, maar nog steeds een paar keer per jaar, last van migraine. Vrouwen die last hebben van PMS of een menstruatiestoornis kunnen ook last hebben van migraine. Ook bij zwangerschap kan het de kop op steken. Deze oorzaak ligt dus duidelijk bij hormonen, maar er zijn nog andere oorzaken en vaak gaan die oorzaken ook weer samen.

Sommige mensen die gevoelig zijn voor migraine, krijgen dit als ze veel last hebben van spanning of juist vlak daarna. Ik heb hier ook geregeld last van, maar wel vaak in combinatie met een hormonale oorzaak. Zo kreeg ik wel eens migraine vlak na een verhuizing, na een drukke periode op werk of op de laatste dagen van de toetsweek toen ik nog op school zat. Heel vervelend, want juist dan wil je lekker uitrusten, bijkomen of leuke dingen doen ter ontspanning. Toch is dit helemaal niet zo raar. Migraine kan zeker te maken hebben met stress.

Een verminderde weerstand of slaaptekort kan ook een grote rol spelen bij migraine. In een periode waarin je daar meer last van hebt, steekt het dan ineens weer de kop op. Zelf herken ik dat wel. Als ik te veel avonden, te weinig slaap krijg, is de kans groot dat ik migraine krijg. Ook veel prikkels kunnen de oorzaak zijn van migraine. Bij geluidsoverlast, veel lawaai op het werk of een meerdaags muziekfestival. Sterkte geuren of rook kunnen ook een migraineaanval triggeren. Zelfs het weer kan van invloed zijn, bijvoorbeeld in de bergen of bij grote themperatuursverschillen of onweer.

Daarnaast is ook voeding heel belangrijk, als je migraine wilt voorkomen. Sommige mensen bezoeken hiervoor een diëtist waarmee zij samen ontdekken welke voedingsmiddelen de migraine triggeren. Veel cafeïne, chocolade of alcohol zouden ook geen positief effect hebben op migraine. Er zijn ook mensen bij wie een vegetarisch dieet helpt tegen migraine. Zelf eet ik vegetarisch, maar dit lijkt dus geen invloed te hebben. Wel ken ik mensen waarbij dit hielp.

Wat doe je er aan?
In de meeste gevallen is de migraine binnen 24 tot 48 uur weer voorbij. Het beste is het om je erbij neer te leggen, letterlijk en figuurlijk. Rust is een van de beste geneesmiddelen tegen migraine. Het kan fijn zijn om in je slaapkamer te gaan liggen met de gordijnen dicht, zodat je even niet teveel geprikkeld wordt. Zorg wel dat er een raampje open staat, voor frisse lucht. In bed liggen kan helpen om tot rust te komen, te ontspannen en soms helpt ook een paar uur slapen al heel erg veel. Kun je niet slapen, probeer dan toch rustig even te rusten. Verveel je je, maar kun je niets lezen of bekijken op de tv/laptop, zet dan rustige muziek aan, doe wat mindfulnessoefeningen of zet een luisterboek aan.

Beweeg rustig. Vaak wordt migraine erger door inspanning. Ik kan zelf bijvoorbeeld alleen maar heel rustig bewegen, kan niet snel de trap oplopen of voel bij het omdraaien in bed al mijn hoofd harder bonken of de steken in mijn slaap erger worden. Rustig bewegen of stil liggen kan de pijn wat laten zakken.

Naast slapen is er nog meer wat je kunt doen om deze uren van pijn door te komen. Zorg voor voldoende drinken. Als je door de pijn minder gaat drinken, kan dit de hoofdpijn juist erger maken. Drink ook even geen koffie of alcohol. Zorg ook dat je suikerspiegel stabiel blijft, door gewoon te blijven eten. Fruit of ander eten waar veel vocht in zit, is dan extra goed.

meisje

Op je grenzen letten is voor mensen die gevoelig zijn voor migraine heel belangrijk. Vermoeidheid is iets dat je beter kunt voorkomen. Goed slapen, op tijd je rust pakken en ontspannen is erg belangrijk om migraine te voorkomen. Je kunt beter structureel aan ontspanning werken, dan enkel wanneer je stress ervaart. Preventief, bedoel ik daarmee. Als je gevoelig bent voor prikkels, is het goed om je hiervan bewust te zijn en grenzen te stellen. Dit maakt de kans op migraine en andere lichamelijke klachten kleiner.

Wat kun je gebruiken?
Soms helpt paracetamol om de pijn iets minder scherp te maken. Vaak is alleen paracetamol niet voldoende om migraine aan te pakken. Wil je geen heftige medicijnen slikken, dan is paracetamol met coffeïne, naproxen of ibuprofen wel het enige dat je kunt gebruiken. Bij de drogist kun je ook om advies vragen.

Wil je echt iets gebruiken waardoor de migraine voorkomen wordt of helemaal niet meer voelbaar is, dan is het goed om dit met jouw huisarts te overleggen. Vaak wordt dan gevraagd om een hoofdpijn dagboek bij te houden, zodat de oorzaak gevonden kan worden. De huisarts kan in overleg met jou verschillende middelen voorschrijven om te kijken wat bij jou past en wat werkt. Ik vond medicijnen niet altijd even prettig, omdat je daarmee ook een signaal om te rusten van je lichaam negeert. Ook was het vaak lastig, omdat ik de pil eigenlijk al in moest nemen als ik de eerste signalen opmerkte. Ik was dan vaak al te laat en mocht dan geen paracetamol of iets anders meer gebruiken erbij. Voor sommige mensen werkt dit wel. Heb je hier behoeft aan, bespreek het dan altijd met jouw huisarts.

Er zijn ook natuurlijke middelen tegen migraine. Zo gebruikte ik een tijdje Maca poeder in mijn smoothies, iedere dag. Dit zou kunnen helpen om je hormoonspiegel te stabiliseren. Verder zou ook hoefblad kruid en vitamine B2 kunnen helpen tegen migraine. Voor sommige vrouwen, waaronder ikzelf, hielp het om te stoppen met hormonale anti-conceptie en over te gaan op een natuurlijke methode. Ik blijf enkele keren per jaar migraine krijgen, maar heb het niet meer om de maand.

Heb je last van migraine, dan is dat super rot. Onthoud op die momenten dat het weer over gaat en probeer het ook te accepteren. Het is nu even zo. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn uitleg, informatie en tips. Hopelijk is het weer snel voor bij of heb je er steeds minder last van.

Fotografie: Gabriela Pinto, barnimages

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anellin - Zondag 19 maart 2017 10:05
Wat ook goed kan helpen is het supplement pea. Kijk dan wel goed naar de kwaliteit.
Mdj1990 - Zondag 19 maart 2017 10:25
Zelf heb ik best wel regelmatig last van migraine. Ik ben juist de pil gaan slokken om het te verminderen en slik hem nu af en toe door om geen migraine te krijgen. Wat mij weleens helpt als ik wel migraine heb, is warm eten. Bijvoorbeeld gewoon een soepje. Douchen met eucalyptus helpt ook weleens.
V - Zondag 19 maart 2017 12:00
Ohhhh migraine. Na elk huis-, tuin- en keukenmiddel te hebben geprobeerd toch maar overgestapt naar zware medicatie. Nou kan ik ook absoluut niet drinken en/of eten tijdens een aanval, maar dat verschilt natuurlijk erg per persoon!
Nadine - Zondag 19 maart 2017 12:03
Ik ben altijd overprikkeld bij migraine!
A. - Zondag 19 maart 2017 13:40
Ik krijg ook migraine door overprikkeling. Bij mij helpt het om te gaan liggen met een ijspack tegen m'n ogen en voorhoofd. Ik moet altijd heel goed op m'n grenzen letten, anders komt de migraine zo opzetten. Gebruik ook dagelijks medicatie om de aanvallen te verminderen.
M. - Zondag 19 maart 2017 15:30
Zelf heb ik ook veel last van migraine. Soms een week of twee, dagelijks bijna continue aanvallen met misschien een uur of 2 dat ik niets heb. Zeker na examens etc is dit het geval. Het is zeer uitputtend en enorm pijnlijk. Het ding is dat mijn arts niet weet of het gewoon migraine of clusterhoofdpijn is. Dat moet je ook zeker laten checken. Ik neem 2x per dag een bètablokker, emconcor, om de frequentie te verminderen en neem veel vitamienen bij, eet heel gezond en drink veel water. Als ik een aanval voel opkomen moet ik imitrex innemen om de pijn te reduceren, iets anders helpt helemaal niet meer.
Als dit niet helpt weet ik dat er lange periode van pijn en ongemak zal volgen.
Goed voor jezelf zorgen, goed rusten en zeker een dokter raadplegen als je het gevoel hebt dat het ondraagbaar wordt.
Sharon - Zondag 19 maart 2017 22:18
Ik krijg vaak migraine door stress, menstruatie of door katja snoepjes. Ik kan denk ik niet tegen bepaalde kleur smaakstoffen. Ondanks dat het natuurlijke kleur en smaakstoffen. Vaak heb ik gedacht aan medicatie, maar dat wil ik zo lang mogelijk uitstellen.
Erna Buist - Donderdag 3 maart 2022 19:21
Ik heb al 15 jaar migraine, sinds de overgang begon. Eerst maar 1x per maand of minder maar het werd elk jaar meer en meer, steeds vaker tot 3x per maand. Sinds afgelopen herfst kwam het zelfs 8 of 9 keer per maand voor, ongeveer 2x per week dus en dan 1,5 tot 2 dagen ziek.
Meestal gebruikte ik Maxalt om het redelijk succesvol te onderdrukken maar daar werd ik heel slaperig en duf van. Maar sinds een paar weken komt de migraine plotseling veel minder voor! Ineens duurde het bijna 3 volle weken tussen twee aanvallen, dat is ongekend!. En sinds de vorige aanval is het ook al ruim 2 weken! Ik heb daarna wel 2 dagen lichte hoofdpijn gehad, zonder ziek te zijn, zonder stormen over mijn huid, zonder misselijkheid - en ik kon het makkelijk hebben met wat paracetamolletjes. Dus ik voel dat er iets echt aan het veranderen is :-)
Maar toevallig was ik een maand geleden (uit verveling of nieuwgierigheid, haha) weer Maca in mijn smoothie gaan doen. (Die had ik 3 of 4 jaar geleden gekocht, een blauwe maandag gebruikt, het raakte zoek in de kast en daarna had ik het weer vergeten). En net in die tijd toen ik weer Maca ging gebruiken, begon de migraine te verdwijnen/vervagen.
Ik ben toen gaan googlen en las daar dat dit spul toch de hormoonwerking kan stimuleren. Misschien waren er nog meer oorzaken door de plotselinge snelle verbetering, maar hoe dan ook..., ik heb vandaag nieuwe Maca bijbesteld en blijf dat voortaan gebruiken :-) Veel succes allemaal met het bestrijden van het probleem!