Tips tegen keelpijn

 

Een tijdje geleden was ik ziek. Het begon met keelpijn en pijn bij het slikken. Na een dag waren ook mijn klieren in mijn nek opgezwollen. Ik heb mij al eerder verdiept in manieren om de keelpijn te verminderen en heb mensen om mij heen die kwamen met allerlei tips. Er zijn veel mensen ziek op dit moment en er wordt zelfs geproken van een griep epidemie. In dit blog zal ik dan ook een aantal tips delen om jou te helpen snel van je keelpijn af te laten komen en misschien zelfs helpen voorkomen dat het een ontsteking wordt.

keelpijn

♥ 1. Veel slikken
Het is ontzettend pijnlijk, maar toch is veel drinken en slikken heel belangrijk als je last hebt van je keel. Er zitten bacteriën in je keel en deze kunnen een ontsteking worden als je ze niet wegspoelt. Als je slikt door bijvoorbeeld veel te drinken of zuigsnoepjes te eten, zorg je ervoor dat je de bacteriën als het ware wegslikt. Je reinigt je keel ermee. Veel drinken dus. Tussen het drinken door is het goed om op harde snoepjes of dropjes te zuigen. Honingsnoepjes van de natuurwinkel of keelpastilles bijvoorbeeld.

zuigsnoepjes

♥ 2. Honing
Honing is heel goed als je last hebt van je keel of ziek bent. Honing verzacht de klachten die je hebt, maar het doet nog veel meer voor je. Honing bevat namelijk antibacteriële proteïnen die ervoor zorgen dat ontsteking minder wordt of niet doorzet. Honing heeft daarbij ook nog eens een kalmerende werking en kan helpen om beter te slapen. Doe honing in je thee of neem een eetlepel honing tussendoor om op te zuigen.

honing

♥ 3. Salie thee
Deze thee kun je kopen bij onder andere de gezondheidswinkel of reformhuis. Salie heeft een goede invloed op de luchtwegen en ondersteunt het immuunsysteem. Ook heeft salie een zuiverende werking voor het bloed en kan het je helpen snel beter te worden. Deze thee heeft een aparte smaak, maar is erg lekker met een beetje honing bijvoorbeeld. Je kunt er het beste maximaal drie koppen per dag van drinken als je merkt dat je verkouden wordt of keelpijn hebt.

salie thee

♥ 4. Ijsjes
Ik heb ook veel ijs gegeten toen ik keelpijn had. Vooral waterijsjes verlichten de pijn in de keel en verdoven een beetje. Je kunt ook koude drankjes drinken met wat ijsklontjes om de keelpijn wat minder heftig te maken. Koelen is heel goed voor de opgezwollen amandelen of klieren in de keel.

♥ 5. Koude wind voorkomen
Mocht je naar buiten moeten, dan is het belangrijk om koude lucht in de nek, mond en keel te voorkomen. Toch hebben we dit soort klachten juist vaak rond de koudste maanden. Als je naar buiten gaat en last hebt van je keel, draag dan een dikke sjaal die je ook voor de neus en mond houdt. Zo adem je via neus en mond geen koude lucht in. Ook als je weer redelijk fit bent, maar nog wel keelpijn hebt of opgezette klieren is het belangrijk om jezelf in te pakken als je naar buiten gaat.

♥ 6. Bruistabletten
Deze kun je onder andere kopen van Bisolvon of Kruidvat huismerk. Mocht je merken dat je schoor wordt of keelpijn hebt met vastzittend slijm, dan is het goed om direct een bruistablet te nemen en dit een paar dagen te blijven doen. Vastzittend slijm kan keelklachten verergeren. De bacteriën blijven dan lang in de keel zitten en kunnen ervoor zorgen dat de keel gaat ontsteken. Zorg met een bruistablet die een werking heeft op vastzittend slijm, dat alles goed los komt. Soms voel je het niet eens echt zitten, maar wanneer je een bruistablet neemt, merk je dat er iets los komt.

bruistabletten

♥ 7. Voorkom melk en room
Als je last hebt van keelpijn kunnen melk, yoghurt en dat soort dingen ervoor zorgen dat je slijm krijgt in de keel. Dit bevordert de genezing van de keelklachten niet. Even een paar dagen geen zuivel is niet ongezond, maar zorg wel voor andere producten met calcium, zoals noten, omdat dit het immuunsysteem namelijk erg goed ondersteunt.

♥ 8. Vitamine C
Als advies van de natuurwinkel/het reformhuis kreeg ik om een extra hoge dosis vitamine C te gaan slikken. Ze had het over minimaal 2000 mg per dag. Vitamine C dat je teveel hebt plas je namelijk toch uit. Keelklachten herstellen extra snel met voldoende vitamine C en het zorgt voor een goede weerstand.

♥9. Goed eten
Eet zo goed als je kunt, ondanks dat je ziek bent. Ik vond het erg lastig om dingen te eten die wat droog of hard waren, zoals brood. Dit voelde als schuurpapier in mijn keel. Toch had ik honger en moest ik goed eten om aan te sterken. Soep, smoothies, sapjes en zacht vers brood gingen beter. Als je ziek bent is eten niet altijd even fijn, maar toch is het goed om jezelf er toe te zetten zo goed mogelijk te eten. Lees ook dit eens over ziek zijn als je een eetstoornis hebt.

fruit

♥ 10. Fruit fruit fruit
Als je keelpijn hebt is koud fruit niet alleen heel fijn om te eten, er zit ook veel vitamine C in en dat helpt je herstellen. Zorg er dus voor dat je extra veel fruit eet als je merkt dat je keelpijn krijgt of al ziek bent. Eet er lekker veel van en eet ook verschillende soorten. Kiwi is een fruitsoort met de meeste vitamine C, maar ook citrusvruchten, banaan en avocado zijn erg goed voor je.

Ik ben benieuwd of jij sommige tips zelf ook gebruikt. Heb je nog meer tips, laat je tip dan achter in de reacties zodat anderen deze misschien ook kunnen gebruiken! Heel veel beterschap en zorg goed voor jezelf. O, en laat ook een beetje voor je zorgen als je ziek bent.

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Quirine - Zaterdag 7 februari 2015 10:03
Oh, deze blog is zo fijn! Dankjewel!
Ik ben nogsteeds aan het hoesten en inmiddels ook een verstopte neus en oorpijn!

Vanmiddag maar even langs de Kruidvat voor die bruistabletten kijken of dat werkt!

Liefs.
Anne - Zaterdag 7 februari 2015 10:07
Waauw. Wat een timing! Die komt echt precies op het goede moment.
Ik zit nu toevallig al aan de thee met honing.
Bedankt!
Ihp2010 - Zaterdag 7 februari 2015 11:36
Super bedankt voor de tips, lig ziek op bed met keel en oor ontsteking.

Liefs
Lisa - Zaterdag 7 februari 2015 11:40
Ik ben op dit moment ziek.. koortsig en heel erg misselijk.
als ik aan warm eten al denk draait men maag al om.
vanmorgen toch maar wat boodschappen gehaald, want ik had bijna niks meer in huis..
vooral fruit, brood, zuivel en een snelle jelle gaat wel bij mij.. hoop dat ik er snel vanaf ben.
F - Zaterdag 7 februari 2015 11:51
Bedankt voor je tips! Ik wil je alleen wel wijzen op een foutje in je tekst over melkproducten. Melkproducten zorgen namelijk niet voor een slijmlaag en kunnen daarom prima - ook tijdens keelpijn of een -ontsteking - gegeten/gedronken worden. De melksuiker (lactose) in melk zorgt voor een plakkerig gevoel in de mond en keel, maar dus niet voor slijmvorming. Mocht dit gevoel vervelend zijn dan kan je met een slokje thee naspoelen.
corazon - Zaterdag 7 februari 2015 12:03
Wat pas echt goed werkt is met kurukuma spoelen
doet dit in en kwart glas water, gorgelen en weer uitspugen. 2x perdag en je bent zowat meteen je keelpijn kwijt. Eerst dacht ik ook van wtf maar het werkt echt.
eef - Zaterdag 7 februari 2015 12:27
Ik ben nu ook al een aantal dagen een beetje ziekig. Maar weet het onder de duim te houden, met name door veel saliethee en groenten. Salie is echt een super kruid! Kurkuma is inderdaad ook super gezond evenals kokosolie. werken allemaal antibacterieel.
Supermarkt honing bevat helaas niet zo veel goede stoffen meer, maar honing werkt in principe ook antibacterieel. Want nog beter werkt zijn bijenpollen en propolis die de bijtjes maken. Maar het is eigenlijk niet zo goed voor de bijen om dit van ze te jatten (aangezien volken al massaal doodgaan).
En niet alleen fruit fruit fruit, maar met name: groenten, groenten, groenten!
Verder werkt stomen met etherische olien bij mij ook wel goed.
En verse boulion zelf gemaakt van een kippenkarkas schijnt ook goed te werken, alleen eet ik zelf vegan. Dus dat gaat 'm voor mij niet worden.

F: melk is echt niet goed hoor. het is sowieso niet bevorderend voor je gezondheid, maar meer slijmvorming lijkt mij ook niet echt fijn als je kop al vol zit :p.
Jimmy - Zaterdag 7 februari 2015 13:02
Ik gebruik soms Nisyleen, een weerstand verhogend middel. Elk uur 10 druppels op een lepeltje en inslikken.

De truuk bij Nisyleen is dat je het moet gaan gebruiken *voordat* je ziek wordt. Ik merk een naderende griep als ik een kriebelig gevoel krijg in m'n keel en me een beetje slap voel. Als je dan gelijk begint met Nisyleen dan kun je de griep als het ware de kop in drukken. Als je Nisyleen gebruikt terwijl je al ziek bent, dan heeft het geen zin.
EE - Zaterdag 7 februari 2015 13:32
Die verkoopster uit punt 8 is een oplichtster. Het advies is 75 mg vitamine C per dag (veel mensen hebben zelfs voldoende aan iets minder, een enkeling heeft iets meer nodig). Mocht je om wat voor reden dan ook een verhoogde behoefte hebben, dan zal die behoefte bij lange na niet in de buurt komen van die 2000 mg. Als je gewoon gezond eet kun je die 75 mg makkelijk halen. Het heeft totaal geen zin om 2000 mg uit te plassen. Daar gaat je weerstand zeker niet beter van worden.
Maanmeisje - Zaterdag 7 februari 2015 17:55
Ik heb nu geen keelpijn, maar ik had er pas wel veel last van, naast andere klachten. Goede tips!
Mimosa - Zaterdag 7 februari 2015 18:44
Keelpijn en een hese stem - check. Dit zijn mijn tips & tricks op dit moment:
1. A. Vogel Keeltabletten (zuigtabletten). Ik weet nog niet of ik het wat vind.
2. Anta flu mini.
3. Vitamines. Verse sinaasappelsap. Fruit.
4. Rust. Voldoende slaap.
5. Niet te veel praten ;-).
AnaMan - Zaterdag 7 februari 2015 19:28
Honing en zo min mogelijk koude lucht inademen zijn het belangrijkste van deze lijst. Adem altijd in door je neus en uit door je mond... ;-)
Lot1995 - Maandag 9 februari 2015 09:47
Grootmoders middeltje: verzachtend voor de keel:nklontje roomboet door de suiker rollen en dan zo door je keel laten glijden...

Tijm thee!! En thijn keelpastilles

Niet teveel praten

Watje in je oor stoppen

En stomen boven een bak heet water met evt. Wat tijgerbalsem (of als je die hebt een gezichtssauna)

En regelmatig een warme douche of bad

En ook als je al ziek bent of juist nog niet, iedere dag minimaal mwartiertje naar buiten frisse lucht happen, binnen zitten alleen maar warm is ook niet bevordelijk en al zeker niet voor de virussen en bacterien.
Dit waren nog wat extra tips die zeker helpen...
Srerre - Dinsdag 1 september 2015 23:55
Heel slecht dat ook hier weer strepsils als keelpastilles worden genoemd. Het is namelijk een medicijn dat niet zomaar iedereen mag gebruiken!
Jan Visscher - Vrijdag 23 oktober 2015 01:39
Bovenstaande tips helpen niet. Mijn moeder zegt altijd koop een doos sigaren en rook deze over de longen, 2 uur later ben je er van af. Sigaren over de longen roken is dan niet zo gezond voor de longen maar het werkt wel. Mensen koop dus sigaren.
Mika - Vrijdag 21 april 2017 06:57
Ik heb last van een hele rare soort hoest, ik moet bijna overgeven elke keer als ik hoest. En mijn hoofdpijn helpt daar niet echt aan mee. Dan kan een verstopte neus en m'n stem kwijtraken er ook nog wel bij. Ik ga nu de tips proberen.

Liefs Mika
Jacqueline - Zaterdag 21 juli 2018 09:19
Mijn dochter(13) heeft sinds gisteren spontaan heel erg veel keelpijn. Fijn om zoveel goede tips te lezen. Het is al weken heel warm dus ijsjes gaan er wel in:-)
Ik ga meteen met een lijstje naar het kruitvat.
Lisanne - Donderdag 11 april 2019 12:08
Ik heb net een kiwi gegeten en het zuur van de kiwi heeft juist geleid tot meer keelpijn. :-(