Sporten tijdens je herstel

Vaak wordt sporten afgeraden of geminimaliseerd als je herstellende bent van een eetstoornis, omdat het onverantwoord is met betrekking tot je gezondheid. Je lichaam moet eerst sterker worden, voor je het sporten weer kunt oppakken. Maar kan sporten/bewegen wellicht ook helpen in het herstel? 

Zelf denk ik dat sport – mits verantwoord beoefend – zeker een positieve bijdrage kan hebben. Bewegen mag ook sierlijk zijn; je hoeft niet altijd te presteren. Een aantal jaar geleden werd Zumba wat populairder en maakte ik kennis met deze manier van dansen. Ik had wel een les of 7 nodig om er in te komen en niet de verkeerde kant op te draaien! Maar door Zumba leerde ik dat bewegen ook leuk en sierlijk mag zijn. Je hoeft niet altijd het uiterste uit jezelf te halen. Jong, oud, groot, klein; iedereen kan meedoen. Je kunt je lekker laten gaan op de muziek en het maakt niet eens uit of je precies de pasjes volgt. Onderstaande tekening beeldt het vrolijke, kleurrijke gevoel uit dat Zumba mij geeft:

Terugvinden van balans, souplesse & vertrouwen

Door het doen van balans- en rustige stretchoefeningen kun je ook weer de stabiliteit en flexibiliteit in jezelf terugvinden. Bij Piloxing (een combinatie van pilates, boksen en dansen) leerde ik dat als je moe bent, het veel moeilijker is om geconcentreerd oefeningen uit te voeren en dat je spieren dan veel stijver zijn. Om in balans te komen en lenigheid te trainen, moet je uitgerust zijn. Als ik zorgde dat ik genoeg rust nam naast het sporten, leerde ik heel veel van deze groepsles. Een goede balans werkt ook door in je dagelijks leven en geeft zelfvertrouwen. 

Wedstrijden als motivatie 

Het is natuurlijk niet verstandig om een wedstrijdsport te doen als je lichamelijk nog niet helemaal bent aangesterkt. Maar als je weer genoeg spieropbouw hebt en het mentaal aankunt, geven wedstrijden wel motivatie om wat extra’s te eten. Om nét dat tandje bij te kunnen zetten voor een
eindsprint of de laatste minuten heb je wel wat meer energie nodig. Soms heb ik het competitieve element nodig om helemaal voor iets te gaan.

Buiten zijn

Door lekker buiten bezig te zijn (wandelen, fietsen, skaten of duurlopen) voel je je vrijer. Ook geeft het rust om in de natuur te zijn. Dat is er namelijk altijd, hoe druk je je ook over iets maakt. Het is fijn als je alles wat je ziet ook echt kunt beleven. Toen ik nog ziek was, keek ik alleen maar naar de grond en leefde totaal niet in het moment. Als ik nu iets bijzonders zie (spechten, reeën of zeldzame insecten), onthoud ik dat nog lang.

Sport kan jou vormen

Omdat sport zo’n grote betekenis heeft gehad in mijn herstel, volg ik nu een thuis-opleiding Fitnesstrainer A en maak ik tekeningen waarin beweging wordt uitgebeeld. Ik hoop de mooie, waardevolle dingen die sport mij gegeven heeft, over te mogen brengen.

Nadine

Geschreven door Nadine

Reacties

6 reacties op “Sporten tijdens je herstel”

  1. Wat een mooie tekening die bovenste. Ik houd zo van sporten, lekker hard, maar door eetbuien is het kapot gegaan, weet ik niet meer wat nu echt ik is en wat de sport ten aanzien van het eetprobleem, mis het zo, het één zijn met mijn lichaam. Rustig bewegen kan ook idd.

  2. @W: Begrijpelijk dat je door de eetbuien het contact met jezelf een beetje kwijt bent. Helpt het om te weten dat de meeste mensen die komen sporten wel ergens mee zitten ? Je ziet vaak alleen het plaatje van iemand die het goed kan, met mooie sportkleding aan, maar niet de binnenkant. Door dingen uit te proberen, kom je er wellicht achter wat bij je past, qua beweging. Zelf ben ik vaak na een eetbui toch gaan dansen en voelden de zorgen daarna een beetje lichter.

  3. Mooi geschreven Rian! En wat een prachtige tekeningen!!!

  4. Sporten in herstel hielp bij mij heel erg. Maar ik heb dan ook nooit bewegingsdrang gehad en ben er nooit in doorgeslagen. Mijn anorexia gaat altijd gepaard met depressie, juist heel passief zijn, niet meer buitenkomen, … En op den duur wordt dat zo’n cirkeltje van weinig eten, geen energie hebben om iets te doen, niets doen, daardoor geen honger hebben, nog minder eten, … Sporten hielp mij juist om buiten te komen, meer energie te hebben en daardoor ook meer te eten waardoor ik juist bijkwam en vrolijker werd.

  5. Sporten is een van mijn passies, alleen door mijn terugval heb ik dit de laatste tijd niet meer mogen doen. Nu vraag ik mij af wanneer het (lichamelijk) weer oké is om dit rustig op te pakken. Kun je beginnen met opbouwen met een beetje ondergewicht, of kun je beter wachten totdat je een gezond gewicht hebt? 🙂

  6. Bedankt voor de complimenten. Tekenen kan ook helpen om dingen te verwerken of juist je toekomstdromen beeldend te maken. Of je al met ondergewicht kunt beginnen met sporten ? Denk dat je heel voorzichtig moet zijn om niet meer af te breken (botmassa, spierweefsel) ipv opbouwen. Maar omdat het juist kan helpen om met anderen iets te doen en buiten te komen is het misschien een idee om te beginnen met minder belastende beweging als wandelen, yoga, lichte dansvormen en langzaam op te bouwen (bv. joggen, wandelen afwisselen in blokken).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *