Omdat mijn moeder en oma uit Suriname komen, heb ik in mijn opvoeding veel buitenlandse invloeden meegekregen. Ze kookten beiden veel Surinaams en Chinees. Ook als we bijvoorbeeld bij mijn tante gingen eten, werd er veel bami met bakbanaan en surinaams of chinese kip op tafel gezet. Bij mijn tante heb ik voor het eerst pindasoep gegeten. Mijn moeder was er gek op en ik dacht, laat ik het ook eens proberen. Heel lekker en verrassend. Laatst heb ik weer pindasoep gegeten en ik heb besloten om het recept met jullie te delen.
Pindasoep is een authentiek Surinaams gerecht wat zo bijzonder is door de verrassende combinatie van ingrediënten. Het is een wat dikkere en heel smaakvolle soep.
Tom tom zijn bananenballetjes die als bijgerecht worden gegeten bij bijvoorbeeld soepen of ter vervanging van rijst. Dit hebben wij bij de pindasoep gemaakt en ik had dit nog nooit eerder gegeten. Ik vond het echt heel lekker en het is weinig werk.
Ingrediënten voor 4 personen:
♥ 4 hele kippenbouten (ongeveer een kilo) of 500 gr. Kipdijfilet
♥ Pindakaas (ongeveer 4 volle eetlepels, naar smaak meer)
♥ Kippenbouillon (biologische)
♥ Selderij
♥ Madame jeannette peper
♥ Zout en peper
♥ Tomaat
♥ Knoflook
♥ Olie
♥ Optie: pimentkorrel
♥ Azijn
Voor de tom tom
♥ 2 halfrijpe bakbanen
Bakbananen kun je kopen bij Turkse supermarkten maar tegenwoordig verkopen gewone supermarkten ze soms ook. Wanneer ze halfrijp zijn zijn ze gelig met wat groene en zwarte stukken. Wanneer ze bijna helemaal zwart zijn, zijn ze helemaal rijp.
Bereiding ♥
Snijd de kippenbouten of de kipdijfilet in kleine stukjes. Was de kip vervolgens in een mengsel van water, zout en azijn. Dep het vervolgens goed droog. Marineer de kip met knoflook, het bouillonblokje, zout en peper. Bak de kip in de olie tot het een mooi bruin laagje heeft. Voeg een paar flinke scheppen pindakaas toe en roer het geheel een paar minuten tot een mooie saus. Voeg water en tomaten in blokjes toe tot het genoeg soep wordt. Voeg eventueel een paar pimentkorrels en een hele peper (niet stuk maken) toe voor de geur en laat het geheel nog 40 minuten op zacht vuur doorpruttelen tot de kip mooi gaar is en bijna van het bot af valt. Proef de soep tussendoor en voeg eventueel nog wat pindakaas of een bouillonblokje toe.
Kook ondertussen de bakbananen gaar. Stamp deze tot een puree, voeg eventueel wat zout en peper toe en maak er mooie kleine tom tom balletjes van (met ongeveer 4 cm diameter).
Als de soep klaar is, strooi je er wat versgehakte selderij overheen. Leg wat tom tom balletjes in een diep bord en schenk hier de soep overheen.
Eet smakelijk.
Heb jij wel eens pindasoep gegeten? en wat vond je ervan?
Geef een reactie