Anorexia coaches nieuw gevaarlijk fenomeen

 

Een recent artikel in The Guardian beschrijft hoe duizenden jonge vrouwen met een eetstoornis via de anonieme chat app Kik prooi zijn voor zogeheten anorexia coaches. Via Kik, een populaire app onder kinderen en tieners, worden vele openbare anorexia groepen gehost. Nadat je jezelf hebt toegevoegd aan zo'n groep, kan je al binnen enkele minuten worden benaderd door een anorexia coach. Dit zijn veelal mannen die beloven afval tips te geven, maar al snel beginnen over extreme straffen en vragen om naaktfoto's. Proud2Bme doet momenteel onderzoek naar anorexia coaches. In dit artikel lees je hoe je hieraan mee kunt werken en ons kan helpen om meer zicht krijgen op deze verwerpelijke praktijken.

The Guardian vond meer dan 71 (pro-) anorexia groepen met in totaal ruim 2.000 leden. Ondanks dat het reglement van Kik staat dat het aanmoedigen van zelfbeschadiging, eetstoornissen en zelfmoord niet is toegestaan, wordt bij toetreding tot zo'n groep direct gevraagd naar leeftijd, lengte, gewicht en streefgewicht.

Anorexia coaches nieuw gevaarlijk fenomeen

Pro-anorexia websites bestaan al jaren, maar de anorexia coaches of pro-ana coaches lijken een nieuw, gevaarlijk fenomeen. Anorexia coaches beloven je te helpen met afvallen en doen dit veelal door middel van extreme regels en straffen.

'In het begin was hij heel aardig. Hij zei me te kunnen helpen met afvallen door een vrij simpel schema. Hij was benieuwd hoe dik ik nu was en vroeg me daarom een paar foto's te sturen. Ik maakte wat selfies in de spiegel van mijn kledingkast en stuurde deze. Al snel vroeg hij om meer foto's, waarop mijn lichaam beter te zien was. Anders kon hij me niet goed coachen. Hij stuurde een foto van zichzelf in ondergoed. Heel afgetraind. Ik dacht dat het wel oké was en heb toen ook foto's van mijzelf in ondergoed naar hem gestuurd' ~ Maaike, 15 jaar**

De personen die zich online voordoen als anorexia coaches zijn meestal mannen, hoewel ze nogal eens beweren vrouw te zijn. Ze gebruiken hiervoor willekeurige afbeeldingen van meisjes. Het merendeel van de coaches lijkt andere bedoelingen te hebben dan meisjes van overgewicht af te helpen of aan ondergewicht te helpen. Zij lijken er op uit te zijn meisjes ertoe aan te zetten naaktfoto's van zichzelf te laten sturen. Met deze foto’s krijgen ze vervolgens ook de mogelijkheid om hen vervolgens af te persen door te dreigen met het online zetten van de toegezonden foto’s. Er zijn voorbeelden bekend dat ze hier vanaf zien als het meisje nog meer foto’s of filmpjes stuurt dan wel ermee instemt ze te ontmoeten voor seks.

Een anorexia coach herkennen

Je komt er vrij snel achter of de coach andere bedoelingen heeft dan steun bieden, aangezien deze vaak binnen korte tijd al komt met diverse voorwaarden. Dit kan op zeer dwingende wijze gaan. Verder kun je dit merken aan het feit dat de anorexia coach:

• Heel streng is en zegt dat hij je gaat straffen als je niet luistert;

• foto’s of filmpjes van je vraagt (in ondergoed, kleren, of naakt);

• over je grenzen heen gaat;

• zegt dat je iets moet doen, terwijl je dat niet wilt;

• boos wordt als je weigert.

'Ik had al een paar keer met hem gechat via Kik. Het was allemaal wel wat vaag, maar ik wilde graag gewicht verliezen. Toen hij me ineens meer hulp en afval advies aanbod in ruil voor seks in zijn auto, schrok ik enorm. Het hoefde niet eens veilig zei hij, zolang ik mijn anticonceptiepil maar slikte' ~ Chantal, 17 jaar**

Wat kun je eraan doen?

Wat moet je doen als je erachter komt dat je met een anorexia coach contact hebt? Hoewel jouw eetstoornis je wellicht zal wijsmaken dat deze coach het beste met je voor heeft, voelt het direct al niet goed en weet je waarschijnlijk ook verstandelijk dat dit niet zo is. Naast het feit dat het aanmoedigen om ondergewicht te krijgen niet gezond is, zal het de coach in de meeste gevallen hier niet eens om gaan.

De coaches zijn puur uit op jouw kwetsbaarheid en honger naar steun en bevestiging. Ze lijken veelal uit te zijn op naaktfoto's, geld en seks. Breek dit soort contacten zo gauw mogelijk af en wacht hier niet te lang mee. Voor je het weet zit je er middenin en kom je er niet meer uit. Zit je er al middenin? Zoek dan hulp.

'Hij vertelde me dat hij me aan anorexia pillen kon helpen in ruil voor seks. Mijn eetstoornis vond dat ik dit moest doen, maar gelukkig lukte het me om op tijd het contact te verbreken' ~ Hester, 19 jaar**

 

Anorexia coaches nieuw gevaarlijk fenomeen

'Zij bleek een hij. De foto's die ze van zichzelf in ondergoed had gestuurd, had hij gewoon van internet geplukt. Dat wist ik niet. Ik vertrouwde haar. Nou ja, hem dus... Nu dreigt hij mijn foto's in ondergoed te verspreiden, als ik niet doe wat hij zegt. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik schaam me zo. Dit mag echt niemand weten, zeker mijn ouders niet.' ~ Marloes, 18 jaar**

Anoniem chatten met Chat met Fier

Herken jij jezelf in dit verhaal en heb jij of ken jij iemand die wel eens zoiets heeft meegemaakt? En wil je je verhaal graag kwijt of advies hoe je uit de situatie met de coach komt? Dan kun je nu anoniem chatten bij Chat met Fier. Je kunt op die chat één op één met een hulpverlener praten over wat jij hebt meegemaakt. Zij luisteren naar je, geven jou informatie en helpen je als je dat wilt. Meer informatie over Chat met Fier vind je hier.


*Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Zij bieden hulp aan slachtoffers, getuigen en plegers van geweld dat plaatsvindt in relaties.

**Alle quotes zijn gebaseerd op de werkelijkheid. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vitamien! - Donderdag 2 mei 2019 13:05
Maar dit is toch helemaal niet nieuw?
Aan het begin van mijn eetstoornis, zeven jaar geleden, werd ik al op kik gevraagd om dit soort redenen.

Heel goed dat jullie onderzoek doen!!
Pien - Donderdag 2 mei 2019 13:51
ja ik werd ook al >5 jaar geleden voor zoiets benaderd via kik
Lotte - Donderdag 2 mei 2019 13:37
Wat goed dat dit onderzoek wordt gedaan! Want (ik sluit me aan bij Vitamien) dit is helaas al jaren een fenomeen. Ik heb een tijd lang veel op pro-ana-websites gekeken voor hoe ik mijn eetstoornis geheim kon houden (waar ik niet trots op ben) en kwam toen op de forumpagina's veel mensen tegen die zich als coach of buddy aanbieden en hun Kik geven. Heb zelf geen Kik dus weet er weinig van, alleen dat het al best lang 'onder de radar' aan de gang is.
Sil - Donderdag 2 mei 2019 13:40
Walgelijk.
Rosie |LeRose - Donderdag 2 mei 2019 16:06
Bah wat bestaan er toch zieke mensen. Hoop dat er een flinke straf op bestaat.
Anoniem - Donderdag 2 mei 2019 16:15
Dat mannen hier gebruik van maken, van meisjes die ziek zijn, is walgelijk. Als je er middenin zit; kom je er al bijna niet meer uit. Maar niets is onmogelijk.

Het is niet jou schuld als je bent voorgelogen, je misschien geen nee durfde te zeggen. Hoe eng ook, er is altijd iemand te vinden die naar je luistert. Waar je hulp en steun aan kan vragen.

Wat goed dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Te laat, want dit mág niet eens bestaan!

.. Anoniem - Donderdag 2 mei 2019 17:50
Nou ik vind hier echt 2 dingen van
Ten eerste dat dat hele kik gebeuren verboden zou moeten worden met deze informatie

Maar tegelijkertijd vind ik dat ook de meiden die daar opzitten even twee keer na moeten denken voordat ze zoiets sturen ik snap het feit dat je een eetstoornis hebt en er alles voor over hebt maar je snapt toch ook wel als je met mannen praat en die vragen dat, dat dat foute boel is.
egel - Donderdag 2 mei 2019 18:48
Je zit dan zo diep in je anorexia dat je alles zou doen om af te vallen. Dat is eigen aan de ziekte. Het zijn de mensen die hier misbruik maken die fout zijn.
anoniem - Donderdag 2 mei 2019 20:09
Naïeve reactie zeg,..
Je begrijpt toch wel dat ze niet 'zomaar' wat stuurt. Er wordt op je in gepraat. Je ontvangt, en je zit klem voor je het weet.
Zoiets kost tijd en moeite van de andere kant.

En misschien begrijpt het meisje wel dat het foute boel is. Te laat, of daarvoor. Durft ze geen nee te zeggen. Of is ze in dit geval gewoon héél erg ziek.

Je reactie klinkt verwijtend, en dat is totaal niet passend. Dáárom is het zo moeilijk om hulp te vragen. Verwijten, schaamte en schuldgevoel.

V - Vrijdag 3 mei 2019 13:55
Precies dat dus, daders weten heel goed hoe ze moeten handelen en er gaat vaak een heel proces aan vooraf..
Ze werken toe naar het moment dat ze steeds een beetje verder kunnen gaan totdat je helemaal in hun web zit.
En als kwetsbaar meisje is het vaak heel moeilijk dit te doorzien!
N - Zondag 2 juni 2019 12:52
Mee eens, ik heb jarenlang een eetstoornis gehad, ik was juist hartstikke onzeker over mijn lichaam. Naaktfotos maken, laat staan aan anderen laten zien was het laatste wat ik wilde, en zeker niet aan mannen (ik ben lesbisch) ik was al herstellende toen ik van pro-ana hoorde, wel opgezocht toen, maar vond het maar niks. Ik heb juist zo'n "laat me met rust, ik kan het zelf wel" mindset, die mensen op die sites zijn een stel enge controlfreaks, maar zo zie ik dokters en psychologen ook, trouwens... Ik ben volledig op eigen kracht hersteld, ook van mijn suicidale gevoelens. Een kwestie van een knop omzetten, alleen gebeurt dat niet bij iedereen op tijd...
M - Donderdag 20 juni 2019 18:52
Kwestie van een knop omzetten?
Ik vind het fijn dat het voor jou op eigen kracht is gelukt, heel knap ook! Maar ik vind het wel naïef om te zeggen dat het een kwestie is van ene knop omzetten, maar misschien begrijp ik je verkeerd. Een dergelijke knop is maar bij zeer weinig mensen met psychische ziektes aanwezig. Vaak zitten er jaren van denkfouten en ingesleten patronen achter, die zet je niet met een knop even om, dat kost vele jaren van hard werken met hulp van dokters en psychologen (hoezo zijn dat enge controlfreaks? ook wel een erg veroordelende generalisatie). Ik ben al 25 jaar op zoek naar een 'knop' maar die is er bij mij echt niet hoor ;-)
.. Anoniem - Donderdag 2 mei 2019 18:00
En wat houd dit onderzoek in als dit echt zo is en er bewijs van is kan je toch met z'n allen naar de politie? Geloof niet dat er een site mag bestaan waar minder jarige zieke meisjes slachtoffer worden van zulke vieze mannen?
Avp - Donderdag 2 mei 2019 18:19
15 jaar geleden was dit ook al zo😅
Ingrid - Donderdag 2 mei 2019 18:32
Walgelijk,vreselijk en gevaarlijk! Goed dat er onderzoek wordt gedaan, dit moet stoppen!
Becomingmyself - Donderdag 2 mei 2019 19:48
Anoniem - Donderdag 2 mei 2019 23:50
Dit is mij helaas 2 jaar geleden overkomen via een chat site.... Doe het niet!!!!
Kind - Vrijdag 3 mei 2019 02:33
Kik staat erom bekend voor de louche praktijken ... daar zouden al de eerste alarmbellen moeten gaan rinkelen. En niet alleen wat betreft pro ana coaches ed.
britneyangel - Vrijdag 3 mei 2019 08:32
jeetje wat heftig
I. - Vrijdag 3 mei 2019 11:17
Gelukkig heb ik er nooit te maken gehad.
Jess - Vrijdag 3 mei 2019 14:01
Misschien heel stom, maar ergens triggerde dit bericht mij wel. Het hele hardore pro-ana wereldje is vrij beschermend, als in dat niet iedereen wordt toegelaten. Hoewel er duidelijk verkeerde intenties zijn, zie ik (mijn es) ook wel mogelijkheden voor afvalhulp.

Anyway, wel bizar dat mensen op deze manier seks proberen af te troggelen. Dan ben je echt ziek bezig.
MissBeta - Vrijdag 3 mei 2019 20:42
Nee hoor niet stom, goed dat je het uitspreekt! Hierin is het belangrijk om in te zien wat door je ziekte wordt ingefluisterd en wat je gezonde verstand (die is nooit echt weg!) je ingeeft. Dat je zegt 'misschien heel stom' geeft al aan dat je ergens wel weet dat het verstandelijk niet klopt. Ik had bij het woord 'afvalhulp' ook eerst eenzelfde reactie als jij. Totdat ik het artikel nog een keer las en zag dat dit absoluut niets te maken heeft met steun of hulp. Dit is gewoon misselijkmakend misbruik.
V. - Zaterdag 4 mei 2019 15:32
Auw. Wat komt dit hard binnen, juist omdat dit zo, zo, zo herkenbaar is. Ik walg van mezelf, maar ook van deze mensen. Dit zou niet moeten mogen, eigenlijk.
Auro - Zaterdag 4 mei 2019 18:08
Heel goed dat jullie hier een onderzoek over doen.

Helaas gebeuren dit soort dingen niet alleen online, maar ook 'in de echte wereld'. Als iemand met een eetstoornis ben je een gemakkelijk doelwit, en dat weten de loverboys van nu donders goed. Mij is overkomen dat een loverboy mijn eetstoornisstem kon overnemen; 'ik mag niet eten' werd 'ik moet sex', 'ik ben alleen goed in afvallen' werd 'ik ben alleen goed in sex/ ik ben alleen goed voor sex'. Heel slim gaan ze te werk! Veel anders dan het 'typische' beeld van loverboys.
Alsjeblieft, pas hiervoor op!
Sheila - Maandag 6 mei 2019 12:08
Dit gebeurt al jaaaaren helaas. Zo ben ik zelf sinds 2012 in die hele pro ana wereld terecht gekomen. Vreselijk. Ziekelijk.
R - Zaterdag 11 mei 2019 17:24
Ik zit op kik in eetstoornisgroepen, om daar vrijuit te kunnen praten over alles wat er bij de eetstoornis komt kijken, zonder daar 'gezonde' mensen of vrienden die herstellende zijn mee lastig te vallen. Één persoon blijft me iedere dag vragen om bodychecks, maar ik blijf weigeren. Hij/zij/x is beheerder van de groep en daar wil ik niet uit gegooid worden, dus ik blijf afwimpelen, maar wil niet blokkeren. Zulke perverts zijn het echt, kan er niet tegen dat er mensen zijn die zich er wél toe laten dwingen en daarmee nog dieper in de problemen komen. De mensen die er op een of andere manier op kicken dat mensen zichzelf kapot maken en niet op een constructieve manier met hun problemen om kunnen gaan zijn naar mijn mening gewoon diep triest.
Femke - Vrijdag 31 mei 2019 11:22
3 jaar geleden zat ik helemaal vast in die kik groepen met gestoorden mensen die alleenmaar naaktfoto’s wilde. En die ‘buddy’s’. Gelukkig nu helemaal hersteld. Maar bizar om aan dit terug te denken
30+ - Zondag 16 juni 2019 16:25
Sorry,maar dit is niet nieuw. Op vote4me en icq was dit ook al. En dan heb ik het over de begin jaren 2000. (Tja.. helaas loop ik al zolang ermee rond.) Nooit afgesproken, maar de wereld van pro ana daardoor wel leren kennen.. Maar die tijd was internet bij veel mensen thuis nog geen gewoonte.. wij hadden doordat mijn vader computernerd was er meerdere in huis en kon ik ongestoord achter de pc zitten.
Zoe - Vrijdag 21 juni 2019 18:09
Ik heb voorheen ook vaak in dat soort groepen gezeten op kik maar volgensmij reageert niemand serieus op dat soort ana caoches? Nog nooit mee gemaakt (En ik was toen al wel eventjes bezig met mijn ES) dat iemand serieus op die ana coaches reageerde. zodra er zo een in een groep kwam werden ze uitgescholden eneruit gegooid en aangegeven.
wat ik nog erger vind zijn ana-buddies. Denken dat je vrienden bent maar eigenlijk zorg je ervoor dat je beide nog zieker word dan je al was door samen tips en tricks uit te delen!
Yara - Donderdag 8 augustus 2019 19:26
Ik wil dunner worden wand ik ben heel dik
Blue - Vrijdag 19 augustus 2022 13:06
Sorry hoor Yara, maar je zit hier op een herstel-eetstoornissite. Waar allemaal verhalen staan van mensen die verschrikkelijke dingen meehebben gemaakt door hun eetstoornis. Ik weet niet waar jij in vredesnaam het lef vandaan haalt om Hier zo'n comment te plaatsen.
T.Huisman - Vrijdag 27 mei 2022 12:44
Ze maken misbruik van het feit dat iemand wil afvallen en zoeken bevestiging. Er staat wel een waarschuwing voordat je die site gaat betreden. Ze denken dat zoals ze dat verbieden pro ana dat het dan ondergronds gaat en dan nog extremere vormen aan gaat nemen. Dan gaat het in het geniep. Grooming en sextortion is strafbaar.
T. - Zondag 27 augustus 2023 09:06
Ze zeggen dat er goeroes en groomers actief op internet zijn die kwetsbare mensen ronselen die af willen vallen en daar willen zij hun bij coachen. als het vertrouwen is gewonnen gaan ze misbruiken met foto:s maken en chanteren en willen er aan verdienen.
T. - Zondag 27 augustus 2023 09:11
Weerbaarheidstrainngen en in c0ntact komen met je gevoel. Het moeten bonafide mensen zijn zoals die in boeken staan van bewezen duurzaam herstelde personen met een eetstoornis die een eigen praktijk hebben en adressen weten. Het is laag en min om deze groep in het kwaad voor te sterken en ook nog te misbruiken