Wat is normaal eten?

Wat is normaal eten? Als je lijdt aan een eetstoornis kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel eten normaal is. Misschien is jouw beeld hiervan wel helemaal niet meer kloppend. Bij de minste hoeveelheid die je eet vind je het al te veel of andersom. Je hebt geen idee meer hoeveel je eigenlijk op een dag zou kunnen of moeten eten, hoeveel avondeten normaal is, etc. Het feit dat je dit besef volledig kwijt bent, kan je herstel tegenwerken. Ik weet nog goed dat toen ik een eetstoornis had, ik na een kleine avondmaaltijd al het idee had dat ik te veel had gegeten. De paniek die hierdoor ontstond leidde vervolgens tot extreme compensatie of een eetbui. Ik had geen benul meer van wat normale hoeveelheden waren en wat nou eigenlijk normaal eten was.

Als redactie hebben we regelmatig onze lunches, avondmaaltijden, ontbijtjes en tussendoortjes in blogs bijgehouden. We merken echter dat hier veel discussie over blijft bestaan. Volgens de een is het te weinig, volgens de ander is het te veel, volgens nog een ander is het eten van koekjes op een schoteltje dwangmatig en ga zo maar door. Maar wie heeft er nu eigenlijk gelijk? Wat is normaal eten? In deze blog zal ik je kort vertellen wat normaal eten is. Ik vertel je dit niet enkel vanuit mijn standpunt, iemand die genezen is van een eetstoornis, maar ook vanuit het standpunt van meerdere mensen die geen eetstoornis gehad hebben.

Normaal eten is eten wanneer je trek hebt en eten totdat je geen trek meer hebt. Het is in staat zijn om dat eten te kiezen dat jij lekker vindt en hiervan net zoveel te eten totdat jij voelt dat je er genoeg van hebt. Normaal eten is af en toe nadenken of dat wat je eet voldoende gezond is. Het is variëren tussen ‘gezonder’ en ‘minder gezond’ eten. Normaal eten is jezelf af en toe toestaan om te eten als je je verdrietig, depressief, boos of verveeld voelt, gewoon omdat het goed voelt. Normaal eten is drie hoofdmaaltijden per dag, maar soms ook twee of vier. Het is af en toe te veel eten omdat het zo lekker is en af en toe te weinig eten omdat je niet zo’n trek hebt of omdat het gewoonweg niet zo lekker is.

Normaal eten is je soms vol voelen omdat je te veel hebt gegeten. Het is je soms flauw en moe voelen omdat je te weinig hebt gegeten. Maar normaal eten is vooral dat eten waar je lichaam zich goed bij voelt. Het is vertrouwen op je lichaam dat het wel zal aangeven wanneer het meer of minder nodig heeft. Normaal eten is niet iedere dag exact drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes eten, normaal eten is flexibel eten. Dat wat je eet hangt af van de hoeveelheid trek die je hebt, je tijdschema, je toegang tot voedsel en je stemming.

Als ik kijk naar mijn partner of naar vriendinnen om mij heen die geen eetstoornis hebben (gehad), zie ik de bevestiging van bovenstaande nog eens extra. Zij eten niet iedere dag netjes hun ontbijt, lunch of avondeten. Meestal wel hoor, omdat ze er ook gewoon behoefte aan hebben, maar soms hebben ze geen tijd om te ontbijten en kopen ze tijdens koffietijd iets extra’s. Dit doen ze niet omdat ze ‘anders niet voldoende eten’, maar simpelweg omdat ze trek hebben. Ook nemen ze niet iedere dag die bewuste drie tussendoortjes. Gewoon omdat je er niet altijd tijd voor hebt of zin in hebt. Soms wel, dan eten ze er vier of vijf. Maar eigenlijk weten ze niet eens precies hoeveel tussendoortjes ze eten, daar houden ze zich helemaal niet mee bezig. Toch eten ze allen normaal en voldoende en beschikken ze allemaal over een gezond lichaam.

Wanneer wij als redactie blogs plaatsen met hierin onze maaltijden merk ik dat het nauwelijks nog mogelijk is om nog onszelf te zijn. Bij iedere foto en iedere zin die we plaatsen moeten we 10 x extra nadenken. Waarom? Omdat er anders (indirect) wordt gepretendeerd dat we niet gezond of voldoende eten. Terwijl de enigen die weten of wij gezond en voldoende eten, wijzelf zijn. In meer dan 1000 blogs en tientallen video’s hebben we de afgelopen vijf jaar reeds duidelijk gemaakt dat het op het gebied van eten goed met ons gaat.

Het zou volkomen normaal zijn als we in een ontbijtblog een dag eens geen ontbijt zouden plaatsen, want nee, wij hebben ook weleens te weinig tijd om te ontbijten of lunchen wat uitgebreider. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor tussendoortjes: We eten niet iedere dag exact drie tussendoortjes. Soms eten we er maar 2, een andere keer eten we er 4. Dat is, als je genezen bent van een eetstoornis (of helemaal geen eetstoornis hebt gehad), helemaal niet erg. Het is gezond om 3 tussendoortjes te eten, maar het is ook niet erg om er af en toe eens eentje over te slaan of om het eens dubbel te eten. Sterker nog, dat is vrij normaal. Het is gezond om naar de behoefte van je lichaam te luisteren.

Ik kan me erg vinden in de reactie van Nouska op dit alles: ‘Wanneer ik de reacties en ophef over een blog van ons lees, doet het mij ergens ook wel zeer. Ik heb hard gevochten om te komen waar ik nu sta in het leven. Het gaat goed, ik ga normaal om met eten en kan met 100% zekerheid zeggen dat ik geen eetstoornis meer heb. Ik ben daar trots op. Het doet me zeer om te merken dat mijn werk en mijn overwinning, mijn herstel in twijfel wordt getrokken door sommige bezoekers. Bezoekers die mij nauwelijks kennen. Jammer vind ik dat, want ik leg mezelf compleet bloot om anderen te helpen. Ik weet gelukkig zelf al te goed hoe bitchy ik soms kon zijn tijdens mijn eetstoornis en wat een eetstoornis met je doet, maar het blijven opmerkingen die niet fijn zijn voor ons als redactie. Ik probeer de onprettige opmerkingen langs me heen te laten gaan. Ik weet waar ik sta en dat ik het goed doe.’

Normaal eten is denken aan eten op een gezonde en niet op een obsessieve manier. Het is doen wat goed voor jou is, zonder jezelf voortdurend te vergelijken met wat anderen eten. Normaal eten is vrij en flexibel kunnen eten en vertrouwen op je lichaam.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

366 reacties op “Wat is normaal eten?”

 1. Respect. Ik hoop dat de mensen die altijd zo negatief reageren hier iets van leren.

 2. Echt een super goed stuk! Heel duidelijk. Ik vind dat jullie het fantastisch doen bij Proud2bme.

  Ik ben hard op weg ook normaal te kunnen eten en deze site motiveert me daar enorm bij. Bedankt!

 3. Heel goede blog, normaal eten is idd niet altijd een strakke eetlijst volgen met het aantal hapjes of grammen/ dag.
  En iedereen moet inderdaad wat minder kritiek hebben, Nouska, Laura en Scarlet willen ons allemaal helpen, en wij maken er een boeltje van door te zeggen dat het te weinig is of te veel enz…

  WEES GEWOON BLIJ DAT ZE ER ZIJN VOOR ONS, ik weet niet wat ik zou doen zonder…

  xxx

 4. Wauw fantastisch artikel! Jullie hebben zo”n gelijk 🙂

 5. Wat een goede blog, ik vind dat jullie helemaal gelijk hebben!

 6. Eens met lizz! 🙂

 7. Wat een goede blog! De reacties op wat jullie eten zijn inderdaad niet altijd even fijn. Hopelijk zal dat vanaf nu afnemen, want jullie doen supergoed werk!

 8. Mooi artikel!
  Respect voor Nouska haar reactie op ‘alle’ negativiteit 🙂

 9. Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van die blogs over wat jullie eten met foto’s. Begrijp me niet verkeerd, ik vind ze geweldig leuk en ikzelf word er altijd blij van.
  Maar de reacties…. alsof er een blik eetstoornis wordt opengetrokken.
  Dat vind ik zó zonde want iets wat leuk en leerzaam kan zijn wordt daardoor omgebogen in telkens weer dezelfde soort discussie. Ik zou als ik Scarlet, Nouska of Laura was (en zéker als iemand je herstel in twijfel trekt…) op een gegeven moment compleet klaar zijn met dat gedoe.

  Als je niet tegen blogs over eten kunt, als je zo ver zelf nog niet bent, lees ze dan niet. Maar ga geen kritiek geven op het eetpatroon van anderen, en zéker niet als je zelf gewoon eigenlijk veel beter aan jezelf zou kunnen werken…

  *liefs*
  Amélie

 10. Wauw, supergoede blog! Boodschap is helemaal duidelijk. Ik irriteerde me ook vaak aan dat soort reacties, want wat jullie doen IS goed en normaal. Ben zo blij dat jullie dit allemaal met ons delen!!

  Liefs Rebecca

 11. Sterke blog! Trots op jullie!!

 12. Hoi Scarlet en het hele team eigenlijk..

  Wat vervelend om te horen dat het jullie ook raakt, al kan het me ook goed voorstellen hoor. Maar ik denk dat de nare reactie meer voortkomen uit het eetgestoorde stuk. Onzekerheid, twijfel, verwarring, misschien frustraties? En dat het los wordt gezien van jullie als persoon (dat heb ik iig).
  Soms verbaas ik me er over wat jullie allemaal eten maar ik weet dat hoe jullie eten goed/gezond is, en stiekem zou ik ook wel zoals jullie willen eten.
  Ik vind het echt heel mooi en bewonderingswaardig dat jullie je zo bloot geven om anderen daarmee te helpen. Vergeet niet dat dat ook zeker gebeurd, al zijn nare reactie niet leuk en dat verdienen jullie niet!

  Mooi deze blog, want inderdaad (al kan ik het niet geloven) begrijp ik niet dat anderen niet weten wat ze op een dag hebben gegeten. Dat ligt niet aan anderen maar aan de manier waarop ik zelf met eten om ga. Ik denk dat degene die nare reacties plaatsen naar zichzelf moeten kijken…….en niet boos worden op jezelf maar denk er eerst eens over na.

  De foodblogs zijn mooi en waardevol voor vele. Jullie mogen trots zijn op jezelf dat je het zover geschopt hebt, dat jullie weer normaal en vrij kunnen eten. En inderdaad jullie weten zelf het beste hoe het met jullie gaat, via internet kan je iemand niet echt kennen.

 13. Ik vind het altijd fijne blogs om te lezen en ja, soms denk ik ook wel eens “goh, wat weinig”, maar dan probeer ik dat ook te relativeren. Natuurlijk eet je wel eens “weinig” als avondeten. Omdat je, zoals in de blog ook wordt beschreven, meer tijdens de rest van de dag op hebt, geen honger hebt, geen tijd hebt of gewoon moe bent. Fijne blog weer, bedankt!

 14. Eindelijik zo’n blog.
  Ik hoop dat mensen die negatieve reacties hadden op andere blogs nu kunnen en durven inzien dat het allemaal niet nodig is.
  Bedankt Scarlet en Nouska, voor deze blog.

 15. Ik vind het super fijn dat jullie ondanks alle kritiek en nare opmerkingen die soms echt te ver gaan toch gewoon door blijven bloggen en ik hoop dat er nog veel ‘ontbijt/lunch/avondeten van de redactie’-blogs komen want die zijn heel leuk om te zien.

  Ook heel mooi om te zien hoe jullie het ter sprake brengen, wat een goed artikel! 🙂

 16. Wat een super fijne blog!! Ik laat mijn es meer en meer los en dit blijft iets wat ik heel moeilijk vind omdat die zes eetmomenten er zo zijn ingeramd! Bedankt

 17. Wat een topblog is dit!!!! Echt heel goed!

 18. Respect ♥ ik vind het super wat jullie doen. En ik vind het super dat jullie door jullie ervaring ons proberen te helpen.
  ik ben blij met jullie blogs, ze geven inspiratie en laten je nadenken over dingen 🙂
  Jullie zijn toppers

 19. Echt een goede blog. Dit gaat me zeker verder helpen en jullie zijn echt toppers! Liefs 😊

 20. Dit komt perfect!! Alleen het laatste vind ik zelf erg jammer… Twijfel niet over jezelf!!! ik vind deze blogs juist super super super fijn, en het geeft me heel veel houvast die ik nodig heb om te relativeren en te denken… DIT is normaal… genieten… en vooral niet nadenken… mijn inspiratie blogs, waar ik denk ik het meeste aan heb en die ik steeds weer open, Heel erg bedankt dat jullie dit altijd durven en willen delen met ons!!

  Het raakt mij wel echt erg als ik lees wat Nouska zei… en wil even kwijt dat ze altijd voor zich zelf moet kiezen.. ook als ze liever niet meer gaat posten, er zijn veel mensen die het heel erg waarderen deze blogs zoals ik!! Maar helaas blijkt er ook een negatieve kant aan te zitten, jammer…

  Bedankt voor alles!!!

 21. Heel goed dat jullie je verhaal doen in dit blog! Ik lees en bekijk altijd met plezier jullie blogs en vlogs en vindt ze juist heel inspirerend. Mensen die zo negatief reageren zitten wrs nog heel diep in hun eetstoornis en kunnen het misschien moeilijk verdagen om te zien dat normaal eten niet volgens een lijst gaat maar op gevoel. in het begin van je eetstoornis kan je dit niet en kijk je raar naar mensen die dat wel kunnen en heb je snel een oordeel over het eetgedrag van anderen. Misschien kunnen deze mensen beter niet zulke blogs lezen als ze weten dat ze het er moeilijk mee krijgen. Eerst meer vertrouwen krijgen in het eten en daarna zijn jullie blogs juist heel fijn en leuk om naar te kijken.

  Een jaar geleden zat ik ook nog in therapie en ik had nooit verwacht nu al zo ver te zijn waar ik nu sta. Jullie spelen daar ook zeker een rol in. Ik probeer door jullie nieuwe blogs uit en nieuwe variaties voor het ontbijt of de lunch. Jullie laten zien hoe je weer kan genieten van eten na een eetstoornis. Zelf kan ik ook weer genieten van eten en ik merk dat ik steeds meer mijn eetstoornis los kan laten. Ik hoop net als jullie ooit te kunnen zeggen dat ik van mijn eetstoornis ben genezen.

  Ik hoop dat jullie nog lang doorgaan met wat jullie doen want jullie zijn zeker helpend. Jullie kunnen trots zijn op wat jullie hebben bereikt en dat jullie met jullie ervaring anderen helpen.

  Liefs,

 22. Wow, ik vind het echt super wat jullie doen! Zelf heb ik altijd heel veel hulp en steun gehad aan jullie eetdagboekjes (als ik ze zo mag noemen) juist omdat ik niet meer weet wat gewoon is… Het is echt spijtig dat er mensen zo reageren… Maar ik hoop dat jullie gewoon door blijven doen, want het helpt echt enorm 😉

 23. Wat een goede blog. Jullie hebben echt helemaal gelijk! Die reacties zijn naar en ook nog eens onterecht. Ik denk dat sommige mensen misschien zo reageren omdat het lastig is om te zien dat anderen minder ‘mogen’ eten. Maar wanneer je genezen bent of geen eetstoornis hebt dan denk je niet in: Ontbijt – tussendoortje – lunch – tussendoortje – avondeten – tussendoortje. En dat hoort ook helemaal niet! Voor nu is het goed om dat ritme aan te houden, net zolang totdat het lukt om op gevoel te eten en dan ook genoeg binnen te krijgen. Hopelijk kan ik dat over een tijd ook. Ik heb echt bewondering voor jullie en ik vind het super leuk altijd om foto’s te zien van jullie ontbijt/lunch etc.

  Blijven jullie zulke blogs wel nog gewoon schrijven?

 24. Ik ben het er helemaal mee eens! Echt respect voor jullie dat jullie gewoon doorzetten! Het helpt mij en ik weet zeker ook veel anderen. Als je heel diep in je eetstoornis let je gewoon op iedereen. Ik dnk dat jullie het moeten proberen los te laten want iemand die nog heel diep zit die is gewoon soms bitchy en ik geef ook toe dat ik een jaar (of 2?) ook zo was. Maar nu ik steeds verder in mijn herstel zit heb ik dat niet meer. Het is de eetstoornis die het zecht en niet de perso(nen) on zelf.
  Het lijkt me echt leuk jullie werk te doen. Wie weet solliciteer ik later wel haha 🙂
  Liefs Rian

 25. Het bewijst maar hoe sterk jullie zijn, ondanks alle nare reacties die er soms voor bij vliegen jullie toch doorgaan met vlogs/plogs en dergelijken maken. Heel fijn, want voor elk persoon die vanuit de ES jullie afkraakt zijn er wel 10 (of meer) die er juist heel veel aan hebben. Waaronder mijzelf. Veel dank daarvoor.

  En ik kan wel zeggen “trek het je niet aan” maar dat is eigenlijk onvermijdelijk. Proud2bme is jullie kindje, en jullie steken er zoveel energie in en als iemand juist het helemaal verdraait, is het vanzelfsprekend dat het pijn doet. Als je maar in je achterhoofd houd dat het gereageerd is vanuit hun ziekte. En dat – mochten ze het zelfde topic 10 jaar later lezen – ze hoogstwaarschijnlijk héél anders zouden hebben gereageerd.

  Mede dankzij deze website ben ik (bijna) genezen. Thanks (en ga alsjeblieft door voor de volgende generatie die er wat aan kan hebben!)

 26. Jullie hoeven van mij niet 10x na te denken voor jullie iets plaatsen hoor. Die reacties zijn vervelend maar als je nog een eetstoornis hebt denk je meestal heeel erg zwart wit ofzo. Dus niet teveel van aantrekken zou ik zeggen. .

 27. Fantastische blog…. hopelijk is het nu eindelijk eens uit met alle discussies hierover onder de leuke (etens)blogs! Hoewel dat vast een utopie zal zijn……

 28. Zó, dat is nog eens een duidelijke en eerlijke blog, en ik kan me voorstellen dat reacties, soms zeer doen en dat jullie zo enorm moeten letten op wat jullie schrijven. Dat lijkt me ehm best beklemmend soms want de meeste lezers zijn geen ´neutrale´ lezers maar lezen met een vergrootglas wat jullie eten. Ik vind deze blog goed omdat het mij bewust maakt dat dit zo is, wat het met jullie doet. En ik geef jullie groot gelijk want wie vergeet wel eens niet te ontbijten? Of heeft er geen tijd voor?? Ieder normaal mens toch?:) dus ook jullie! Volgens mij, en ik spreek voor mezelf, zien we jullie soms zo als een voorbeeld dat we bang worden als jullie vergeten te ontbijten ofzo…daarom is het goed dat we via deze blog ook gewoon lezen dat jullie mensen zijn en geen goden die alles perfect doen 🙂
  Dank, dank, dank voor de openheid en ik heb enorm veel respect voor wat jullie allemaal blootleggen over jullie zelf, ondanks negatieve reacties!!

 29. Met stipt één van de beste blogs die jullie op deze site hebben geschreven (in hoeverre ik gelezen heb dan natuurlijk)! Het is ZO goed omschreven!

 30. Goed geschreven!
  Dat wil ik toch ook wel even kwijt ….:)

  Het wordt gelukkig steeds minder.
  Maar ondanks dat ik al een zeer lange tijd gezond eet (en drink ;)) merkte ik dat ook ik soms wel eens obsessief bezig was met het eetpatroon van anderen.
  Met name omdat ik blijkbaar een erg trage stofwisseling heb en omdat ik sneller aankom. Dit is soms erg frustrerend gedurende het ‘beter worden’.
  Dan wil je eindelijk weer eten, maar als ik bijvoorbeeld met mijn vriend (supersnelle stofwisseling) mee eet ben ik binnen een jaar tonnetje rond :p.

  Zo zie je maar weer hoe anders iedereen is.
  En ook dat hoort bij : Wat normaal eten is!?

  Wees trots op wat jullie doen….

 31. Wauw! Ik ben het zó eens met de reactie hierboven! Het is echt een van de beste blogs die jullie hebben geschreven.

  Ik zat ook wel eens te denken hoe jullie je erbij voelen, bij zulke blogs plaatsen. En ik ben blij dat jullie het heel eerlijk hebben verteld in een blog. Ik zag het al wel aankomen. Het is ook heel eetgestoord van sommige meiden als ze zeggen dat het “super ongezond” is of “veel te weinig”. I mean, jullie zijn genezen van een eetstoornis, de meeste meiden hier moeten hun eetpatroon niet vergelijken met dat van jullie want jullie zijn gezond en zitten niet meer in jullie “eestoornis-fase”.
  Ondanks dat het voor veel ophef zorgt, denk ik dat deze blog heel veel verandert in hoe meiden reageren. En ik zeg ook niet dat ik altijd even goed reageer(de), maar op dit moment in mijn leven zie ik jullie eetblogs anders dan eerst. Aan het begin van mijn eetstoornis waren die blogs vooral getriggerd door mijn eetstoornis en was het kijken naar wat mensen eten een soort van “drugs” voor mij.
  Nu haal ik uit jullie blogs zóveel inspiratie om lekker te eten omdat het weer mag van mijzelf! En ik hou van lekker eten!

  Ik hoop dat de blogs wél blijven bestaan als inspiratie en ik hoop ook dat meiden die het triggerend vinden of een stomme opmerking maken even diep nadenken of dat nou wel nodig is.

  Bravo voor deze blog! TOP!

 32. Goed artikel!!

 33. wat een top blog!
  helemaal met alles eens!

 34. Wat een onwijs goede blog! Ik ben het er helemaal mee eens. De foodblogs vind ik zelf altijd fijn om te zien, het werkt relativerend voor me 🙂
  liefs.

 35. Ik weet niet goed wat ik nog kan zeggen, alles wat ik wilde zeggen is namelijk al gezegd.

  Ik vind dit zo’n goede blog, jullie eerlijkheid is bovendien ook heel wat waard.
  Ik heb me vaak geergerd aan de reacties, omdat ik het niet leuk voor jullie vond, jullie helpen mij juist zo erg. Het is niet fijn te horen dat het jullie zeer doet want dat verdienen jullie niet. Jullie doen juist alles zoó goed en bieden zoveel hulp, motivatie en inspiratie.

  Ik hoop dat jullie heel erg beseffen dat er voor elke negatieve reacties inderdaad wel 10 of meer bezoekers geholpen worden en dat jullie NIET aan jullie zelf moeten gaan twijfelen. Jullie zijn gezond en genezen en daar kan niemand omheen, echt niet. Als jullie dat niet zouden zijn dan zouden jullie niet op deze manier in het leven staan.

  Het enige wat ik nog wil zeggen is dat jullie echt top top top zijn en dat ik aan de ene kant hoop dat er minder/geen negatieve reacties meer komen, maar als dat niet het geval is dat jullie deze reacties nalezen en dan inzien dat deze heel veel mee waard zijn en ook nog eens helemaal waar en eerlijk.

  Bedankt voor alles wat jullie doen en dat jullie je zo blootleggen wat dat is echt niet zomaar niets, maar dat doen jullie voor ons en daar moeten we dankbaar om zijn.

 36. Super goede blog, thanks!

 37. Super goed artikel!!
  Moet eerlijk zeggen dat ik nu na het lezen van dit blog pas echt zie hoe jullie echt eten en dat, dat voor de volle 100% eetstoornisvrij is.
  Vond het namelijk eerder wat eetgestoord overkomen na het lezen van jullie eet blogs als jullie lieten zien precies 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes te eten en dan ook nog kloppend qua hoeveelheden (volgens de eetlijst). Komt veel gezonder over als jullie een week of dag hadden gepost en gewoon een keer je ontbijt of lunch waren vergeten.
  Maar stop aub niet met het posten van blogs over wat jullie eten!!

 38. Gewoon doorgaan met die blogs, ik zou zelfs bijna instagram willen aanmaken gewoon puur om te kijken, de motivatie om ook gewoon normaal te eten.
  Ik vind het heel leuk en sinds Nouska eens een foto plaatste van een broodje met hummus, dacht ik het ziet er wel lekker uit. En zo kwam ik eens een potje hummus tegen bij de AH en heb ik dat gekocht. En ik vind het heel lekker, ik vind het af en toe wel moeilijk om te eten omdat het wat iets wat vetter is dan bijvoorbeeld gewoon kipfilet. Maar zoals jullie al in deze blog ook hebben vermeld is dat helemaal niet erg. EN het smaakt lekker.

 39. Leuke blog ! Top !
  Ik vind het altijd juist fijn om te zien hoe normaal jullie met eten omgaan.
  Kan ik echt van genieten haha 🙂
  Ik hoop ook dat jullie ook gewoon zulke blogs blijven plaatsen !

 40. Net als dat het ook heel normaal is als je wat magere of light producten afwisselt met vollere producten. Zie dit bij vriendinnen zonder eetstoornis ook. De ene keer eten ze als toetje chocolade mousse en de andere keer nemen ze magere kwark. Is niks mis mee een beetje te letten op je vet en suikergebruik. Doen normale mensen ook. Te veel van alles is ook niet gezond.
  Zou het leuk vinden om dat ook eens in jullie blogs te zien. Bijvoorbeeld een keertje optimel drink voorbij te zien komen. Gewoon omdat optimel nu eenmaal hele lekkere drinkyoghurt heeft (ben zelf verzot op die met kokos)

 41. Jaaaa! Finally!

  Echt super dat jullie deze blog hebben geschreven.
  Ik erger me namelijk dood aan mensen die klagen over wat jullie eten..
  Alsof jullie zelf niet weten of jullie nog geen eetstoornis hebben of niet..
  En ja: jullie zijn slank, maar dat zegt echt niets over of de eetstoornis er nog is.

  Ik hoop héél erg dat deze blog gaat helpen en jullie ook van dat gezeur af zijn!!

  Ik denk dat deze blog wel wat eerder mocht komen (maar misschien waren jullie daar ook niet aan toe of was er wat anders).
  Want ik denk dat er nu wel wat mensen zich aangesproken voelen (wel op een goede manier), omdat men nu nog even extra krijgt te horen dat jullie toch écht gezond zijn.

 42. Amen!
  Er worden zoveel meningen gegeven, goed dat jullie daar gewoon jullie eerlijke mening op terug geven! Want wat is normaal? dat is voor iedereen anders!
  Eigenlijk zou het op zich misschien ook goed zijn tijdens ‘n blog wat je hebt gegeten af en toe ‘n dag te pakken dat je niet 6x per dag eet. gewoonweg om te laten zien dat het heel normaal is om niet 6x per dag te eten, en dat mag best beseft worden!
  Natuurlijk is 6x ”aangeraden en gezond” maar zoals jullie ook al zeggen; er is niks mis mee als je er vanaf wijkt zolang het niet de eetstoornis is die de beslissing maakt.

 43. Wauw. Respect voor deze blog en ik maak een buiging voor de reactie van Nouska!
  Het viel mij ook wel eens op dat mensen negatief reageerde. Erg jammer want jullie steken zo veel energie in Proud en in alle blogjes enzo dat jullie dat zeker niet verdienen!

  En inderdaad, jullie geven jezelf helemaal bloot op het gebied van eten. Trots op proud en op de redactie!

  Liefs.

 44. Ik zag het al al vaak en ik denk velen met mij. Bij alles wat eventueel ook maar een klein beetje verkeerd opgevat kon worden, vond ik in elk geval zelf dat er véél te veel uitleg werd gegeven. Of er kwam een ‘hihi-grapje’ of de welbekende ‘maar het is voor iedereen anders’ deed voor keer nummer zoveel zijn intrede. Ik voelde wat voorkomen wilde worden; er mocht niets of niemand getriggerd worden.

  Vanuit meerdere oogpunten denk ik. Ik denk vooral uit het willen voorkomen van negatieve reacties en uit het voor iedereen goed willen doen (iets wat denk ik niet haalbaar is).

  Van negatieve reacties vind ik dan wel weer dat als ze netjes gegeven worden, ze er mogen zijn. Net zoals dat het leven niet altijd makkelijk is, zijn reacties niet altijd leuk en ze houden niet altijd in wat we willen horen.

  Maar goed. Zodoende verloren vele blogs naar mijn mening hun kracht en duidelijkheid. Kracht en duidelijkheid die mij ooit hielpen toen ik aan het genezen was. Te veel uitleg en maar’en maakten blogs onduidelijk dan wel niet eenduidig. Er werd, vind ik dan, geen statement meer gemaakt en angst regeerde voelbaar sommige teksten.

  De getriggerden kregen wat ze wilde. En dat terwijl als iemand een trigger ervaart, hij/zij in zichzelf moet zoeken. Dat brengt juist een leerzaam proces op gang waar doorheen dient worden gegaan om een weg naar eetstoornisvrij leven begaanbaar te maken. Nu werden ze vaak de verkeerde kant op geholpen omdat al die voorzichtigheid niet leidt tot wat nodig is. De getriggerden waren zonder dit in te zien, een dief van hun eigen groei.

  Ik denk dat Proud dit heeft ingezien. Daarnaast is het inderdaad niet prettig om verkapt voor leugenaar uitgemaakt te worden. Ik mag hopen dat er weer net zo krachtig en eenduidig geschreven gaat worden als tijden terug.

  Voor een lezer lijkt het me verder handig goed voor zichzelf te weten dat wat iemand schrijft, diegene zijn mening is en geen algemeen goed. Schrijven vanuit een ik-vorm kan een blogger zelf ook meer rust geven. Hij/zij schrijft over wat hij/zij vindt en dat mag en is volledig legitiem.

  Wat ik normaal vind, vind een ander abnormaal. Zoek anders mensen die in jouw eigen normale plaatje passen en laat anderen dan lekker abnormaal zijn. Leef en laat leven.

  Wat mij betreft had dit onderwerp niet verscholen hoeven te worden in een blog over wat ‘normaal’ eten inhoudt. Als ik alleen al kijk naar de reactie van Nouska, verdiende het volle aandacht. Ik voel diepe gekwetstheid.

  Zou plaatsvervangend daarvoor mijn excuus willen aanbieden.

 45. Goed stuk, al vind ik het eigenlijk jammer dat deze blog nodig is. Hopen maar dat het helpt. 🙂

 46. Wat een mooie en eerlijke blog. Ik begrijp ook niet dat jullie herstel in twijfel wordt getrokken. Jullie komen wel degelijk heel gezond over en in de filmpjes tonen jullie vaak genoeg hoe jullie genieten van allerlei dingen.

 47. Goede blog en duidelijke uitleg. Ik snap dat jullie geraakt worden door de soms toch harde kritiek. Toch denk ik dat er ook ruimte moet zijn voor meiden hier om zich te uiten.
  Ik heb zelf ook wel eens kritisch gereageerd op een blog (en niet vanuit een eetstoornis). Mijn vriend heeft ook wel eens meegekeken met de blogs en ook hij vond het vaak aan de weinige kant. Wat ik er wel altijd bij heb gezegd is dat ik niet weet wat jullie verder eten.
  Verder sluit ik mij volledig aan bij jullie reactie over normaal eten. Normaal eten is er niet over nadenken en eten waar je trek in hebt. Een combinatie van gezond en ongezond eten. Hoewel de meeste mensen in mijn omgeving zonder eetstoornis altijd te weinig groente en fruit eten. Misschien minder brood dan de eetlijsten, maar wel weer drinken nemen met calorieën, vaak veel meer tussendoortjes (wat volgens mensen in mijn omgeving ook een eetstoorniswoord is). Zij eten waar ze zin in hebben. Dat kan wat ik zie ook betekenen dat bijv mijn vriend nog een stokbrood eet om 11 uur ‘s avonds. Gewoon omdat hij honger heeft.
  Dat alle kritische reacties uit een eetstoornis voort komen sluit ik mij dus niet bij aan. Verder wel echt een hele goede blog!

 48. Ik denk dat alles al een keer gezegd is.
  Jullie hebben helemaal gelijk en ik wil zo leven als jullie leven. Voor mij is dat een motivatie, iets om naar toe te werken/leven….jullie ‘eetblogs’ vind ik juist fijn.
  Maar ook ik heb commentaar op het eten van mijn vriend, hij eet dan te weinig dus waarom zou ik nu een tussendoortje eten? Hij doet het ook niet. Maar hij is gezond en ik niet! Ik kan nog niet ‘normaal ‘ eten, dus ik volg mijn lijst, mijn voedingsadvies.

  En dan hoop ik ooit zo te eten hoe jullie dat doen!
  Chocolade pakken als je er zin in hebt, boterham eten als je honger hebt, drinken wanneer je dorst hebt, gebak eten als je zin hebt en niets omdat je vrijdag al gebak krijgt dit eerder die week niet eten.

  Daar wil ik naar toe! Dus ik hoop dat jullie blijven posten, maar ik kan me voorstellen dat het voor jullie niet meer leuk is!

  Jullie doen super goed werk in elk geval! En voor mij is dit echt helpend!

  Xx

 49. Helemaal waar! Jullie doen dit om anderen te helpen, en dat doen jullie goed. Het helpt allemaal heel erg.

  Grappig, ik stapte net in de lift van Het ursula toen ik jullie de foto’s voor deze blog zag maken.
  Wat een verschil tussen Leidschendam en Leiden, helaas…

 50. Geweldig geschreven en verwoord. Niets aan toe te voegen, staat als een huis!

 51. Oja nog een toevoeging. Dat jullie herstel in twijfel wordt getrokken vind ik wel kwalijk. Ik geloof dat jullie stuk voor stuk keihard hebben gevochten om te komen waar je nu staat: midden in het leven! Daar mogen jullie trots op zijn.
  Bovendien is inderdaad wat iedereen zegt ook eten en eetblogs subjectief. Er bestaat niet zoiets als “goed” en “fout” bij een eetpatroon van een gezond iemand. Voor iedereen is een eetpatroon weer anders en ook dat hoort bij het “normale” leven.
  Ik hoop heel erg dat jullie wel doorgaan met de blogs over wat jullie eten! Ik vind het zelf altijd erg leuk om te zien en ook om inspiratie op te doen voor nieuwe recepten/combinaties 🙂

 52. Wat een ongelofelijk mooie, goede en eerlijke blog!
  Zoveel respect voor jullie… ik = TROTS!

 53. Wat mooi geschreven, ben het er ook helemaal mee eens. Voor mijn eetstoornis dacht ik niet na over het strakke lunchen en ontbijten, en nam de ene dag geen tussendoortjes en de andere dag wel weer wat meer. Nu is dat heel anders, want ik heb een eet-schema waar ik mij graag aan wil houden totdat ik weer op een gezonder gewicht zit.

 54. Mooi gezegd, ik lees tegenwoordig de reacties onder de blogs niet meer omdat ik die zo naar vind. Ik vind het super wat jullie allemaal doen voor ons, duizenden meisjes en jongens die met een es te maken hebben.
  Goed dat julie hier op reageren want ook ik voelde steeds de negatieve lading bij de juist zo leuke blogs. Respect. x

 55. IK VIND JULLIE ECHTE TOPPERS!!! 👍💕 Jullie maken hele goeie blogs, vlogs en plogs. Met deze bolg hier boven ben ik het helemaal eens, het gaat erom wat je lichaam aangeeft wattie nodig heeft en wanneer. Het is van belang om naar je lichaam te luisteren en niet naar je eetstoornis, daar begint je herstel! Wat de nare reacties betreft ik denk dat die er helaas altijd wel tussen blijven zitten en ik denk dat dit helaas ook bij jullie werk hoort. Maar wat ik zie is dat meer en deel het goed ontvangd wat jullie doen en dat ze daar geholpen mee zijn en ik denk dat het daarom gaat. En ik snap dat het zeer doet als jullie je kwetsbaar opstellen en daar negative reacties op krijgen. Maar ik vind jullie super sterk! 😇 x

 56. Super blog!
  Hier zat ik echt al lang op te wachten!
  Ik snap heel goed dat al die reacties pijn doen na alles wat je hebt bereikt, maar negeer dat maar gewoon want er zijn veel meer mensen die jullie wel bewonderen!!!
  Ik zelf vond die reacties ook niet leuk, want dat brengt je gelijk in een negatieve stemming en ga je alleen maar twijfelen aan jezelf.

  Dus super bedankt voor deze blog!
  En onthoud vooral:
  JULLIE ZIJN TOPPERS

 57. Hehe wat hebben jullie een engelengeduld! Heb me altijd al afgevraagd, wat jullie van al die ‘trigger’-reacties vonden. Heel goed dat jullie hier nu eens zo open over zijn! Ga alsjeblieft door met wat jullie doen want jullie zijn echt fantastisch! Als we dan toch in een ‘eerlijke’ mood zijn, wil ik dat toch ook een keer gezegd hebben!

 58. AMEN.
  jullie zijn gewoon geweldig, gezond, genezen & daarmee klaar (:

 59. Geweldige blog ik heb echt heel veel respect voor jullie!

 60. Dit vroeg ik me nou altijd al af, wat het met júllie doet, zulke nare reacties en hoe júllie er nog zin in kunnen blijven houden. Respect hoor!
  En vooral doorgaan met communiceren waar een eetstoornis nou wel en niet over gaat (en met leuke dingen over het échte leven dus :))… xxx

 61. Goede blog, ik denk dat dit al een tijdje ‘nodig’ was.

 62. Goed artikel! Ik vind het heel goed dat jullie eerlijk en duidelijk vetellen wat jullie vinden.
  Ik vind het soms best gemeen en bot hoe mensen aan jullie kunnen twijfelen.
  Jullie zijn juist heel goed bezig , en het is heel vervelend als elke keer dat jullie je open stellen door zo’n blog te plaatsen , er gemene of twijfelende reacties komen.
  Heel veel respect voor jullie en probeer gewoon niks van die haters wat aan te trekken.

 63. Wat een fijne blog dit!
  Ik vind al jullie blogs juist erg fijn en motiverend om te lezen!
  Het helpt me enorm!! (:
  Bedankt!

 64. Wat een onwijs goede blog! Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel eens samen met mijn stiefvader heb gekeken of het normale porties waren, maar ik weet eigenlijk echt wel dat jullie gevarieerd en gezond eten en jullie (Scarlet en Nouska) hersteld zijn. Dat stukje van Nouska raakt me echt; ik ervaar dit zelf thuis ook. Als ik een opmerking maak die niet vanuit mijn eetstoornis komt en de omgeving dat wel denkt, voel je je zo niet serieus genomen. Top blog, maakt veel duidelijk en is inspirerend!

 65. Proud2BMe is echt heel helpend voor me, zelfs ik vind het vervelend als mensen reageren dat het ongezond of teveel/teweinig is wat jullie eten. Ik vind het juist fijn om te zien wat jullie eten zodat ik een idee heb wat normaal is.
  Jullie zijn toppers!

 66. ik ben echt even stil van deze blog..

  maar wat heb ik diep respect voor jullie dat jullie allemaal tijd, moeite, prive en kwetsbaarheid gebruiken om ons hier te helpen.. echt! en misschien word dat wel te weinig gezegt..

  die reacties zijn absoluut niet leuk.. maar kún je het mensen kwalijk nemen? misschien de reacties eerst door een screaning gooien, door iemand die de blog niet geschreven heeft? of er met zn allen wat meer op letten? ik weet het niet precies, maar echt absoluut, de eerlijkheid die er in deze blog spreekt, dat siert jullie!

  misschien een beetje een dubbel moment om het nu te zeggen, maar ook ik vind jullie ABSOLUTE TOPPERS, waar ik echt nog niet zonder kan, maar die me ook heeft geholpen om uit een ver diep dal te komen.. als ik me alleen voel kom ik naar proud, en daar word ik weer vrolijk.. bedankt daarvoor! :)..

 67. Hoi, Proud Team

  ‘k Denk dat jullie inderdaad beter weten wat normaal eten is dan gelijk welke bezoeker hier, dus niets van aantrekken van de negatieve reacties. Je kunt jammergenoeg nooit goed doen voor iedereen, maar het is natuurlijk heel jammer dat je met goedbedoelde initiatieven toch weer kritiek krijgt. Dan moet je best eens afwegen wat er het meest loont: die enkelen die het negatief zien, of die velen die er steun aan hebben (waaronder ik)… Dus AUB blijf het doen, ik vind jullie echt heel inspirerend en ik heb echt al zo’n grote sprongen gemaakt dankzij jullie site… DUS be proud… and be proud to continue 🙂

 68. Goeie blog! Ik vind de ontbijt-, lunch-, etc-blogs erg leuk om te lezen. Ook ómdat ze zo gevarieerd zijn, het laat zien dat het niet erg als het je de ene keer minder of meer eet, die beide kanten vind ik juist fijn, en vooral leerzaam

  Liefs,

 69. Wat een goed stuk, een geweldige site en een super redactie. Proud en haar team zijn echt een enorme inspiratie voor mij. Het is zo fijn om te lezen dat men er niet alleen voor staat en dat er mensen zijn die zoveel moeite doen om keer op keer mooie, leerzame, inspirerende blogs te schrijven! Tot nu toe heb ik heel veel aan jullie website gehad, ik pik er gewoon uit wat bij mij past en dit raad ik iedereen aan. Ik moet meer voor mezelf op komen, en ik zie dat jullie dit ook doen, supergoed!

  Thank you guys!

 70. Ik reageer heel weinig op blogs, gewoon omdat ik daargeen behoefte toe voel. Maarnu wil ik toch reageer om te laten weten dat ik de redactie van proud echt super vindt! Ik waardeer al jullie werk echt en het helpt me soms door moeilijkedagen heen!

 71. Ik begrijp sommige reacties wel. Alleen uiteindelijk moeten we leren (ook tijdens therapieën) losser om te gaan met eten. Niet met een eetstoornismanier, dat kun je inderdaad ook zien in blogs waar ze hun eten laten zien van de dag. Dat kan angst en frustraties veroorzaken bij bezoekers die nog erg diep in hun eetstoornis zitten. Ik eet zelf minder dat wat de eetlijsten me zeiden wat ik moest eten. Maar ik val niet af en kom niet aan, omdat ik geleerd heb te eten als ik trek heb. Maar als ik een eetstoornisdagen heb eet ik onregelmatig en kom ik aan of val ik aan. Omdat ik dan simpelweg niet meer weet wat normaal is. Je moet leren naar je lichaam te luisteren. Eet gewoon drie keer per dag en eet een tussendoortje als je trek heb. Persoonlijk denk ik dat dat het gezondst is. Het verschilt per dag hoeveel je verbrandt ookal doe je exact hetzelfde, ons lichaam is niet exact hetzelfde. Persoonlijk ben ik tegen dieetplannen, omdat je dan snel gewend raakt om elke dag exact hetzelfde te eten. Elk lichaam is anders en elk lichaam heeft een ander behoefde aan voedsel

 72. Persoonlijk reageer ik niet vaak op eetblogs/vlogs (vind ze wel leuk hoor, en respect dat jullie iedere keer weer die moeite ervoor nemen & vernieuwende dingen als ”what’s in jou boodschappentas” etc. bedenken !).

  Vind het erg goed dat jullie je eigen mening in dit blog geven over de reacties die hier nogal eens voorbij komen. Dan voornamelijk de negatieve. Er bestaat namelijk geen vast hoeveelheid wat normaal is. Dat verschilt gewoon enorm per persoon. De een heeft eenmaal meer nodig dan de ander en inderdaad, mensen zonder eetstoornis denken niet zo bewust na over hun voeding. Die eten niet op vaste tijden of strikt 3 hoofdmaaltijden & 3 tussendoortjes. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder en gevarieerd eten, DAT is normaal/ gezond! Noush, laat je niet gek maken door een paar stomme reacties. Mensen blijven toch wel denken wat ze zelf willen. Dat valt helaas niet te veranderen, nooit! Blijf bij jezelf (en dat doe je volgens mij super?!). IK bewonder je in ieder geval enorm dat je jou es hebt weten te overwinnen (dit geldt overigens natuurlijk ook voor Scarlett 🙂 ). Laat je niet teveel beïnvloeden door andere mensen. Eet wat je zelf wil en waar je je zelf goed bij voelt. Dat is immers toch GEWOON GEZOND (Y).

 73. Ik vroeg me inderdaad al af wat jullie van al die reacties vonden en hoe jullie daarmee omgaan. Ik vind zelf jullie food-blogs/vlogs etc. juist erg inspirerend! Ben dankzij die blogs heel veel nieuwe dingen gaan uitproberen wat eten betreft en guess what? Voel me voor het eerst in tijden stukken beter in mijn vel dankzij dat ik gevarieerder en beter eet :D. Ik hoop dus ook echt dat jullie deze blogs wel blijven maken en posten :D. Mijn eigen omgeving is namelijk niet zo inspirerend; mijn familie eet veelal hetzelfde en niet echt gezond :(…

 74. Alles is vast al geschreven (ik heb niet alle reacties gelezen), maar ik wil me toch aansluiten bij de rest om hun boodschap kracht bij te zetten. Want ik vind het belangrijk dat jullie weten dat jullie werk gewaardeerd wordt.
  Bij al die blogs en filmpjes waarin jullie laten zien wat jullie eten, denk ik juist altijd: wat dapper dat ze zo open over durven te zijn over een onderwerp dat lange tijd als heel gevoelig heeft gelegen. Voor mij is het heel goed om te zien hoe en wat andere normale mensen eten, ik heb er heel veel aan. Wanneer mensen er aanmerkingen op hebben, geeft dat aan dat zij zelf obsessief bezig zijn met (gezond) eten.
  Echt hartstikke bedankt voor jullie inzet, voor alles wat jullie voor mij betekenen!

 75. Ik vind dit blog (en eigenlijk geheel proud2bme) echt super!
  Ik heb nog een lange weg te gaan naar mijn herstel (vooral nu ik zelf op kamers ga en ga studeren) en jullie blogs geven mij altijd weer ideeën en hoop.
  Momenteel ben ik eindelijk na 1 jaar uit het ziekenhuis te zijn aan het proberen om wat ye variëren met mijn ontbijt/lunch (in plaats va de ‘verplichte’ 4 boterhammen). Jullie blogs hierover geven mij dan ook vaak goede ideeën en ik ben er momenteel dus een paar aan het uitproberen :).
  Natuurlijk denk ik ook wel eens van o misschien beetne weinig wat ze eten, maar dan zie je weer een andere dag of blog en dan denk ik van okeee die had honger haha. Zoals jullie al zeggen eet je natuurlijk niet iedere dag evenveel op hetzelfde tijdstip.
  Misschien is het een idee (als deze nog niet genoemd is) om eens te posten wat jullie zo’n beetje allemaal op een dag eten zodat de mensen misschien kunnen zien dat dat ‘kleine ontbijtje wel weer wordt ‘gecompenseerd’ door een stevige lunch of een extra tussendoortje?
  Nogmaals ik vind het werk wat jullie doen echt super en het helpt echt bij mijn herstel. Het geeft een houvast en het idee dat je er niet alleen voor staat! En hopelijk kan ik binnenkort dus ook normaal eten zonder na te denken 🙂

  Thank you!

 76. Super artikel! Misschien een idee om, als jullie nog meer artikelen met voorbeelden van lunch, tussendoortjes etc. plaatsen een link naar dit artikel bovenaan te zetten.. Kan een hoop negatieve reacties voorkomen. Ik vind het zelf namelijk altijd jammer om zoveel ‘gezeur’ over hoeveelheden te lezen als ik de reacties doorkijk na zo’n blog. Ik vind het juist altijd ontzettend leuke en behulpzame artikelen.

 77. De ‘normaal eten is’-opsomming is voor mij, als meisje dat uit de anorexia-put klimt, het beste en meest nuttige die ik hier al heb gelezen. Echt waar, zo zit het gewoon!

  Wat betreft dat deel over de reacties: dat had een eigen blog verdiend. Ook gewoon heel erg waar, wat jullie schrijven.

 78. Topartikel!
  Ik weet dat ik op mijn dieptepunt en in het begin van mijn behandeling soms dacht ‘oei, zo weinig dat zij eten. Ik moet veel meer eten. Ik eet teveel!’ Maar dat ik deze gedachten ook kon corrigeren. M’n zusje eet ‘s morgens amper 1 boterham. Maar dan wel één met een dikke laag choco en nog 2 glazen fruitsap en een stuk chocolade. Ik bergijp dat vele mensen nog redeneren vanuit hun eetstoornis en hun vaste structuur. Het is alleen jammer om die reacties vanuit de eetstoornis dan te lezen ipv de ‘gecorrigeerde’ gedachten.
  Ik denk dat dit artikel voor vele mensen zinvol is aangezien het ook onderwerp is op het forum waarover vaak onenigheid is.

 79. Allereerst wil ik zeggen dat ik diep respect heb voor dit geschreven stuk!! Ik kan me heel goed voorstellen dat er voor jullie ook grenzen zijn. Ik vind dat jullie super goed werk leveren en jullie best doen. Het lijkt me dan ook meer dan logisch dat jullie naast voorbeelden, ervaringen en tips een richtlijn geven. Tenslotte is bijv. Het werken naar herstel voor iedere individu anders.
  Ik waardeer de blogs die jullie rondom eten en momenten schrijven ten zeerste, vooral ook omdat het me enorm motiveerd en ik daarnaast ook echt heel leuke ideeën opdoe.
  Ik zou het ontzettend zonde vinden als de negatieve reacties jullie werk en plezier daarin naar beneden halen. Daarnaast merk ik dat jullie heel erg bezig zijn met het steeds vernieuwen en afwisselen, dit maakt het steeds weer aantrekkelijk om het te blijven volgen. Ik zou zeggen gewoon zo door blijven gaan……:)

 80. Beste Nouska en Scarlett,

  Wat een goede en oprechte blog. Het raakt me om te lezen dat jullie beiden zo hard hebben geknokt om weer een “Echt” leven te kunnen leiden. Wat me vooral raakt is dat het bij jullie een twijfel oproept.
  En daarmee inderdaad mensen/bezoekers willen helpen wat jullie ook hebben meegemaakt en hebben overwonnen. Dit is ook nog eens de beste hulp die je kunt krijgen van ervaringsdeskundigen. Ik weet sowieso van Nouska hoe hard zij gevochten heeft om er bovenop te komen. En ook hoe ze er vanaf is gekomen!!! Zij heeft me enorm geïnspireerd met haar verhaal en enthousiasme hoe ze nu met eten/andere dingen om gaat in het leven. (Was bij ons in de therapiegroep) Dus ik ben jullie in ieder geval dankbaar dat jullie dit voor ons doen.
  Hoe fijn en lekker is het als je onbezorgd met het eten om kan gaan. wat jullie schrijven in jullie blog klopt als een bus! Zo gaat dat nou eenmaal bij anderen. Ik denk bij degene die reactie geven op te veel/te weinig en andere opmerkingen ook zelf nog ENORM met de eetstoornis bezig zijn, dat is natuurlijk spijtig. Maar misschien is er ook wel een stukje jaloezie naar jullie. Jullie hebben gestreden en hebben een eetstoornis overwonnen!!! Ik vind jullie sterk en jullie inspireren en motiveren mij nog steeds om door te strijden en hopelijk kan ik ook snel genoeg zeggen dat ik het ook overwonnen heb!!
  Blijf in ieder geval door gaan, jullie doen het goed, jullie weten hoe het zit en jullie directe omgeving en dat is het belangrijkste!!
  Liefs Jvg89

 81. YES! Eindelijk!

  Mensen, iedereen moet eten, naar wat goed past bij jezelf.
  Ja, ik weet hoe moeilijk het is. Maar constant commentaar hebben op de redactie.. Kom op zeg.. Wees eens dankbaar!
  Ze inspireren, variëren en delen!

  Als deze lieve redactie iets post,
  kan je ervan leren. En weglaten en toevoegen wat je zelf wilt!
  Nergens staat geschreven dat het exact juist is voor ieder ander. Integendeel!

  Vind je iets teveel? Vind je iets te weinig?
  Houd het voor je, overleg in privé en niet in de vorm van kritiek.

  Het kan toch niet de bedoeling zijn dat deze meiden helemaal in het nauw worden gedreven voor de onzekerheid van andere meiden ?!

  Met trots hebben ze hun eetstoornis overwonnen en ze hebben ontdekt wat een passend eetpatroon is naar hun behoefte.
  De een eet nu eenmaal meer, de ander minder, de een houdt van veel zoet, de ander houd weer van meer hartig.

  Reageren mag natuurlijk altijd, maar let even op de kritische toon en triggers voor anderen. 😉

  GO PROUD! XXX

 82. Onwijs goede blog! Ik hoop dat jullie hierdoor minder negatieve reacties zullen krijgen. Ik heb door deze post echt beter leren inzien wat normaal eten precies inhoud. Bedankt!

 83. Wauw wat goed geschreven! Ik vind het heel vervelend dat jullie nare reacties krijgen en ik vind dat ook echt niet goed!
  Dus een oproep aan iedereen die reageert, denk eerst na voordat je iets schrijft!
  Nouska, Laura en Scarlet en alle anderen van Proud, ik ben super trots op jullie! Ga zo door!

 84. Wat een super goede blog,
  Alles is wel zo’n beetje gezegd, maar ik hoop dat het mensen die steeds negatieve reacties plaatsen wat aan het denken zet.
  En ik hoop dat deze reacties jullie goed doen, dat jullie zien dat er naast negatieve reacties ook heel veel positieve reacties zijn.

 85. Zou het niet vanuit jaloezie zijn dat sommige mensen zo negatief reageren?
  Of een soort ingebakken wantrouwen vanuit de eetstoornis…
  Dit is een van de betere blogs op Proud.

 86. Goede blog! Ik heb echt onwijs veel respect voor jullie en ik vond het ook jammer dat er negatieve reacties op jullie vorige blogs kwamen, vooral omdat deze bedoeld waren om te motiveren. Ik heb er alleszins veel aan gehad!

 87. Hoi Nouska en Scarlet,
  Ehhhhh, ik ben niet zo van kritiek geven maar het enige wat ik wil zeggen is dat jullie mij heel erg motiveren en inspireren, alles behalve triggeren!

  Heel erg dankjewel en eh sorry voor het nare gevoel.

  Ik hoop heel erg dat jullie lekker blijven posten zodat ik lekkere receptjes kan pikken, wiehieeeee!

  Heel veel liefs en ik hoop dat deze reacties jullie een beetje goed doen.

  Emma

 88. Ik vind het goed dat jullie deze blog hebben geschreven!
  Zelf vind ik dat jullie geweldig werk leveren 😀 Jullie blogs helpen me ontzettend, ik vind jullie en deze site erg motiverend.
  Keep up the good work !

  Liefs,
  Daphne

 89. ohja en plaatsvervangend sorry voor de nare reacties, het in twijfel trekken van jullie herstel en voor de pijn die jullie ervaren bij die reacties.

 90. Ik las/ bekijk de vlogs/en blogs altijd maar de reacties lees ik nooit. Ik vindt dat je, als je het puntje van je tong laat zien, zelf een weekje mee mag kijken in iemand leven, je daar met heel veel respect mee om moet gaan. Iemand stelt zich kwetsbaar op, kom op meiden! Hopelijk blijven Nouska, Scarlett e. De rest dicht bij hun zelf en blijft het/ gaat het goed voelen om de vlogs en blogs te blijven plaatsen. Want ik haal er wel super veel steun uit! Maar dan moet het wel goed voelen, want ik snap dat dat niet altijd het geval was. Hopelijk, op een nieuwe start.

 91. En ik blijf reacties plaatsen met complimenten, ! Want jullie zijn toppers!

 92. Helemaal waar!

 93. Aan Scarlet & Nouska:

  Hoge bomen vangen veel wind. Met andere woorden, als je een website als deze voert waar mensen allemaal gevoelig zijn voor alles wat met eten te maken heeft, kun je veel kritische reacties verwachten.

  Wat ik bedoel te zeggen, als bemoediging: trek het jullie niet aan, maar ga vooral door met laten zien hoe een leven zonder eetstoornis eruit ziet.

 94. Lieve proud teamleden,

  Hoewel veel mensen voor mij het al gezegd hebben, wil ook ik jullie laten weten dat ik onwijs blij ben met al jullie mooie blogs etc. Jullie motiveren en inspireren me enorm. Ik hoop dat jullie je door de af en toe heftige reacties niet laten weerhouden hiermee door te gaan! Ik zou het onwijs missen!

 95. Ik ben trots op jullie!

 96. Beste blog ooit! Zoveel respect voor jullie, meiden!

 97. R E S P E C T!

  Ik heb nooit getwijfeld aan jullie genezing, er zijn zoveel mensen die elke dag ont-zet-tend veel kracht uit jullie blogs halen, omdat jullie ervaringsdeskundig te werk gaan, erg bedankt hiervoor, mijn leven ziet er mooier uit dankzij jullie.

  xxx

 98. Jullie zijn echt een fantastisch team en de negatieve reacties komen deels denk ik voort uit es en afgunst. Dus alsjeblieft blijf doorgaan! Ik zou willen dat ik jullie geheugen kon wissen voor alle negatieve m.b.t. de foodblogs, maar ja dat kan ik niet. Ik kan alleen zeggen dat het voor mij inspirerend is en dat ik jullie blogs echt heel goed vind.

  @Proudteam:

  Krijgen jullie begeleiding/intervisie om met dit soort dingen om te gaan? Want simpelweg zeggen dat iemand zich er niks van aan moet trekken lijkt me te kort door de bocht. Het is niet niks om 24 uur per dag bezig te zijn en je hart en ziel ergens in te steken en dan zomaar wat lullige niet onderbouwde reacties te krijgen die kwetsend zijn.

 99. Topblog! Goed dat jullie laten weten hoe jullie erover denken!;)

 100. Super blog; heel mooi omschreven! En ga vooral zo door, vind jet heel helpend en inspirerend! (:

 101. @sindy: wat had ik dan moeten zeggen om niet te kort door de bocht te zijn?

 102. Mijn respect voor jullie en voor deze blog, ik ben het er volledig mee eens, eigenlijk. Het is kwetsbaar om zo open te delen, om daar zoveel energie in te steken en om dan zulke nare reacties te krijgen… mijn respect daarvoor.

 103. Fijne blog. En goed dat jullie alle reacties kunnen relativeren.
  Ik heb ook zo mijn gedachten bij de foto’s soms, of het nou positief is of negatief, maar ik schrijf ze niet neer. Ondertussen heb ik geleerd me in te houden me te uiten over wat ik vind van andermans eten, behalve als het echt te erg niet klopt (in mijn ogen)..
  Maar ik ben bang dat ik nooit meer NIET zal kunnen nadenken over wat ik eet…

 104. Sterke blog. Knap hoe open jullie hierover zijn.
  Ik hoop dat deze vele positieve reacties op deze blog jullie er aan doen herinneren hoeveel mensen de redactie echt geweldig vinden en echt veel steun en troost vinden in jullie blogs (ik ben ook een van die mensen).
  Ik vind het knap dat jullie je steeds inzetten, ondanks de soms pijnlijke reacties.
  Ik vind jullie allesinds fantastisch en ik ben echt fan van al jullie blogs en al zeker die over jullie eten, dat is erg inspirerend net!
  Jullie waren een lichtpunt in de donkere tunnel, en zonder deze website zou ik nog niet staan waar ik nu al ben :). Bedankt!

 105. Goed dat jullie dit van jullie af hebben geschreven. Hopelijk zet het mensen tot nadenken, voordat ze weer eens zo negatief op jullie blogs reageren !
  Ik zou zeggen, ga zo door. Mij geeft het wat moed, en voor mij zijn jullie een positief voorbeeld van wat ik zelf ook graag zou willen bereiken.

 106. Ik vind de bloggen waarin jullie de tussendoortjes, avondmalen, lunches tonen die jullie in een week eten juist verschrikkelijk inspirerend! het zet mij wel aan om gewoon te eten waar ik zin in heb en geeft mij onwijs veel inspiratie om meer te variëren in mijn ontbijtjes, …

 107. Wauw zo waar ook… Voor mijn es varieerde ik ook, sloeg ik ook soms over en soms weer wat meer.. De basis was stabiel en variatie was er op waar ik trek in had en wat mijn lijf wou.

  Nu ben ik ik dat kwijt, het eerst weer krijgen van ritme, 3x hoofd en 3x tussendoor is super. Maar mijn dietiste vertelde me ook al dat strax wat soepeler omgaan wel goed is.

  Ik twijfel niet aan jullie, vind super knap dat jullie je kwetsbare kant tonenen om mensen te helpen. Denk ook dat deze blog wakker schud dat eten geen vastgezet iets is, ik zelf hoop net als jullie er overheen te komen en weer te genieten. Zie hoop lekkers voorbijkomen wat nog niet lukt hier, maar het inspireerd.

  Fijne blog, 🙂

 108. waauw super goede blog!! en heel terecht ook als ik af en toe de reacties vananderen zag.. En inderdaad Scarlet en Nouska, jullie mogen heel erg trots zijn op dat jullie je eetstoornis hebben overwonnen en nu gewoon normaal kunnen eten :)!!!
  XXX Veel liefs

 109. Man man man ik zit echt te huilen nu

  Het is zo waar gewoon. Juist die flexibelheid geeft aan dat je naar je lichaam luistert en dat je in contact staat met je lichaam op zo’n onbewuste. Het is alles wat ik heb verloren
  Het is zo’n chaos juist omdat ik zo krampachtig de controle probeer te houden forceren. Er is nog een lange weg te gaan.

  Redactie ik vind jullie trouwens geweldig

 110. Ik besef ook steeds meer dat ik geen eetstoornis meer wil. Ik vind jullie zo inspirerende mensen en jullie laten duidelijk zien wat een normaal eetpatroon is.

 111. Wat jammer dat sommige meisjes op zo’n manier reageren op jullie blogs. Persoonlijk vind ik het onterecht. Het feit dat jullie de kracht hebben om deze website te onderhouden, wijst er in de eerste plaats al op dat jullie stevig in jullie schoenen staan wat de vroegere ziekte betreft.
  Steeds als ik naar jullie filmpjes kijk, krijg ik zoveel moed! Het boeit me niet zozeer wat jullie eten, maar ik trek me op aan de manier hoe jullie ermee omgaan. Jullie komen van ver en hebben dit overwonnen, wat anderen ook zeggen, dat blijft een feit.
  Jullie blogs geven me moed om gezond door te blijven doen en hopelijk kan ik dan net als jullie anderen helpen en een voorbeeld voor hen zijn.
  Dankjulliewel voor het mooie werk dat jullie verrichten meiden!

 112. Sorry voor mijn dubbelbericht, tja, hopelijk hebben jullie het nu zeker gelezen haha 😀

 113. Helemaal mee eens! Tuurlijk is het soms moeilijk om je niet gelijk te gaan vergelijken met wat er gepost wordt, maar het is denk ik belangrijk om te weten dat elk lichaam anders is en dus andere behoeftes heeft, dus niemand eet hetzelfde. Voor mij zijn jullie blogs echt ontzettend inspirerend en motiverend, super bedankt! 🙂

 114. Heb dit artikel al zo vaak herlezen. Ik heb hier echt veel aan. Thaaaanks!!!

 115. Respect dat jullie je gevoelens hier ook over uiten. Voor jullie zal het ook niet makkelijk zijn om op een goede manier met zulke reacties om te gaan. Maar toch fijn dat jullie er op zo’n constructieve manier mee om kunnen gaan door er bijvoorbeeld een blog over te schrijven.

  Ook vind ik dit een hele fijne blog, die me bewust maakt van waar ik naar toe werk. Natuurlijk kun je als doel stellen dat je een gezond gewicht krijgt en bepaalde hoeveelheden eet, maar eigenlijk is dit hele ‘op gevoel eten’ natuurlijk waar het om draait en dat is waar ik voor ga vechten, al wordt dat een hele zware strijd.

  Bedankt!

  xx elieuntje

 116. mooi zo’n blog

 117. Dames, jullie verrichten prachtig werk, zijn ver gekomen en weten zelf hoe goed jullie het doen. Jullie stralen dit uit! Ik heb zelf geen eetstoornis maar ben er wel vaak mee bezig, de balans blijft lastig soms. Uit interesse volg ik wel jullie filmpjes en ik vind ze prettig en leerzaam en gewoon leuk om te bekijken!
  Jullie zijn het voorbeeld voor veel mensen die met zichzelf in de knoop zitten of hard aan zichzelf aan het werken zijn, daardoor kunnen reacties en manieren van kijken en lezen soms gekleurd zijn. Gelukkig kunnen jullie door die gekleurde bril heenkijken en hopelijk lukt het al deze mensen hun gekleurde en vertekenende bril ooit af te zetten en weer op een reële manier tegen zaken en dus ook blogs bv te kijken!

 118. Jullie doen super werk! Heel veel succes met de komende blogs

 119. Jezus wat veel reacties! Kan er vast nog eeeeentje bij :p

  Ik zou eraan toe willen voegen, dat als negatieve reacties jullie een beetje persoonlijk kunnen raken, ik hoop dat de positieve dat ook doen! Want oprecht vind ik het echt een voorbeeld, inspiratie en verademing om te zien wat een gezond iemand eet, hoeveel, aparte dingen, afwisselend etc. Dat zijn van die dingen die ik me vaak enorm afvroeg maar wat je niet zomaar vraagt aan je omgeving. Persoonlijk heeft mijn moeder me alleen maar aardappelen groente en vlees(vervanger) geleerd te maken, dus ik vind dit soort dingen echt geweldig!

 120. Wil niet vervelend doen maar blijkt achteraf dat veel lezers het achteraf goed hadden omdat ze jou herstel in twijfel trokken.
  Misschien de volgende keer iets minder roepen dat je helemáál hersteld bent en wat minder neerbuigend doen over anderen die nog niet hersteld zijn!

 121. ik kon vroeger normaal eten had gewoon maat 42 of maat 44 als ik lijnde maat 40 gewoon 2 volle borden macaroni met een lekker nagerecht na of magere yoghurt met banaan sinds ik uit de koelkast leef is dat anders ik heb aan acupunctuur gedaan om van me graspollen allergie af te komen ik kreeg alleen maar depressies had een keer bijna met crisisopname te maken sinds ik anders leef niet meer maar als ik zou verhuizen naar brabant voor mensen met autisme wordt het al maar slechter voor mij door dat ik anders moet leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *