Vaak wordt sporten afgeraden of geminimaliseerd als je herstellende bent van een eetstoornis, omdat het onverantwoord is met betrekking tot je gezondheid. Je lichaam moet eerst sterker worden, voor je het sporten weer kunt oppakken. Maar kan sporten/bewegen wellicht ook helpen in het herstel?
Zelf denk ik dat sport – mits verantwoord beoefend – zeker een positieve bijdrage kan hebben. Bewegen mag ook sierlijk zijn; je hoeft niet altijd te presteren. Een aantal jaar geleden werd Zumba wat populairder en maakte ik kennis met deze manier van dansen. Ik had wel een les of 7 nodig om er in te komen en niet de verkeerde kant op te draaien! Maar door Zumba leerde ik dat bewegen ook leuk en sierlijk mag zijn. Je hoeft niet altijd het uiterste uit jezelf te halen. Jong, oud, groot, klein; iedereen kan meedoen. Je kunt je lekker laten gaan op de muziek en het maakt niet eens uit of je precies de pasjes volgt. Onderstaande tekening beeldt het vrolijke, kleurrijke gevoel uit dat Zumba mij geeft:
Terugvinden van balans, souplesse & vertrouwen
Door het doen van balans- en rustige stretchoefeningen kun je ook weer de stabiliteit en flexibiliteit in jezelf terugvinden. Bij Piloxing (een combinatie van pilates, boksen en dansen) leerde ik dat als je moe bent, het veel moeilijker is om geconcentreerd oefeningen uit te voeren en dat je spieren dan veel stijver zijn. Om in balans te komen en lenigheid te trainen, moet je uitgerust zijn. Als ik zorgde dat ik genoeg rust nam naast het sporten, leerde ik heel veel van deze groepsles. Een goede balans werkt ook door in je dagelijks leven en geeft zelfvertrouwen.
Wedstrijden als motivatie
Het is natuurlijk niet verstandig om een wedstrijdsport te doen als je lichamelijk nog niet helemaal bent aangesterkt. Maar als je weer genoeg spieropbouw hebt en het mentaal aankunt, geven wedstrijden wel motivatie om wat extra’s te eten. Om nét dat tandje bij te kunnen zetten voor een
eindsprint of de laatste minuten heb je wel wat meer energie nodig. Soms heb ik het competitieve element nodig om helemaal voor iets te gaan.
Buiten zijn
Door lekker buiten bezig te zijn (wandelen, fietsen, skaten of duurlopen) voel je je vrijer. Ook geeft het rust om in de natuur te zijn. Dat is er namelijk altijd, hoe druk je je ook over iets maakt. Het is fijn als je alles wat je ziet ook echt kunt beleven. Toen ik nog ziek was, keek ik alleen maar naar de grond en leefde totaal niet in het moment. Als ik nu iets bijzonders zie (spechten, reeën of zeldzame insecten), onthoud ik dat nog lang.
Sport kan jou vormen
Omdat sport zo’n grote betekenis heeft gehad in mijn herstel, volg ik nu een thuis-opleiding Fitnesstrainer A en maak ik tekeningen waarin beweging wordt uitgebeeld. Ik hoop de mooie, waardevolle dingen die sport mij gegeven heeft, over te mogen brengen.
Geef een reactie