Eten als je ziek bent

 

Deze tijd van het jaar worden veel mensen eerder ziek. Het weer verandert en een verkoudheid komt dan snel om de hoek kijken. Regelmatig hoor ik dat mensen met een eetstoornis het lastig vinden om een eetlijst te volgen als ze ziek zijn. De verleiding is dan groot om die eetlijst maar even te laten zitten. Wat is dan handig om te doen?

Sowieso is dit natuurlijk erg afhankelijk van je lichamelijke conditie. Volg je een eetlijst om stabiel te blijven in gewicht, dan is het natuurlijk anders dan als je ernstig ondergewicht hebt. Zit je in die laatste situatie dan is iedere hoeveelheid energie die je dan binnen moet krijgen belangrijk. Als je ziek bent dan kies je misschien eerder voor drinkvoeding of andere 'dieetpreparaten' om geen energie te missen. Bij de eerste situatie zou je misschien wel 6 eetmomenten aanhouden maar kies je andere voedingsmiddelen die je wel lust nu je ziek bent. Denk aan kippensoep met brood als avondmaaltijd. Als je ondergewicht hebt, is dit misschien ook lekker, maar vul het dan wel aan met andere producten.

Ook kun je denken dat je veel minder eten nodig hebt omdat je niet zoveel doet als je ziek bent. Dat lijkt natuurlijk logisch, maar vergeet niet dat ziek zijn ook erg veel energie kost. Je lichaam wil er juist voor zorgen dat je weer fit wordt en dus doet het hard zijn best om jou beter te maken en ook daar heb je veel energie voor nodig. Daarom is het juist belangrijk om niets weg te laten maar alles te eten wat er op je eetlijst staat.

Wat moet ik precies eten als ik ziek ben?
Voordat ik hier antwoord op geef is het belangrijk te vermelden dat je zeker ook voldoende moet blijven drinken. Zeker als je veel zweet of als je last hebt van diarree of braken heeft je lichaam behoefte aan voldoende vocht. Qua eten noemde ik net al de (kippen)soep met brood. Dit is lekker hartig van smaak en makkelijk om op te eten, zeker met een zere keel.

soep

Denk daarnaast ook aan smoothies gemaakt van yoghurt, kwark en vers fruit. Lekker koud en ook zacht voor je keel. Als drinken makkelijker gaat dan iets te eten kun je ook kiezen voor drinkontbijt of pap. Hier kun je dan ook nog honing aan toevoegen voor extra smaak.

Verder kun je qua avondeten denken aan aardappelpuree gepureerd met wortelen, spinazie of bloemkool en hier dan draadjesvlees bij of geruld gehakt erdoor heen. Je kan hier zelfs ook nog wat appelmoes overheen doen. Op deze manier heb je toch je warme maaltijd binnen maar hoef je niet veel te kauwen en krijg je het makkelijker weg.

Mocht je juist misselijk zijn of buikpijn hebben, verspreid dan je maaltijden wat meer over de dag of kies voor kleinere porties per keer, maar houd wel minimaal 6 eetmomenten aan. Je kan hartige voedingsmiddelen met zoet afwisselen voor de variatie en om je eetlust wat te bevorderen.
Als brood even niet lukt dan kan je als ontbijt kiezen voor drinkontbijt of yoghurt met muesli. Ook kan je je brood roosteren en een gekookt eitje erbij nemen. Probeer ook eens een beschuitje met wat kaneel en suiker. 

smoothie

Hopelijk lukt het met deze tips om toch goed te blijven eten en drinken en ben je snel weer opgeknapt. Wat eet jij als je ziek bent?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Somebody - Maandag 4 november 2013 19:17
Goed artikel! Ik ben niet zo vaak ziek dus ik kan hier geen antwoord op geven, hihi. Maar ik ben niet zo gek lang geleden ook wat ziekig geweest waarbij ik geen hap door mn keel kon krijgen maar toen moest ik proberen toch wel alles te eten. Alleen mocht ik wel iets laten liggen.

Maar ik heb er 1 vraagje over:
Er staat: ''Als je ernstig ondergewicht hebt'' . Hoeveel kilo ondergewicht of welk BMI betekend dat, want het is toch wel een verschil
Roos - Maandag 4 november 2013 19:30
Het ligt eraan wat voor griepje ik heb. Als ik keelpijn oid heb, kan ik, meestal, gewoon eten, tenzij ik veel koorts heb en daardoor weinig eetlust. Ik zorg er dan voor dat ik voldoende vocht binnenkrijg en eet naar behoefte (wat over het algemeen dan niet veel is). Denk wel dat het idd meespeelt hoe het ervoor staat met je gewicht. Ik zit op gezond gewicht, dus kan best een klein stootje hebben. Als ik een paar dagen ziek ben, eet ik meestal daarna ook wel weer wat meer omdat ik daar dan gewoon weer zin in heb.
En tja... pas had ik buikgriep en toen kreeg ik echt geen hap door mijn keel. Nooit geweten dat je zó misselijk kunt zijn zeg. Probeerde toen wel wat bouillon of soep, zodat ik nog wat vocht en zout binnenkreeg.

Eten als je ziek bent is best lastig!
Mariska - Maandag 4 november 2013 19:44
Komt precies op het goede moment. Ben op dit moment echt extreem verkouden en het eten smaakt nergens meer naar wat het moeilijk maakt om voldoende te eten.
Maar ik kan natuurlijk eens naast het fruit wat vaker smoothies proberen en inderdaad zoals nu wat soep met brood.

Charlotte - Maandag 4 november 2013 20:06
Als ik echt misselijk ben (paar weken geleden nog), vind ik het wel heel lastig om voldoende te blijven eten. Maar het is ook niet zo gek dat je dan minder eet toch? Ik krijg dan echt geen eten naar binnen, of het komt er gelijk weer uit...
doritos12 - Maandag 4 november 2013 20:14
ik eet als ik ziek ben vaak beschuitjes met boter en suiker, gewoon omdat ik dat beter verdraag dan welke smaak dan ook.
beetje basic en suiker geeft snelle energie enzo.

mijn ideale ziekheid dieetje! :)
ilovetoeat - Maandag 4 november 2013 20:24
jep
moeilijk moeilijk,dat ziek zijn en blijven eten
aardappelpuree is dan wel lekker, maar smoothies en beschuitjes inderdaad ook
-Metaphor - Maandag 4 november 2013 20:51
De laatste keer dat ik écht ziek was, heb ik gewoon bijna 2 dagen 'niets' gegeten. Gewoon, omdat het echt niet ging. Ik had ook totaal geen honger wat eigenlijk natuurlijk best raar is. (Dit was ver voor mij eetstoornis btw)
Het ergste is als je ziek bent op zo'n manier dat je van ALLES kramp krijgt in je maag en darmen en gewoon alles. Dat je bijna niet eens meer thee kan drinken. Vreselijk.
Gelukkig duurt zoiets nooit lang.
m - Maandag 4 november 2013 20:57
Ik heb last van eetbuien en als ik eens echt ziek was, had ik die meestal niet, ook al had ik dan wel drang; het ziek-zijn gaf dan doorslag om het niet te doen. Dat kwam door het rustgevende gevoel wat ziek-zijn mij gaf. Dan voelde ik me eigenlijk zo heerlijk rustig in mijn lichaam, ondanks dat ik ziek was, daar genoot ik van, eindelijk rust, dat wilde ik niet verpesten door een eetbui. Ziek zijn gaf mij ontspannenheid.
Ellie-x - Maandag 4 november 2013 21:17
Ik vind het altijd heel lastig.. ik heb wel gewoon honger/trek, maar ik ben bang aan te komen als ik normaal eet en de hele dag op de bank lig. En door het vervelen/niks doen, krijg ik eetbuien.
Maan - Maandag 4 november 2013 21:22
Hmm ik heb juist als ik ziek ben vaak best wel behoefte aan eten. Misschien komt dat omdat het bij mij nooit zo snel op mijn maag slaat. Ziek zijn is trouwens het enige moment waarop ik niet in paniek schiet als ik eet.. puur omdat mijn lijf dan fysiek is uitgeput en er dan geen onrust heerst.
me - Maandag 4 november 2013 21:52
ik heb een hele periode gehad dat ik niet een virus oid had, maar wel behoorlijk ziek was van de bijwerkingen van mijn medicatie. Ik was toen ook enorm misselijk en moest bij de geur van voedsel al bijna overgeven. Helaas duurde dit best een lange tijd, maar ik heb nu wel tips voor mensen die misselijk zijn. Althans, dit werkte bij mij:

- Beschuitjes met Kaneelsuiker of Anijshagel. Iets wat geurde kon ik namelijk niet verdragen, alleen de geur en smaak van kaneel en anijs leek juist te helpen tegen de misselijkheid. Daarna als het wat beter ging over op jam of appelstroop oid, maar dat ging soms minder goed doordat dat wat zuur smaakte
- Vooral koude maaltijden eten. Op een of andere manier werd ik erg misselijk van warm eten, zelfs als het gewoon gekookte groenten waren. Een salade of fruit oid ging bij mij veel beter. Ik at ook vaak quiche, maar die liet ik dan eerst volledig afkoelen en zette hem zelfs nog eerst in de koelkast. Dat ging stukken beter dan warm.
- Nutri! Nu ben ik zelf iemand die nutri eigenlijk best wel lekker vind, dus had hier geen enkel probleem mee. Ik had ze gewoon bij de apotheek gehaald, dat kan nl iedereen doen en heb je niks van een arts ofzo voor nodig, gewoon net als een product in de supermarkt kopen eigenlijk. Ik dronk die met aardbei of busvruchten, dat ging vaak toch makkelijker dan vast voedsel en was vooral prima als aanvulling omdat mijn maaltijden zelf (te) klein waren.
- Maria Biscuitjes. Dat zijn van die lekker kleine koekjes waarvan ik toch wel een aantal van weg kon krijgen. Ze smaken namelijk best wel neutraal, geuren niet enz. Ik vond ze ideaal.

Misschien heeft iemand er iets aan :)
Sophie - Maandag 4 november 2013 22:16
Nou, als ik echt ziek ben (koorts,overgeven) dan eet ik soms echt veel te weinig, maar als ik meer zou eten zou ik toch gaan overgeven dus dan heeft het toch geen zin.
kay - Maandag 4 november 2013 23:17
Vanillevla, mandarijntjes, bouillon, cracottes, wondermiddeltjes!
B - Maandag 4 november 2013 23:33
Kippensoep, geroosterd brood/bescuit met suiker of anijshagel of honing, banaan, drinkontbijt, sultana hartig, chocomel.

Ik heb als ik ziek ben wel gewoon honger enzo, maar het smaakt me dan gewoon allemaal niet.. Das wel vervelend, maar ik probeer we gewoon te eten. Kippensoep is voor mij echt het makkelijkste om te eten als ik ziek ben, zit veel smaak aan en hoef je niet te kauwen!
roos - Dinsdag 5 november 2013 00:07
als ik ziek ben (helaas nogal vaak) eet ik als avond eten altijd worteltjes doperwtjes, kipburger en ammelmoes :)
catgirlsoldier - Dinsdag 5 november 2013 07:01
Heel erg heel erg bedankt!! Deze post komt als geroepen.. ik zit momenteel ziek thuis met de griep, heb gisteren de hele dag liggen wenen omdat ik wel honger heb en wel eet, maar gewoonweg niet beweeg en dat voelt zo fout.... Vanmorgen was ik dapper, en at een hele kom Brinta als ontbijt bedankt
emmax - Dinsdag 5 november 2013 07:49
Ik krijg altijd geprakte banaan, of beschuitjes met kaas of jam van mijn moeder. En veel versgeperste sinaasappelsap. :)
michelle - Dinsdag 5 november 2013 10:17
Ik probeer altijd alles gewoob normaal te eten als ik ziek ben. Als het er dan weer uitkomt heb ik het iniedergeval geprobeerd en heeft mijn lichaam vast wel iets van de goedingsstoffen opgeslagen.
amstere-dame - Dinsdag 5 november 2013 10:52
rijstepap of havermout!
- - Dinsdag 5 november 2013 11:07
goed artikel.
gelukkig ben ik max 1 x per aar een dag of drie grieperig, goede weerstand i geloof ik?
Romy - Dinsdag 5 november 2013 17:14
Ik weet nog wel dat ik vroeger als ik aan het overgeven was altijd kaakjes of beschuitjes kreeg en cola met suiker. Over dat laatste verbazen veel mensen zich, maar het helpt echt tegen het overgeven! Er zit dan geen prik meer in.
??? - Dinsdag 5 november 2013 21:33
Ehm als ik echt buikgriep heb komt het er aan alle kanten uit en is een theelepel water al teveel, 6 maaltijden is dan wel erg onrealistisch vind ik.. voor 1 of 2 dagen dan bijna niks of niks eten is niet erg als je het maar niet als eetstoornis "trucje" gebruikt want dat is natuurlijk niet de bedoeling ;)
H - Woensdag 6 november 2013 13:15
Ik ben nu verkouden. En dan heb ik altijd meer trek en eet ik dus ook meer. Ik probeer dan wel binnen mijn eigen grens te blijven. Maar ik weet nu dat mijn lichaam meer nodig heeft. Dus helemaal als ik ziek ben.
Ik heb dan altijd zoute trek. chips, gezouten pinda's, kaas. Maar ik hou het binnen mijn grens. Dus ik geniet wel.
Als ik buikgriep heb, wordt ik altijd veel zwakker beter, dan dat ik ziek werd. Ik eet dan bijna niets. Maar ik heb geen ondergewicht, dus kan het wel.
Gelukkig is het nu alleen verkouden. Dus ik ga weer snel beter worden.
Evelien - Woensdag 6 november 2013 13:45
Dit weekend was ik zo misselijk, ik bleef maar overgeven. Maar al vanaf de eerste keer kwam er niets uit, zelf geen geel slijm wat je soms nog wel hebt. Ik wist dat ik zaterdag te weinig had gegeten en ik vermoed dat dit de oorzaak was.
Na 5 uur zo door geploeterd te hebben, ik viel steeds in slaap, dan weer braken, dan weer slapen totdat ik uiteindelijk wakker bleef en ik kon proberen te eten. Een beetje soep bleef zitten en na weer een uur slapen lukte het zelfs om een boterham vast te houden.
De tips die hier gegeven worden zijn handig maar als je maar blijft overgeven omdat je te leeg bent heb ik zelf niet zo veel aan de tips, helaas.
Ik merk wel dat ik na z'n ziek dagje de dagen erna behoorlijk honger heb en ik geef daar dan ook maar zo veel mogelijk aan toe!

Tarabel - Woensdag 6 november 2013 19:09
Al twee dagen ziek en ook niet meer dan thee naar binnen kunnen krijgen helaas, net wel een kom bouillon. Heb ook helemaal geen trek, dat komt vast vanzelf weer..
One Desire - Donderdag 7 november 2013 11:45
- Lauwe cola helpt goed tegen misselijkheid. Dat is zelfs een tip van de huisartsenpost. (trouwens ook als ik een keer teveel gegeten heb en ik er cola bij drink, heb ik geen of minder last van mijn maag/brandend maagzuur daarna en 's nachts).
- Ik drink nooit appelsap. Maar als ik ziek ben neig ik altijd naar het drinken van appelsap, het is bijna het enige naast slokjes water en lauwe cola wat ik dan kan drinken. Meer mensen hebben dit, dus ik ben niet de enige. Er zit misschien een stofje in waar je lichaam dan om vraagt of zo. Vreemd en grappig, dat appelsap-bij-ziek-zijn-fenomeen. Ik weet niet waarom, ik drink het/wil het enkel als ik ziek ben.

Verder maakt ziek zijn mij weer een extra dankbaarder mens. Het is soms goed daar weer even aan herinnerd te worden. Dat niets vanzelfsprekend is. Dat het fijn is om door je neus te kunnen ademen, of om niet misselijk te zijn. Ik laat het maar gewoon komen zoals het komt, er is geen andere prioriteit meer op dat moment dan beter worden. En ik bedenk en weet; er zijn veel ergere dingen. Verkoudheid en griep zijn vervelend, maar gaan wel weer over.
Lot1995 - Vrijdag 8 november 2013 12:50
Ben vandaag ziek thuis gebleven, doe niks en heb totaal geen trek maar nog wel wat ondergewicht.
Ik eet vooral vla en yoghurt en fruit....
Lisa28 - Dinsdag 17 december 2013 13:50
Ik ben nu ziek... Ik heb dan geen ondergewicht, maar merk even goed dat ik wel moet eten. Ook al ben ik misselijk! Ik eet nu gevarieerd, wel minder dan het zou moeten zijn.. Maar ik probeer echt 6 momenten aan te houden.. Best moeilijk hoor! Geeft mij de oude gewoonte maar weer terug van mijn basislijst, voelt veel veiliger!!
Mijn maag borrelt na alles wat ik gegeten heb.. Maar ja, hoop snel weer de oude te zijn!!
Myrddin - Maandag 10 maart 2014 16:05
Ben op t moment ziek. Misselijk, buikpijn, hoofdpijn en diarree. Wat ik altijd eet is
beschuit met suiker en kaneel, bouilion en een gekookt eitje. Heb altijd honger als een paard als ik ziek ben ;) Snoep enzo of vettigheid gaat er bij mij dan echt niet in.
Lotus - Dinsdag 25 maart 2014 07:24
Ik kan niet meerrrrrr!!! Ik werd oppeens super missellijk en begon overtegeven
ik ben in sla
apgevallen nog steedsss
Kimberley - Maandag 25 mei 2015 10:30
Ik ben nu ziek en ik wil zo graag woensdag naar school dan is er sportdag dat vind ik leuk maar ik ben soms misselijk en ik eet geen brood smorgens daar heb ik geen trek in maar wat helpt eigelijk nog meer voor je keel ik heb ook zere keel ik vind dat zo vervelend het moet weg en soep weet ik niet mag het ook uiesoep of groente soep help dat ook of niet ik vind het niet leuk helpt ook vrucht drinken zo als appelsap of wat anders dat heb ik ook gebrobert maar dat help niet xxxx hihi groetjes kimberley