Wat wij je mee willen geven in 2021

Het afgelopen jaar is een pittig jaar geweest. Een wereldwijde rollercoaster die op veel van ons een heftige, persoonlijke impact had. Daar staan velen van ons, zo met de jaarwisseling, toch even bij stil. Met oud en nieuw wensen we elkaar het beste; de beste wensen. Iets wat snel, vluchtig, met een kus op de wang en een slok champagne zo gezegd is, maar wat ook wel iets moois is om bij stil te staan. De beste wensen. Ik wens je het beste. Dit willen wij jou meegeven – eigenlijk op elk moment van het jaar, maar nu voor de vorm – in 2021.

Wat Daphne je mee wilt geven

Wat ik je mee wil geven voor het nieuwe jaar is een beetje vertrouwen. Dat is natuurlijk iets heel groots en misschien klinkt het gek om dat nu te benoemen. Hoezo vertrouwen?! Na dít jaar, waarin een pandemie ons leven linksom of rechtsom op persoonlijk vlak beheersde?! Maar wat voor mij overheerst is toch het gevoel van vertrouwen. Vertrouwen dat we hier allemaal op ons eigen manier doorheen zijn gekomen, in ieder geval door dit jaar. Vertrouwen dat de meest onwerkelijke en negatieve gebeurtenissen je inzichten en leermomenten kunnen geven, die je eerder niet voor mogelijk hield. Vertrouwen dat we daar – ieder persoonlijk – van kunnen groeien. 

Misschien dat als je terugkijkt je – dit jaar meer dan ooit – momenten terug kunt halen waarop je dacht dat je niet meer kon. Momenten waarop je op wilde geven, het niet meer zag zitten en je tóch verder ging. Na al die momenten sta je nu toch hier en is er hopelijk plaatsgemaakt voor een nieuwer, beter of lichter gevoel. De tijd gaat voorbij en je bent vaak sterker gebleken dan je van te voren had gedacht. Je bent bijna altijd veerkrachtiger dan je je voor kunt stellen. Je kan vrijwel altijd meer dan je durft. Dus wat het komende jaar ook op je afgooit, je kunt het aan. Dat betekent niet dat je dat alleen moet doen of dat een stap terug doen – en soms volledig instorten – zwak is. Ook dat is sterk, want ook dat betekent dat je ergens mee om probeert te gaan en je weg probeert te vinden. Vertrouw op jezelf en op jouw weg.  

Wat Lonneke je mee wilt geven

Afgelopen jaar is amper in woorden te vatten. De onmacht, de onduidelijkheid… Alles wat je dacht te weten, op te kunnen vertrouwen, bleek opeens wankel. En toch, met al die onzekerheid, ben je er nog. Ben je hier en lees je dit. Ik hoop dat 2020 je het vertrouwen heeft gegeven dat, hoe onrgrijpbaar een situatie ook is, je er weer uit kunt raken.

Dat je jezelf hebt verbaasd met je veerkracht, je vermogen om jezelf aan te passen. Dat je in 2021 terug kunt vallen op deze kracht en dat dit je steeds makkelijker afgaat. Dat je, ook al voelde 2020 soms nog zo alleen, 2021 vol warme momenten mag zitten. Dat je nieuwe manieren hebt gevonden om in contact te blijven met mensen en nieuwe zelfzorg rituelen hebt ontdekt. Dingen die je kunt blijven toepassen. Take care. ♥

Wat Phoi Cai je mee wilt geven

2020 is een jaar dat we aan de ene kant maar al te graag willen vergeten, maar ook een jaar dat we niet zo snel zullen vergeten. Het was een jaar vol onzekerheden en teleurstelling, maar het was soms ook een jaar waarin ik extra dankbaar kon zijn. Dankbaar dat we die ene verjaardag wel samen konden vieren. Dankbaar dat ik toch nog op vakantie kon gaan voordat alles weer dicht ging. Dankbaar voor het leren stilstaan bij de kleinste lichtpuntjes in een donkergrijs jaar.

pc

En ondanks dat het voor vele anderen ook een donkergrijs of zelfs pikzwart jaar is geweest, hoop ik dat we niet zullen vergeten om vaker stil te staan bij de kleinste lichtpuntjes die er zijn. Lichtpuntjes die we normaal gesproken niet zullen zien of al snel vergeten.. Want juist nu zijn ze zo belangrijk. En ik hoop dat er in het nieuwe jaar fellere en grotere lichtpuntjes zullen verschijnen. Voor jullie allemaal.

Wat Marli je mee wilt geven

Zoals mijn lieve collega’s hierboven al hebben beschreven, is 2020 een ongekend moeilijk, chaotisch en onwerkelijk jaar geweest. Een jaar geleden had waarschijnlijk niemand van ons gedacht dat het jaar 2020 op deze manier zou verlopen. Naast het coronavirus heeft iedereen daarbij zijn eigen leed gekend; het vechten tegen een eetstoornis, het strijden tegen andere ziektes, het verliezen van een dierbare en nog vele andere moeilijkheden. Uit al deze narigheid heb ik twee lessen voor mezelf geleerd die ik graag met jullie deel.

Tijdens dit jaar heb ik moeten vechten tegen een eetstoornis en moeten leren omgaan met het verlies van mijn vader. Op bepaalde momenten voelde ik mijn kracht verdwijnen, maar de hoop dat het toch weer beter zou gaan, is altijd gebleven. Die hoop heeft me gelukkig weer met twee benen op de grond gebracht. Ik ben er nog niet, maar ik voel me beter dan een paar maanden geleden. Daarnaast heeft een vriend van mij nog een mooie uitspraak gedaan, waaraan ik mezelf telkens herinner. Hij zei: “Praten is goed.” Sindsdien deel ik echt meer wat me dwarszit en het lucht op. Ja echt! 

Wat Irene je mee wilt geven

Ondanks het gekke jaar dat iedereen zo terecht omschrijft, is het voor mij ook een jaar geweest waarin ik een pas op de plaats kon doen – en met de maatregelen ook wel moest doen – en mezelf echt beter heb leren kennen. Een persoonlijk geluk bij een wereldwijd ongeluk wellicht. Soms lijkt stil moeten staan of een stapje terugdoen alsof je achteruit gaat. Al vaker – zeker ook tijdens mijn eetstoornisherstel – heb ik ondervonden en geleerd hoe waardevol dat stapje terug eigenlijk kan zijn. Daar werd ik ook dit jaar weer aan herinnerd.

Geen fear of missing out, de zelfzorg terug naar de basis, nog beter alleen kunnen zijn, plezier halen uit de dingen die ik doe, de natuur weer herontdekken. Maar bovenal zoals Nadine eens mooi zei: “Meer tijd voor minder dingen.” Dat neem ik mee uit het afgelopen jaar en wil ik jou meegeven in het volgende. Misschien gaat het komende jaar ook niet zoals je voor ogen had, maar weet dat in een stapje terug doen, juist ook een hoop vooruitgang kan zitten. En dat je echt wel die pas op de plaats mag nemen. Terug mag naar de basis, naar wat jou écht goed laat voelen en niet wat je denkt dat goed is (of wat je denkt dat anderen goed vinden). Ik hoop dat het volgende jaar voor jou echt om jou mag gaan. En dat is niet egostisch. Zorg goed voor jezelf. 

 Wat neem jij mee in dit nieuwe jaar?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

9 reacties op “Wat wij je mee willen geven in 2021”

  1. mooie blog met mooie fotos van jullie!

  2. Prachtige blog. Dank jullie wel! En Daphne, je raakt me..blijven schrijven hoor! Ik vind het ontzettend waardevol.

  3. Hoi. Ik zou het ook leuk vinden als er een blog komt met wat jullie studeren/werkem buiten proud2bme om of wat jullie gestuurd hebben. En hoe dat jullie dat ervaren hebben met een eetstoornis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *