Surinaamse pindasoep

Omdat mijn moeder en oma uit Suriname komen, heb ik in mijn opvoeding veel buitenlandse invloeden meegekregen. Ze kookten beiden veel Surinaams en Chinees. Ook als we bijvoorbeeld bij mijn tante gingen eten, werd er veel bami met bakbanaan en surinaams of chinese kip op tafel gezet. Bij mijn tante heb ik voor het eerst pindasoep gegeten. Mijn moeder was er gek op en ik dacht, laat ik het ook eens proberen. Heel lekker en verrassend. Laatst heb ik weer pindasoep gegeten en ik heb besloten om het recept met jullie te delen. 


Pindasoep is een authentiek Surinaams gerecht wat zo bijzonder is door de verrassende combinatie van ingrediënten. Het is een wat dikkere en heel smaakvolle soep.

Tom tom zijn bananenballetjes die als bijgerecht worden gegeten bij bijvoorbeeld soepen of ter vervanging van rijst. Dit hebben wij bij de pindasoep gemaakt en ik had dit nog nooit eerder gegeten. Ik vond het echt heel lekker en het is weinig werk.

Ingrediënten voor 4 personen:

♥ 4 hele kippenbouten (ongeveer een kilo) of 500 gr. Kipdijfilet
♥ Pindakaas (ongeveer 4 volle eetlepels, naar smaak meer)
♥ Kippenbouillon (biologische)
♥ Selderij
♥ Madame jeannette peper
♥ Zout en peper
♥ Tomaat
♥ Knoflook
♥ Olie
♥ Optie: pimentkorrel
♥ Azijn

 

Voor de tom tom
♥ 2 halfrijpe bakbanen

Bakbananen kun je kopen bij Turkse supermarkten maar tegenwoordig verkopen gewone supermarkten ze soms ook. Wanneer ze halfrijp zijn zijn ze gelig met wat groene en zwarte stukken. Wanneer ze bijna helemaal zwart zijn, zijn ze helemaal rijp. 

Bereiding ♥
Snijd de kippenbouten of de kipdijfilet in kleine stukjes. Was de kip vervolgens in een mengsel van water, zout en azijn. Dep het vervolgens goed droog. Marineer de kip met knoflook, het bouillonblokje, zout en peper. Bak de kip in de olie tot het een mooi bruin laagje heeft. Voeg een paar flinke scheppen pindakaas toe en roer het geheel een paar minuten tot een mooie saus. Voeg water en tomaten in blokjes toe tot het genoeg soep wordt. Voeg eventueel een paar pimentkorrels en een hele peper (niet stuk maken) toe voor de geur en laat het geheel nog 40 minuten op zacht vuur doorpruttelen tot de kip mooi gaar is en bijna van het bot af valt. Proef de soep tussendoor en voeg eventueel nog wat pindakaas of een bouillonblokje toe.

Kook ondertussen de bakbananen gaar. Stamp deze tot een puree, voeg eventueel wat zout en peper toe en maak er mooie kleine tom tom balletjes van (met ongeveer 4 cm diameter).

Als de soep klaar is, strooi je er wat versgehakte selderij overheen. Leg wat tom tom balletjes in een diep bord en schenk hier de soep overheen.

Eet smakelijk.

Heb jij wel eens pindasoep gegeten? en wat vond je ervan?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

10 reacties op “Surinaamse pindasoep”

  1. Ja, mijn moeder maakt het wel eens. Maar dan ook met ei erin volgens mij.

  2. Hmm klinkt lekker! Ik vraag me af hoe die balletjes smaken, want ik heb nooit bakbanaan gegeten.

  3. Heb het weleens gegeten, is echt lekker! 🙂

  4. Ja wel eens gegeten (in Burgers zoo dus ik denk geen autenthiek Surinaamse)
    maar woow das vloeibare pindakaas.
    Echt geniaal!

  5. nog nooit wie weet ooit…

  6. Lijkt me best lekker!

  7. Hahah – hmm. Mijn ietwat afwijkende gedachten zeggen: huh – no way gose, waar zijn de groenten & hoezo pindakaas door mijn eten? 😉 mr eigenlijk lijkt het me een lekker gerecht (mn door de foto’s!), dus ik ga hem binnenkort proberen – kan absoluut geen kwaad! Tnx – ik ben in de experimenteer modus – dus deze gaat mee 🙂

  8. Mijn pleegmoeder maakt het wel eens, stiekem best wel lekker!

    @G.
    My thoughts exactly. Wilde het eerst ook nooit proberen, maar toch die stap maar eens genomen. En echt, het is best lekker, haha.

  9. ik mag het niet ben te dik

  10. het is lekker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *